Šta je novo?

TFT monitori-ogledala

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Kakvi su to "novi" TFT monitori (video sam takav tip monitora na jednom Acer Aspire laptopu) u kojima se moze ogledati ko u ogledalu. Naravno da preterujem, ali je očigledno da se moraju namestiti "kontra svetla" da se svetlo ne bi odbijalo od njih(i u tom slucaju, bar po meni, bolje izgledaju od "klasičnih" TFT monitora)...Kako se zove ta "nova" tehnologija, šta se može reći o njoj, i da li se mogu nabaviti (i gde) samo monitori tog tipa (dakle ne ceo lap-top)?

Asus PW191 i Asus PW201 su modeli koji imaju tkz. "glossy" (sjajan) ekran. Asus tu tehnologiju naziva Color Shine.

Inače, treba pogledati u KimTec-u ako si zainteresovan za ove modele. Što se tiče utisaka, kod svakog je drugačije. Valjalo bi pogledati opis dat u avgustovskom broj Sveta Kompjutera (2006). Pozdrav

Poslednja izmena od urednika:
kod skupljih acer modela ekrani se isporučuju sa clear bright tehnologijom koja daje utisak precizne slike. Brightnes je jako dobro odradjen a sam ekran izgleda ko da je ispoliran, ne vide se pixeli.
Nisam do sada vidjao u slobodnoj prodaji samo na skupljim laptopovima.

Meni se lično to baš i ne sviđa. Stalno me podseća na one staklene filtere što su neko vreme bili prisutni na CRT-ovima. Prividno daju bolju sliku, ali praktično proizvode mnogo problema sa refleksijom.

kod skupljih acer modela ekrani se isporučuju sa clear bright tehnologijom koja daje utisak precizne slike. Brightnes je jako dobro odradjen a sam ekran izgleda ko da je ispoliran, ne vide se pixeli.
Nisam do sada vidjao u slobodnoj prodaji samo na skupljim laptopovima.
Ja to imam na svom Fujitsu Siemensu (stim što oni to zovu Crystal View), koji em što je mator, em što i kad nije bio mator, nije bio među skupljima.
Taj premaz koliko ima prednosti toliko ima i mana. Osvetljenje i kontrast su osetno bolji, ali po cenu ogromne refleksije (recimo da je ekran prilično neupotrebljiv ako ga okreneš ka prozoru).

da, video sam te monitore po ovim novim "prodavnicama", da li znate, da li je moguce kupiti neku vrstu dodatka kao sto neko gore rece, kao na starim crt monitorima, koji bi se prevukli preko lcd-icha nasis da se dobije efekat kao na tim sto kazete glossy ekranim?

kupi polirpastu :bottle:

Skoro sam bio prinuđen da koristim jedan HP laptop par dana koji je bio glossy.
Lično, ne bih preporučio ljudima koji se dosta kreću i premeštaju laptop jer će vrlo brzo izgubiti živce tražeći idealno mesto gde se neće reflektovati prozor, neonke ili neki drugi izvor svetlosti u ekranu. Prikaz slike je bolji od standardnog anti-reflex ali za to su potrebni idealni uslovi.

Sjajni ekrani su bez premca za multimediju i sve veći broj proizvođača ih ugrađuje u svoje laptop računare.

Međutim za office i slične aplikacije standardni ekrani su i dalje bolji.

Ja sam pre par dana kupio Acer lap top koji ima glossy ili ti kako acer naziva CrystalBrite tehnologiju. Prezadovoljan sam prikazom slike... Znaci bas su lepo izbalansirali brightness i contrast.

Ja imam ACER Gamer AL1951cs sa Crystal Brite tehn. i imam samo reci hvale. Slika je dosta bolja:
  • Sharper contrast
  • Crisper images
  • Colors that are richer
  • Wider viewing angles
  • No reflected hazy image

Inace glossy screen svaka firma drugacije zove

• Acer CrystalBrite and Dell TrueLife™ LCD screens
  • HP Compaq BrightView LCD Screens
  • Toshiba TruBrite LCD Screens
  • Fujitsu Crystal View LCD Screens
  • Sony XBRITE™ LCD Screens
Kad je monitor ugasen onda je kao oledalo ali stavite pored njega crt i videcete da i on ima relativno jak odsjaj. Ovaj odsjaj u zatvorenim prostorijama, sobe npr, ne pravi problem. Problem prave laptopovi ako se koriste napolju ili u velikim prostorijama sa jakim izvorima svetlosti (ogromne prostorije sa ogromnim staklenim povrsinama-procenite koliko cesto biste se nasli u takvoj prostoriji). Ima dosta o tome na netu.
recimo:

http://www.screentekinc.com/pixelbright-lcds.shtml

Naravno, sve je subjektivni dozivljaj.negde sam procitao da su ovi tipovi ekrana dosta popularni u Japanu i Nemackoj, dok u drugim zemljama ne bas toliko

Pri kupovini LCD brinuo me je taj odsjaj, ali kadasam video laptop fujitsu kako u njega direkt u radnji bije svetlost a nema jakog odsjaja odlucio sam se za taj tip ekrana. zaista su retke prilike kada moze taj odsjaj da zasmeta.

Poslednja izmena:
ASUS PW201
ovaj asus je sad oko 260e el ga ıma neko .kako stoji sa odzıvom

Ma imas i Pristigio monitore 20" za nekih ~13000din sa gloss look-om... ali ja to ne bih kupovao... Imao sam ih u firmi (zapravo jos su tamo jer mnogo dobro idu :d), ali to tako refleksuje svetlost da dzabe to sto se slika cini boljom kad.... kad... je ne vidis! :)

Meni se bas svidja a ovaj asus ima pva video ulaze jedino me brine odziv

Nazad
Vrh Dno