Evo mene, tj. pravog coveka da ti da odgovor ! 😀 (posto "imam" oba pomenuta 😀 )
Dakle vec sam o tome pisao ( verovatno si na to mislio kad spominjes ranije postove) ali ajde da ponovim. X52 je verovatno odlican TFT. Kazem verovatno zato sto nisam mnogo drugih video a u kucnim sopstvenim uslovima samo sam njega od TFT-a i imao. Geometrija je naravno savrsena, mogucnosti podesavanja isto tako, izgled jos lepsi itd itd. Jedino sto nema je rotacija u portret.
Ipak meni TFT jako smeta zbog "ispranih" i "staklastih" boja, ne znam kako to drugacije da opisem...Meni su na TFT-ima jednostavno sve boje neprirodne u odnosu na CRT. Kontrast odnosno bolje receno "back light" koji je kategorija specificna samo za TFT me takodje ubija, ali to kod ovog Sony-a barem moze da se podesi.
Sve u svemu, onako izvadjen iz kutije mi je bio katastrofa po svim tim koloritnim pitanjima, ali uz mnogo truda moze da se podesi da donekle lici na CRT...
Ono sto mi jos smeta, a ne znam da li je karakteristika samo ovg Sony-a ili uopste TFT-a je da glavu tj. oci moras da drzis tacno u odredjenom polozaju, jer cim se malo pomeris balans boja i osvetljenja se suptilno menja.
Filmove nisam gledao ali sam igrao dosta "mojih" vozackih igara. Voznje dobro mogu da pokazu "lag" u slici, jer se dekor oko kola pomera tj. menja izuzetno velikom brzinom i iskreno receno ocekivao sam "razmazivanje" slike - ali od toga nije bilo ni traga ni glasa. Dakle s te strane - odlicno.
Medjutim problem je sto si naravno ogranicen na max rezoluciju 1024x768 i na 60hz fps. Iz menija za podesavanje grafike u svim igrama jednostavno nestane sve sto je iznad te rezolucije 🙁 .
Ogranicenje na 60fps mi bas nije mnogo jasno. Naime kod CRT monitora iako u datoj rezoluciji monitor ima ogranicenje na recimo 85hz, to se ne odrazava na fps koji ode koliko vec video kartica moze da pruzi - 100,150 itd. Medjutim ovde je sve (mereno FRAPS-om) zakovano na 60hz i ni makac dalje makar stavio GF4 4600 🙁
Da napomenem da tih 60hz naravno nije isto sto i 60hz na CRT-u, tj. ne primecuje se treperenje i slika je savrseno mirna, ali jednostavno u igrama me nervira da imam samo 60fps tamo gde znam pouzdano da treba i moze da bude 80 ili 100fps-a...
Ako si mislio na Samsung 17" TFT to nisam imao cast videti, ali u poredjenju sa Samsung 757NF CRT-om koji bi je takodje bio u kuci nedelju dana pre ovog Sony-a, ja licno bi se pre opredelio za ovaj Samsung, iako je imao ogromnih i neresivih problema u geometriji - a opet zbog prirodnosti boja. Taj problem sa bojama i kontrast-om nije inace karakteristika Sony-a, jer evo dok ovo pisem gledam u savseni Sony G420 (kojem ne mogu da nadjem ni jednu manu) vec naravno TFT-a.
Da kazem da je ovo moje subjektivno mislenje i dozivljaj, mozda se nekome upravo taj efekat dopada...
Sve u svemu Sony X52 je zavrsio tamo gde mu je i mesto i zasta je bio i namenjen - a to je u kancelariji ! Excel tabele izgledaju savseno a na radnom stolu mogu da igram fudbal 🙂
Sigurno se mnogi nece sloziti sa mnom, ali ja sam za striktnu podelu: TFT za office i slicne upotrebe, CRT za multimediju i igre, jedino ne znam tacno gde da smestim profi grafiku, ali verovatno opet u CRT zbog vernosti boja.