Šta je novo?

This isn't a technical difference; it's a cultural difference - Android graphics

Utice zajednica pre svega, svako ko ima AOSP na izvolte, moze nezavisno od G. da razvija kod.

Moze svako da razvija kod, ali to nece imati veze sa Androidom.

Svako moze da forkuje AOSP i napravi svoj OS na bazi tog source (Amazon je tako nesto i uradio na OSom koji se vrti na Kindle Fire-u).
Sa druge strane, Google je vlasnik Android projekta i ima apsolutnu kontrolu source-a, tj. ne mozes ti, sve i da hoces, postaviti bilo sta sto si napisao u njihove repozitoriume. Procedura za to je drugacija....

I evo ga, ne može da omane. Čim je neko vreme na forumu mirno, opet se on obavezno pojavi da diže flame war. Nisi, sine, ti ovde došao ni na kakvu razložnu raspravu, tehničku ili bilo kakvu drugu, ti si ovde došao da pametuješ i lečiš komplekse. Sve tvoje argumente sam po sto puta čuo, skoro uvek se našao neko da ti strpljivo i razložno objasni zašto nisi u pravu, i ti onda opet sto prvi put ponavljaš istu priču. Nema to veze sa argumentovanom raspravom, to je obično trolovanje zbog koga je trebalo davnih dana da te banuju, pre nego što si ovaj forum pretvorio u magnet za par pacijenata sličnih sebi. Pusti te priče kako si ti, eto, jadna žrtva našeg divljaštva, i idi zagađuj atmosferu negde drugde, gde narodu još nije dosta trolova.

Morbius i njegova samoprojekcija haha ipak nije mogao da se zadrzi na kacenju slika i sl. spamu.

Inace kada je rec o fluidnosti GUI-a ovo je 2012 i telefoni imaju toliko jake CPU/GPU-ove da je sramota da GUI ne radi glatko i da stuca, i nema opravdanja za to jer je jasno da moze da se odradi..

Morbius i njegova samoprojekcija haha ipak nije mogao da se zadrzi na kacenju slika i sl. spamu.

Inace kada je rec o fluidnosti GUI-a ovo je 2012 i telefoni imaju toliko jake CPU/GPU-ove da je sramota da GUI ne radi glatko i da stuca, i nema opravdanja za to jer je jasno da moze da se odradi..

Ovo samo lupa fanboy i niko više. Znaš i intel ima ovo intel a koliko ljudi ga kupuje? Ja NIKAD ne bih dao prvo toliko para za IoS, a drugo da mi neko diktira šta smem ili ne smem sa proizvodom koji sam ja platio, pa nisam više u zabavištu da me neko vodi za ručicu.
Kod neuniverzalne platforme je i normalno da imaš takve nuspojave kod "novijih" proizvoda

Poslednja izmena:

Kao sto sam rekao stranu iza, ta fluidnost GUI-ja je jedina prednost koju WP ima u odnosu na Android (a "seckanje" kod Androida je pojasnio yoyo, koga nije mrzelo da cita)
Lepo u pocetku, pa dosadi posle par nedelja kada krenes vec polako da slazes kiselu facu kada ukapiras da ti za povezivanje telefona sa kompjuterom treba poseban bloatware softver, da ti ne radi bluetooth file transfer, da ne mozes kao covek da koristis SD karticu i da ti je izbor aplikacija na marketu i community mizeran itd itd
A sve je to veoma slicno i kod Iphone (sem sto Apple ima daleko bogatiji market i zajednicu) sa tom razlikom sto WP podseca na losiju kopiju istog (po koncepciji, a ne izgledu da ne bude zabune)
Nije ni cudo sto su WP telefoni poput Omnie i8700 i Optimusa 7 onoliko jeftini preko oglasa, razlika je skoro dupla u odnosu na cene po buticima - zato sto niko nece da ih kupi za vise para pored gomile Androida koji za isti novac ili manje nude osetno vise, tuzno ali istinito ;)

Poslednja izmena:
btw uzmi salac pa procitaj gornje linkove i komentare od saurika u https://plus.google.com/u/0/105051985738280261832/posts/XAZ4CeVP6DC ako te interesuje sta se tacno desava. u svakom slucaju, ovo sto si ti napisao su netacne stvari. i ako ti pucaju konekcije, koristi iTeleport. ne puca nista.

Dugo me nije bilo, pa cu da uskrsnem ovu temi iz poluzaborava, da ne ostanemo nedoreceni :)

Citao sam tacno sta se desava i ostaje mi da verujem sauriku, obzirom da o GUI-ju ios-a ne znam nista. A kako bih i znao kad se do informacija o teskim internalijama ios-a dolazi reverznim inzenjeringom? Ne znam mnogo ni o GUI-ju androida obzirom da se ne naslanja na X koji je standard na *nixima. Koliko vidim, ne razilazimo se ja i on bas mnogo u misljenjima - on covek kaze da ios jeste multiprozorski OS, ali se ta njegova 'multiprozornost' skoro pa nikada ne vidi.

