Šta je novo?

Tft Vs. Crt

Ovako, mene posle pola sata sedenja za crt-om zabole okice i zasuze, a na tft-u se to ne desava ne suze ali tek posle par sati buljenja me zabole(umore se valjda).
A po meni boje su mnogo bolje na tft-u, a za odziv nisam upucen.

Poslednja izmena:
vrh top model CRTa vs srednji-losi TFT UVEK bi uzeo top model CRTa, e sad da kupis kod nas top model nema sanse
tako da je zavrzlama, al generalno vecina CRTova koji su bili kod nas su krsh do jaja

TFT,a jedan od razloga je sto jos malo pa neces moci ni da prodas crt monitor, a da ne pricam o tome sto je bolji za oci.

Preporuka za TFT. Vise me ne boli glava niti me bole oci otkako sam presao na TFT.

Šta misliš,zašto su svi koji imaju kintu odavno prešli na tft?
Lično iskustvo:kada sam 2004-e izbacio crt iz upotrebe i prešao na dvi priključak,spasio sam se (a nosim sočiva i imam problematične oči). :crash:

Kakav bre CRT!!! :crash:
TFT RULES!!!

I kod mene slicna situacija.Prosle godine sam nabavio TFT i od tad sam "progledao"
Smatram da ko god to moze treba sebi da uzme TFT.Ja sam takodje bio u dilemi ali posle kupovine TFT-a nikad se ne bi vratio na stari monitor.

http://benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=97054
Ovo je staro 2 nedelje pa si mogao da potrazis...sve je recheno...
Oni koji trabunjaju bez obrazlozenja a u smislu "rules...." mi nikako nisu jasni sta su hteli da napishu...balavurdije koliko 'oces ovde..
Uzmi tft jer ne zrachi.Ochi zamara malo vishe u odnosu na kvalitetan crt kada je u sobi iskljucheno svetlo.Crt je bash "oshtar" pa i na minimum kontrast-osvetljenje setovanja.U svakom slucaju,ipak ti preporuchujem tft zbog zdravlja.

Slazem se sa Dark Sideom... Rules bratije na svakom koraku :)

Ja sam presao na TFT pre godinu dana i zadovoljan sam. Iskreno, uzeo sam neki srednji tft i vs mog Samsunga 959NF dosta je losija slika. Medjutim, meni prostor znaci dosta pa je to bio prvenstveni razlog za zamenu monitora a za bolji model nisam imo love :)

Ако купујеш Tft онда узми добар модел, или немој ни да узимаш!

То значи да мораш да пљунеш паре.

Ако немаш лове узми добар Crt.

Ни он није јефтин али је јефтинији. Нипошто немој узети неки леви најјефтинији модел Tft-а.

Као и свугде: "Кол'ко пара, тол'ко музике."

Pa ako provodis 90% vremena za kompom u radu sa tekstom, internetom ne bi trebalo da te brine navodno brzina odziva( koji je sasvim dobar ) ili vernost boja TfT monitora. Trebalo bi da te brine vise propadanje ociju sa koriscenjem CRT monitora ;) Od kako sam presao na TfT, stvarno mi je mnogo lakse, jedino imam problema na poslu jer firma jos nije odvojila pare za TfT.

pazi,sad to vishe nije ni toliko skupo a solidan je kvalitet.Imash Samsung koji daje dosta za novac koji ulozis>Dodushe,ja sam sa rabatom(izasao mi je 280eu) proshao dobro pa sam sebi kupio samsung 730bf(4ms).radim multimediju,satelitske programe,obrade i slichno.I evo,posle nekog vremena zaista nemam nikakve zamerke.Jedino shto nema zglob sa podeshavanje ugla monitora,ajd i da mu nadjem neku manu.Ali to je to.Kada su izashli tft monitori kvalitet je bio vishe nego smeshan.Tada sam kupio sam kvalitetan viewsonic 21'' crt i uzivao.Sad je treutak kupovati tft i ja sam kupio.razlog;bolji odziv,kontrast,pikseli,boje i cena.

