Šta je novo?

tft monitori 24" / 26" finalna dilema + malo teorije

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
razliciti paneli, razlicit kvalitet: generalno PVA=kvalitet , TN=ok cena/losiji kvalitet
-----------
Cheaper MVA panels can also use dithering/FRC.
Value-oriented PVA panels also use dithering/FRC.
S-PVA panels all use at least true 8-bit color electronics and do not use any color simulation methods.
----------
The TN display suffers from limited viewing angles, especially in the vertical direction, and most are unable to display the full 16.7 million colors (24-bit truecolor) available from modern graphics cards. These particular panels, with 6 bits per color channel as opposed to 8, can approach 24-bit color using a dithering method which combines adjacent pixels to simulate the desired shade. They can also use FRC (Frame Rate Control), the less conspicuous of the two. FRC quickly cycles pixels over time to simulate a given shade. These color simulation methods are noticeable to most people and discomforting for some. FRC tends to be most noticeable in darker tones. Dithering has the tendency to appear as if the individual pixels of the LCD were actually visible. Overall, color reproduction and linearity on TN panels is poor.
----------------------------------------------------------------------------------------
Posle ovog (kratkog, hehehe) osvrta gore, svako normalan bi zakljucio da su TN paneli njesra i da se jedino isplati pva/pva-s bez obzira na kriminalnu cenu... TN su mozda upotrebljivi ali mi bode oci sto nemaju 24bitnu paletu (true color) vec 18bitnu (po 6bita za svaku osnovnu boju).. To meni zvuci na klasicnu prevaru uvijenu u marketing velikih brojeva dijagonale i malih brojeva odziva.... Jos me vise brine sto je jasno napisano (sve gore je izvor sa wikipedije) da i jeftiniji pva paneli koriste dithering/frc (wTF???). jedino su pva-s beskompomisni...

I sad budi pametan pa kupi sebi monitor...
ovo dole je kratka lista onih koje sam primetio na nasem trzistu ali u specifikacijama nigde ne pise da li je TN/PVA panel (osim u retkim slucajevima)... da li je frc/dithering ili true color... da li probija svetlo na ivicama... ugao vidljivosti...

Moze li neko da popuni/dopuni nedostajuce a bitne karakteristike kod ovih dole...

Zapao mi je za oko onaj acer od 26".. ali 800e udara po usima...

ACER LCD 26" Wide AL2623W, 5ms, PVA panel, DVI
Dijagonala: 26" Wide, PVA panel, rezolucija: 1920x1200@60Hz. Osvetljenje: 500 cd/m2, Kontrast: 1600:1, Ugao vidljivosti: 178°/178°, vreme odziva: 5ms, Konektori: Analog + Digital (DVI+DSUB with HDCP), Stereo speakers 2 x 2W, Boja: Titanium Silver - ZERO DEAD PIXEL WARRANTY!!!
Cena je oko 800 EUR doduše.
*
BenQ G2400Wa (24" Widescreen TFT LCD, 1920x1200, 250 cd/m2, 1000:1, 160*/160*, 5 ms, silver/black) - 27.555 dinara.

Benq FP241W ??? sta je ovo ??? kvalitetni, skupi ~800-900e

BenQ T241Wa LCD 24" Wide, 1920x1200, TFT/TN, odziv 5ms, 1000:1, 250cd/m2, 160/160st, zvucnici, D-Sub, silver-black, gar. 3 god. 27,900 (sumnjivo???)
*
LG L246WH, takodje ispod 500eur...

LG L245wpm oko 660e - MVA panel, HDMI, Koliko ja znam najeftiniji 24 incha sa boljim panelom
*
Samsung 244T , PVA panel (!! pojavio se naslednik 245T !!) cena ???

Samsung 245B , TN panel cena ???
*
Dell 2407WFP-HC (A04 ili A00 revizija, razlike)

p.s.
nisam siguran da li je ovo pre za "sta da kupim" ili za monitore generalno.. ali je presudilo sto me doticni monitori vise zanimaju za teoretskog aspekta tipa karakteristika i sl... ja cu vec znati sta da kupim... ako zajedno demistifikujemo neke stvari

Poslednja izmena:
Re:

Sto se tice monitora ovih dijagonala ako ti je bitan kvalitet boja onda ti tn paneli otpadaju. Ja sam video moj drug ima samsung 245b iako taj monitor kosta koliko kosta meni izgleda da taj monitor nema pravih 16.7 miliona boja. To se najbolje vidi npr. u filmovima, na prelazu izmedju dve boje; prelaz nije jasan nego izgleda otprilike ko kad bih na crtu, otprilike, stavio 256 boja. Ovako u radu nije toliko los, (sem ovoga) dijagonala najvise impresionira.
Kod monitora ovih dijagonala najbolje je sto 1080p film je u istoj rezoluciji kao i monitor tj svaki pixel filma odgovara pixelu na monitoru (naravno ako ti monitor podrzava hdcp, za to mora da se prikljuci na neki od digitalnih izlaza (dvi,hdmi ili nadolazeci display port)).
Znaci najeftiniji monitor ove dijagonale sa boljim panelom lg
l245wpm-bn je mozda najbolji odnos cene i kvaliteta (oko 660e) (l246 model je sa tn panelom).Jedino ako uzimas ovaj model pazi ja sam citao da lg nije uz monitor isporucio hdmi-dvi kabl tako da se za to moras sam snaci. Ovaj monitor je jeftiniji zbog odziva 8ms i zbog toga sto nema dvi ali nema veze kad uzmes kabl prikljucis ga na hdmi i prica zavrsena.
Za ove jeftinije benq-ove modele ja mislim da nemaju dvi obicno kod benq monitora kad u nazivu na kraju ima "a" to znaci analog tj bez dvi-ja. Skuplji benq kao i samsung 245t kod nas imaju jako visoke cene (oko 1000e). Samsung 244t koliko ja znam, otkad se pojavio 245t, se vise ne proizvodi tj zamenjen je gorepomenutim modelom tako da ces 244t jako tesko naci.
Za taj acer 26-tica po karakteristikama (manji kontrast, 800:1, izbaceno skoro sve od ergonomije) iako ga nisam video rekao bih da je acer pokusao da napravi "sto jeftiniju" 26-cu sa boljim panelom. Stvarno nisam ga video kakav je ali zbog ovoga sto sam rekao imam takav utisak. Imas i dve 24-ke acer kod nas ali to su ja mislim modeli sa tn panelima.
Za Dell-a se ne bih igrao jer ljudi kazu da jos uvek nisu resili njihovu sada vec legendarnu lutriju sa panelima.
Znaci ako te interesuje lcd-tft tehnologija sa bojama kao na crtu ili bolje, znaci samo neki od boljih panela dolazi u obzir.
Ja mislim da sam ti bar malo pomogao.
Pozdrav

gledanje 1080i/p filmova?
hehehe, pa naravno.. zbog toga sam i najvise pomerio ciljanu grupu sa 22" na 24" (eventualno 26")
Zabole me za igre... :)

Doduse, ja nemam nameru bas (barem ne prvo vreme) da se zezam sa originalnim BR/HDVD filmovima... Ima ovih "narodskih" 1080p u x264/mkv formatu koliko hoces... kod njih nije potrebno HDMI, mislim da je dovoljan i DVI za maksimalan dozivljaj

Jedan drug mi je cak predlozio da ako su mi filmovi toliko bitni, da ne moram kupiti monitor.. kao mogu uzeti i lcd/tft televizor.... U osnovi, drugar je u pravu.. jer za iste pare dobijas veci ekran.. ali rezolucija ostaju u rangu 720p (ili jos gore 480i/p).. Odgovarajuci fullHD televizor sa 1080p podrskom kosta djavo i po, ali je zato ekran kao biskopsko platno..... Ne znam, ja bih ipak monitor
:)

Re

HDCP moze da podrzi bilo koji digitalni izlaz stim sto prisustvo dvi-ja ne mora da znaci i prisustvo hdcp-a (znaci moze a nemora). Kod hdmi-ja ili nadolazeceg display porta prisustvo bilo kog od ova dva automatski znaci i prisustvo hdcp-a. P.S. ako sam ti bio jasan.
Kad bih televizori ili jos bolje projektori imali istu rezoluciju kao monitori ko bi kupovao monitore?

xwolf.... kupi tv covece...

xwolf.... kupi tv covece...

izvini, a jer to iz tebe govori mudrost, iskustvo.... ili nesto trece?
mozda zvucim malo arogantno... ali kad udelis takav savet bez ikakvog objasnjenja ili argumentacije... sta covek drugo da napise?

pogledaj sig i my computer...

osim toga imao sam istu nedoumicu ko ti i ni jednom se nisam pokajao zbog odluke...
ako ti je primarna namena gledanje hd filmova, nemas sta da mislis, ali bukvalno... pocev od ugla gledanja pa na dalje... jos ako ti nekad padne na pamet i obicnu tv da gledas, no contest...
nemoj da te brine 720p rezolucija... ionako je besmisleno sad skidati 1080p ripove pa ih rezati na 2-3-4 dvd-a (i toliko dana za skidanje...). skidas lepo 720p ripove na 1dvd, gledas sa optimalne udaljenosti i neces videti razliku nikad...
kad budes imao br player i br rezac (ili gomilu originalnih br filmova...) moci ces komotno za 500e da kupis 32" fullhd, a ovaj da das bratu (moj plan |)))
sad mene licno boli uvo sta ces da kupis, samo sam ti izneo moje iskustvo, a sad da li je to po tebi mudrost ili nije, sam ces da odlucis...

Paneli:

Acer AL2623W - 26 inch 5 ms (g2g) P-MVA panel
BenQ G2400Wa - 24 inch 5 ms TN panel
Benq FP241W - 24 inch 8 ms (g2g) P-MVA (AUO M240UW01 V0) panel
BenQ T241Wa - nema podataka
BenQ FP241VW - 24 inch 6 ms (g2g) P-MVA (AUO M240UW01 V0) panel
LG L246WH - 24 inch 5 ms TN panel
LG L245wpm - nema podataka
LG L245WP - 24 inch 8 ms (g2g) P-MVA panel
Samsung 244T - 24 inch 6 ms (g2g) S-PVA (Samsung LTM240M2) panel
Samsung 245B - 24 inch 5 ms TN pane
Samsung 245BW - 24 inch 5 ms (g2g) TN panel
Dell 2407WFP - 24 inch 6 ms (g2g) S-PVA (Samsung LTM240M2 ili LTM240L2)

A ovdje pogledaj koji su ti paneli u monitorima koji te još zanimaju...

Pozdrav.

...svako normalan bi zakljucio da su TN paneli njesra i da se jedino isplati pva/pva-s bez obzira na kriminalnu cenu...

^ Ovo sam i ja zaključio.

Ja imam Dell 2407WFP-HC A00, sve radi super i veoma sam zadovoljan. Panel je S-PVA. Ostatak specifikacije imaš ovde.

Acer AL2623W - 26 inch 5 ms (g2g) P-MVA panel

2 potpitanja (ovaj mi je najvise zapao za oko, jer i pored cene.. nema jeftinijeg 26" a da je tzv. visa klasa + zero dead pixel waranty)
-sta znaci g2g?
-da li taj p-mva panel kod njega je true color, ili koristi dithering i ostale trikove da nadomesti razliku izmedju 18bitne i 24bitne palete???

G2G ti označava vrijeme koje je potrebno da pikseli obave prelazak siva - crna (ili bijela, ne sjećam se tačno - crna je ugašen, a bijela je potpuno osvijetljen piksel) - siva boja. Takođe, ova oznaka govori da elektronika monitora koristi neku od metoda "akceleracije piksela" i na taj način omogućava (diskutabilno, po nekima) smanjenje ili čak potpunu eliminaciju ghosting-a prilikom brzih scena (u igricama ili filmovima).

Ovaj panel što je u tom Acer-u je 8 bita od LG.Philips korporacije (proizvođačka specifikacija).

Pozdrav.

241w

ja sam uzeo Benq 241wa model i mogu reci da sam zadovoljan jednom recju lep i velik monitor , boje su sasvim OK

Poslednja izmena:
Dell 2407WFP-HC (A04 ili A00 revizija, razlike)

Malo pojasnjenje, Dell 2407WFP revizija A04 je poslednja, dok model 2407WFP-HC ima samo jednu reviziju A00 i nije bilo najava novih. HC model ima wide-gamut lampu (a to znaci veci kolorni spektar), za ostalo uglavnom sam saznao sa ovog sajta http://www.behardware.com/html/cat/22/, izvini malo sam u zurbi sada pa nemam vremena tacno pronaci gde i sta. Ovo sto sada navodim sam procitao ovde na benchu i nisam licno proverio a to je da Samsung 244T/245T i Dell 24007WFP(-HC) koriste iste panele ali da se Dell igra sa elektronikom, i da tu nastaju problemi.

Neki se zale, drugi kazu da je super, a ja se nadam da ce uskoro biti najavljen i 2408, kao sto je vec najavljen 3008 (ne zelite da znate koliko ulaza ima:D), i da ce od svega sto podrzava 3008 imati makar hdmi ili display port, i eto meni nadam se sledeceg monitora.

Takodje se slazem da su TN paneli njesra.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno