Šta je novo?

Thermaltake commander

Nivo buke zavisi od ventilatora koje stavis. Imam napred ovaj CM R4. Gore imam dva obicna CM za izduv i jedan pozadi za izduv (isao uz kuciste). Nivo buke je ok. Normalan.
Neces osetiti neku veliku razliku u kvalitetu u toj klasi. Sva su manje/vise na isti kalup. To je sad ta komercijala klasa. Po meni dizajn bi mogao da ti bude presudan. Da ne uzmes nesto, a da ti se ne svidja.
Jesi li pogledao Cooler Master Silencio 551? Skuplji je za 2500 din, ali izgleda vrhunski, kvalitetno je, ima dva venta uz kuciste, ima izolaciju za zvuk, usb 3.0, sd citac. U slucaju da mozes da iscedis lovu za njega, neces omasiti. :)

U slucaju da iscedim toliko, iscedicu jos crvenu za HAF-a, ali nemam odakle! :)

E pa onda ces biti zadovoljan, bilo koji od ova dva da uzmes. :) Barem ja jesam.

Po meni su BitFenix Merc Alpha ili Beta kvalitetnija kucista, imas i Spire Sonet (nije nesto lepo, bar meni, ali je kvalitetnije i od Merc-ova). Ako planiras da im nakacis sve ventove, zaboravi na tisinu, jedino da im smanjis broj obrtaja, ali i tada ce biti vibracija.

Mislis na Spire Sonex? Planiram samo dva venta za pocetak, napred i nazad (u slucaju Merc-a strana/dole i nazad), ne zelim bucno kuciste jer mi je racunar skroz silent.

Da, greska, Sonex. Nemoj na stranice da stavljas ventove ako hoces tisinu, tanak je to lim, vibrira. Dovoljno je velika rupa i na Merc-u napred. Mozda je najbolje da stavis jedan vent napred, jedan ispod (pored napajanja, i jedan pozadi da izvlaci. Treba vise da uduvava. Ako hoces tisinu, moraces da ih utisas smanjivanjem voltaze sa 12 na 7, 8V. Ima raznih nacina za ovo.

Poslednja izmena:
Jesi li posedovao, ili si imao priliku da vidis neko od ovih kucista?

Nisam ih posedovao, ali sam skoro bio u slicnoj dilemi i imao sam prilike da ih vidim/opipam. :)
Ja sam se odlucio za Chieftec LF-02B, ima lim slican ovom na Sonex-u, ali mi se dizajn mnogo vise dopao (skuplji je malo, ~50e). Jedini razlog zasto nisam uzeo Sonex je upravo sto mi se ne svidja kako izgleda, ali je kuciste za te pare definitivno najbolji izbor. Gledao sam i Commander i V4, Commander je za klasu bolje dizajniran, ali su mi nekako mekani previse. BitFenix Merc-ovi, Shinobi i Outlaw su takodje odlicna kucista, jurio sam da nadjem prvo Shinobi ili Outlaw, ali ih nije bilo. Merc-ovi i Commander su tu negde po kvalitetu, ali mi je Merc Alpha nekako delovao cvrsce, uglavnom zbog manje cickavog dizajna.

Ne znam, pik je nekako pao na MS-I i Alpha.. Ni jendo kuciste od ta 3 uzivo nisam video, tako da se vodim nekom intuicijom.. Imam predrasuda prema Spire sto, slozices se, spada u neku vrstu intuicije. :) Necu da gresim dusu, mozda i jeste kvalitetno kuciste, ali je nekako Spire.. :)

Znam da je Alpha kvalitetnije odradjena sto se konstrukcije tice. Ovi iz BitFenix su se potrudili da naprave jeftino kompaktno kuciste naustrb nekih dodataka tipa tooless kacenja, filtera, itd. sto mi i nije toliko bitno, a i firma je sama po sebi izuzetno ozbiljna. Bez obzira sto izgleda nekako prosto, opet je dovoljno lepo i privlacno.
Ipak, MS-I je po mom misljenju lepse, posebno sa tom providnom stranom i led fanovima.. Mozda bi u ovom trenutku bilo bolje uzeti njega, jer ne planiram da kacim fan na stranama kucista.
S druge strane, ako se odlucim sa tu kombinaciju + 2 fana, izaci ce na neku sumu sa kojom, uz neki dinar dodatka, mogu uzeti i CM Silencio 551.

Ne znam, nisam pametan.. :)

No, dosta o drugim kucistima na temu Commander-a, necemo vise da spamujemo. :)

Poslednja izmena:
Spire nije neko ime, ali po onome sto sam video, u odnosu na TT u cenovnom rangu je osetno bolji. Sto se tice dizajna, i TT i Spire smatram za ruzna. U istoj radnji sam recimo gledao TT v4 i Sonex i realno, v4 izgleda kao kineska igracka u odnosu na Sonex. Commander je bolji od v4 i bio je odlican izbor kad se pojavio, ali tada i nije bilo mnogo izbora kod jeftinijih kucista, sada vec treba pogledati sve.

Koje mi ti preporucujes od njih? Meni je, recimo, Zalman Z9 odavno prvi pik, ali je njega prosto nemoguce naci u Srbiji.. Skoro je bilo neko polovno na forumu, al ode brzo. To je otprilike i jedino koje sam video u Srbiji:)

U tom cenovnom rangu, oko 40 evra, je po meni najbolji izbor BitFenix Outlaw. Kvalitetno i lepo kuciste. Takodje, specifican dizajn, ploca je okrenuta i postavlja se na levoj strani kucista.
Tu je i ovo koje sam ja uzeo Chieftec LF-02B, najkvalitetniji lim u toj klasi, ima posebno hladjenje i drzac za grafu, kao i USB 3 (koji moze da se nadogradi i na Outlaw).
I na kraju, Spire Sonex. Kvalitetno kuciste za malo para.

