Šta je novo?

Tishina!

Majstor

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
620
Ventilator na kucistu, ventilator na procesoru, ventilator na grafickoj i jos ventilator na cipsetu.......pa dokle vise!? Silno zujanje je pocelo ozbiljno da narusava tisinu i mir u mom domu :). Evo pokusavam komponentu po komponentu da pronadjem da bi sastavio neku 'peace on earth' konfiguraciju ali slaba vajda, tako da bi mozda bilo bolje da mi neko grune odjenom savet za celu konfiguraciju...
Za sada sam delimicno resio za procesor i graficku tako da mi fali plocha, kuciste i memorija (najmanji problem)

Procesor:Sempron 2800+ (na 2.2 ili 2.4 ghz),
Graficka: PCI-e MSI 7600GS.

E sad stvar je u tome sto vecina ploca a koje mogu da postignu ovu brzinu imaju aktivno hladjenje cipseta. Mozda ne bi trebao da idem na NF4? U kucista se potpuno ne razumem ali pikirao sam nekog chiefteca BG-01B (02B) -B-SL. Svidja mi se izgled samo ne znam koliko je bucno. Memoriju vec imam 2x256 MB PC400, PQI i NCP, ne znam kako bi fercerala sa jos dodatnih 512 MB, ili moram svu memoriju da zamenim? A mozda neko ima sasvim drugu ideju, znaci bitno je sto manje ventilatora i buke i brzina bar 2.2 - 2.4 ghz bez pregrevanja....

Pa vise manje sve ventilatore mozes da kontrolises odredjenim softverom... Nije uopste problem NF4. Uzmi mozda DFI Infinity NF4-x. Sempi ti se ne greje mnogo tako da box neces ni cuti.
Evo ti moj slucaj: Cooler - smanjen na nekih 60%, NB - isto tako, 12cm vent na kucistu iako strasno tih - smanjen na 70%, isti takav napred vezan na 5 umesto 12V i 8cm vent isto na 5V, Zalman na grafici takodje na 5V (def. isto smanjivana brzina)... Jedva da mozes da kazes da je upaljen komp po zvuku. I najbucniji mi je hard pa ti vidi!!!

Jeste sad kad ti je sve novo. Cim se nakupi malo prasine, ventilatori ishabaju i olabave onda pocinje zujanje sve jace i jace....Tako sam i ja ranije nabavljao 'Tihe' ventilatore koji su se vremenom pretvorili u propelere.
Znaci ne volim ventilatore - necu ventilatore :)

ps. na boxu se podrazumeva da postoji, ali ne i na cipsetu

Misko je napisao(la):
MSI 7600GS i nf4x DFI nema sanse ako se menja cooler na DFI SB. Gledaj nekog Epox-a ili Abit-a ili Asus-a, na te moze. Evo kako to izgleda na mom Epox-u (slican loyaout imaju Abit i Asus): http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=13246

Uff uplashih se od ove slike... :)
Pa ja nisam ni rekao da hocu DFI-a, vec plocu sa pasivnim hladjenjem koji moze da bez problema gura semprona. To budzenje, skidanje itd. je previse za mene...

Poslednja izmena:
Sto se tice kucista mozda je bolje da uzmes neko kuciste koje ti se svidja, bez napajanja pa da onda uzmes neko ultra silent napajanje (recimo LC6550G Black ili neko slicno). Recimo ASUS TA-250 je veoma lepo kuciste a nije ni mnogo skupo (34-35 evra) a dolazi bez napajanja.

i ventilator na napajanju :)

ali ima leka

1. CPU - ako je neki venice do 3500+ se hladi bez problema sa Hyp 48+Nexus 92 na 16dB
2. chipset thermaltake pasivni hlaadnjak sa heat pipes
3. napajanje antec - phantom pasivno
4. grafika isto pasivno hladjenje
5. diskovi sto tisi to je moj jedini kriterijum, posto milisekunde ne mogu da izmerim ni stopericom

i dobijas - komad namestaja koji se ne cuje osim kad DVD zavrti nesto :)

Vrh Dno