Šta je novo?

tft vs crt???

tihomir_pg_

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2006
Poena
319
e ovako..
posto masu vremena provodim ispred monitora...a nosim naocare za vid...reko da vas pitam...

sigurno znate sta je stetnije za oci...crt ili tft???

molim objasnjenje...masu bi mi znacilo

hvala!

ok neka je modovi prebace...

al bi volio da mi neko napise zasto je crt stetniji???
ili tft bolji...

Poslednja izmena:
CRT>gledas u snop uzarenih i napaljenih elektrona
LCD>Gledas u neke kristale i cuda munje
(LCD isto zamara oci al kao knjiga i sl, naravno ako nije neki jeftini sa brightnessom do ludila fabricki podignutim, inace dobre katodne cevi tipa trinitrona itd...kad su nove po mom misljenju su subjektivno lakse za oci od skart LCDa)

O ovome je vec pisano.....

Mnogo vaznije od toga da li gledas u CRT ili TFT je nacin na koji to cinis i kakva je "radna atmosfera".Ako non stop "buljis" u ekran i/ili je prostor u kom je monitor nepravilno osvetljen oci ce se brzo "umoriti".

hm...ja imam syncmaster samsungov ..753 dfx... 15" crt naravno...
a za oko mi je zapao...Monitor TFT 17" Samsung 732N 5ms, 300cd/m2, 700:1, 160/160 Black/Silver

sta je ovo 300cd/m2 i 160/160 ???

sta mislite o ovome samsungu..
oce li mi biti prijatniji/bolji za oci????

O ovome je vec pisano.....

Mnogo vaznije od toga da li gledas u CRT ili TFT je nacin na koji to cinis i kakva je "radna atmosfera".Ako non stop "buljis" u ekran i/ili je prostor u kom je monitor nepravilno osvetljen oci ce se brzo "umoriti".

sta je pravilno osvijetljen prostor???

Prvo ti je osvetljenje, a drugo horizontalni/vertikalni ugao gledanja (koliko možeš da se pomeraš gore-dole, levo-desno a da kvalitet slike ostane podnošljiv)

Po specifikacijama monitor nije ništa posebno (nisam video kako radi, doduše), ali bi trebao da ti bude prijatniji od tog starog samsunga.

Naravno, najbolje je da skokneš do prodavnice i pogledaš da li ti odgovara

Ovo 300 cd/m2 ti je maksimalna osvetljenost koju taj monitor moze da ti pruzi a ovo 160/160 su ti uglovi vidljivosti u stepenima po horizontali i vertikali. Inace ovo su neke vrednosti koje se nalaze na donjoj granici proseka. Inace u svakom slucaju ti je bolji tft od crt-a tj. menjaj ga za bilo koji tft makar i za ovaj koji si naveo.

Poslednja izmena:
pa preporucite mi neki monitor..da nije nesto preskup a da je ok
i da nije "donja granica prosjeka"

moram cuvat oci.. 😀

753 dfx je 17" CRT i nije bas neki sampion kvaliteta.
Ako kupujes TFT kupi 19" - razlika u ceni je veoma mala u odnosu na 17",a razliku od 2" ces sigurno primetiti.Preporucena rezolucija i za 17 i za 19" TFT je 1280x1024
pa na 17" cesto sve izgleda prilicno sitno,a ako postavis rezoluciju 1024x768 onda
delimicno gubis na kvalitetu prikaza.
( Teme - sta da kupim odavno postoje )

Pravilno osvetljenje - nivo osvetljenosti koju stvara monitor i nivo osvetljenosti oko njega treba da su ujednaceni.
Takodje je bitno da nema refleksije tj. da izvor "spoljnjeg" osvetljenja ne bije direktno u ekran.

Pogledaj
www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=81913

Poslednja izmena:
nisi me shvatio..ja bih da kupim 17" lcd a imam 15" crt...

a od vas trazim da mi preporucite 17" lcd da nije ta donja granica prosjeka

hvala...evo shjutra idem do lika kod kojeg bi trebalo da uzmem to pa kad vidim i popishem sto ima eto me da mi kazhete sta da qpim 😉

Ako hoces 19" tft bez DVI kupi za nekih 16000 Acer 22" wide. Nema DVI ali je na akciji i za te pare vise nego odlican. Video sam ga u Fenixu u Nisu, ali ima reklama u novom SK, raspitaj se. Po meni bolji izbor. Za iste pare 22" wide je kao 19" 5:4 sa dodatim prostorom sa strane, i naravno 1680x1050 prema 1280x1024.

ma ja sam iz Crne Gore...

imam mogucnost da narucim bilo sto od samsunga ili asusa...
asus ne volim nikako tako da odma odpada...
Koji mi preporucujete..
on na lageru ima 740 n
al meni nije problem sacekat nekoliko dana dok stigne to sto narucim...

da vas cujem???

edit:

ima li veze rezolucija monitora sa grafickom?
da neku rezoluciju ne moze da izbaci il nesto tako..

glupo pitanje al eto..
grafika mi je 9200 se i na njoj nemam dvi izlaz..ima l' neki konektor sa prelazom dvi na obicni vga..???

pricajte..shjutra idem kod lika

Poslednja izmena:
glupo pitanje al eto..
grafika mi je 9200 se i na njoj nemam dvi izlaz..ima l' neki konektor sa prelazom dvi na obicni vga..???

Pa ako kartica nema dvi sta ce ti onda ikakav konverter, problem je samo ako kartica ima samo dvi prikljucke a monitor nema onda ti treba konverter u suprotnom gde grafika ima samo vga izlaz nemas problema posto svi monitori imaju vga ulaz sigurno a dvi opciono. Znaci nema problema kod tebe sto se tice konektora.

Nazad
Vrh Dno