Šta je novo?

TFT Samsung 930BF-samo 60hz osvezavanje

N_E_R_O_N

Čuven
Učlanjen(a)
17.02.2005
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam Samsung 930BF povezan na digitalni izlaz grefičke kartice GeForce FX5900XTi problem je sledeći:

U specifikaciji monitora lepo piše da monitor može da radi u rezoluciji 1280x1024 sa osvežavanjem od 75hz ali kod mene postoji opcija samo 60hz.Kada odčekiram opciju "Hide modes that this monitor cannot display" onda mi se pojavi i opcija 75hz ali kad je postavim slika je ista bez razlike.Kada restartujem mašinu vrati se 60hz. Instalirao sam drajvere za monitor koje sam dobio u kutiji. Možda oni prave problem a ako ne možda je monitor faličan pa da ga reklamiram, ako neko zna rešenje...

a sto ti smeta 60hz? |>>
pogotovo ako je prikacen preko dvi...

danijel00 je napisao(la):
a sto ti smeta 60hz? |>>
pogotovo ako je prikacen preko dvi...

Nisam primetio nikakvu razliku u slici ni kad je na DVI ni kad je na ANALOG prikačen.Pa kako što mi smeta, lepša je slika na 75hz a i kupio sam monitor sa takvom specifikacijom pa me interesuje da li je to do monitora ili je nešto drugo u pitanju.

N_E_R_O_N je napisao(la):
Nisam primetio nikakvu razliku u slici ni kad je na DVI ni kad je na ANALOG prikačen.Pa kako što mi smeta, lepša je slika na 75hz a i kupio sam monitor sa takvom specifikacijom pa me interesuje da li je to do monitora ili je nešto drugo u pitanju.

Koliko ja znam, kada se ide preko DVI-a uvek je 60 Hz, a kada se ide preko analognog onda postoji mogucnost podesavanja Hz. Da se uveris u ovo sto pricam, prebaci na analog, stavi 1280x1024 i probaj 75Hz, mora da moze...

Probaću kad odem kući.

I preko dvi moze u 75, nema to veze, nego skloni drajvere za monitor pa probaj.

Poslednja izmena:
Mog drzim na 75Hz, na dvi izlazu.

leksa je napisao(la):
I preko dvi moze u 75, nema to veze, nego skloni drajvere za monitor pa probaj.

Kako da obrišem drajvere za monitor?

Add/Remove? Ako si ih instalirao tako onda ih tako i skloni...

sami drajveri za monitor su inf fajl koji se verovatno samo reinstalacijom uklanjaju...
sto se 75 vs 60 hz tice, tripujete totalno, to je sve sto imam da kazem...

Pa ne znam za druge, ali ja primecujem razliku izmedju 60 i 75hz u odredjenim situacijama, poput brzog skrolovanja strane bas ovde na forumu kada dolazi do "lomljenja" horizontalnih okvira postova (u slucaju 60hz osvezavanja), kao i u igrama gde dolazi do "lomljenja" ivica gde god ih ima. To nije slucaj kada se osvezavanje stavi na 75hz, tako da nema govora o tripovanju. Naravno da u desktopu prilikom posmatranja ikonica i wallpapera nema nikakve razlike.

Razlika između 60 i 75 Hz kod TFT-a? :trust: Imam 930BF čitava tri dana :D i nisam primetio nikakvu razliku (kartica je 6600gt AGP). Monitor je priključen na DVI, a da ima razlike, mislim da bih je itekako primetio, jer sam kod starog monitora (Hansol 720P) to itekako mogao.
Ja osvežavanje držim na 75 Hz, ali je to više psihološka barijera koju imam (navika valjda - šta li). Inače zaista ne primećujem razliku.

Ispravka, juče nešto ponovo instalirao drajvere za monitor + software (čačkao nešto pre toga, pa sam morao da vratim - da ne pomislite da nešto nije OK sa monitorom). Frekvencija je sada samo 60Hz. 75Hz se dobija samo ako se uključi opcija za prikaz svih frekvencija (i onih koje baš nisu preporučljive). Mora da sam ranije to dirao ali se stvarno ne sećam. Elem - nema razlike u odnosu na 75Hz, pa sam ostavio tako.

Kako sam citao negdje 70-72hz je medicinski(ne znam kako da se izrazim:p ) minimum, sve ispod nije zdravo za oci.....e sad ne znam zasto to nebi vazilo i za tft?

nikolaf7 je napisao(la):
Kako sam citao negdje 70-72hz je medicinski(ne znam kako da se izrazim:p ) minimum, sve ispod nije zdravo za oci.....e sad ne znam zasto to nebi vazilo i za tft?
Zato što refresh rate na TFT-u nema veze sa onim na CRT-u. Što se tehnikalija tiče, mislim da je već bilo rasprave na forumu o tome.

75hz na istom, meni radi bez problema na dvi

Poslednja izmena:
nikolaf7 je napisao(la):
Kod CRT monitora slika se obnavlja tako sto se tackice (pikseli) pale i gase postepeno odredjen broj puta u vremenu (zavisno od Frekvencije) i zato kada je niza frekvencija cini ti se kao da slika bljeska (zato sto se tackice vise ugase nego kada je frekvencija visa i kada ne stignu toliko da se ugase laicki receno), i to je ono sto je nezdravo po oci pored naravno zracenja CRT monitora. Kod TFT tehnologije nema tog gasenja piksela (a ni zracenja) tako i kada bi radio na frekvenciji od npr. 1 Hz ne bi primetio bljeskanje ekrana i dok je slika staticna ne bi primetio nikakvu razliku od ekrana koji radi na npr. 120 Hz. E sada kada dolazi do promena na ekranu onda ti je bitna frekvencija ali samo da li je ispod 24 Hz posto je to granica ljudskog oka gde ti se pokret cini kao kontinualan (preko 24 Hz) ili je kvantifikovan tj. isprekidan (ispod 24 Hz). Naravno kod nekih prikaza gde se slike brzo menjaju (npr. neko brzo kretanje kroz neki 3D cyber prostor) bolje je da frekvencija bude visa jer ce slika biti bolja ali razlika izmedju 60 i 75Hz nije velika a takodje ni po zdravlje ociju.
Ovako ja mislim e sada ako negde gresim ispravite me :)

60Hz je normalno za taj monitor ukoliko si ga prikacio na DVI a to je isto kao 75Hz na analognom prikljucku. Cim dignes samsungove drivere automatski ti vise ne daje da dizes osvezenje od 60Hz.

Po koji put ide prica o TFT osvezavanju. Vizuelno apsolutno ne postoji razlika u kvalitetu slike izmedju 60hz i 75hz jer se prosto radi o drugacijoj tehnologiji nego crt sa kojom se vuce analogija. Razlicite vrednosti za osvezavanje su ostavljene kao mogucnost iskljucivo da, ako u jednoj dolazi do odredjenih interferncija, vi predjete na drugu. Znaci sve te price o "medicinskim minimumima" od 75hz vaze iskljucivo za crt a nikako za tft.

poz.

astan je napisao(la):
Kod CRT monitora slika se obnavlja tako sto se tackice (pikseli) pale i gase postepeno odredjen broj puta u vremenu (zavisno od Frekvencije) i zato kada je niza frekvencija cini ti se kao da slika bljeska (zato sto se tackice vise ugase nego kada je frekvencija visa i kada ne stignu toliko da se ugase laicki receno...

