Šta je novo?

TFT Samsung 172X

wiz011 je napisao(la):
Grešiš Bahati... I u teoriji i u praksi najbrži je prelaz od crne do bele (B-W RSRT), prelaz od bele do crne (B-W FSRT) je 2-3 puta sporiji, a najsporiji su prelazi između tamnih nijansi.
koja je to teorija? :d
jasno je za rise i fall, al' kako objasnjavas ovo izmedju tamnih?

Bahati [SiD] je napisao(la):
Reklo bi se ona koja je mnogo više u skladu sa stvarnošću od one na koju se ti pozivaš. :-devil-:

Empirijska činjenica. Pretpostavljam da postoji i teorijsko objašnjenje za to (čak mislim da znam i šta je, ali ne bih da nagađam). Ja nikada nigde nisam našao test monitora u kome upravo prelaz iz jedne nijanse sivog u drugu nije naznačen kao najsporiji. Ako ti znaš neki suprotan primer (a iz ovoga što si napisao reklo bi se da ih znaš puno) - prosvetli nas. :d

wiz011 je napisao(la):
Grešiš Bahati... I u teoriji i u praksi ...
Ja sam jutros gledao u moj TFT koji je bio bezmalo pod uglom od 180 stepeni u odnosu na mene i još uvek se slika prilično lepo videla. Dakle, sa horizontalnim uglom bezmalo nema problema, ali je vertikalni (kao što sam već pisao na topiku o LG L1730B) apsolutno katastrofalan, ako računate promenu kontrasta i boje onda je vertikalni ugao bukvalno 3-4 stepena.
Batali Bahati, slab si ti za monitore. Vidis da je decko cudotvorac, ajde ti stani pod uglom od 180 stepeni u odnosu na monitor i gledaj kakva je slika. To ti je domaci za sledeci milenijum. :d
Ma Mandrak je malo dete za neke na Forumu ... :D

Pa vidish da je i ovaj neki charobnjak....

A da ne bi slika izgledala ovako na 180".....

|----ili--->||
|----ili--->||
|----ili--->||------->ako je malo deblji monitor :d :d
|----ili--->||
|----ili--->||

Neki ljudi imaju stvarno inspiraciju.... :d

Poslednja izmena:
mitnick je napisao(la):
Pa vidish da je i ovaj neki charobnjak....

A da ne bi slika izgledala ovako na 180".....

|----ili--->||
|----ili--->||
|----ili--->||------->ako je malo deblji monitor :d :d
|----ili--->||
|----ili--->||

Neki ljudi imaju stvarno inspiraciju.... :d

180 stepni je u ravni sa panelom, a ne sa linijom iza panela tj.unutar monitora tako da deblji monitor ne igra ulogu...

wiz011 je napisao(la):
Ja sam jutros gledao u moj TFT koji je bio bezmalo pod uglom od 180 stepeni u odnosu na mene i još uvek se slika prilično lepo videla. Dakle, sa horizontalnim uglom bezmalo nema problema, ali je vertikalni (kao što sam već pisao na topiku o LG L1730B) apsolutno katastrofalan, ako računate promenu kontrasta i boje onda je vertikalni ugao bukvalno 3-4 stepena.

Na mom starom LG1720B je vertikalni ugao isto bio baš takav kako to kažeš-katastrofa...
Na Viewsonic VG712b je neuporedivo bolji...

Bahati, nisi dobro pratio forum i testove po netu.
Trenutno mi je boolja net pa ne mogu da pomognem sa direktnim linkom, neko je na forumu ostavio link do uporednog testa monitora (bili su LG S i B, Samsung N i T, i još neki kojih se ne sećam :)).
Lik koji je radio test merio je i odziv, i ima čisto teorijsko objašnjenje oko odziva u slučaju crna-siva.
Ako pronađem link, obavestiću te :)

Heinz je napisao(la):
Lik koji je radio test merio je i odziv, i ima čisto teorijsko objašnjenje oko odziva u slučaju crna-siva.
lol, pa naravno da postoji objasnjenje, ne mislim ja da je neka madjija na delu. :D

Ja imam Samsung 173T sa PVA panelom i 25ms odzivom. Sve radi bez nekih naročitih problema. Čak sam igrao i NFS Underground i čudom se čudio kako sve šljaka bez ghosting-a i blur-ovanja. Ili to samo ja nisam primjetio, a slika je bila 1024×768.

