Jos jedno pitanje za @StormScion, vidim da imas procesor kao moj i nesto bolju plocu od moje ali ipak ima istu naponsku naponsku 4+2. Jel si uspeo bez problema da OC-ujes cpu na 4ghz, ja se ne usudjujem da OC-ujem moj, verovatno cu uzimati novu plocu iz tog razloga....
Da na 4ghz bez problema. Ovakav je moj chip; 3.9ghz stock voltage(1.3) , 4ghz 1.325v (tj mali skok) i onda 1.375v core za 4.2 i 1.415v za 4.3ghz. (vid je neverovatno na svima 1.285 ako se ne varam nisam dugi ceprkao).
Kao što možeš da vidiš za veoma malo povećanje clocka voltage se povecao eksponencijalno što je po meni suludo držati kao dugoročno rešenje zarad veoma malog poboljšanja performansi. Maksimum što bi preporučio je 4.2 a ovako preko leta držim 3.9 pa je leden dok inače mi stoji na 4ghz gde je tik malo vreliji. Inače sam butovao i par puta na 4.4 i 4.45ghz (mada je bilo nestabilno llc na ovoj mojoj ploči je baš socijala) mada mislim da dugoročno bi to bila smrt za ploču ili ovo moje socijalno napajanje
Ovako sa klokom na 4ghz što dodje 29%OC sa 3.1ghz sam i više nego zadovoljan i gledam da me služi dugi niz godina bez degradiran silikona itd
Ok što se tiče tvog pitanja:
Na telefonu sam pa ne vidim koju ploču imaš no mogu ovo da ti kažem. Svaki 8xxx ide preko 4ghz pitanje je koliko struje traži za to i da li se isplati. Ovo ti je moj savet. Iskljuci sve power save opcije I enable hpc, disable amp,c1e c6 i cnq isto iskljuci. NB i HT na 2200 turbo core off memorija default. Stavi default vcore i digni na clock preko mnozioca na 3.5ghz. Testiraj da li stabilno radi. Bez llc to off. Ako prodje testove počni da dižeš za po jedan ili 2ghz pa kada ne bude bilo stabilno počni da za 0.25vcore dižeš napon. I to je sva nauka. U jednom momentu ces doci do 4ghz ili ćeš doći do kloka koji mnoooogo više traži v core nego prethodni stepen. Dugoročno na socijala pločama ne bi preporučio preko 1.415vcore na svih 8 jezgara. Previše w vuče pregreva se itd.
Kada nadjes zadovoljavajuće klok upali c1e i cnq korisno je imati ih pa paliti po potrebi iz OS-a i proveri da li je i dalje stabilno i eventualno možeš da se poigras sa HT i nb brzinama možda do 2400mhz mada ne znači mnogo
To ti je naravno safe tutorial i prilično konzervativan, no dobro socijala ploče, hladjenje, memorije i napajanja su u pitanju
Sa takvim klokom možeš očekivati tek malo lošije stock performance od 8350 i malo bolje od 8150 i 8320 na stock podešavanjima. Verovatno će ti procesor i biti hladniji od većine njih jer turbo je generalno preagresivno postavljen.