Kod CRT monitora slika se obnavlja tako što se elektoni ispaljuju iz katodne cevi (odatle naziv CRT ili cathode ray tube) u talasima po horizontali. Znači osvežavanje je broj prelazaka po minuti ili ti jednostavno F=1/T gde je F frekvenca a T vreme. Zato često na televiziji, kada snimaju monitore, vidite horizontalne linije koje šetaju gore-dole. Ili kada gledate u monitor koji ima osvežavanje 60Hz (osim što vas zaboli glava) izgleda kao da se slika šeta gore-dole. Znači postoji određeno vreme kada je neki deo monitora nije pogođen elektonima, tj, ne prokazuje ništa i da bi to bilo neprimetno, potebno je povećati frekvencu da bi se smanjilo vreme između talasa elektrona ispaljenih iz cevi. Što se tiče LCD TFT monitora, kod njih je svaki piksel tranzistor i kondenzator. Kondenzator zadržava napon do sledećeg osvežavanja tako da ceo ekran ima prikaz bez obzira na osvežavanje. Tako da je razlika između 60Hz i 75Hz na LCD TFT monitorima skoro neprimetna. Ono što je najbitnije je responce time, o čemu svi već znaju...

Razlika na 930BF i 710N izmеđu 60 i 75Hz je drastična i preporučujem držanje na 75Hz. Sa ostalim monitorima nisam imao prilike ozbiljnije da se pozabavim.

Samsung 970p - ama bas nkakve razlike nema, ni pri scrolovanju, ni u drugim "zahtevnijim" akcijama

U linuxu za te monitore nema podesavanja hercaze,(0Hz), pa opet sasvim lepo sva multimedia, internet i desktop, radi.

borab, u linuxu se vrrrlo detljno podesava hercaza |>>

mrzi me da se objasnjavam vise na ovu vrlo glupavu temu...

jeftiniji monitori definitivno ne vole 75hz, cak zna slika da bude mutna i slicne gluposti...

nidza je napisao(la):
Razlika na 930BF i 710N izmеđu 60 i 75Hz je drastična i preporučujem držanje na 75Hz. Sa ostalim monitorima nisam imao prilike ozbiljnije da se pozabavim.

Ti si bolesnik! :type:

Neron-e, ako uspeš da namestiš na 75Hz, super. Ako ne, nemoj da gubiš vreme, siguran sam da imaš mnogo drugih, zanimljivijih i korisnijih stvari da radiš u životu.

Poslednja izmena:
X12345 je napisao(la):
Ti si bolesnik! :type:

Tnx. :)

Razlike stvarno ima, uhvati prozor i šetaj ga mišem levo desno. Ja primećujem više nego značajnu razliku. Monitori su zakačeni analogno, ograđujem se ako su povezani na DVI.

E bre? Ja na mom 930BF imam samo 60 i 70Hz?! Otkud 75?! (držim ga na 70 i sve ide glatko i čisto)...

Sa 940BF je ista stvar - kad je ukljucena opcija "hide modes..." pokazuje samo 60Hz. Kad se isljuci, pokazuje i 75, ali, probao sam, nema ama bas nikakve razlike, pa sam ga ostavio na 60. Ko zna zasto mu to godi....

nidza je napisao(la):
Tnx. :)

Razlike stvarno ima, uhvati prozor i šetaj ga mišem levo desno. Ja primećujem više nego značajnu razliku. Monitori su zakačeni analogno, ograđujem se ako su povezani na DVI.

Prvi put čujem od tebe da postoji velika razlika, jer sam gledao jedno 50 monitora i na nijednom nisam primetio drastičnu razliku, ali u današnje vreme ništa nije nemoguće. ;)

E, možda je 70Hz, nije 75, u svakom slučaju između 60 i tog sledećeg, koji, napominjem, nije sakriven mod, nego je ponuđen u ostalim modovima postoji razlika. Lomi se ekrani kad ih prevlačiš, duhovi izražajniji.

Takođe povećavanje preko 70Hz (ako vi kažete da nije 75), ništa nije donelo. Tj. otvorite status podatke monitora i uvek će biti na 70Hz. Dosta sam se izigrao sa time i preporučujem da držite na većoj od ponuđenih frekvencija.

Vrh Dno