Ljudi kupovina crt/a sada je super izbor samo ako ste kratki sa parama, sve suprotno se ljudi samo tese. Ja ne znam coveka koji je presao na tft i zazalio... !

sikili je napisao(la):
Pa ako provodis 90% vremena za kompom u radu sa tekstom, internetom ne bi trebalo da te brine navodno brzina odziva( koji je sasvim dobar ) ili vernost boja TfT monitora. Trebalo bi da te brine vise propadanje ociju sa koriscenjem CRT monitora ;) Od kako sam presao na TfT, stvarno mi je mnogo lakse, jedino imam problema na poslu jer firma jos nije odvojila pare za TfT.

Ne slazem se sa tobom. I kuci i na poslu imam tft i nije ni tada savrsena situacija jer oci se uvek naprezu. Vise ti je do udaljenosti ociju od monitora u kombinaciji sa rezolucijom nego do toga da li tft ili crt.

Provereno za oci je najbolje max 2 sata za monitorom, pa odmor. "Duzina" odmora zavisi od godina, prethodnog zasicenja gledanjem monitora (duzi odmor je potrebniji ako se prethodno provelo 3 puta po 2 sata za monitorom).
Zamor ocnog nerva, vratnih misica nema puno veze za vrstom tehnologije monitora. Vise ima sa "stanjem" monitora u koji gledamo. Polovni TFT je isto "los" kao i polovni CRT(ili u losem stanju, a relativno "nov").
Druga je stvar, da li je nekome "lepo" (ili se "lepse" i vaznije oseca) kada gleda u TFT (new technology), ali to nema veze sa vidom i zamorom, i "narusavanjem" zdravlja.

Poz.

ma nemoj ? :) a sta cemo sa zracenjem ? ;)
Od kako sam uzeo TFT menjao sam dioptriju jednom za dve godine a ja blenem bukvalno po 7 sati strejt u monitor, pre toga sa CRT-om i 85hz refreshom menjao sam dioptriju maltene 2 puta godisnje i skoro dogurao do pepeljara na ocima i onda sam presekao i rekao "dacu 400e za TFT" (tolko je kostao 17" 2003-ce) i jeste, imam ghostovanja, to je matori h711s odziv 22ms, ima odstupanja u bojama, ali brate mene glava vise ne boli, iako mi CRT 17" stoji odma pored ovog TFT-a (koristim dual view, moram da imam ipak CRT zato sto radim pre-press). Za web, tekst, desktop i to, TFT je zakon, rula, ebe keve :d

civi je napisao(la):
boja, brzina, rezolucija na vecim crt-ovima nemaju konkurenciju u odnosu na tft

a ti si video mnogo TFT-a pa si to zakljucio ? :trust:

http://www.trustedreviews.com/article.aspx?art=533

"VP2290b is capable of running a maximum resolution of 3840 x 2400"

to ti je jedan primer, TFT monitori sa tackom od 0.25 i rezolucijom od 1600x1200 nisu nikakvo svetsko cudo na trzistu TFT-a, mogu da se nadju vec od 400e, a tolko kosta i poluprofi CRT. Za 1500e kolko kosta bas profi CRT moze da se kupi i profi TFT (na bas kao VP2290 ali...ima i CRT za 4000$)

NHF, samo da dodam posto kad se kaze TFT ljudi imaju predtavu o zamuciavnju slike, nazubljenim pikselima i 60hz refreshu.

Resio sam sutra idem da kupim 730BF, jer kako sam procitao ovde na forumu bolje dobra 17'' nego losija 19''

a i ista je velicina otprilike, za ~1cm po dijagonali je kraci TFT.

gx-x je napisao(la):
ma nemoj ? :) a sta cemo sa zracenjem ? ;)
Od kako sam uzeo TFT menjao sam dioptriju jednom za dve godine a ja blenem bukvalno po 7 sati strejt u monitor, pre toga sa CRT-om i 85hz refreshom menjao sam dioptriju maltene 2 puta godisnje i skoro dogurao do pepeljara na ocima i onda sam presekao i rekao "dacu 400e za TFT" (tolko je kostao 17" 2003-ce) i jeste, imam ghostovanja, to je matori h711s odziv 22ms, ima odstupanja u bojama, ali brate mene glava vise ne boli, iako mi CRT 17" stoji odma pored ovog TFT-a (koristim dual view, moram da imam ipak CRT zato sto radim pre-press). Za web, tekst, desktop i to, TFT je zakon, rula, ebe keve :d

Ma daj bre. Kakvo zracenje. To je prestala da bude tema 2001. Poenta je da se ne nabijes uz monitor, i da ti rezolucija odgovara. Ostalo sve moze da se prezivi.

Vladd je napisao(la):
Provereno za oci je najbolje max 2 sata za monitorom, pa odmor. "Duzina" odmora zavisi od godina, prethodnog zasicenja gledanjem monitora (duzi odmor je potrebniji ako se prethodno provelo 3 puta po 2 sata za monitorom).
Zamor ocnog nerva, vratnih misica nema puno veze za vrstom tehnologije monitora. Vise ima sa "stanjem" monitora u koji gledamo. Polovni TFT je isto "los" kao i polovni CRT(ili u losem stanju, a relativno "nov").
Druga je stvar, da li je nekome "lepo" (ili se "lepse" i vaznije oseca) kada gleda u TFT (new technology), ali to nema veze sa vidom i zamorom, i "narusavanjem" zdravlja.

Poz.

Odlicno, a kako objasnjavas da onda kada god sednem za CRT (bilo koji) mene nakon pola sata pocinje da boli glava i da mi suze oci, dok pred TFT monitorom satima radim i nemam apsolutno nikakvih problema?

2 inča je 1 cm?

U Japanu prošle godine prodato više TFT od CRT monitora.
Što će reći oni su ovakvu raspravu vodili mnogo davno (ako su uopšte vodili).
Jednostavno ljudi ajde da ne živimo u prošlosti više, tako nećemo stići nigde :wall:

Mislim da je suludo razglabati o crt vs tft svi vrlo dobro znamo ko je pobednik u svim poljima, pa dobro skoro svim-cena- ali i to kada se uzme u obzir tft je pobednik jer svojim kvalitetima, pa cak i taj sa odzivom od 25ms, nadoknadjuje razliku u ceni!

Covece pa zar vam nije dovoljno odvratan osecaj glave koja samo sto ne eksplodira posle par sati na crt-u?

Neverovatno kako ljudi tvrde nešto o čemu nemaju pojma. I te kako ima veze sa zdravljem.

TFT je znatno bolji pre svega sto nema katodnu cev koja je izvor zracenja kod CRT monitora :crash: .
Pogledajte_________http://www.doom9.org/index.html?/video-basics.htm

Poslednja izmena:
Bocy je napisao(la):
Odlicno, a kako objasnjavas da onda kada god sednem za CRT (bilo koji) mene nakon pola sata pocinje da boli glava i da mi suze oci, dok pred TFT monitorom satima radim i nemam apsolutno nikakvih problema?

Kao psiholoski trip. Isto kao kada sam svoj Sanyo S750 zamenio za Nokia 6680 i bio sam psihicki srecniji covek jer sam imao nokiu, ili Siemens S25 za Nokia 6210 i ako je Siemens imao 4 boje, i bio mnogo drazi telefon, i bio je manji, ali je imao antenu a 6210 to nije imala i to je bio pojam.

Aha, bas lepo. Po tebi onda da ja odmah odem u ludaju! Samo kako je moguce toliko nas da imamo isti trip. Stvarno cudno. A poredjenje ti je stvarno fenomenalno. To sto si se ti istripovao da moras da imas sve novo to je druga stvar! Nikada nisam jurio da imam samo najnovije stvari. Nisam takav lik niti imam para za tako nesto. Monitor sam kupio zdravlja radi i primetio sam veliku razliku.
A ti sto se tripujes da ti je bolje sto imas sve novo samo tako nastavi a ostale ljude ne ubedjuj u takve gluposti!

Poslednja izmena:
Vrh Dno