Šta je novo?

TFT i mrtvi pikseli

trooper74

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2002
Poena
609
Da li postoji koliko-toliko pouzdan metod
kojim bi se uoci kupovine (tj. u radnji) relativno brzo utvrdilo eventualno prisustvo mrtvih
piksela na ekranu TFT monitora? Bas i nisam optimista po tom pitanju, ako
neko nesto vise zna, neka se javi. Konkretno, interesuje me inace hvaljeni LG L1510S - da li neko moze
da mi kaze u kom procentu se kod njega javlja problem mrtvih piksela? Svaki konstruktivan savet je dobrodosao, hvala svima.

Insistiraj da monitor probas u radnji , aktiviraj Word / Excel radi bijele podloge i detaljno pregledaj da li se javljaju mrtvi pixeli . Ukoliko ih nema , pazari .

Pitanje 1 . : Da li je moguce da se mrtvi pixeli naknadno pojave ?

Pitanje 2. : Da li i koliko mrtvih pixela proizvodjac `tolerise` u konkretnom slucaju za LG i Samsung 15`` LCD ?

Pozdrav type;

Probaj na crnoj i beloj podlozi. Taj model ne bi trebao da ima mrtvih piksela - jako retko da se desi neki.

Koliko ja znam za CTX su distributeri (ne smem da kazem ko je jer bi me moderator lansirao sa foruma S ,ali malo se raspitaj i saznaces) priznaju reklamacije i za jedan jedini mrtav pixel,za razliku od mnogih drugih koji nesto izvode pa imaju neka pravila da se smejes od muke tipa ukoliko ima toliko i toliko pixela na odredjenoj jedinici povrsine na ekranu onda se priznaje a ako su ravnomerno(?!?!?!) rasporedjeni,onda nista od zamene -nesces verovati ali neke nije sramota da ne priznaju reklamaciju ukoliko na ekranu nema vise od 16 mrtvih pixela,a osim toga i za CTX vazi da mozes da ih pregledas pre kupovine(bez cega se vise ne isplati kupovati ni CRT monitore,a kamoli TFT)

evo neka moja saznanja, mozda nisu tacna, neka me neko ispravi.

1. losi pikseli iz fabrike stizu prilikom greske u pravljenju monitra, ne elektronskog vida nego kada cestica prasine padne na mesto predvidjeno za piksel.

Fabrike u kojima se prave procesori moraju biti veoma ciste, reda jedna cestica prasine na kvadratnom metru. Isto verovatno vazi i za TFT monitora, stoga se kaze "proces izrade je veoma komplikovan".

Elektronika retko crkne, ali se naravno desava i to. Na monitorima rezolucije 1280x1024 imas ukupno 1310720 pikslea, tj. malih elektronskih delova. Verovatnoca da ti recimo u togu trogodisnjeg rada crknu 3 komada je veoma mali procenat od ukupnog broja piksela, je red velicine 0.0002288818359375% sto je, moraju se svi sloziti, veoooooma mali procenat.

Znaci na tebi je da gledas da nadjes fabricki cist ekran, a onda se moli bogu da te ovaj mizerno mali procenat nece zahvatiti :)

ps. naravno, ja sam uzeo 3 piksela kao neku referencu, mada taj broj verovatno ide i dole...

2. Kada gledas monitor, testiraj ga nokia monitor tester-om. Stavi prvo belu boju, pa crnu. posmatraj anomalije. Ne zaboravi da pones sto mekse paprine maramice kako bi pokusao da "otklonis mrtav piksel". o cemu se radi? ja kada sam gleda, naisao sam na nekoliko sumnjivih mrtvih piksela. Malo predjes maramicom i ispostavi se da se radi o cesticama prasine :) pikslei su veoma mali, pa stoga i zabuna, tesko ih je prepoznati.

Miroslav je napisao(la):
2. Kada gledas monitor, testiraj ga nokia monitor tester-om. Stavi prvo belu boju, pa crnu. posmatraj anomalije. Ne zaboravi da pones sto mekse paprine maramice kako bi pokusao da "otklonis mrtav piksel". o cemu se radi? ja kada sam gleda, naisao sam na nekoliko sumnjivih mrtvih piksela. Malo predjes maramicom i ispostavi se da se radi o cesticama prasine :) pikslei su veoma mali, pa stoga i zabuna, tesko ih je prepoznati.
Treba voditi racuna i o mrtvim subpixelima - fore tipa radi 1 ili 2 od tri boje (RGB), a ostatak mrtav...

Miroslav je napisao(la):
Ne zaboravi da pones sto mekse paprine maramice kako bi pokusao da "otklonis mrtav piksel". o cemu se radi? ja kada sam gleda, naisao sam na nekoliko sumnjivih mrtvih piksela. Malo predjes maramicom i ispostavi se da se radi o cesticama prasine :) pikslei su veoma mali, pa stoga i zabuna, tesko ih je prepoznati.

Uh, i ja sam se ovde istripovao.
U firmi je bio samo jedan monitor, i u slucaju da nije bio dobar cekao bi odredjen pereiod da drugi nabave, gledam ja monitor - kao sve ok, medjutim u levom uglu kao da se pojavise dva mrtva pixela - wtf?! Medjutim 'mrtvi pixeli' su nestali kada sam dunuo ,) :mrgreen:

Hocu reci da pazis i na prasinu prilikom checka jer moze veoma dobro da simulira mrtav pixel.

URGH! je napisao(la):
nesto izvode pa imaju neka pravila da se smejes od muke tipa: ukoliko ima toliko i toliko pixela na odredjenoj jedinici povrsine na ekranu onda se priznaje a ako su ravnomerno(?!?!?!) rasporedjeni,onda nista od zamene -nesces verovati ali neke nije sramota da ne priznaju reklamaciju ukoliko na ekranu nema vise od 16 mrtvih pixela
Postoji specifikacija pod oznakom ISO SPEC13460-2 koja na osnovu ergonomskih istraživanja propisuje dozvoljena oštećenja pixela po klasama od I do IV. Kod nas se uglavnom nudi klasa II i III, klasa IV je neupotrebljiva, a klasa I (bez ijedne greške) je predvidjena za kritične primene: vojska, medicina...

Detaljnije npr. na:
http://www.microdirect.co.uk/companypages/products/monitors/ISOSPEC.htm

Sto se tice LG 1511S koga imam ja mogu ti reci da nema ni jedan mrtav pixel a sto je jos bolji nema ni kod ortaka na 1510S a ni ja a ni on nismo birali nego smo uzeli prvi sa gomilice! To ti govori dovoljno o kvalitetu. Kad je tako sa 15" onda je sa 17 jos bolja situacija....

Broz je napisao(la):
Sto se tice LG 1511S koga imam ja mogu ti reci da nema ni jedan mrtav pixel a sto je jos bolji nema ni kod ortaka na 1510S a ni ja a ni on nismo birali nego smo uzeli prvi sa gomilice! To ti govori dovoljno o kvalitetu. Kad je tako sa 15" onda je sa 17 jos bolja situacija....

jos samo da se dogovore sa sobom koje su im specifikacije pa da ne budu na [skoro] svakom LG oficijelnom sajtu na svetu drugaciji podaci...

majka je napisao(la):
...

jos samo da se dogovore sa sobom koje su im specifikacije pa da ne budu na [skoro] svakom LG oficijelnom sajtu na svetu drugaciji podaci...

Koliko ja znam LG nije jedini koji prikazuje razlicite podatke na sajtovima.

majka je napisao(la):
...

Sta me briga koji su tacni podaci. To je 15" i u svakom slucaju specifikacije ne mogu biti ne znam kakve. Meni sluzi odlicno i to mi je najvaznije. Mislim ocigledno mu je odziv za klasu losiji od 17" i tackica je krupnija ali za <300e to je bilo to....

Broz je napisao(la):
...

Sta me briga koji su tacni podaci. To je 15" i u svakom slucaju specifikacije ne mogu biti ne znam kakve. Meni sluzi odlicno i to mi je najvaznije. Mislim ocigledno mu je odziv za klasu losiji od 17" i tackica je krupnija ali za <300e to je bilo to....

evo, iznesem podatke [koji se mogu proveriti] i `autoritet` se odma` buni...
ja pricam o 17" 1710B modelu koji sam hteo eventualno da uzmem da nisam nasao acer-a...
nije da su se podaci za acer-a slagali bas na 100% sajtova ali su razlike manje varirale...npr. za LG negde je kontrast bio i 400:1 a negde 500:1 itd...
govorim iskljucivo o podacima sa oficijelnih LG sajtova na razlicitim jezicima...ko ne veruje nek` proveri...

i da, na kraju sam otisao u jednu firmu gde imaju ukljucen taj model kao eksponat cisto da vidim kakav je...nisam primetio razlike u odzivu u odnosu na AL712 mada je slika bila presvetla verovatno zbog default podesavanja...design mu je po meni daleko bolji nego acer-u...opet, maler je i sto ne daju DVI kabl a nema ni one HiFi 25W zvucnike :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Opet si se uhvatio za podatke sa sajta :wave;
A sad ozbiljno , cekam 1710b da dodje u BG (pocetkom sledece nedelje valjda , i da napomenem ako ima genijalaca koji znaju da ga vec ima - po O.K. ceni) i od prodavaca koji su u direktnoj vezi sa distributerom a to je ... , cuo sam da priznaju garanciju za samo 1 piksel u prvih godinu dana , a do isteka 3-godisnje garancije je valjda neka sema sa grupisanjem .
Nisam znao da ne daju DVI-kabl , hvala na informaciji , da li neko zna gde ima da se nabavi i za koliko ?

Pozdrav , Misa...:boom:

Kakva je razlika u kvalitetu prikaza sa analognim u odnosu na Digital Video In kabal , mislim ono da li je zaista primjetna iz aviona ili se radi o akademskoj prednosti ?

I kolika je trenutna cijena za 17`` Acer i 15`` LG ?

Pozdrav

MichaelZ je napisao(la):
Opet si se uhvatio za podatke sa sajta :wave;
A sad ozbiljno , cekam 1710b da dodje u BG (pocetkom sledece nedelje valjda , i da napomenem ako ima genijalaca koji znaju da ga vec ima - po O.K. ceni) i od prodavaca koji su u direktnoj vezi sa distributerom a to je ... , cuo sam da priznaju garanciju za samo 1 piksel u prvih godinu dana , a do isteka 3-godisnje garancije je valjda neka sema sa grupisanjem .
Nisam znao da ne daju DVI-kabl , hvala na informaciji , da li neko zna gde ima da se nabavi i za koliko ?

Pozdrav , Misa...:boom:

480 je 1710b a kabl je 25 valjda...

za matadora: primecuje se [mada ne tragicna] razlika u ostrini...moje neskromno misljenje je da ako uzimas lcd i dajes tolike pare obavezno uzmes neki sa DVI ulazom...

ne vidi se iz aviona ali je vidljiva. sve u svemu zavisi dosta od karte do karte i kvaliteta analgnog konvertora.

Nazad
Vrh Dno