Šta je novo?

Tiši kuler

BOOK

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
619
Imam Athlon XP 1500+, podignut na 1.4Ghz i Volcano 6Cu.

Kuler je poceo znacajno da buci u poslednje vreme. Podmazivanje ne pomaze. Odlucio sam da uzmem novi kuler.

Molim preporuku (da bude tih, i ne previse skup) kao i mesto gde mogu da kupim tu vasu preporuku :)

Jos nesto: kako se vadi kuler Volcano 6Cu? Ima neke poluge, ali nikako ne mogu da ih pomerim.

Jos jedna potvrda ovog qlera. Okrece se na 2500 rpm a hladi XP 1800+ nA 40-45 stepeni. Samo koji su mu klinac postavili onaj kavez kada nije toliko brz samo mu ometa air flow...

Jos jedan glas za Raptor Cool Speeze. TB A XP2200+ sa njim takodje ne prelazi 40-45 C a cena mu je pristojna (~10e). I sto je najbitnije ne cuje se. Pozdrav.

E pa stvari su se promenile na trzistu:
TT7+ = 17€

Igloo 2410, najtisi kuler koji sam ja "cuo":), a hladi super. XP1600 Palomino hladio bolje nego Volcano 9 na max obrtaja. Inace imas ga u Computer Dream-u, a maloprodajna cena mu je 14evra.

Dodao bih samo, da je Iglo za nijansu tisi od TT7+. Imao sam prilike da vidim oba u radu (u vise racunara, oba) tako da govorim na osnovu licnog zapazanja. Sa Raptorom se nisam susretao, tako da ne znam.

Lepo, lepo. Trenutno stanje je :)

2:2:3 = Iglo:TT7+:Raptor

Sacekacu jos malo. Za sada, molim nekoga da obrati paznju i na drgui deo pitanja: KAKO SE SKIDA KULER? (ja sam sasvim neupucen, da li postoji neka pasta kojom se prilepi!?)

BOOK je napisao(la):
Lepo, lepo. Trenutno stanje je :)
2:2:3 = Iglo:TT7+:Raptor
Sacekacu jos malo. Za sada, molim nekoga da obrati paznju i na drgui deo pitanja: KAKO SE SKIDA KULER? (ja sam sasvim neupucen, da li postoji neka pasta kojom se prilepi!?)

Speeze RaptorCool :)
Preporuka je da ti cooler zamene u firmi
u kojoj ga i kupis.

Pozdrav,
Sasha

BOOK je napisao(la):
KAKO SE SKIDA KULER? (ja sam sasvim neupucen, da li postoji neka pasta kojom se prilepi!?)

Kada budes hteo da zamenis kuler najbolje je da celu plocu izvuces iz kucista i stavis je na sto. Posto nemas mnogo iskustva tako ce ti biti mnogo lakse.
Sto se tice skidanja, dovoljan ti je srafciger i mirna ruka. Celu stvar je malo teze objasniti na ovaj nacin, pa je bolje da ti prvi put neko iskusniji pokaze.
Pasta se stavlja, ali u ovom slucaju ne sluzi za lepljenje kulera vec poboljsava hladjenje (kod brzih procesora je neophodna). Kada budes menjao kuler obavezno obrisi procesor od stare paste i stavi novu u tankom sloju.

pop je napisao(la):
...
Kada budes hteo da zamenis kuler najbolje je da celu plocu izvuces iz kucista i stavis je na sto. Posto nemas mnogo iskustva tako ce ti biti mnogo lakse.

Covek nikad nije menjao cooler, a ti mu predlazes
da izvadi celu plocu iz kucista?
Mislim da to bas i nije pametno.

Pozdrav,
Sasha

TT7+ definitivno!

Kao Galax ulje, stavis i ne mislis :beat:

Na low, oko 3000 obrtaja, tiho radi a 2400+ drzi oko 40 stepeni. po potrebi moze da se potera i na vise.

Samo sto je malo teze postaviti ga, neka ti to neko iskusniji odradi...

pozdrav!

Sasha je napisao(la):
...Covek nikad nije menjao cooler, a ti mu predlazes
da izvadi celu plocu iz kucista?
Mislim da to bas i nije pametno.

Pozdrav,
Sasha

Kad malo bolje razmislim, u pravu si...

Ipak, napomenuo sam da je bolje da mu prvi put neko drugi pokaze sta i kako.
Sto se tice vadjenja ploce, mislim da bi bilo jos gore da pokusa da skida kuler dok je ista u kucistu. Ovako moze na miru da pogleda kako je tacno zakacen kuler, gde da 'ubode' srafciger i sl.

Kolika je buka 25 dBA?

Jedan glas za Zalmana...

pop je napisao(la):
...Sto se tice vadjenja ploce, mislim da bi bilo jos gore da pokusa da skida kuler dok je ista u kucistu. Ovako moze na miru da pogleda kako je tacno zakacen kuler, gde da 'ubode' srafciger i sl.

Ma nije skidanje kulera nikakva filozofija. Telo je jednom jakom gvozdenom polugom "pritisnuto" za procesor. Poluga je zakacena na dva mesta za plocu, e pa na jednom mestu ima jedan mali zarez koji se pritisne srafcigerom, i to dosta jako, i cim se malo odvoji na dole, povuces taj kraj poluge u stranu da se otkaci sa te kukice za koju je zakacena. I gotov posao. I naravno jako je preporucljivo izvaditi prvo plocu iz kucista, ajde zbog toga sto se lakse vidi sta treba uraditi, nego bre sto ploca moze da pukne od pritiskanja.

BOOK je napisao(la):
Kolika je buka 25 dBA?

Aj mi molim te reci kako da ti opisemo :)
To je veoma veoma tiho. (tj sigurno ti nece smetati)
Mislim da je prag cujnosti nesto ispod 20db.

Pozdrav,
Sasha

Raptor cool je jedan od najlakshih qler-a za montiranje. Ploca i ne moze da pukne ako je pravilno montiras u kucishte ali je *******o shto ce pristup mozda biti otezan zbog polozaja napajanja i vrlo lako moze da ti sklizne da probijesh plochu. NIKAD ne pokusavajte da skinete originalni AMD-ov qler. To se vadi ploca iz kucishta pa jedan spushta shnalu a drugi shpicangle u ruke pa vuce na levo :)
Pozdrav...

[Za te pare [/quote]

Za koje pare!?

jaksa je napisao(la):
E pa stvari su se promenile na trzistu:
TT7+ = 17€
Uvek si znao da pogodis pravo u metu! :mrgreen:

Nema boljeg. I nemojte da se zanosite da poredite vocku tipa RaptorCool sa TT-om (za Igloo ne znam, nisam ga probao). OK, tisi je, i to se bas oseti (odnosno, cuje), ali po performansama... smesan je. Ja sam se svojevremeno zanosio da zamenim 7-icu za RaptorCool, jer sam mislio da ce ta osmica koja se nalazi na vrhu moci da ohladi moj CPU, a s druge strane, znatno je tisi od 7-ice i na Low. Medjutim, cim sam malo podigao napon procesoru, i preterao 2.3 giga, pocelo je grejanje. Opasno grejanje.
Lepo sam vratio sedmicu, jos je i malko ispolirao i nema bolje (SLK se ne racuna). Isto sam mislio i da ce neki od ovih novih Zalmana imati sta da kaze, ali bili su tesko razocarenje, svi do jednog.

Dakle, ako nece biti O/C-a, ili ce biti umeren... sa umerenim dizanjem napona :D , onda moze Raptor... a ako treba da se iscedi i poslednji MHz iz procesora, sto dalje od Raptora. TT 7+ bi tada mogao da posluzi svrsi.

blue je napisao(la):
Dodao bih samo, da je Iglo za nijansu tisi od TT7+. Imao sam prilike da vidim oba u radu (u vise racunara, oba) tako da govorim na osnovu licnog zapazanja. Sa Raptorom se nisam susretao, tako da ne znam.
Bogami, iskren da budem, Raptor (onaj na 2.4K RPM) je dosta tisi od 7+.

Procitaj pa sam zakljuci ..... http://www.digit-life.com/articles2/cooling-systems/socketa-coolers-massive-shootout-feb2k3-part1.html
Glacial Tech Igloo obrisao pod sa selekcijom sveta!

Imam jedan Igloo 2410 , ispoliran na prodaju ako te interesuje .. moze na PM

Nazad
Vrh Dno