Šta je novo?

The Carpal Tunnel Syndrome?

minketa

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2002
Poena
619
U poslednje vreme mi sve cesce trne desna ruka, dok je na misu. Sedim dugo za masinom, nemam naviku da sedim pravilno... rucje mi je na stolu dok drzim miska, saka u ekstenziji.
Je l' ima neko slicna iskustva?
Mozda mi diskusija na ovu temu pomogne da osvestim problem...

evo i ja se javljam, sve teze odmaram ruku, a brze se zamara.

Javice se bar 30% ljudi sa foruma verujte :(
Evo i ja...

Genghis Khan je napisao(la):
Javice se bar 30% ljudi sa foruma verujte :(
Evo i ja...

Licno ovaj sindrom zovem "misja groznica" (pogodite koja?)!

Lek(ovi) su vrlooo intesresantni. (Licno provereno...)

A. PROMENITI pacova. Ima ih koji mnooogo bolje leze ruci. (Ova stvar zavisi bas od ruke!).

b. Promeniti tastaturu! (Ovo je jako vazno iz psiho razloga).

c. Promeniti monitor!!! (ovo zvuci jos ludje ali misovske pokrete juris na monitoru, zar NE?

d. Promeniti sowtware... (radi u DOS-u, samo onom koji nema podrsku za mis-a i ostale pacove...)

e. STO (Ovaj je najsumnjiviji a obicno je uparen sa stolicom!). (Pazi poenta je na kraju...)

Rezime: Ovo cete kostati vise nego dupli najnoviji super extra upgrade ALI je i dalje jeftinije neg da sebe promenis..!

Vidim ja da ce najbolji potez biti da platim dobro osiguranje i da cekam da se transplantacija udova uhoda :beat:

Ne, ozbiljno, mislim da bi mi novi misko dosta pomogao, i eventualno nova stolica. Sto s' miska tice, ovaj sad mi je neki obican, maaali,... znaci, rucje mi pociva na stolu, drzim ga palcem i domalim - prstima ga i pomeram, i onda kad treba samo aktiviram kaziprst. To mi je nekako, navik'o sam... ali se pitam, da li bi mi vise odgovarao neki veliki misko, tako da cela saka sa rucjem pociva na njemu, a da ga pokrecem iz lakta i ramena?
A za stolicu, razmisljam se oko one 'za guzicu i kolena'. Ne znam da l' ste imali iskustva sa takvom stolicom? Nema naslon, znaci, klupa za guzicu, i platforma za da se oslone kolena. Mislim da je takva stolica, u stvari, iskusenje za coveka, da se drzi ispravno... nema se mogucnosti da se covek zavali k'o beskicmenjak vec te, verovatno, tera u fizioloski polozaj.

Dakle...
Sindrom karpalnog tunela nastaje tako sto se nervus radialis (zbicni zivac) ukljesti u svom kostano-vezivnom prolazu kroz rucni zglob tzv. karpalnom tunelu. Nastaje usled nepravilnog polozaja ruku, povreda rucnog zgloba, reumatskih oboljenja... Zato se i zove sindrom (skup simptoma), tj. nije u pitanju samostalno oboljenje.
Kako ga prepoznati?
Ovaj zivac ozivcava misice tenara (misici oko palca) i kozu prednje strane palca, kaziprsta, srednjeg i unutrasnje strane domalog prsta. U pocetku se javljaju trnjenja, bolovi ili neosetljivost koze na tim delovima, a kasnije moze doci do slabljenja i atrofije pripadajucih misica.
Ukoliko je neko u ovome prepoznao sebe neka se hitno javi lekaru.
Terapija je fizikalna, a u najtezim slucajevima resenje je hirursko (zivac se vadi iz tunela).
Ko puno kuca trebalo bi da nabavi ergonomsku tastaturu. Treba izbegavati dugotrajan polozaj sa sakama u ulnarnoj devijaciji (savijenim ustranu).
E sto se tice misa...
Saka mora biti oslonjena na sto. Ukoliko vam sto to dozvoljava oslonite i lakat. Probajte koji mis vam najbolje lezi u saci. Misa pokrecite pokretima prstiju, nikako iz ramena, jer ti misici nisu zamisljeni za precizne pokrete i brzo ce se zamoriti.

morbius je napisao(la):
Dakle...
Sindrom karpalnog tunela nastaje tako sto se nervus radialis...
...n. medianus je u pitanju...

morbius je napisao(la):
...Ovaj zivac ozivcava misice tenara (misici oko palca) i kozu prednje strane palca, kaziprsta, srednjeg i unutrasnje strane domalog prsta.
...spoljasnje strane domalog...

Ej, morbius, nemoj da nas ubijas u pojam sa hirurgijom... ima niz konzervativnih pristupa u terapiji, osim fizikalne i banje... nego, je l' imas ti neki konkretan predlog povodom miska?

Da medijanus. Radialis ozivcava nadlanicu. Hvala na ispravci.
Unutrasnje strane, ukoliko se pod tim podrazumeva strana okrenuta srednjem prstu.
Konkretan model misa ne mogu da preporucim, ali ako si desnjak mogao bi da razmislis o onim iskosenim.

Pa fizioloski polozaj ruke je saka u supinaciji... prema tome lateralna strana domalog - nema dvojbe.
cheers

Fizioloski polozaj je srednji, onaj izmedju pronacije i supinacije. Pre jedno 6 meseci video sam u casopisu neke miseve koji postavljaju saku upravo u taj polozaj, ali izgleda da nisu zaziveli, steta.
cheers Minketa!

Well, morbius, za znanje iz anatomije :smack:

Vidj'o sam, al' ima tome vremena, miseve velike ko za ulicne borbe... cela saka je na misu, minimalni pokreti iz rucja, i onda imas kuglicu na njemu, i tastere koji ti dodju 'na ruku' sto bi se reklo.
Je l' ima sad takvih?

I mene sve cesce boli desna saka tj zglob. :(
Uglavno posle par sati rada na M$ Intellimouse
Exploreru 3. Izgleda da je on prevelik i pretezak za me.
Mis radi fenomenalno :mrgreen: ali moja saka nije kompatibilna
sa njim :x
I tako vec mesec dana jurim da kupim M$ Intellimouse Optical.
E sta sve mi trpimo zbog racunara. :boom:

uffff , a ja se uplasio da sam jedini na forumu :)
(mislim buduci dr) :happy:

cheers

boggyman je napisao(la):
uffff , a ja se uplasio da sam jedini na forumu :)
(mislim buduci dr) :happy:

cheers

Mmm, morbius je veceras pokazao elementarno nepoznavanje O:) (izvini morbiuse, nisam izdrzao a da jos jednom ne napravim fazon), ja sam vec s druge strane :smk:, prema tome... jedini si.
Gledaj da sto pre napustis to stanje. Zelim ti dobar vetar!
Nego, je l' imas ti nesto da dodas ovoj temi?

Sasha, je l' tog optickog juris zbog ruke ili nevezano za problem 'oces boljeg miska?

minketa je napisao(la):
...
Sasha, je l' tog optickog juris zbog ruke ili nevezano za problem 'oces boljeg miska?

Mis menjam zbog ruke.
Optical nije bolji od explorera 3.0,
a nadam se da nije mnogo gori.

Pozdrav

minketa je napisao(la):
...

Mmm, morbius je veceras pokazao elementarno nepoznavanje O:) (izvini morbiuse, nisam izdrzao a da jos jednom ne napravim fazon), ja sam vec s druge strane :smk:, prema tome... jedini si.
Gledaj da sto pre napustis to stanje. Zelim ti dobar vetar!
Nego, je l' imas ti nesto da dodas ovoj temi?

pa mogli bi sada da drobimo na temu, ali verujem da bi se ljudi unaokolo smorili, pa cu se ipak uzdrzati komentara :beat:

Je l' ima neko da je sebi resio ovaj problem?
Je l' neko provalio kakav narocit momenat u radu na masini... uspeo u dva koraka da resi stvar... bez da je menjao kompletnu masinu sa namestajem i na to potrosio kamaru para?

Voice control?

100% resenja nema, ali vrlo cesto ni problemi nisu toliko izrazeni. U principu trebalo bi praviti pauze, mozda malo menjati ruku s vremena na vreme. Ne verujem da ce ista u dogledno vreme moci da zameni pokazivac misa (i ja volim glasovne kontrole, ali tu ima jos mnogo da se radi).
NEMA UNIVERZALNOG RESENJA, minketa. NEMA, veruj mi! I ja sam pokusavao da se izborim sa bolovima u ruci i na kraju mi je pomoglo ono sto sam naveo ranije, znaci spustena ruka i pokreti iz prstiju (a vidim da ti tako vec radis). Koristio sam jednom prilikom i trekbol, ali mi je tek on bio zamoran. Ne mogu ti reci kupi taj i taj model jer ne postoji cudotvorni mis, kao sto ne postoji cudotvorni lek koji bi izlecio Cervikalni sindrom mom ocu (ali ja to caletu ne mogu da dokazem). Znaci PROBAJ par ergonomskih modela, vidi da li ti neki lezi.
Dobro izblamirah se za medianus :oops: Sta cu, dve godine ne radim svoj posao. Jednu provedoh glancajuci topove, drugu sredjujuci windowse ljudima iz komsiluka, kucajuci, prevodeci. Bruka, zasto sam studirao, kog O:) ? Nemam vezu, nemam nikog da mi sredi, obijam pragove, lupam glavu, kidam sebi zivce, ne vredim ni sebi ni drugima. Molim te, nemoj da mi stajes na muku! :(
Probaj da stavljas ruku po 15 minuta u toplu vodu kad ti se jave bolovi, probaj neke biljne obloge. Ponudio bih da ti uradim akupunkturu, ali mi ne radi laser :( . Ne znam, otseci sebi ruku, vidi sta ces...

Mali i opticki

Licna historija
Pre par godina sam osetio bol slican vasem, ali u ramenu. Probao sam istezanje ramena, kruzenje ruke... ali to je samo pogorsalo stanje. Bol je prosao posle 4-5 dana NEAKTIVNOSTI. Tj bez neprekidnog igranja Diabla2. Od tada koristim opticke miseve i iskljucivo ih mrdam prstima! Intelli mouse Explorer3.0 je OK, ali IZRAZITO ne praktican za levoruke ljude. Koristim ga svaki dan na poslu i uvek pritisnem back dugmence...
Dakle, ono sto je meni pomoglo
Notebook mouse! Mali, SIMETRICAN, optical, radi...
Povecam osetljivost, oslonim zglob izmedju dlana i sake na sto (haj'mo latinski naziv-) i prstima mrdam miska.

Ostaje mi 'samo' da naucim da ne pritiskam zglob prejako i da opustim celu ruku s' vremena na vreme.

Izgleda sasavo ali mene rame vise ne boli
cheers

Momci pocnite da se bavite sportom...

Recimo Aikido je ok, teretana takodje dobro dodje, stvar je u tome sto se na taj nacin ojacavaju zglobovi na rukama, poboljsava njihova pokretljivost... Ja recimo radim na racunaru 8sati u firmi + kuci jos 2-3 sata dnevno, a sto se tice posledica, jedino na saci desne ruke imam malo koze koja je promenila boju od naslanjanja na sto prilikom drzanja misa :)

Je l probao neko ovo?

Malo je neprakticno kad se cesto prelazi s miska na tastaturu, ovo je ipak pravljeno za 'osobe sa specijalnim potrebama', al' k'o velim - da probam, kad vec imam priliku.
Sa strane verovatno izgledam kao Cudoljub :S

Ha ha ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha ha ha Ha ha ha ha ha ha ha

Grohotom se smejem... Ja!, koji koristim MS Natural Keyboard od 1995 (a od pre dva dana MS Natural Multimedia, staru sam zadrzao iz sentimentalnih razloga, i dalje radi kao blesava :)). Nikada nisam pravio slovne greske u tekstovima, vec godinama kucam mnogo bolje (brze i pravilnije) od ljudi koji su slicno vreme proveli za racunarom kao ja i uvek se nasmejem iznova kada mi kazu da te tastature nisu "normalne". Mi Naturalovci znamo koliko su dobre i to je dovoljno... Jedini MS proizvod koji od starta podrzavam 101% (za razliku od tadasnjeg Win95)! Oci od monitora mogu da mi se umore, ali ruke nikada... ;)

pozdrav

Malo Crnog Humora

minketa je napisao(la):
Je l probao neko ovo?

Malo je neprakticno kad se cesto prelazi s miska na tastaturu, ovo je ipak pravljeno za 'osobe sa specijalnim potrebama', al' k'o velim - da probam, kad vec imam priliku.
Sa strane verovatno izgledam kao Cudoljub :S

Ma jok, to je smesno. Uzmi onu invalidsku stolicu sa slamcicom za sve pokrete pa samo radi usnama :eye:

imam Logitech MouseMan DualOptical....savrseno mi lezi u ruci i ne umaram se ni malo...velicina i oblik mi idealno odgovaraju....ali, opet...ne verujem da imam kompatibilnu ruku sa svima vama, pa vam je ne mogu posuditi :beat:
sto se tice umaranja, tu mogu da vam se pridruzim dok sam na poslu...i tu koristim logitecha, ali onog najobicnijeg kuglagera USB, i tu primecujem kako mi trne koren sake i da mi se ruka umara...

Vrh Dno