Šta je novo?

Thunderbolt interface HDD?

Osa

Slavan
Učlanjen(a)
08.06.2006
Poena
319
Ima li nekih naznaka kada ce se pojaviti u maloprodaju u Srbiji?

Da li je neko imao prilike da se susretne "uzivo", da ga testira?

Meni se, licno, ovaj model dopada.....samo sto ga nema kod nas: Dual-drive storage system My Book Thunderbolt™ Duo
http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=630

Onda u Evropi imas ovako nesto:
http://geizhals.at/?fs=thunderbolt&cat=hdzub
ili:
http://geizhals.at/?fs=thunderbolt&cat=gehhd

Dobro znaš da koristim Macbook Pro, a preporučuješ mi proverena eSATA rešenja:)

Ne znam da MBP nema eSATA jer ne gledam MBP a jos manje ih vidjam okolo i zagledam, ali stvarno sada ne mogu da se prosto ne ismejem od srca i da ti kazem "e pa, ako ti je" :) Mac je laksi, ovo ono, tebi je super.... a garantujem da si eto imao vise problema sa storage-om obicnim za njega svaki put zasebno nego ja svih ovih godina za MNOGO komplikovaniji storage za PC :) A po 20-ak SAS diskova, backplane-ove za iste, po 15-ak SSD-a u isto vreme, trenutno 10-ak SSD-a na JEDNOM laptopu.... garantujem da je ozbiljnija stvar nego jedan Thunderbolt :)

Hvala na pomoći, ali od svega što si mi postovao sa ovog, za tebe već poslovično omiljenog sajta, za sada mi ništa nije interesantno (ili je poskupo ili nefunkcionalno).
Meni je ono gore što sam našao sasvim dovoljno, ako naravno nije papreno skupo (u šta sumnjam), a ako jeste ostaću na FW800 sa kojim sam itekako zadovoljan, s obzirom da mi je enclosure za storage bitnih podataka, brzina nije must, ali je dobrodošla.
A što se tiče eSATA, MBP, PC-a, SAS i ostalih drangulija mogu samo da kažem da se sa tobom slažem u jednom, a to je da je Apple mogao (da je hteo) sa implementira eSATA, ali kontam da su razvijali TB i nisu hteli ovo da guraju, već "svoje" rešenje.
SAS diskovi i sa njima kontroleri mi nikada nije bila opcija, ali jedan dobar (a ne papreno skup) 4-6bay enclosure je uvek dobrodošao:)

Pa koliko kosta taj sto si naveo a da si nasao cenu?
Sto se geizhals.at tice, mislim da je najbolji reper sta treba gledati. Ako je tamo velika cena, preskupo je. Ako ga nema tamo - previse je smaranja za porucivanje.
Jedino ako znam da nesto mogu u Koreji nabaviti pa vredi da se cimam.

Sto se MBP-a tice, mislim da si znao da ce Thunderbolt tako da ispadne i rizikovao - a primetim koliko cesto imas probleme sa time :) Koliko vec godina postoji na svakom Mac-u a jos uvek nista ozbiljno u ponudi (pod ozbiljno mislim da ima vise od 3-4 igraca a da su cene prizemne?). Jeste Thunderbolt odlican za neke stvari (vise uredjaja u daisy chain a jedan samo konektor - laksi kabling realno ako sve stoji na jednom mestu). Ali je eSATA mnogo rasprostranjenije resenje i jeftinije. (nije brze doduse ako se ima vise diskova, ali ako sam ja uspeo da ignorisem taj podatak nakon GB/s protoka - mislim da mogu i svi kojima ne treba pre throughput ;))

Ne znam da li se secas da sam razmisljao o MBP-u bas zbog Thunderbolta? I da sam se sam sebi smejao koliko je nepostojeci i prepucano skup izbor ozbiljnih resenja (4/8-bay su skuplji nego svi racunari i telefoni koje imam trenutno, bez SSD-ova naravno :D)

SAS diskove inace ne koristim jedno 4+ godina (od kad imam prvi SSD). Samo sam ih naveo kao primer najtezih za koriscenje i dopremanje ali opet imam utisak da je bilo lakse nego vecina tvojih cimanja (izuzev DRobo-a koji si samo uzeo preko mene bez cimanja :) - ili bese neki drugi enclosure slican?)

Poslednja izmena:
"Koliko vec godina postoji na svakom Mac-u a jos uvek nista ozbiljno u ponudi... "

"Thunderbolt (codenamed Light Peak)[1] is an interface for connecting peripheral devices to a computer via an expansion bus. Thunderbolt was developed by Intel and brought to market with technical collaboration from Apple. It was introduced commercially on Apple's updated MacBook Pro lineup on February 24, 2011"

Sto se tice koliko godina je vec u upotrebi.....ne znam odakle mnozina "godinama..."

Nije da zelim raspravu, ali mi nije jasno da je neko protivan "novijoj" (da ne bih rekao naprednijoj) tehnologiji?
Da je skupa trenutno-jeste. Ali su i lap-top racunari bili preskupi kada su se pojavili (secam se 94' kada sam prvi put video uzivo lap-top 386-cu -skup kao nov automobil bejase).

Zazivece Thunderbolt, sem u slucaju da se nesto novo nepojavi (naravno mnoooogooo bolje). A s'obzirom da je USB toliko dosadno dominantan interface, cisto sumnjam da ce se nesto drugo pojavljivati u bliskoj buducnosti.

Imao sam utisak da je duze dostupan uz Mac-ove... mada i godinu i po, uz nesto sto se toutuje u svakoj mogucoj seriji/filmu/TV show-u u Americi (Apple) - i opet ovako slaba i skupa ponuda.

Jedini bitan predstavnik je mozda Promise Pegasus, koji moze 4+ diskova da koristi, i tada je eSATA premalo (USB i Firewire nisu ni u igri) - nazalost, to cudo kosta vise nego ceo laptop i to bez diskova :D

Nemoj me pogresno razumeti - tehnologija je, PRETPOSTAVLJAM, odlicna. Kazem pretpostavljam, jer osim jednog slabog testa od strane FUGGER-a na XS-u (bash pegasus sistem), nisam video NISTA oko Thunderbolta - to je premalo "iskustva".
Da je Apple stavio TB na iPad-u ili da nije on taj koji drzi konce da drugi ne koriste TB u svojim laptopovima (zbog cene ili image-a, ko zna kako se ucenjuju medjusobno), mozda bi i bilo necega.

Imao sam utisak da je duze dostupan uz Mac-ove... mada i godinu i po, uz nesto sto se toutuje u svakoj mogucoj seriji/filmu/TV show-u u Americi (Apple) - i opet ovako slaba i skupa ponuda.

Nemoj me pogresno razumeti - tehnologija je, PRETPOSTAVLJAM, odlicna. Kazem pretpostavljam, jer osim jednog slabog testa od strane FUGGER-a na XS-u (bash pegasus sistem), nisam video NISTA oko Thunderbolta - to je premalo "iskustva".
Da je Apple stavio TB na iPad-u ili da nije on taj koji drzi konce da drugi ne koriste TB u svojim laptopovima (zbog cene ili image-a, ko zna kako se ucenjuju medjusobno), mozda bi i bilo necega.

Sve si u pravu. Polako ali sigurno gledam kako se Apple pretvara u MS (isto sam bio preodusevljen pocetcima MS kompanije {1990-tih}, dok nisu poceli da stopiraju razvoj tehnologije koje-kakvim tuzbama i zabranama, ostalim "igracima").

Otisao je Stiv (RIP), tako je ostala samo glad za profitom-bez vizije buducnosti.....Nadam se da gresim.

Sve si u pravu. Polako ali sigurno gledam kako se Apple pretvara u MS (isto sam bio preodusevljen pocetcima MS kompanije {1990-tih}, dok nisu poceli da stopiraju razvoj tehnologije koje-kakvim tuzbama i zabranama, ostalim "igracima").
Ovo i ja kazem :( Mislim da ce biti jos gori MS - MS nije imao zelote, fanove i celu TV industrija iza sebe :( Nije mogao MS da zatvori svet koliko Apple vec zatvara (vezaivanjem SVEGA na svoju platformu - MS nije vezivao hardver, nije vezivao 3rd party softver nikako osim sto bi morali da kupe Windows ;))

A ovo izlazi tek krajem godine, kontaktirao sam proizvođača direktno.
Cena????? Ali kontam da neće biti nimalo jeftino, pa sam sebi postavljam pitanje da li je vredno prelaska sa FW800?
Ako je za storage i HDDove (ne SSD) - ne ;) Koliko izvuces na FW800 uopste?

Ako je za storage i HDDove (ne SSD) - ne ;) Koliko izvuces na FW800 uopste?
To sam i ja kontao, ali rekoh da pitam koja je cena... Sada sam sve dalje od pomisli da idem sa ovog finog 2bay enclosure-a koji imam.
Sa fw800 izvučem maksimalno 40 MB/s, ali je to uglavnom prosečno nešto malo više od 35 MB/s.

Slabo mi je to nesto, USB2 moze toliko da izvuce. Hteo sam da predlozim USB3, ali se setih da ti na MBP ni to ne mozes da dobijes :D (TB->USB3 adapter?)
Izvlacio sam na laptopu olako 100MB/s na USB3 preko EC34 kartice, garant i TB moze toliko.

Zbog port multiplier su mi 2 SSD-a i HDD-ovi limitirani na nekih 50MB/s upisa i oko 100MB/s citanje - i iskrneo, ne smeta mi. Pa ono... ako ne primetis da ti smeta sporort MBP-a :)D), izacice nesto jeftinije kad tad ;)

Nazad
Vrh Dno