Šta je novo?

TFT monitor izdahnuo ili... ?!?

pepe

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2002
Poena
604
Radi se o jednom, po slobodnoj proceni, krs TFT monitoru - Gateway FPD1500. Odjednom je prestao da daje sliku, a power diodica gori kao da je sve ok. Napajanje i kabl provereni, nije do njih. Da li neko zna o cemu mu bi moglo da se radi ovde i da li je problem lako resiv ili ne? Hvala

pepe je napisao(la):
Radi se o jednom, po slobodnoj proceni, krs TFT monitoru - Gateway FPD1500. Odjednom je prestao da daje sliku, a power diodica gori kao da je sve ok. Napajanje i kabl provereni, nije do njih. Da li neko zna o cemu mu bi moglo da se radi ovde i da li je problem lako resiv ili ne? Hvala

Jedno glupo pitanje :D

Jel si probao taj monitor sa drugom grafickom karticom ??

neverujem da je do gk jel bi onda otisao na stand by, ovako verovatnije je do monitora...

Najcesce kod TFTa riknu diode za svetlo - vidi da li se javlja imalo slika pod sijalicom kao da su lampice za pozadinsko svetlo ugasene

I_L_I_J_A je napisao(la):
Najcesce kod TFTa riknu diode za svetlo - vidi da li se javlja imalo slika pod sijalicom kao da su lampice za pozadinsko svetlo ugasene
Sta mislis pod tim, da ga osvetim dirktno sa lampom po ekranu, ili...???
Inace, siguran sam da je problem do monitora, jer je sve ostalo istestirano.
Jedina komanda koja na njemu postoji je za jacinu osvetljenja i ona se ponasa kao da radi - power dioda menja boju kada je pritiskam, jedino sto slike i dalje nema...

Pa ovako na na Siemensovom P1 laptopu sa TFT imam iskljucivanje samo backlitea - alil tada se slika jedva jedva vidi. To je jer tftovi koriste relativno jake lampe za osvetljenje jer jako mali procenat svetla izlazi.
Cuo sam i video da backlite najcesce rikne - cim zamenis naponsku jedinicu proradi

hmm, naponsku jedinicu backlighta ili celog monitora??
Ovaj inace ima spoljnje napajanje, obican ispravljac koji daje 24V/1.875A, koje na drugom takvom monitoru radi najnormalnije.

Ja sam u medjuvremenu razmontirao monitor. Ustanovio sam da je proizvodjac LG, a na plocici na koju idu konektor napajanja i video ulaz nasao sam sledece oznake:
6870T162A15
LG 501 MAIN
Pa ako je nekome zazvucalo poznato i zna neki karakteristican kvar za ove monitore... :type:

re

Ima sto jena stvar koja moze da zeza.
Za pocetak pa ta lampa,tj neka vrsta neonke ,pa onda deo koji pravi
visoki napon tzv visoko naponski deo.
Pa deo koji napaja ,tzv napojni deo itd..
Salim se ako nisi elektro struke ne zamlacuj se.
Nikola

Ustvari me zanima da li bi jednostavno smeo da zamenjujem deo po deo (naponsku jedinicu, lampu,...) sa ispravnog monitora i tako utvrdim sta je otislo, tj. da li postoji neki veci rizik da sj...m taj koji radi?
Razumem se pomalo u elektroniku, ali nije da sam bas u fazonu da se dohvatim lemilice, vec bih voleo da sredim to ako ispadne da se radi o nekom laksem kvaru.

pepe je napisao(la):
Ustvari me zanima da li bi jednostavno smeo da zamenjujem deo po deo (naponsku jedinicu, lampu,...) sa ispravnog monitora i tako utvrdim sta je otislo, tj. da li postoji neki veci rizik da sj...m taj koji radi?
Razumem se pomalo u elektroniku, ali nije da sam bas u fazonu da se dohvatim lemilice, vec bih voleo da sredim to ako ispadne da se radi o nekom laksem kvaru.

Slikar , batali posao :D
Ozbiljno , verovatnoca je prevelika da ces da napravis vise stete nego koristi , cak i da u idealnom slucaju ustanovis da je crkla 1 odredjena komponenta (za sta ti treba veliko iskustvo u baratanju sa lemilicom) tesko ces je naci tek tako ...

Pozdrav , Misa...:exploder:

Nazad
Vrh Dno