Šta je novo?

Tihi racunar

nebomilo

Čuven
Učlanjen(a)
07.10.2002
Poena
609
Trenutno imam procesor AMD Athlon 2500+ BOX, mat. ploca je ASUS A7N8X, graf. karta ASUS 9950 TD, Maxtor 120 GB, Pioneer 109. Ovo se nalazi u kineskom kucistu sa kineskim napajanjem. U cilju smanjenja buke planiram da kinesko napajanje zamenim sa CoolerMaster Real Power 450, a cooler na procesoru sa CoolerMaster XDream III. Interesuje me da li je potrebno da na kuciste postavljam coolere i koliko. Sa prednje strane kucista mogu da postavim jednu 12-ticu, dok sa zadnje mogu da postavim jednu 8-micu. Prioritet je sto tisi racunar.

Sto bi uzimao samo napajanje? Uzmi celo kuciste, jer je tvoje najverovatnije midi kinesko, sto znaci da je jako malo i jako losh protok vazduha. Kasnije, kad budes kupio neki komp koji se nesto vise greje i slicno, mnogo ces ga lakse hladiti zbog boljeg strujanja vazduha.
Sto se tice kulera na procesoru, mozes da uzmes razne varijante. Licno koristim TT Volcano 11+ (svega 17e) i ima potenciometar, sto znaci da mogu da usporavam i ubrzavam koliko zelim. Radi mi na 2000 obrtaja na procesoru Barton 2500 koji je oc na 3200, i temp u idle je 50, a pri full load 57 stepeni. Ponavljam da ima dosta dobrih varijanti, pa pogledaj malo po forumu, sta ko koristi i kakva su iskustva.
Sto se tice dodatnih kulera, najtise sto sam cuo (tj. nisam), je cooler master sa aluminijumskim okvirom. Nesto skuplja varijanta, ali stvarno besumna (8cm je oko 700 din, a 12 cm je preko 1000 din).
Od ostalih stvari u kompu, moze da ti bude bucna jos i graficka. Ponekad zna da se cuje i kuler na nortbridge (krene da struze ili sl.), pa se zameni sa pasivnim kulerom.

Za novo kuciste se trenutno nema para. Sa racunarom koji imam trenutno u BIOS-u i u PC Probe-u mi pokazuje da je temp. procesora 36 stepeni tako da nebi rekao da imam los protok vazduha. Pri tome ne koristim nikakve dodatne coolere, samo cooler na procesoru i na napajanju. Ono sto mene interesuje jeste da li cu pored CoolerMaster Real Power 450 i CoolerMaster XDream III morati da kupujem i dodatne coolere posto svaki dodatni cooler povecava buku.

bolje kuciste obicno donosi i deblji lim a time i bolju izolaciju...
ja sam imao kineza, macase debeljka, dtk ono prvo sa shrafless 5.25" mestima i na kraju chieftec BX...
stedi pare pa kupi neko pristojno i kvalitetno kuciste, trajace ti duze nego svi kinezi a bolje ce da funkcionise, to je moje (naravno, subjektivno, bazirano na slabom iskustvu) misljenje...
ako ne, onda vezi samo hladnjake u kucistu na 7V (na molexu izvuci zhice - crne i zhutu i umesto zhute ubodi jednu crnu, srednja dva mesta treba da budu prazna) imaces dovoljno protoka, i tishine ...

Poslednja izmena:
Ji 4Tze je napisao(la):
ako ne, onda vezi samo hladnjake u kucistu na 7V (na molexu izvuci zhice - crne i zhutu i umesto zhute ubodi jednu crnu, srednja dva mesta treba da budu prazna)
mala ispravka crvena: 5v; zuta: 12v; crne: GND
evo ti slike za modovanje voltaze:

Zameni ventilator na grafickoj i stavi neki pasivni. Xdream III je veoma tih tako da ga slobodno stavi a kosta manje od 1000din tako da je i jeftin. Sto se tice ventilatora, ako hoces tih komp najlakse ti je da ih i ne stavis, ali ako hoces imas u imtelu CM ventilatore koji su veoma tihi i lepo svetle :D

Cisto kao preporuka, ASUS ima odlicna kucista iz serije TA-2xx (210-1-2, 250-1-2) ja sam uzeo TA - 250 bez napajanja za nekih 2500dinara (novo). Kuciste ima 2 mesta za 8ce napred i nazad i dolazi sa jednim (bucnim) 8cm ventom. Limarija je solidno uradjena kao i otvori za vazduh...

