Šta je novo?

Thermalright gori :D

micairvas

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poena
199
Upalio igricu witcher 2, igrao pola sata kad osetih poliva vruc vazduh po nogama :D Otvaram kuciste, proveravam grafiku, temperature ok, medjutim mrcina od kulera thermalright true black sa 2 noctue nakacene vreo, jel moguce da pomenuta igrica opterecuje gotovo maksimalno procesor FX8120?

Proverio sam tempeature procesora u toku igranja igrice oko 50C.... Takodje cpu nije OC-ovan.....

Jel se lagano okrecu propeleri?

Okrecu se propeleri punom brzinom, kvalitetna 2 noctua kulera su na hladnjaku. I da se ne okrecu uopste,opet ne bi trebalo toliko vruce da bude celo telo mrcine od kulera....
Cim sam izasao iz igre i sacekao 5 min, temperature pale na 28C.....

Pa onda ja ne vidim da ti imas neki problem... Prati temperature nekim programom i "teraj".
Btw. Jel mozes da zadrzis prst na telu hladnjaka a da se ne opeces?

Ne mogu da verujem da se taj FX toliko muci, pogledaj usput napajanje, vidi da nije nekim slucajem i ono vrelo.

A jel su ti ventovi u push-pull sistemu ili si greskom stavio push-push (pull-pull) ? :D

Push pull je namesten kako treba, proveravao sam nakon ugradnje :D
Samo ce da bude Witcher 2 = uninstall i kraj problema. Nemam ovakvih problema sa drugim igricama, ova opterecuje max cpu....

Brises igru zato sto ti dize temperaturu procesora na 50 stepeni u sred leta? Zar ne mislis da malko preterujes?
Mislim, tom logikom najbolje da i ne palis komp. :)

U mom slucaju verovatno jeste, s obzirom da imam mrcinu od kulera sa 2 12-ce..... Sa box kulerom mislim da je to normalno, mada i ove visoke spoljne temperature imaju dosta uticaja.....

Ma imam ja taj kuler sa 2 noctua f12, ali na Intelu. Znam da AMD procesore treba držati na nešto manjoj temperatura, ali ne znam koliko je dozvoljeno.

Uh,sad me uplasi,upravo sam kupio istu sa Steama,a imam dosta slabiji procesor od tebe (doduse istu graficku),javicu ovde kakvo je stanje...

Ma dajte ljudi, sta se tripujete. Pa na koliko da radi kad je 30 stepeni napolju?! Sedite, igrajte i uzivajte ;)

Ma znam da mi ne moze biti nista procesoru i ako radi na 70C, nego me jednostavno nervira sto se toliko greje u odnosu na druge igre, a iskreno nije mi se nesto posebno ni dopala igra. Da jeste po cenu da sprzim hardver peglao bih je :D

Probaj Linx i vidi dokle ti idu temperature. To sto ti je oko 50c temp je sasvim normalno za ovo vreme, plus mozda kuciste nije bas najbolje provetreno.

Pa čim izbacuje vruć vazduh sa cpu coolera znači da ima dobar transfer toplote sa procesora a da samo cooler ne može bolje da je se otarasi. Ako je tačno da je 50c max na toj igri a i uopšte onda e to odlično, ako stigne do 60c onda da se brineš.

Pa čim izbacuje vruć vazduh sa cpu coolera znači da ima dobar transfer toplote sa procesora a da samo cooler ne može bolje da je se otarasi. Ako je tačno da je 50c max na toj igri a i uopšte onda e to odlično, ako stigne do 60c onda da se brineš.

U igri je 50C, dok recimo kada izadjem iz igre i sacekam 15 min, temp padne na 28C u iddle. Probacu bas linx kad dodjem sa posla pa cu da vidim sta ce da bude.....

Kao da ste navikli da imate probleme pa sad ne moze mozak da prihvati i hvata vas paranoja. Da je 50c idle to bi bilo malo zabrinjavajuce ali 50c u igri u kucistu gde ko zna kakva je provetrenost a pritom i grafika stvara najveci deo toplote...
Nije problem da ti zavrtis linx ali tu ti grafika nece raditi i nece dodatno grejati kuciste iznutra.
Opusti se bre i ne cackaj nista, radi masina savrseno ;)

Kao da ste navikli da imate probleme pa sad ne moze mozak da prihvati i hvata vas paranoja. Da je 50c idle to bi bilo malo zabrinjavajuce ali 50c u igri u kucistu gde ko zna kakva je provetrenost a pritom i grafika stvara najveci deo toplote...
Nije problem da ti zavrtis linx ali tu ti grafika nece raditi i nece dodatno grejati kuciste iznutra.
Opusti se bre i ne cackaj nista, radi masina savrseno ;)

Ma upalicu i Linx i Furmark 2 u 1, pa da vidimo kakva je situacija :D

Witcher2 ? Meni je core temp bio ~40 (isto kao i crysis3 i blooddragon) stepeni sa ovim mojim jeftinim kulerom na 4ghz svih osam jezgara. Kuciste je odlicno provetreno ali nema klime :)
Mislim da je istina sto [SAJ]ber Kurajber prica. Verovatno grafika pravi previse toplote plus topao vazduh iz okoline i slabija provetrenost kucista pa ne moze da ohadi kako treba :)

Ali ono sto mozes dodatno da odradis jeste >

Iskljuci turbo core! Ako vec nisi naravno :)
Mislim da je samo zbog turbocora buldozer dobio reputaciju vrelog procesora. Verovatno je i kod tebe isti problem.
Recimo meni je turbo core po defaultu setovan za 3.4ghz na 8 jezgara 1.415v i za 4ghz na 4 jezgra 1.415v! Koliko sam do sada primetio kod vecine je tako setovan. Sto je uzasno lose, jer kada se rucno podesi procesor radi na 1.3v na 3.9ghz i na 1.33v na 4ghz na svih 8 jezgara(dobro nece kod svih biti isto ali verujem da stock i prvi novi turbo setinga mogu da se postignu i sa solidnim underclockom kod 99% primeraka). Naravno razlike u temperaturama su ogromne kada se rucno podesi procesor kako treba i smanji vcore i iskljuci turbocore djubre :)

Takodje treba napomenuti da turbo core ustvari jedva malo pomaze sto se tice realnih performansi dok rucni klok radi kako treba.

Poslednja izmena:
jeli nagorio?

Nisam stigao juce da se zabavim sa racunarom, danas cu, pa cu javiti kakva je situacija :D. Mislim da grafika tu pravi problem sigurno je oko 70C u igri, ako ne i vise, kuciste je dobro provetreno, ima 2x12-ce napred sto uvlace vazduh i jedan ventilator nazad sto izbacuje, takodje imam 2 noctua 12-ce na procesoru....

Jos jedno pitanje za @StormScion, vidim da imas procesor kao moj i nesto bolju plocu od moje ali ipak ima istu naponsku naponsku 4+2. Jel si uspeo bez problema da OC-ujes cpu na 4ghz, ja se ne usudjujem da OC-ujem moj, verovatno cu uzimati novu plocu iz tog razloga....

Jos jedno pitanje za @StormScion, vidim da imas procesor kao moj i nesto bolju plocu od moje ali ipak ima istu naponsku naponsku 4+2. Jel si uspeo bez problema da OC-ujes cpu na 4ghz, ja se ne usudjujem da OC-ujem moj, verovatno cu uzimati novu plocu iz tog razloga....

Da na 4ghz bez problema. Ovakav je moj chip; 3.9ghz stock voltage(1.3) , 4ghz 1.325v (tj mali skok) i onda 1.375v core za 4.2 i 1.415v za 4.3ghz. (vid je neverovatno na svima 1.285 ako se ne varam nisam dugi ceprkao).
Kao što možeš da vidiš za veoma malo povećanje clocka voltage se povecao eksponencijalno što je po meni suludo držati kao dugoročno rešenje zarad veoma malog poboljšanja performansi. Maksimum što bi preporučio je 4.2 a ovako preko leta držim 3.9 pa je leden dok inače mi stoji na 4ghz gde je tik malo vreliji. Inače sam butovao i par puta na 4.4 i 4.45ghz (mada je bilo nestabilno llc na ovoj mojoj ploči je baš socijala) mada mislim da dugoročno bi to bila smrt za ploču ili ovo moje socijalno napajanje:)
Ovako sa klokom na 4ghz što dodje 29%OC sa 3.1ghz sam i više nego zadovoljan i gledam da me služi dugi niz godina bez degradiran silikona itd :)

Ok što se tiče tvog pitanja:
Na telefonu sam pa ne vidim koju ploču imaš no mogu ovo da ti kažem. Svaki 8xxx ide preko 4ghz pitanje je koliko struje traži za to i da li se isplati. Ovo ti je moj savet. Iskljuci sve power save opcije I enable hpc, disable amp,c1e c6 i cnq isto iskljuci. NB i HT na 2200 turbo core off memorija default. Stavi default vcore i digni na clock preko mnozioca na 3.5ghz. Testiraj da li stabilno radi. Bez llc to off. Ako prodje testove počni da dižeš za po jedan ili 2ghz pa kada ne bude bilo stabilno počni da za 0.25vcore dižeš napon. I to je sva nauka. U jednom momentu ces doci do 4ghz ili ćeš doći do kloka koji mnoooogo više traži v core nego prethodni stepen. Dugoročno na socijala pločama ne bi preporučio preko 1.415vcore na svih 8 jezgara. Previše w vuče pregreva se itd.
Kada nadjes zadovoljavajuće klok upali c1e i cnq korisno je imati ih pa paliti po potrebi iz OS-a i proveri da li je i dalje stabilno i eventualno možeš da se poigras sa HT i nb brzinama možda do 2400mhz mada ne znači mnogo:)
To ti je naravno safe tutorial i prilično konzervativan, no dobro socijala ploče, hladjenje, memorije i napajanja su u pitanju :)

Sa takvim klokom možeš očekivati tek malo lošije stock performance od 8350 i malo bolje od 8150 i 8320 na stock podešavanjima. Verovatno će ti procesor i biti hladniji od većine njih jer turbo je generalno preagresivno postavljen.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno