Šta je novo?

ThinkPad centralna tema

• Začetnik teme Začetnik teme gile23
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da, ni ja nisam opterećen.
Laptop verovatno neće nikada iz kuće. A i da bude potrebno, ima baterija za kupiti i lako se menjaju.

Nego tako..
Tablet mi nema mogućnost ograničenja nivoa punjenja, pa do sada tu funkciju nisam koristio. A laptop bi bio na punjaču kada se koristi, pa razmišljam na glas kako to funkcioniše.
Ako zbog ničeg drugog, onda da barem saznam nešto novo.

Vrlo je moguće da koristi punjač kada se napuni do zadate vrednosti.

Poslovni su to laptopovi, pa bi bilo neozbiljno da su drugačije rešili.

Ok. Hvala na podeljenom iskustvu i viđenju..

Meni ovako:
Screenshot 2026-01-27 153214.png

Kako si je odradio? 100-0-100?

Kako si je odradio? 100-0-100?

Da, automatizovano kroz Lenovo Vantage. Baterija je manufacture date 03/2019, tako da je 89% kapaciteta baterije posle 7 godina, bez obzira na samo 220 ciklusa punjenja zaista pokazatelj kvaliteta.

Pritom, laptop ima slot za SIM karticu i LTE CAT9 modem, tako da sam taman našao gde da uposlim mtel godišnji tiket. 😎

Vantage? Moram da bacim pogled, ne secam se te opcije.

@Tilek jedino ako su je u međuvremenu vratili ponovo. Pre nekih godinu dana kada mi je trebala kalibracija baterije, nije bilo te opcije u tada aktuelnoj verziji, pa sam jurio neku straiju.

Sećam se iz nekih recenzija Lenovo laptopova da postoje primetne razlike u verzijama aplikacije s MS Store-a i one sa zvaničnog sajta, mada ranije je uvek bio slučaj da store verzija nema sve opcije, baš čudno ako su obrnuli situaciju.

Ima li jos neko problem da fingerprint scanner na X1/P1 prosto ne radi nakon dan i mora opet da se registruje??
Kao da registuje da nije isti finger. Probao 2 prsta - isto. Opet registrovao isti - prepoznaje ga kao novi i radi opet samo dan-dva..
Reset FPova - opet isto.

LT mi je stalno na punjaču, aktivirano je održavanje baterije na defoltne vrednosti.
Imam situaciju da kad god dođe do prekida struje i struja dođe, LT se sam upali. Kako da da ovu opciju isključim a da ne poremetim održavanje baterije?
Radi se o Thinbook-u.

*** kod mene struja je uvek prisutna.Mozda u biosu ima opcija kao nekad ,posle prekida napajanja da se ukljuci /iskljuci?

LT mi je stalno na punjaču, aktivirano je održavanje baterije na defoltne vrednosti.
Imam situaciju da kad god dođe do prekida struje i struja dođe, LT se sam upali. Kako da da ovu opciju isključim a da ne poremetim održavanje baterije?
Radi se o Thinbook-u.
Ovo je pre Win podesavanje koje i mene nervira.
Kod mene je ugasen "Turn on on AC Power" sto je jedina opcija u BIOSu koja izgleda da ima veze.

Meni ne radi punjenje, zaglavljeno na 0%... Baksuz.

Očišćen, iako je prašine bilo samo malo u ventilatoru,
zamenjena termalna pasta,
instaliran Linux,
ja zadovoljan odlukom i izborom.

Battery health se "popravio" posle nekoliko dana korišćenja:

Pogledajte prilog 525351

Ima mogućnost kalibracije, ali ne bih to sada. A možda i nikada, mislim da mi nije potrebno (tj bitno).

Nego, ono što videh u međuvremenu vezano za punjenje baterije..
Neko je iz Lenovo podelio koja je dobra praksa punjenja baterije (podešavanje start i stop parametara):

• Ako se koristi tako da se često prazni do skoro kraja (sve vreme je na bateriji), podesiti 95-100.
  • Ako se koristi umereno, 75-80.
  • A ako je laptop stalno na punjaču, tada je odgovarajuće 45-50.