http://www.descom.be/images/behuizingen/asus_ta_250.jpg

e, greota je to napajanje gurati u kineza
nemo' da se zezas, uzmi neki bolji lim pod obavezno

Da imam para uzeo bi kuciste+napajanje. Gledao sam po internetu i cene ozbiljnijih kucista se krecu od 60E pa navise. Kad tome dodam CoolerMaster Real Power 450 koji kosta 77E i CoolerMaster XDream III koji kosta oko 12E dobijam da treba da izdvojim minimalno 150E. Dakle trenutno ne planiram kupovinu novog kucista a ono sto vas pitam vec treci put jeste da li je potrebno postavljanje dodatnih coolera u kucistu.

nebomilo je napisao(la):
a ono sto vas pitam vec treci put jeste da li je potrebno postavljanje dodatnih coolera u kucistu.
Ako ne zelis da kupujes dodatne ventilatore, onda samo skini limariju tj. otvori kuciste i ne trebaju ti ventilatori.

Za sve one koji hoce tihu masinu jedini izbor na domacem trzistu je Antec Phantom od 350 W (u pitanju je totalno fanless napajanje)!

nebomilo je napisao(la):
Dakle trenutno ne planiram kupovinu novog kucista a ono sto vas pitam vec treci put jeste da li je potrebno postavljanje dodatnih coolera u kucistu.
zavisi koliko se sve greje, pogledaj hdd pipni prstom u toku defragmentacije recimo ili posle duzeg kopiranja, ako je vreo onda da, ako je mlak onda ne :)
malo promaje u kucistu moze samo da sluzi svrsi, sa neklokovanom masinom, dovoljno je po jedan napred/nazad sa spustenom voltazom (kao iz onog dijagrama gore) i to samo ako je hdd vruc ili ako imas problema sa stabilnoscu zbog pregrevanja

Poslednja izmena:
Reci mi pomocu kog programa mogu da vidim kolika je tem. hard diska i koje su normalne vrednosti. Inace tem. procesora na trenutnoj konfiguraciji je 36 stepeni a maticne ploce 32 stepena.

ne znam za softver niti koristim tako nesto, monitoring softver palim/instaliram samo kad potoje problemi sa stabilnoscu..lepo pipnes rukom pa vidish (gornji, metalni deo recimo) pa proceni, ako je vruc ne valja, tj. trebalo bi da se ladi, ako je mlak, boze moj, tesko da ce ista da mu fali...tako ja bar to radim, i nisam imao problema do sada...

Poslednja izmena:
Ajde kad su drugi razvezali pricu o svemu i svacemu da ti ja konkretno odgovorim. Posto si vec rekao koje su ti temperature u kucistu i na procesoru mogu samo da ti kazem da tebi netreba dodatni ventilator. Dalje ako zelis postojecu situaciju da utisas mogu da ti sto se domaceg trzista preporucim dva coolera za procesor: naravno XDream III koji je zaista tih ali svetli plavo sto moze i da smeta na tvojem kucistu jer je svetlost toliko jaka da ce ti sijati ko jelka kroz svaku rupicu. Drugi cooler koji ti preporucujem je Gigabyte gh_ed721-fc (863din) koji se okrece na 2000 obrtaja a zbog dizajna je jako tih a hladi mozda za nijansu bolje od XDream-a. Za napajanje ako vec zelis da ga menjas nadji neko sa 12cm coolerom odozdo i ti si resio sve probleme sa bukom.

Ji 4Tze je napisao(la):
ne znam za softver niti koristim tako nesto, monitoring softver palim/instaliram samo kad potoje problemi sa stabilnoscu..lepo pipnes rukom pa vidish (gornji, metalni deo recimo) pa proceni, ako je vruc ne valja, tj. trebalo bi da se ladi, ako je mlak, boze moj, tesko da ce ista da mu fali...tako ja bar to radim, i nisam imao problema do sada...

Uradjeno, hard disk se jako greje.
Ipak cu kao sto je vecina vas ovde predlozila poceti da skupljam pare za neko kvalitetno kuciste.

a c a je napisao(la):
Speedfan, prati temperature cpu, ploce, hdd-a, brzine ventilatora, voltaze i crta dijagrame u vremenu, preporuka

Instaliran ali brljavi. Npr. za cooler na procesoru mi pokazuje oko 7900RPM iako je stvarna brzina oko 3900RPM. Takodje brljavi i sa pokazivanjem napona. Verzija je 4.26.

nebomilo je napisao(la):
Instaliran ali brljavi. Npr. za cooler na procesoru mi pokazuje oko 7900RPM iako je stvarna brzina oko 3900RPM. Takodje brljavi i sa pokazivanjem napona. Verzija je 4.26.
Ista verzija kod mene radi, namestio sam cak automatic fan speed, ide u rasponu od 1100 do 2900 o/min (Cooler master sa regulacijom broja obrtaja).

Za hdd probaj odvojen program hard drive inspector, prati dosta parametara hdd-a kao i moguce greske i previdja kraj :)

WD40 je napisao(la):
Za napajanje ako vec zelis da ga menjas nadji neko sa 12cm coolerom odozdo i ti si resio sve probleme sa bukom.

Da, a jesam li resio problem sa temp. kucista posto ovo napajanje koliko je meni poznato ne izvlaci topao vazduh vec ubacuje hladan vazduh pri cemu je tem. kucista u ovom drugom slucaju visa od prvog slucaja. Zato sam i pominjao postavljanje dodatnih coolera. Ako gresim u vezi ovoga neka me neko demantuje.

a c a je napisao(la):
Za hdd probaj odvojen program hard drive inspector, prati dosta parametara hdd-a kao i moguce greske i previdja kraj :)

Evo upravo sam instalirao hard drive inspector 1.4 i tem. hard diska je 46 stepeni.

Uzmes ti lepo Chieftec Bravo sa 410W za nekih 100 eura i imas gomilu mesta za ventilatore. Kupis cooler master ultra silent 8-ice ( sa aluminijumskim okvirom ) i zavrsis posao. Jes da napajanje nije na nivou tog Cooler Master sto si hteo da uzmes, ali radi posao. U krajnjem slucaju prodas 410w odmah cim kupis kuciste i dodas jos malo love i eto ga Cooler Master ;)

Uzeo sam juce kao privremeno resenje napajanje LC Power 550W black. Nakon montaze i ukljucenja primetio sam da je buka na ovom napajanju manje vise istovetna buci na starom napajanju. Inace naponi su normalni, tem. maticne i procesora je bila jedno 3 do 4 stepena niza u odnosu na prethodno napajanje. Zatim sam ovo napajanje izvadio i vratio staro.

Sada prodajem ovo napajanje. Inace kabl koji napaja maticnu plocu je 20 pinski i ne postoji 20/24 pinski adapter. Ima gomila konektora izmedju ostalih 7 molex konektora. Cena 35E, garancija godinu dana. Kontakt na PM.

Ja bih ti preporucio DTK od 400w stvarno je tiho , isto kao i njihovo od 300w .www.belcomputer.co.yu

Nedjo je napisao(la):
Za sve one koji hoce tihu masinu jedini izbor na domacem trzistu je Antec Phantom od 350 W (u pitanju je totalno fanless napajanje)!

Kako bi se to napajenje uklopilo u masinu iz potpisa?
Hladi se sa 4x80@7v(ne cuju se skoro uopste), CPU i GPU su takodje ucutkani
Jedino napajanje pocne da se dere posle nekog vremena, prvih 10-15 minuta ne cujem skoro nista iz kucista... Ali cim se PSU ugreje...

Samo se brinem da ne ispadne da moram da ubrzam ventilatore (posto ovaj PSU ipak ima 2 fana) pa ispadne isto... Trenutno CPU idle 32C, ne prelazi 45C (cak ni posle dosta igranja) GPU max. 55C

P.S. Cena pomenutog PSUa me poprilicno "obradovala", ali racunar nije samo igracka, a buka koju stvaraju fanovi me stvarno izludjuje kad moram da sedim po vise sati za racunarom, bas razbija koncentraciju...

Gledao sam neke enermax-ove silent modele ali uvek ista prica variable-speed fan, cak i da namolim ljude u radnji da ga povezu nista mi nece znaciti jer tek kasnije ubrza, a za "cek malo da se zagreje" tesko da ce neko imati razumevanja...

edit: da ne bude zabune CPU je vracen na nominalnih 2.8

Poslednja izmena:
ako hoces dobro napajanje mogao bi da razmislis i o theramltake napajanjima.

modeli od 420w su oko 55 evra...

Nazad
Vrh Dno