Onda sam se jednom sjetio da sam pročitao, čini mi se Max-ovom jednom postu (kada sam ja tražio monitor, dakle 3-4 mjesec ove godine i nešto prije toga), kako se kao krucijalna razlika u performansama PVA i TN panela ogleda u prelazu između određenih boja. Konkretno, PVA ima bolji prelaz između B-W, a lošiji između sličnih nijansi neke boje (odziv 25ms), a TN paneli sporo prave prelaz između B-W, a imaju brži prelaz između sličnih nijansi iste boje (odziv <20ms). E, sad može biti da sam ja tu nešto u međuvremenu pomiješao, oprostite pliz.

Moj monitor je meni super. Dugo sam se lomio šta da uzmem X/P/T i na kraju sam završio sa T modelom. Koliko mi je poznato T=P po panelu, a izgleda i uopšte po karakteristikama. Jedina razlika je fizički izgled i podešavanje kod P modela koja su čisto softverske prirode (i rade samo pod Win okruženjem).

Eto. Pozdrav.

castor je napisao(la):
Ja imam Samsung 173T sa PVA panelom i 25ms odzivom. Sve radi bez nekih naročitih problema. Čak sam igrao i NFS Underground i čudom se čudio kako sve šljaka bez ghosting-a i blur-ovanja. Ili to samo ja nisam primjetio, a slika je bila 1024×768.

A i ti si bas nasao igricu koja i onako je puna blurovanja i ghostovanja (to i jeste novitet koji donose oba dela Underground-a). Ipak zbog brzine kojom vozis, itd. :D

POZ :wave:

Poslednja izmena:
@wiz011

Kao što su još neki osim mene primetili, i mene živo interesuje kako ti gledaš ekran pri 180 stepeni? Ako i zanemarimo ovu komičnu tvrdnju, ostaje mi da pitam da li ti to imaš neki "made by NASA" monitor kada je slika identične topline boja iz svih uglova, a nije CRT? Meni je to stvarno simpatično, tim pre što sam video/probao SVE monitore koji u svetu HW-a figuriraju kao svetska čuda. I veruj, nisu me tako oduševili (da ne bude zabune, gledano samo na karakteristike H/V uglova). Kao epilog svega toga, na stolu mi kao glavni "displej" i dalje stoji Philips Brilliance 109P, koji šije bilo koji LCD kada je u pitanju gledanje iz "gimnastičkih poza".

Zato molim ljude da me ne ubeđuju u nešto u šta sami ne veruju.

Pozdrav

StORM48 je napisao(la):
Kao što su još neki osim mene primetili, i mene živo interesuje kako ti gledaš ekran pri 180 stepeni?

0° _____________________ 180° <-- posmatrač
................display................

I nigde nisam rekao da gledam ekran pri 180° nego da je "bezmalo tako" (pročitaj ono na šta repliciraš pre nego što repliciraš, delovaćeš malo manje glupavo).

StORM48 je napisao(la):
Ako i zanemarimo ovu komičnu tvrdnju, ostaje mi da pitam da li ti to imaš neki "made by NASA" monitor kada je slika identične topline boja iz svih uglova, a nije CRT?
Nisam rekao da je identične topline boja iz svih uglova (štaviše, tvrdim da je po vertikali katastrofa) nego da je "bezmalo tako" (opet savet da pročitaš pre nego što repliciraš) čak i pri horizontalnom uglu od skoro 180°.

Poslednja izmena:
Kad sednem za neki CRT monitor nema šanse da budem više od petnaestak minuta jer mi rastura oči, dok je kod TFT-a to sasvim druga priča.

Ne igram igrice tako da ne znam kakav je 173P po tom pitanju ali za sve ostalo je OK, barem meni i nikad ali nikad i apsolutni niakad ne bih više trošio svoj vid na CRT monitoru. Inače mene je fascinirao ovaj Samsung sa uglovima gledanja, neki moji prijatelji su se oduševili sa prikazom boja....

Heinz je napisao(la):
Bahati, nisi dobro pratio forum i testove po netu.
Trenutno mi je boolja net pa ne mogu da pomognem sa direktnim linkom, neko je na forumu ostavio link do uporednog testa monitora (bili su LG S i B, Samsung N i T, i još neki kojih se ne sećam :)).

Verovatno test na Xbitlabs.com

Momci,
ja sam se neshto nalozio da kupim 172x, ali niko ga nema u gradu od dilera... ili zovem pogreshne firme... chak sam od nekog chuo prichu "to ti je stari model"...
Ako neko zna neku firmu koja ima trenutno to, bio bih mu zahvalan bar na pp.
Ako nepostoji vishe 172x u prodaji, da li ima neki drugi model, kome je odziv 12ms.
Al nemojte mi prichu za 710TM jer ni njih nema u gradu vishe, u glavnom prodaju 710N i 710V, koje bih najradje izbego...

gasa-bg je napisao(la):
Momci,
ja sam se neshto nalozio da kupim 172x, ali niko ga nema u gradu od dilera... ili zovem pogreshne firme... chak sam od nekog chuo prichu "to ti je stari model"...
Ako neko zna neku firmu koja ima trenutno to, bio bih mu zahvalan bar na pp.
Ako nepostoji vishe 172x u prodaji, da li ima neki drugi model, kome je odziv 12ms.
Al nemojte mi prichu za 710TM jer ni njih nema u gradu vishe, u glavnom prodaju 710N i 710V, koje bih najradje izbego...

A jel mora bas Samsung? LG 1730B? A? ;)

Ma ne mora samsung, ali vec sam ga kupio :)
Thanx anyway...
Za sada samo pohvale za monitor, ali sam pretreso grad uzduz i popreko da bih ga nashao.
Imam problem sa refresh rateom, nikako da nateram na 75Hz, ali mozda je to do loshe grafichke.

A ipak si uspeo da nadjes Samsung 172X?

Ma drugar iz mreze mi je dao ideju: "brate, zovi direktnog uvoznika", ja ga poslushao i evo me osam sati kasnije, odushevljavam se monitorom. Uspeo sam da nateram monitor da radi 75Hz@1280x1024, kad sam instalirao nove ati drajvere za graficku [homer]stupid ati drivers[/homer].
Shta da vam pricham kad sam vec montirao drzach za zid na zid, koji ide u kompletu s monitorom + dobijete shrafove s tiplovima.

@wiz011

Izostaviću repliciranje na uvredu koju si mi uputio (sa komentarom "Truly a great man").

Znam na šta sam replicirao. Prvo, rekao si da je ugao "bezmalo 180 stepeni", kao i "slika se prilično lepo videla", što u prevodu obično znači 178-179, jel? Koliko ja znam epitet "prilično lepo" se primenjuje kada je nešto stvarno dobro, a ako toplina boja nije OK, šta je onda tu "dobro"?

A za vertikalu i ne postoji problem topline, nego kontrasta (smanjen) i osvetljenja (povećano). Posebno odvratno izgleda crna boja kada se monitor posmatra sa malo više tačke.

Generalno, što se tiče zamora očiju, TFT panelima se nema šta zameriti, osim možda još uvek tromo "gašenje" piksela i pomalo preterano osvetljenje, koje u određenim slučajevima prelazi u ekstreme, a pokušaj bolje kalibracije ne daje rezultate srodne onima na CRT ekranu.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno