Šta je novo?

Tft Lcd !?!?!?

• Začetnik teme Začetnik teme bull_ns
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
B

bull_ns

Guest
U poslednje vreme na mnogo mesta vidjam natpis za TFT monitor koji zadrzi puno ime u kome se nalazi i TFT i LCD skracenica
Zar to nisu razlicite tehnologije, ako gresim molim vas da mi objasnite :wave:

Pa TFT je samo jedna podvrsta LCD panela...

TFT - Thin Film Tranzistor
LCD - Liquid Crystal Display

pa kako onda da prepoznam kad neko napishe i jedno i drugo!!??

bull_ns je napisao(la):
pa kako onda da prepoznam kad neko napishe i jedno i drugo!!??

Sta ima da prepoznajes: svi racunarski LCD monitori koriste TFT tehnologiju. Trazi samo TFT ili LCD i ne razmisljaj puno...

Ne koriste svi racunarski LCD monitori tft tehnologiju... ima jos par, ali su manje zastupljene (nije mi sad pri ruci, a ne bih da lupam...)

danijel00 je napisao(la):
Ne koriste svi racunarski LCD monitori tft tehnologiju... ima jos par, ali su manje zastupljene (nije mi sad pri ruci, a ne bih da lupam...)

Tacno, mislio sam da velika vecina koristi TFT-LCD.

danijel00 je napisao(la):

Bez cepidlachenja molim....Upravo sam doshao do podatka da 1.12% LCD monitora ne koristi TFT tehnologiju...

mitnick je napisao(la):
Bez cepidlachenja molim....Upravo sam doshao do podatka da 1.12% LCD monitora ne koristi TFT tehnologiju...

Cak su i mobilni telefoni masovno poceli da prelaze na TFT tehnologiju...

Stoga, besmisleno je uopshte prichati o tome...

Trazi TFT bez pardona

lcd je ekran zasnovan na tecnim kristalima
tft je isto to samo plus tanki tranzistori u formi filma. 😉 drugi naziv za njih je active matrix
tft je uvek lcd, ali lcd ne mora da bude tft. 😉 al kao sto rekose pre mene u svetu desktop monitora lcd i tft mu dodje na isto.

Jesi li siguran da su svi tft monitori active matrix? Misim ne znam, mozda se tripujem.

Bahati [SiD] je napisao(la):
tft je uvek lcd, ali lcd ne mora da bude tft. 😉 al kao sto rekose pre mene u svetu desktop monitora lcd i tft mu dodje na isto.

znaci i cena im je ista?!?!?!!? 🙂

milenkoc23 je napisao(la):
Jesi li siguran da su svi tft monitori active matrix?
Koliko se sećam, u početku su LCD monitori bili passive matrix jer je ta tehnologija bila mnoogo jeftinija, ali sa velikim manama. Onda su došli active matrix (TFT) kod kojih svaku tačku kontroliše aktivni element (tranzistor), bili su koliko se sećam 3x skuplji od passive ali mnogo bolji. Oni prvi se više ne koriste za PC monitore.

Nazad
Vrh Dno