Ono sto znam, i sa cime i sa saurikom mogu da se raspravljam od jutra do sutra, jesu penali koji slede iz strateske odluke tvoraca androida a o kojima sam vec pisao. To je vec deo koji se ne odnosni na GUI vec na kernel, i tu realni penali postoje. Pa ako treba - tu sam. Zeljno iscekujem sta saurik moze da mi kaze na pomenutih 20%-ak posto penala koji kod ios-a ne postoje ili postoje ali su za red velicine manji.

Ah da.... iTeleport puca. Kao i svaki drugi program za ios iste ili slicne namene. Imao sam danas nesto vremena pa me nije mrzelo da isprobam - pratio sam mrezne konekcije na serveru i gledao kada ce iTeleport da 'odapne'. I naravno, posustao je posle nekog vremena. Samo ti to ne primecujes jer se jadnik brze-bolje, kad ga podignes iz suspenda, nakaci nazad. Za VNC i rdp to jos uglavnom i moze da prodje (ali ne i uvek), ali za ssh/telnet/ftp/voip ne.

Poslednja izmena:
ajde ostavi link ka tvom postu na google krugovima :) i mene interesuju tehnicke stvari ali oni komentari su u 80% beskorisnik pa bih da ih preskocim.

evo posto Android nema problema sa "glatkocom" animacija Google je odlucio da poradi na tu temu ;)

'Project Butter'

As Android User Experience Director Matias Duarte put it in a Nexus 7 presentation video shown at Google I/O on Wednesday: "We declared a war on laginess."

...nije lose, za nesto vise od pola godine od kako se digla ona frka Google vec ima neko resenje :)

@kovacm Vec par puta sam na Chrome-u za ovih par dana koriscenja iPad 3 primetio lag u scrollu nekih tezih web stranica, doticnih problema nema u Safariju, ali opet iOS nije lag free :),...

Ma kako se trudio da ne odgovaram na ove "koske" ovaj put moram da iznesem svoje utiske.

Koristim iPhone 4S sim free već pola godine i samo jednom sam do sada video lag na njemu. Ali ono što me iritira je da dok se krećem iz aplikacije u aplikaciju (iz mail-a u slike pa SMS ili neku drugu aplikaciju) ponekad se javlja jako neugodna pauza od sekund - dva između skrola i otvaranja. U Safariju takođe. Znači laga nema ali ako radim neke stvari jako brzo (a tako sam i navikao) dešava se ponekad da moram da sačekam da, po mom osećaju, iPhone da "baferuje" resurse da bi mogao skrol da odradi. I to me iritira.
Nagordađivao mu verzije, Jailbreak-ovao ga i promenio gomile aplikaicija i sistemskih podešavanja i na kraju došao do zaključka da je to feature, ne bug :)

Takođe već godinu dana koristim i ZTE Blade. Jeftini 2.3 Android na kome sam promenio gomilu rom-ova i root-ovao ga i to mi se nije nikada desilo na njemu. Lag se ponekad vidi i oseti (mislim da je single CPU na 600 ili 8000MHz, kako i ne bi) ali kada prevučem prst u stranu / na dole dobijem to što sam uradio, sa lagom ili ne. Posle najviše pola sekunde sam tamo gde sam hteo i ne razmišljam da li je touch odradio posao ili ne.

Znam da nema smisla upoređivati telefon od 80 i 500 eura opet neke stvari koje ovde neki pripisuju bezgrešnom Kupertino proizvodu po mom mišljenju ne bi smele da se događaju.

Laga nema ali ima "stopka". :D

@kovacm Vec par puta sam na Chrome-u za ovih par dana koriscenja iPad 3 primetio lag u scrollu nekih tezih web stranica, doticnih problema nema u Safariju, ali opet iOS nije lag free :),...

Instalirao si Chrome na iOS uređaj...blasphemy (irreverence toward something considered sacred or inviolable) :p

Btw, Apple uglavnom hejtuju ljudi koji ne mogu pored svakodnevnog odlaska u pekaru po obrok na poslu da izdvoje novac za Apple proizvod.
Ovo je klasicna glupost...npr. u mom slucaju, mali hejt ka apple-u je poceo pri susretu sa 3gs od devojke. To je preraslo u veliki hejt kad je majka uzela ipad2, boze kako beskoristan uredjaj(mislim bez jb naravno).
p.s.
Ima scroll seckanje isto ko na mom sgs2, tako da ne znam o cemu se ovde raspravlja?!?:trust:

^ ne nikola - nema.

inace pixell je lepo primetio lag prilikom starta aplikacije na iOSu; javlja se najverovtnije jer je aplikacija bila izbacena iz RAMa...

Meni secka lista u Installousu. Da li je uredjaj neispravan zbog toga?

Jel ti seckaju imenik i ostale sistemske stvari na Androidu?

Ne pravi se pametan, problem ocigledno postoji i lepo je sto pokusavaju da ga rese (posle onog silnog prepucavanja pre svega po blogovima dizajnera Androida)

niko ne prica o browseru vec o najobicnije listview scrollu.

udji u imenik i skroluj.

Osnovni problem koji ja primećujem je da proizvođači štekare na mnogo bitnih 10-20% operativne memorije na Androidu. Da su od početka bili malo izdašniji, životni vek proizvoda bi bio dramatično duži. Dapače, da imam još svega 50Mb memorije na Magicu, to bi bio i dan danas savršeno upotrebljiv proizvod.

To, naravno, ima i negativnu stranu, ređe bi se menjali telefoni, što bi sigurno dovelo u pitanje vrtoglavi napredak.

Ono što je činjenica je da i stari hardver može da se napravi da radi fenomenalno uz pomoć community-ja. Ne klizi kao IOS, ali nije mnogo ni daleko. Meni ne smeta ako u skrolu ima 20fps umesto 30, dokle god instant reaguje na pokrete prsta i dok nemam zastoje od 1-2s u upotrebi, koji se fakat dešavaju na svim uređajima uključujućini Apple.

Primera radi, ovo kucam na prvom Samsung tabletu (P1000) i osvežio sam ga odličnim ROM-om. Mrsko mi je bilo da ga koristim kada sam dobio S2, ali sada više nije, iako ima bezmalo 3-4x sporiji hardver.

Znači mogućnost postoji, ali u opštoj trci za brzinom očigledno da se donose brzo odluke što utiče na kvalitet. Pretpostavljam da ni sam Gugl nije bio svestan gde će ga ovo dovesti. Apple je započeo nešto što je izrodilo puno dostojnih naslednika. Neće imati ovako enormne zarade kao nekad, ali tradicionalno će da gađa najbolje platežni segment kupaca, tako da očekujem da će po jedinici proizvoda i dalje najviše da zarađuje.

Eh sad, meni secka sve zivo na ipadu 3 - instalous, facebook, "teze" stranice na netu sto su prakticno sve danas - i to bez flesa, samo zbog gomile slika.

Mislim, hajde budimo realni, sve su to procesori za mobilne uredjaje koji su daleeeeeko sporiji, i imaju daleeeeko manje memorije od desktop racunara. Niko ne trazi dlaku u jajetu ali Android telefoni nemaju bas gladak skrol u samim menijima koji ne bi trebalo da seckaju - ocigledno je u pitanju traljavost.

@kovac:
Sve zavisi kako je implementiran listview. Ukoliko se koristi custom item (npr installous koristi slicicu levo, 2 teksta i slicicu desno) app je odgovorna da inicijalizuje item pre nego sto se pojavi na ekranu. Ukoliko nije u stanju da dovoljno brzo to uradi, pojavice se seckanje. Resenje je da se ucitavanje slicica sa servera prebaci u pozadinski thread pa kad stigne da se osvezi ili zameni default slicica. U Installousu ocito ih nije briga za smooth scroll.
Samo sam hteo da ti pokazem da iOS nije bulletproof za seckanje. :)

Instalirao si Chrome na iOS uređaj...blasphemy (irreverence toward something considered sacred or inviolable) :p

Ima in app youtube, tu se svaka dalja prica zavrsava :).

@kovacm Drugaru je sekao kao nenormalan SGS Mini (tranzicija 3 sekunde) jer je bio ukljucen automatski update koji se ubagovao (AutoCad WS je bio u pitanju), cim smo to prekinuli telefon je prodisao. U normalnim slucajevima na tako jeftinom Androidu lag u sistemskom scrollu nije postojao.

Odakle ti to? otvara youtube klipove unutar safarija naravno,kakav crni novi app.

Negde sam neki klip pokrenuo (verovatno embeed-ovan) na iPad-u (pre par dana) i odvuklo me je iz Safarija u Youtube app.

Koristim iOS uredjaje veoma dugo i u skorije vreme mi se nije desilo da se youtube klip otvara u aplikaciji, u krajnjem slucaju onaj koji nije dobro embed-ovan, identicno ce se otvarati i u Chrome-u i u Safariju. Chrome za iOS predstavlja samo nalepljeni interfejs, uiwebview koriste i jedan i drugi.

Uros Novakovic je napisao(la):
Od koje verzije iOS-a?

Nema to veze sa verzijom ios-a vec sa html-om, da ne sirim pricu..

Poslednja izmena:
Koristim iOS uredjaje veoma dugo i u skorije vreme mi se nije desilo da se youtube klip otvara u aplikaciji, u krajnjem slucaju onaj koji nije dobro embed-ovan, identicno ce se otvarati i u Chrome-u i u Safariju. Chrome za iOS predstavlja samo nalepljeni interfejs, uiwebview koriste i jedan i drugi.

Nema to veze sa verzijom ios-a vec sa html-om, da ne sirim pricu..

U pravu si sada probah tonu klipova i sve radi kako treba. I ja sam u prvi mah bio zacudjen. Takodje Chrome ce morati da bude jos mall sredjeniji jer tamo gde imam lag na Chrome-u u Safariju ga nema ni u najavi :).

Al zato Chrome na androidu radi za sve pare od kako je izasao iz bete... :)

Vrh Dno