Šta je novo?

TFT, par pitanja

Iceman

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2001
Poena
604
Razmišljam da kupim neki TFT (konkretno LG 575LE pošto je u PG sem LG-a i LiteOn-a druge tesko naći) pa me zanimalo par stvari
koliko je poželjno da ima response time (kod ovog je 25ms) da se ne bi javljali duhovi
da li se na njemu mogu normalno gledati DivX i DVD filmovi, TV i igre (zanči da je slika ok a ne mutna) i zanima me kakva je slika pošto mogu da prikažu 1024x768 a filmovi su obično u nižoj rezoluciji pa
koliki mi je "radni vijek"
i na kraju ako ima neki bolji LG ili LiteOn model da je do 500-550€ da mi preporučite (može i neki drugi proizvođač al pođželjno neki od ova dva ili Nec zbog nabavke).

hvala unaprijed

A da dodas jos toliko i da kupis Notebook? Inace, kakve su mogucnosti da se koristi notebook ekran (npr kada racunar crkne) za desktop?

40ms=25FPS u teoriji. dakle 25ms bi trebalo (i uglavnom je tako u praksi) da obezbedi sliku bez mrljanja. nema nikakvih problema za prikazivanje filmova. radni vek zavisi samo od pozadinskog osvetljenja. proveri to na zvanicnom sajtu proizvodjaca.

Slika za divx ili tv je barem kod mene skoro ista kao na crt monitoru. Mada, ako zelis da gledas divx filmove 15'' monitor je nelogican izbor. Bolje uzmi karticu sa tv izlazom pa gledaj na televizoru ili kupi veci TV:)
Za 500 - 550 imas i samsung tft-a, koji je po meni najbolji.
Ako mozes da priustis, uzmi bilo koji, razlika spram crt-a je ogromna!

Koji notebook da kupim za 1.000-1.100 €? Celernon na 500 sa 5gb 12,1"? Pa sta da radim sa njim. Za normalan notebook koji bi zamijenio desktop trbalo bi bar 2.500€ a to mi je mnogo.

Ma za filmove je samo privremeno dok ne uzmmem novi TV (a posto je ljeto treba para za zezanje) pa ne mogu prije sep. Vec za igrice me zanima posto nije sve jedno kad igras CS a duhova koliko oces.
Koji Samung? Ima vise modela a neke sto vidjeh rt im je 40ms a to je presporooo mozda u teoriji 25fps al uzasno izgleda.

Tehnologija izrade je drugacija od crt monitora. Ja koristim 570b bezmalo godinu dana na 1024 sa osvezavanjem od 60Hz i naravno nema nikakvog treperenja. Imao sam tv kartu, trenutno imam satelitsku kartu i slika je vise nego dobra, ostrija je i lepsa nego na bilo kom tv, ali je slika na 15'' mala. Sem toga, imas trenutno samsungove tft televizore od 63cm sa ugradjenim racunarom. Da je slika toliko losa niko ih ne bi pravio.
Ako neces na njemu da radis nego da igras i gledas divx u nedostatku televizora, bolje uzmi bolji 19'' flat monitor.
Ako hoces da radis, boljeg izbora od tft-a nemas.
Generalno:
crt - igre, divx, priprema za stampu
tft - sve ostalo.

Sta da radis?To je pitanje.Jasno je da su tft bolji za oci sto se zracenja tice,mada i oni isijavaju sa svojim pozadinskim osvetlenjem.Jedino oni plazma ekrani zrace svoje boje.Tft je boli zbog zauzeca mesta(moj eizo 17'' je dubok 1 metar!),lakse se gledaju,ostrija je slika,pa su za kucanje teksta savrseni.Sa druge strane zbog male dijagonale ,losijih boja i kasnjenja u prikazivanju slike ,crt koji moze da bude i flat 19'' za te pare,je mnogo bolji izbor za bilo kakvu ozbilniju primenu pa i za igranje.Mozda nisam u pravu,ali to su velike pare i treba ih pametno uloziti.Tft je jos u razvoju,a ove 15'' su ipak najjeftiniji modeli.

Iceman je napisao(la):
Razmišljam da kupim neki TFT (konkretno LG 575LE pošto je u PG sem LG-a i LiteOn-a druge tesko naći) pa me zanimalo par stvari
koliko je poželjno da ima response time (kod ovog je 25ms) da se ne bi javljali duhovi
da li se na njemu mogu normalno gledati DivX i DVD filmovi, TV i igre (zanči da je slika ok a ne mutna) i zanima me kakva je slika pošto mogu da prikažu 1024x768 a filmovi su obično u nižoj rezoluciji pa
koliki mi je "radni vijek"
i na kraju ako ima neki bolji LG ili LiteOn model da je do 500-550€ da mi preporučite (može i neki drugi proizvođač al pođželjno neki od ova dva ili Nec zbog nabavke).

hvala unaprijed

Sta god da radis, preskoci S samsunga i Belinea TFT... Ocaj zivi

Vrh Dno