Znam da je ovo oko punjenja baterija čitava tema i da je mi imamo. Nego, prenosim samo šta sam video, pošto sam istraživao kako da bateriji ThinkPad-a održim što duži vek.
Пуњење на 100% ти деградира батерију.
Исто као и пражњење до 20% и мање.
Тако само штетиш батерији.

Da, naravno.

Držati na blizu 100% je potrebno ako se laptop koristi dugo na bateriji. U zamenu za životni vek te baterije.

Zamislimo da nam je laptop potreban na terenu tokom celoga dana.
Krenuti tada sa manje od 100% napunjenosti je nepraktično.

Evo, našao sam u međuvremenu još jedan deo teksta vezano za korišćenje optimizacije baterije na ThinkPad-u..

1000000991.png

Tekst je inače sa sajta TLP alata. Koji sam ja dva puta instalirao. I oba puta deinstalirao.
Nisam našao neku praktičniju upotrebu, jer isti rezultat dobijem i kada ručno podesim parametre u EC (embedded controller). I pošto se radi o hardverskom delu, "preživi" i promenu operativnog sistema.

PS
@scylla .. kako napreduje troubleshooting?
Moguće da je nešto samo softverski zaglavilo..

I ja sumnjam na softverski jer se desilo par dana posle nekih updatea.
Pa se sutradan "popravilo" i napunila do 100%. Sutradan ponovo 0%.

Vratio sam sve drajvere koji su bili updateovani (ove za power management sam vratio jos na starije, poslednje sa Lenovo sajta za moj model).
Ali nista i dalje.
Sinoc skidao poklopac sa laptopa kako bih otkacio bateriju, probao "power reset" (drzis power dugme bar 30 sekundi), povezao bateriju, ali i dalje ne puni.

Probao live Linux (stavio na usb i boot-ovao), rekoh mozda ce tamo da puni normalno (jer ono, softver zeza), ali nece ni tamo.
Radi okej kad je na punjacu (tako sam ga i koristio, na bateriji bas retko), pa mi nije hitno jos.

Pogledacu jos par stvari, na kraju mozda i uzmem neku rezervnu bateriju.

P.S.: Inace sad vidim u kojoj sam temi, nemam Thinkpad model vec Yoga 6 13ABR8. Al ono, Lenovo je to. 😀

Pojavio se pre-order za ubicu Macbook NEO, i svih drugih

Panther Lake 358H ThinkBook 14-ica sa LPCAMM2 memorijom

32GB RAM-a B390 graficka za ~879.50 eur pre-order, ...

Screenshot 2026-03-11 122637 - Copy.png

Sad jos da vidimo koliko ce da budu ~1700-1900 eur Thinkpad T14 G7 i T16 G5 ubice Framework-u u drugim delovima sveta

Pa dobro, vraćamo se lagano na ono što smo imali pre 10 godina i na IBM ThinkPadovima... ako to nije progres, ne znam šta je! 🙂

Progres su pokušali tako što su sve zavarili. Lepo je videti da se korenima vraćaju. Tržište to traži.
(Lenovo je do pre koju godinu imao slotove za RAM i lako izmenjive baterije.. možda i još po nešto)

Treba da se klanjamo LInus-u sto ih je naterao na ovaj potez sa ranom investicijom u Framework

Poseban hit mi je izdvojena štampana pločica za Thunderbolt/USBC portove za punjenje jer je to nenormalno osetljivo i kilavo napravljeno.

Meni (a i ko zna na koliko još primaraka) su menjali ploču u garantnom roku na T14s jer su oba porta samo prestala da pune, niti su silovani, drndani, šutirani, 80% vremena laptop proveo na stolu a i ono što je nošen, to je pažljivo isključivano i uključivano i opet je umrlo posle nepune 2 godine korišćenja.

Nego, kad sam već tu, a nikako da se setim da pitam u okviru teme, da li još nekome neće da prepozna svaki put Thunderbolt monitor kada se vraća iz sleep moda ili samo treba da izbaci sliku pošto je ugasio ekran?
Od kako su mi vratili laptop sa servisa i novom pločom, instaliran novi Windows i malo malo pa ovo zeza, moram da vadim kabl iz jednog porta i prebacujem u drugi pa kako kad, nekad prepozna, nekad neće ni to pa mora restart i onda sve bude ok, ali prilično iritirajuća stvar...

Imao bih dva pitanja, radi se o Thinkbook-u.
LT se koristi stalno na kablu, podeseno je da odrza a bateriju na 80%.
1) zanima me da li ovakav nacin upotrebe moze da degradira bateriju i da li ga svremena na vreme treba pustiti da radi na bat. i prazniti istu do koliko% ili pak to ne treba raditi?
2) ima dva usbc porta prvi za pinjenje drugi je TB4,
da li bih smeo da kristim TB4 kao primarni ulaz za punjac tj.za napajanje?

Skoro smo dodirnuli temu punjenja i batrija.
Ja sam video da Lenovo preporučuje da ako je stalno na punjaču, da se drži na 50%.
A loše nije, to ne kaže Lenovo, već je generalni savet, da se sa vremena na vreme napuni do kraja, kako bi se sistem/baterija kalibrisao, a i baterija "protegla", tj da se ne bi "ulenjila".
Ne znam da li je i koliko ovo istinito, ali mi zvuči logično, pa tako i praktikujem.

Drugo.. i ja imam dva USB C porta, jedan do drugog. Doduše, nisu Thunderbolt.
I samo jedan ima oznaku da je za punjenje, iako se puni preko oba i ne prikazuje nikakvo upozorenje i sl.
Takođe nisam nigde video da kaže da ne treba koristiti drugi u tu svrhu.. ali, ni uputstvo nisam čitao.

Bilo bi korisno znati za sigurno..

Lenovo Vantage daje odrzavanje bat.na 80% i ne vidim da ima mogucnost da se to podesava na koliko hoces?

Sto se tice odrz.bat.,
kako to treba ciniti,
isklj.Vantage odrz bat.i puniti do 100% i prazniti na koliko % ili prazniti do kraja?
Na koliki vremenski period treba raditi, da li na mesecnom nivou, na 2-3 mes.?

Hoces reci, da LT na punjac u TB4 mogu drzati bez ikakve bojazni po bat.?
Ovo sve pitam iz razloga jer imam problem sa TB4 kada povezem hdd rack na njega, dolazi pucanja veze prilikom prenosa vecih fajlova.

Meni na T15 Gen2 ne puni više preko USB-C porta 1, nego samo preko USB-C porta 2. Na portu 1 pokazuje u Windowsu 11 da se kao puni, ali opada napunjenost baterije, i na kraju se ugasi laptop.

To im mana jos od T14.

Meni na T15 Gen2 ne puni više preko USB-C porta 1, nego samo preko USB-C porta 2. Na portu 1 pokazuje u Windowsu 11 da se kao puni, ali opada napunjenost baterije, i na kraju se ugasi laptop.
Uskoro će i taj drugi da ti otkaže i onda ide zamena ploče, been there, done that... srećom, u garanciji, pa jedino što sam imao od troška su živci da osposobim neki računar privremeno kao zamenu i posle da vraćam podatke...
Zato su i odvojili na novim modelima taj deo sa USB/TB portovima na zasebnu pločicu da bi mogla da se zameni samo ona... opet, Type-C koliko god dobro delovao na mobilnim telefonima, za krupnije uređaje je užasno osetljv, skoro pa u rangu nesrećnog 12HPWR konektora na grafikama... nije pitanje da li će da otkaže, već samo kada.

Ovaj T15 nije više u garanciji svakako. Zanimljivo kako T550 (iz 2015.) nema takvih problema, ali on za punjenje koristi neki stari sistem, gde je priključak izgleda dosta kvalitetniji.

Nazad
Vrh Dno