Šta je novo?

TFT i LCD

drVelinov

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2005
Poena
304
Koja je razlika izmedju ova dva tipa monitora i sta mislite o kupovini nekog koji se kao polovni uvoze iz inostranstva,uzeo bih mozda i petnaesticu.
Pozdrav :type:

LCD i TFT se ne mogu porediti jer su dve razlicite kategorije.
LCD-liquid cristal display je vrsta ekrana (odredjene vrste LCD ekrana se koristi kod rucnih satova, digitrona preko mobilnih telefona pa do kucne tehnike koja poseduje neki informacioni displej) a TFT-thin film transistor je jedna od njegovih podvrsta i najzastupljenija je na ekranima lap-topova, desktop monitora i sl., slicno kao sto kod klasicnih CRT-cathode ray tube ekrana imas podvrste koje se odnose na vrstu resetke (matrice) i to dot matrix, slot(koristi se najvise kod TV-a) i trinitron/diamondtron.

Sto se tice kupovine polovnih LCD monitora to nikada ne moze biti preporuka ali ako si u mogucnosti istestiraj primerak koji bi kupio i obrati paznju na kvalitet slike, ima li mrtvih piksela i koliko, kakav je ugao gledanja i obavezno, sto je u stvari i najlosija karakteristika starijih LCD monitora, brzinu odziva koja je sigurno oko 25ms, mozda i vise, sto prouzrokuje da slika kasni tj. brzi pokreti postaju zamuceni pa je koriscenje takvih ekrana za neke multimedijalne svrhe (filmovi, tv, igre) nepreporucljivo.
Takodje je bitno da monitor ima bar 3-6 meseci garancije.

Svi LCD monitori su ti danas TFT, pa čak i većina onih koji dolaze na mobilnim telefonima.
Što se tiče kupovine polovnjaka, bolje nemoj. Svaka generacija LCD monitora ti je bolja od prethodne. Njih treba kupovati isključivo nove ili tek malo korišćene i obavezno u garanciji, zbog mogućnosti crkavanja piksela.

Hvala na informacijama,imam crt hansol 730D ali postoji verovatnoca da ce mi dati nov posto se nekoliko puta kvario,pa sam mislio da ga menjam za neki polovan TFT posto su kvalitetniji,ali ako polovnjaci ne zasluzuju paznju mislim da cu skupljati pare za nov.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno