Šta je novo?

tft sony sdm x52

• Začetnik teme Začetnik teme BLOB
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
B

BLOB

Guest
sony sdmx52
zanima me iskustva sa ovim monitorom ,citao sam neke ranije postove gde ga covek uporedjuje sa sony crt 420 modelom sto znaci da ipak ima vrhunski kvalitet za tft. Citao sam dosta testova na zde sajtu i vidim da bolje rezultate daju samsungovim modelima dok su korisnci zadovoljniji sony-jem.
kakav je u poredjenju sa samsungovim sedamnesticama i koja je najbolja.Da li je moguce na sony x52 normalno gledati filmove i da li se u igrama javlja ghost efekat.
vidim po karakteristikama da ima rise time 10ms a fall 20ms ovde na benchmarku u testu petnestica je receno da 25 ms najnize sto su stigli.
bilo bi lepo ovaj lik sto je sedeo za x52 da mi napise njegovo iskustvo posto sam jos od nekih ljudi cuo da je monitor dobar.
hvala

Evo mene, tj. pravog coveka da ti da odgovor ! 😀 (posto "imam" oba pomenuta 😀 )

Dakle vec sam o tome pisao ( verovatno si na to mislio kad spominjes ranije postove) ali ajde da ponovim. X52 je verovatno odlican TFT. Kazem verovatno zato sto nisam mnogo drugih video a u kucnim sopstvenim uslovima samo sam njega od TFT-a i imao. Geometrija je naravno savrsena, mogucnosti podesavanja isto tako, izgled jos lepsi itd itd. Jedino sto nema je rotacija u portret.

Ipak meni TFT jako smeta zbog "ispranih" i "staklastih" boja, ne znam kako to drugacije da opisem...Meni su na TFT-ima jednostavno sve boje neprirodne u odnosu na CRT. Kontrast odnosno bolje receno "back light" koji je kategorija specificna samo za TFT me takodje ubija, ali to kod ovog Sony-a barem moze da se podesi.

Sve u svemu, onako izvadjen iz kutije mi je bio katastrofa po svim tim koloritnim pitanjima, ali uz mnogo truda moze da se podesi da donekle lici na CRT...

Ono sto mi jos smeta, a ne znam da li je karakteristika samo ovg Sony-a ili uopste TFT-a je da glavu tj. oci moras da drzis tacno u odredjenom polozaju, jer cim se malo pomeris balans boja i osvetljenja se suptilno menja.

Filmove nisam gledao ali sam igrao dosta "mojih" vozackih igara. Voznje dobro mogu da pokazu "lag" u slici, jer se dekor oko kola pomera tj. menja izuzetno velikom brzinom i iskreno receno ocekivao sam "razmazivanje" slike - ali od toga nije bilo ni traga ni glasa. Dakle s te strane - odlicno.
Medjutim problem je sto si naravno ogranicen na max rezoluciju 1024x768 i na 60hz fps. Iz menija za podesavanje grafike u svim igrama jednostavno nestane sve sto je iznad te rezolucije 🙁 .

Ogranicenje na 60fps mi bas nije mnogo jasno. Naime kod CRT monitora iako u datoj rezoluciji monitor ima ogranicenje na recimo 85hz, to se ne odrazava na fps koji ode koliko vec video kartica moze da pruzi - 100,150 itd. Medjutim ovde je sve (mereno FRAPS-om) zakovano na 60hz i ni makac dalje makar stavio GF4 4600 🙁
Da napomenem da tih 60hz naravno nije isto sto i 60hz na CRT-u, tj. ne primecuje se treperenje i slika je savrseno mirna, ali jednostavno u igrama me nervira da imam samo 60fps tamo gde znam pouzdano da treba i moze da bude 80 ili 100fps-a...

Ako si mislio na Samsung 17" TFT to nisam imao cast videti, ali u poredjenju sa Samsung 757NF CRT-om koji bi je takodje bio u kuci nedelju dana pre ovog Sony-a, ja licno bi se pre opredelio za ovaj Samsung, iako je imao ogromnih i neresivih problema u geometriji - a opet zbog prirodnosti boja. Taj problem sa bojama i kontrast-om nije inace karakteristika Sony-a, jer evo dok ovo pisem gledam u savseni Sony G420 (kojem ne mogu da nadjem ni jednu manu) vec naravno TFT-a.
Da kazem da je ovo moje subjektivno mislenje i dozivljaj, mozda se nekome upravo taj efekat dopada...

Sve u svemu Sony X52 je zavrsio tamo gde mu je i mesto i zasta je bio i namenjen - a to je u kancelariji ! Excel tabele izgledaju savseno a na radnom stolu mogu da igram fudbal 🙂

Sigurno se mnogi nece sloziti sa mnom, ali ja sam za striktnu podelu: TFT za office i slicne upotrebe, CRT za multimediju i igre, jedino ne znam tacno gde da smestim profi grafiku, ali verovatno opet u CRT zbog vernosti boja.

Odlican post drapine, naterao si me malo da razmislim, to jest da i ja kazem svoje utiske sa TFTovima.

Potpuno si u pravu za one "staklaste" boje, bas izgledaju nekako vestacki. I dosta nervira to sto ne smes da mrdnes glavu jer je slika nekako drugacija.
E sad ja nisam imao TFT, govorim samo o onom sto sam vidjao po raznim sajmovima ili kod nekog. Jel se covek na takve stvari (probleme sa bojama) brzo navikava? Mogao bi neko ko ima dosta iskustva sa TFTovima da prokomentarise...

Inace, slika je bas ostra, odlicna je za citanje teksta.

A ako ti smeta ogranicenje na 60fps, iskljuci wait for vertikal sync u drajverima... 😀 Mada ne vidim sto bi ga iskljucivao, jer ce onda imati minimalnih problema sa sinhronizacijom (recimo iscrta pola frejma, vidis kako je slika "presecena" na pola), a te dodatne frejmove ionako ne mozes da vidis.

Geek_master je napisao(la):
Odlican post drapine, naterao si me malo da razmislim, to jest da i ja kazem svoje utiske sa TFTovima.

Potpuno si u pravu za one "staklaste" boje, bas izgledaju nekako vestacki. I dosta nervira to sto ne smes da mrdnes glavu jer je slika nekako drugacija.
E sad ja nisam imao TFT, govorim samo o onom sto sam vidjao po raznim sajmovima ili kod nekog. Jel se covek na takve stvari (probleme sa bojama) brzo navikava? Mogao bi neko ko ima dosta iskustva sa TFTovima da prokomentarise...

Inace, slika je bas ostra, odlicna je za citanje teksta.

A ako ti smeta ogranicenje na 60fps, iskljuci wait for vertikal sync u drajverima... 😀 Mada ne vidim sto bi ga iskljucivao, jer ce onda imati minimalnih problema sa sinhronizacijom (recimo iscrta pola frejma, vidis kako je slika "presecena" na pola), a te dodatne frejmove ionako ne mozes da vidis.

Geche bre, nije vsync isto na TFT-u i CRT-u 🙂 Inace kontaktiraj Miroslava da ti kaze nesto vise o tome, imao je neki socijalni HP 17" TFT 😛. Nisam siguran za ime modela, mislim da je nesto kao "I shit in my pants when I see it". Ne znam za 15", ali na tom 17" svaka boja je bila savrsena.
P.S. pustali smo Matrixa sa DVD-a, pikali War3, sve je bilo lepo da lepse biti ne moze

Ma pricao si mi za miroslava, nego ti si paljevina pa te ne uzimam za ozbiljno 😀

Vsync je stvar drajvera, a ne monitora... u stvari, ko ce ga znati...

Ja znam samo jedno.
Posle par meseci rada na TFT-u, nikada se ne bih vratio na CRT.

Slabo se igram, ne radim u PS ili slicno, ne gledam filmove na njemu.

Inace, u pitanju je IBM-om 15" model (ne znam tacnu oznaku), nije sto je moj, ali najbolji koji sam ikada video 🙂.

Pozdrav!

Ja oko nove godine trebam da kupin još jedan monitor...Lupam glavu da li da uzmem TFT. Nešto mi se ne sviđaju one metalik boje (neko ih zove isprane, neko staklaste 😀 ). Nisam se ni nagledao nešto mnogo modela. Glupo mi je da puknem 700E i da posle mislim da sam mogao da uzmem deluxe 19" za te pare...Inače od 15" mi se mnogo sviđa onaj LG 1510S, dizajn je neverovatan, a i slagao bi mi se uz rezač 😛

Ma pricao si mi za miroslava, nego ti si paljevina pa te ne uzimam za ozbiljno 😀
ajde da se i ja javim... model je 17'' dosao u pakovanju sa HP vectra kompjuterom, model je valjda L1720.

Kod njega je vodljivo polje ravno 20 stepeni,, znaci cim se pomeris boje su skroz narandzaste. po tome on spada u verovatno u donju klasu modela (na hp sajtu sam video cenu od 600$) ali inace sto se tice ostalih stvari model je savrsen.

Ja ne bi rekao da su boje staklaste vec ostre, sto mi se i mnogo svidja. kad se igram u 1280x1024, igre zaista uz tu kombinaciju izgledaju perfektno (treba uporediti warcraft 3 na crt-u i tft-u)

sto se razmazivanja slike tice, nisam nigde primetio taj efekat

na stolu imam trenutno Samsung 959nf i Nec Fe750, slazem se da je bolje uzimati crt nego tft, zbog velicine ekrana pre svega, ali moj sledeci korak je jedan 18'' tft, ispod necu da idem 😀

e drapin hvala na odgovoru , ako bi bio ljubaZan da mi kazes gde si pazario monitor i po kojoj ceni , mozda ga prodajes ali u svakom slucaju cu pogledadati uzivo u firmi koja ga prodaje ili bilo gde da li se isplati uzimati ga. moze i na mail da ne bude kao reklama [email protected]

vidim covek gore hvali i samsung 152t pa ako neko ima neke ponude i cene za ova dva monitora neka javi na mail a moze i ovde.

video sam danas philips 150b2 i nije mi se svideo mada je to dosta niza klasa a?

moram da pogledam karakteristike tog bymax lg monitor 17''
pozdrav

ovo i ja htedoh reci... inace, mislim da neki mogu da se naviknu, a neki ne. ako si 100% hard-on fps igrac, a monitor ima odziv veci od 25-30ms, tesko ces se navici. dvd (divx) nije tol'ki problem sto se tice odziva, ali, k'o sto rece miroslav, boje na tft-u jesu nekako (pre)ostre. ako bolje pogledas, vidi se jasno svaki trag kompresije. e sad, licno volim realan prikaz, ma kakav on bio, pa ako treba naci nacin da se slika malo "bluruje" kad se dvd gleda na tft-u onda ok. 😀
iz licnog iskustva znam da postoje modeli na koje bi se naviklo 99% ljudi (ne smara ugao, ne gostuje odziv, ne "krive" se boje). al' da me ubijete ne mogu da se setim koji behu... 😀 Digital! u sake, browsere na www.benchmark.co.yu, ako vas interesuje moje misljenje. dobro je sto je negde sve zapisano, kad sam ja izlapeo totalno... 😀

Nazad
Vrh Dno