I na kraju uzeh OVO kuciste, prvenstveno iz neke znatizelje..

Hocu, ali kad uzmem neke ventove i prepakujem masinu. Ne verujem da cu imati vremena do Bozica, ali ko zna.. Mozda bude i pre. Jedino da okacim slike praznog kucista. :)

Deluje fino i cvrsto na slikama, nisam ga vidjao. Fali mu malo rupa za cable managment, ali da se srediti i ovako.
Jedino sto su meni sva TT kucista ruzna. :)

Nek te lepo sluzi!

Interesantnog je izgleda. Gledano od napred deluje kao stari dobri Optimus Prime, samo crn. :D Sto se lima tice, ne mogu ga uporediti sa nekim drugim kucistima jer mi je ovo prvo, ali deluje pristojno.. Videcemo koliko je akusticno kada ga napunim fanovima. Dosao je za izduvnim nazad, ubacicu jos usisni napred i dole i izduvni gore. Napred sigurno stavljam CM 12 LED, ali se jos premisljam oko druga dva.. Da li BitFenix Spectre (trebalo bi da je 1000 RPM, <20 DB sto mi je jako bitno jer hocu malo tisi rad) ili Arctic Cooling F12 (1350 RPM, ali opet mnogi kazu da je izuzetno tih), eventualno Arctic Cooling F12 PRO..

Sigurno je mnogo bolje od klasicnih Kineza po pitanju vibracija i, u principu, svega, ali i kucista sa 1mm lima vibriraju kada im stavis vise jacih ventova. Ja imam 3 komada AC F12 venta i nisu bas tihi, ali sam napravio kontrolu obrtaja na prekidac (8V i 12V) i na 8V se ne cuju ni malo. Tad cujes samo grafu kad je opteretis. Ne znam kakvi su ti BitFenix Spectre, sigurno su tisi od AC-a (sta god pisalo na kutiji, vent se sa vecim brojem obrtaja i vise cuje). Preporucio bih ti da ipak uzmes AC F12 i, ili da uzmes neki kontroler obrtaja, ili da napravis sam nesto sam, lako je, a imas na forumu puno o tome.

Grafa mi je sa WindForce kulerom, uvek na 40% obrtaja.. Totalno necujna. Jedino sto mi se cuje iz kuciste je box kuler u loadu. No, sada se ima prostora i za CM Hyper 212, ali se nema para. :D

Sto se kulera tice, stavicu ih prvo na 12, pa ako budu bili bucniji nego sto se meni svidja iskombinovacu nesto verovatno.. Gde ima da se kupi 3/4pin to molex, kontam da prednji kuler ne moze da dohvati mobo?

Ako imas visak 3pin konektora na ploci, ne treba ti adapter, dohvati ce (duzi su kablovi na kupovnim ventovima od ovih koji idu uz kuciste). Ako fale konektori imas u Mikro princu adaptere molex na 3pin i imas i one sa molex na 4 komada 3pin (s tim sto su 2x 5V i 2x12V). Ja sam moje povezao sa ovim sa 4x 3pin, ali sam ih prepravio da su svi na 12V.

Nemam za sva 4 u svakom slucaju.

Spomenu CM hyper 212... Ima novi CM T4, malo povoljniji od 212 (oko 3000), skoro istog izgleda i performansi. Meni se svidja npr, zato sto ima "klackalicu" za kacenje za AMD procesore, umesto ploce i srafljenja iza ploce.
Laksi je za montiranje/demontiranje. Mozes i njega da pogledas...

Thermaltake Contac 39 mi je interesantan, ali se ne opterecujem time. Kuler ko kuler, 2-3 stepena razlike mi nece mnogo znaciti. Sta nadjem povoljno, to cu i uzeti. :)

Daleko od toga da je samo 2-3 stepena. :D Posebno ako ga klokujes.

Opet ja.

Eto, nadjoh malo vremena da prepakujem masinu, pa rekoh da okacim slike. :)

Kao sto sam i mislio, 20+4pin LC600H napajanja je prekratak. Jedva dohvata, kada ga ubodem ne mogu graficku karticu da ubacim zbog debljine kablova i zastite. Upravo iz toga razoga su slike sa tim problemom, a ne kompletne konfiguracije i nekih ozbiljnijih testova.
Ko ima LC500/600H neka ne razmislja o nekom budget gamer kucistu dok ne kupi napajanje za duzim kablovima. :)

Meni sada ostaje jedino da, ili prodam kuciste, ili kupim napajanje. Svakako da cu prvo juriti napajanje ako imam dovoljno para. Ako ne, necu dozvoliti da mi pare came u vidu tog neiskoriscenog kucista. :)

Prilozi

• problem1.jpg
    problem1.jpg
    1,009.4 KB · Pregleda: 87
  • problem2.jpg
    problem2.jpg
    975.2 KB · Pregleda: 80
A da skines zastitu, sleeve, mozda tada uspes da ubodes grafu?

Opet ce kablovi da mi idu preko ATA i SATA konektora.. Nikako ne moze. A ne verujem ni da ce 8pin da dohvati, nisam ni proveravao. Poludeo sam kad sam video ovo i sve vratio u staro kuciste.

Poslednja izmena:
Trebace mi i 8pin isto. Necu to da radim. Ili kupujem drugo napajanje, ili prodajem kuciste. :)

Onda dobro gledaj koje napajanje, da ima dovoljno dugacke kablove.

Nazad
Vrh Dno