Šta je novo?

tishina!!!

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
ja bih zeleo da svoje kucishte ''modujem'' 🙂 tako da ude shto tishe ... na kucishtu imam chetiri mesta za osmice ... koje osmice biste mi preporuchili ... recimo da pare nisu problem dok je izdatak opravdan a opravdan je ako je tih ... i koji biste mi cooler za amd xp 1500 @1334 Mhz preporuchili ... on se inache ovako sa coolinkovim duplim fanom krchka na 50 stepeni ... takodje pare nisu problem ako cu u kucishtu napraviti potpunu tishinu ... napajenje se nechuje tako da mislim da ako uzmem stvarno tihe coolere to je mozhda i ostvarljivo?

pozdrav ... 🙂

ako oces sto tise, nemoj stavljati dodatne coolere u kuciste i stavi raptora na CPU, on je tih ultra, ako oces malo bolje hladjenje, stavi CoperEagle (speeze) koji je za nijansu glasniji al bolje hladi za 3-4C . Raptor je oko 9-10E (moze i za manje, a i za vise da se nadje) CoperEagle je oko 16E. Mislim da ti bolje hladjenje za XP1500 ne treba.

ok znachi raptor na cpu ... mada treba mu dobro hladjenje jel stalo je na 50C al kapiram da je napravljen da radi na toliko ... ali moram da stavim bar neshto na kucishte poshto imam dva hdd-a a i tv tjuner se mnogo greje ... pa sam razmishljao dal je bolje da stavim 4 coolera i da ima smanjim brzine i koja ... il da ipak ne stavljam nishta? ... missim ok je to za sad i ovako al ... doci ce leto pa onda frka panika ... zato sam reshio sad da ga nabudzhim ... pa kad dodje leto samo odvrnem ta sva chetiri na max pa shta bude bude ... aj preporuchite neke ... hvala

Kod mene je ovako...

Kuciste Chieftec Scorpio sa Chieftec napajanjem ciji fan ima varijabilni broj obrtaja i koji ne prelazi 1800 RPM.

Na zadnjoj strani su dva Speeze LED fana, a napred dva CoolerMaster-a (sleeve ne ball, jer je sleeve tisi).

Sve to je povezano na Zalman FAN ZM-MFC1 kontroler koji ima mogucnost regulacije broja obrtaja do 6 ventilatora, pa se po potrebi menja broj obrtaja. Na procesoru (Barton 3200+) je TT9 sa promenjenim fanom (kao sa Raptor-a).

Sto se tice tihog kulera za CPU ja ti preporucujem ili onaj Spire sa providnim plavim fanom ili novi CoolerMaster sa 8 CM fanom (bio je u testu kulera). Drugi je za nijansu tisi od prvog i veoma su jeftini - ispod 10e.

Dalje 🙂

Dok sam imao Gigabyte R9000Pro buka se primecivala (fan na grafickoj je bio buchan) tako da sam poceo da razmisljam o pasivnom Zalman hladnjaku za graficku karticu. Ali je sada u masini MSI GeForceFX 5900SP koji je bukvalno necujan tako da za time nema potrebe.

Memorija je takodje hladjena pasivnim ThermalTake hladnjacima, ali to je samo zato sto izlgeda very fancy - ne zbog neke realne potrebe 🙂

I poslednji stepenik do potpuno silent masne, je bilo skidanje aktivnog fana sa Abit NF7-S ploce i stavljanje kulera od Pentium I procesora koji je malih dimenzija i vrti se na oko 3000 RPM (bukvalno nema zvuk). Hard diskovi su mi Maxtor 80 GB SATA povezani u Raid i cuju se primetno manje nego npr. jedan Maxtor DM8 od 40 GB. Kazu da su jako tihi i najnoviji WD diskovi.

Znaci, ako pare nisu problem, sve ce na kraju biti jako skupo, ali tisina nema cenu 🙂

Samo bih dodao da je kvalitetno kuciste izuzetno vazno jer ne prenosi razne vibracije kao kinezi sa tankim linom... Naravno, postoje i jos ekstremnija resenja (kao posebne kutije za hard diskove i sl.) ali to nije dostupno kod nas.

Bez dodatnih fanova se procesor i hard diskovi jako greju tako da se buka opet ne moze izbeci jer onda mora da se na CPU stavi neki jaci kuler.

Postoji kod nas Hadrcano 12 u pyramidu od ponedeljka koji i hladi i utisava HDD

ja sam uzeo jedan coolinkov vsd super silent ... okrece se na 1200-1900 i i ide od 13 do 21 dba ... a protok vazduha mu je od17 do 28 ... samo se pitam dal ce to bit dovoljno i preko leta ... il mora neshto jache ... kolko su ti CoolerMaster-i?

npr uzmem josh jedan ovaj isti vsd ... i stavim napred ... i uzmem dva jacha od 1300-2900 rpm ; 20 - 44 air flow ; 15-31 dba ... misim da bi reshilo problem i tishine i protoka vazduha ... sta vi mislite?

i to chudo za kontrolisanje brzine ventilatora gde ima da se uzme i poshto je ... ja sam uz ovaj doio njegov potenciometaj jel mozhe da se uzme samo to postolje da mogu ove da nemestim u 5.25 il moram da uzmem i potenciometre sa njim zajedno?

Pa vidi mislim da bi ti jedan fan napred i jedan nazad u krajnjem slucaju bilo dosta, a da nema mnogo buke. Moj drugar Dragonu (kucistu) ima 4 fana, to je bre buka velika, bar za mene. koliko god da su tihi i spori ventilatori, 4 komada je 4 komada...To cudo i druga cuda uvek kostaju, a mozes sam da ga napravis ili nek ti neke pomogne, to je obican ispravljac napona, treba ti potenciometar i par stvarcica, ako pravis kostace te 200din, ako kupujes nemam pojma 🙂 Leti ti je najbolje da otvoris obe stranice kucista i to je to, bolje od toga i 2 fana ne moze, naravno sa vazdusnim hladjenjem.

PS. keve ti koristi "edit" umesto da postujes 3 posta u 3 minuta 🙂

ma ja sad imam tri ... dva su ''buchna'' ... jedan je ''super tihi'' ... u pravu si verovatno bi josh jedan ovaj tihi io dovoljan ...

ps . izvini shto ti zatrpavam mail ... necu vishe nisam razmishljao o tome ... na pameti mi je bilo samo kako da nakucam shto veci broj postova 🙂

LUC1FER je napisao(la):
Postoji kod nas Hadrcano 12 u pyramidu od ponedeljka koji i hladi i utisava HDD
Ma, ajd' to sto kao hladi... nego sto izgleda mnogo mocno... k'o neki Alpinin CD player! 😉 :smoke:
Jel' se zna koja je cena toga... i odma' da pitam, jel' hoce neko da pazari Hardcano 9, onaj sto ide uz Xaser III? 😉

Care sto me nisi zvao za memoriju? 🙂

LUC1FER je napisao(la):
Care sto me nisi zvao za memoriju? 🙂
Zto sto hocu da reinstaliram Win, pa na svez sistem da istestiram... ovako nikako ne ide preko 255 MHz.
Trebalo bi danas to da zavrsim, pa cemo se dogovoriti od ponedeljka.

Pozdrav

SumAnuT je napisao(la):
ja bih zeleo da svoje kucishte ''modujem'' 🙂 tako da ude shto tishe ... na kucishtu imam chetiri mesta za osmice ... koje osmice biste mi preporuchili ... recimo da pare nisu problem dok je izdatak opravdan a opravdan je ako je tih ... i koji biste mi cooler za amd xp 1500 @1334 Mhz preporuchili ... on se inache ovako sa coolinkovim duplim fanom krchka na 50 stepeni ... takodje pare nisu problem ako cu u kucishtu napraviti potpunu tishinu ... napajenje se nechuje tako da mislim da ako uzmem stvarno tihe coolere to je mozhda i ostvarljivo?

pozdrav ... 🙂

sinko kolko me secanje sluzi taj 1500+ je bio super u svoje vreme i za overklok i t d ... cini mi se da je 50C ladovina,, moze on jos dosta da izdrzi, sta ima da ga stedis ionako ce za godinu dana da ga menjas kilo rakije!
Dakle mislim da ti je dobar kuler nabudzi tu infrastrukturu okolo kako ti kazu ljudi - to ce ti ostati kad budes upgrejdovo ...

CAR je napisao(la):
Ma, ajd' to sto kao hladi... nego sto izgleda mnogo mocno... k'o neki Alpinin CD player! 😉 :smoke:
Jel' se zna koja je cena toga... i odma' da pitam, jel' hoce neko da pazari Hardcano 9, onaj sto ide uz Xaser III? 😉

alpinin CD payer, mocan 😀 , nisi ti video "pravu" muziku za kola 😛
drzi se komjutera :d 😀

Anti Patriota je napisao(la):
sinko kolko me secanje sluzi taj 1500+ je bio super u svoje vreme i za overklok i t d ... cini mi se da je 50C ladovina,, moze on jos dosta da izdrzi, sta ima da ga stedis ionako ce za godinu dana da ga menjas kilo rakije!
Dakle mislim da ti je dobar kuler nabudzi tu infrastrukturu okolo kako ti kazu ljudi - to ce ti ostati kad budes upgrejdovo ...

znachi kad budem upgrejdovo prvo kupim zver plochu ... pa kloknem procesor dok ne skupim pare za novi ja sam pokusavao ovaj moj da ''kloknem'' al nece preko 1500 al kapiram da je do ploche ...

Poslednja izmena:
Mali HoBiT je napisao(la):
alpinin CD payer, mocan 😀 , nisi ti video "pravu" muziku za kola 😛
drzi se komjutera :d 😀
Pa ja samo mislio po izgledu... :d

Nazad
Vrh Dno