Šta je novo?

Testovi GeForceFX-a

Bogda

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 + Noctua NH-D15
Matična ploča
MSI B450 Gaming Plux Max
RAM
2 x Kingstom KHX3200C 8GB DDR4
GPU
GeForce RTX 3080 Founders Edition
Storage
Samsung SSD 980 Pro 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung HD103SJ
Zvuk
MiniDSP Flex + Hegel H95 + KEF LS50 Meta + SVS 3000Micro + ...
PSU
ROG-STRIX-850G
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
AOC Agon AG322QWS4R4
Miš & tastatura
Logitech G502 + Corsair Gaming K70 LUX Keyboard
Laptop
hp EliteBook 850 G6
Pristup internetu
  1. Optički internet
Evo linkova ka testovima FX-a.:
Hardocp: http://www.hardocp.com/article.html?art=NDIx
Anand:http://anandtech.com/video/showdoc.html?i=1779
Tom: http://www.tomshardware.com/graphic/20030127/index.html

Po meni najbolji je Anandov. Koncentrisao se na FSAA i AF testove. Vrlo zanimljiva analiza kvaliteta FSAA i AF na FX-u i 9700Pro.
Jos je zanimljivije kako se razlikuju tomovi i anandovi testovi. Po Anandu rade je sasvim blizu FX-u dok kod Toma i nije bas. Da li je zbog razlike u test platforimi ili ...?

5-6 FPS razlike hm ------> sramota za Nvidiu
AA 4x GFX izgleda kao AA 2x na Radeon 9700Pro kartici.
A jos smijesnija stvar je sto ce masovna isporuka biti krajem februara, a tad Ati izbacuje r350 koji ce da pocisti sve :) i to sa 5-6 fps nego 30-50% u svim testovima.
http://www.extremetech.com/article2/0,3973,846356,00.asp

Pogledaj ovaj, u comanche 4 pod AA 4x AF 8x Radeon je oduvao GFX za 100%

Freak_Power je napisao(la):
5-6 FPS razlike hm ------> sramota za Nvidiu
AA 4x GFX izgleda kao AA 2x na Radeon 9700Pro kartici.
A jos smijesnija stvar je sto ce masovna isporuka biti krajem februara, a tad Ati izbacuje r350 koji ce da pocisti sve :) i to sa 5-6 fps nego 30-50% u svim testovima.
http://www.extremetech.com/article2/0,3973,846356,00.asp

Pogledaj ovaj, u comanche 4 pod AA 4x AF 8x Radeon je oduvao GFX za 100%

Zar stvarno moras na svakom thread-u o NVIDIA-i da pljujes po FXu i velicas Radeon. Slazem se da je NVIDIA zestoko podbacila ali muka mi je vise da citam threadove o FX-u jer na svakom dajes potpuno iste odgovore. Ok rekao si svoje misljenje i to je OK, ali molim te nemoj to ponavljati u svakom thread-u. Mislim da su ti moderatori trebali skrenuti paznju na ovo.

Meni je bilo interesantno to da karta u 2D radi kao 300/300, a da se u 3D ubrza na 500/500. Nazdravlje! Kao Intelovi mobilni procesori.

Da sad' ne listam po tim testovima - da li se spominje kvalitet tv outa kod ovih novih FX kartica? Mislim stvarno ako je ostao istog kvaliteta zelim da ta budjava nvidia propadne sto pre. Ne mogu da verujem koji su paceri da ne urade hw podrsku za te dvd-ove i cuda na slican nacin kao sto je to i ATi uradio!

Amon_Ra je napisao(la):
Da sad' ne listam po tim testovima - da li se spominje kvalitet tv outa kod ovih novih FX kartica? Mislim stvarno ako je ostao istog kvaliteta zelim da ta budjava nvidia propadne sto pre. Ne mogu da verujem koji su paceri da ne urade hw podrsku za te dvd-ove i cuda na slican nacin kao sto je to i ATi uradio!

Ja da sam testirao, pao bih u nesvest kada bih video da je karta u UT2003 sporija od R9700Pro, tako da ne bih mogao da isprobam uopste TV Out. Nisam citao anandov test (sada sam ga skinuo), ali na HardOCP-u nisu spominjali TV-Out. To se obicno i ne "testira" kada su u pitanju ovako exkluzivni testovi - sve je podredjeno performansama...

Ono sto me izludjuje su indijanci poput hardocp kad mi govore koliko je koja karta brza/sporija u frejmovima(apsolutna vrednost)?!?! Pa zar je toliko tesko govoriti u procentima? Video sam da je u 1600 u najstrashnijim setovanjima radeon brzzi 71%!!!!! Covece pa to je strashno. Rade ima 41 frejm a fx 24 tako nesto....Sramota i nista vise...
Tomov zakljucak zvuci kao da ga je pisao neki blago retardirani covek, majke mi...

Broz je napisao(la):
Tomov zakljucak zvuci kao da ga je pisao neki blago retardirani covek, majke mi...

A sta si ocekivao od coveka koji je radio test sa naslovom: "Sta ce se desiti kada vam otpadne kuler sa CPU-a?" :d :p

Sada sam porcitao i Anandov test (sada skidam Tomov test :) ). Najjace saznanje je sada da se kartica ukoliko se pregreje sam vrati na 300/300. GeForceFX: chas ga vidis, chas ga ne vidis. Ili: zimi imas ono sto si platio 400 $, a leti imas ponovo Ti4200, samo sto ti niko ne vraca novac :p

delimir je napisao(la):
A sta si ocekivao od coveka koji je radio test sa naslovom: "Sta ce se desiti kada vam otpadne kuler sa CPU-a?" :d :p

Sada sam porcitao i Anandov test (sada skidam Tomov test :) ). Najjace saznanje je sada da se kartica ukoliko se pregreje sam vrati na 300/300. GeForceFX: chas ga vidis, chas ga ne vidis. Ili: zimi imas ono sto si platio 400 $, a leti imas ponovo Ti4200, samo sto ti niko ne vraca novac :p
Dobro u pravu si ali mislim da je tim testom hteo da pokaze efikasnosta zastite cpu-a, ali to je neka druga prica i nema veze....
GFFX je:
1. tezza 3 puta od radeona9700
2. brzza u najboljem slucaju 10%, ali ima i gde je sporija 70%
3. sama sebe downclock-uje
4. skuplja od radeona 100$(ne znam odakle tomu one cene)
5. bucnija 20%

Mene radeon 9700 podseca na creative gf256:)

delimir je napisao(la):
Ja da sam testirao, pao bih u nesvest kada bih video da je karta u UT2003 sporija od R9700Pro, tako da ne bih mogao da isprobam uopste TV Out. Nisam citao anandov test (sada sam ga skinuo), ali na HardOCP-u nisu spominjali TV-Out. To se obicno i ne "testira" kada su u pitanju ovako exkluzivni testovi - sve je podredjeno performansama...

OK, jeste to tako, ali ne vidim da je problem reci koja je rezolucija tog tv outa, da li ima hardversku podrsku za te dvd-ove i da li je generelno taj tv out kod FXa losiji ili bolji kod onog na ATi-u.

Tek sam sad shvatio kakva je karta R9700. Pa ovaj novi R350 ce obrisati pod sa FX-om

Amon_Ra je napisao(la):
OK, jeste to tako, ali ne vidim da je problem reci koja je rezolucija tog tv outa, da li ima hardversku podrsku za te dvd-ove i da li je generelno taj tv out kod FXa losiji ili bolji kod onog na ATi-u.

Pitanje je da li su sve specifikacije jos uvek poznate. Mozda je interni TV enkoder za koji jos ne postoji podrska u drajverima.

Alexandar je napisao(la):
Tek sam sad shvatio kakva je karta R9700. Pa ovaj novi R350 ce obrisati pod sa FX-om
Lose perfomanse FX-a ne bi trebale nikom od nas biti po volji. Zahvaljuci velikim ocekivanjima od FX-a cene Radeon 9700 kartica su pale ispod 250US$. S obzirom na razvoj situacije ne bi me cudilo da malo poskoce i vrate se u kategoriju oko 300US$.

P.S. Ja sam impresioniran time da je stampana plocica Radeta 9700 u 10layera a FX-a u cak dvanaest. S obzirom da ATI koristi 256bitnu memorijsku magistralu ja sam ocekivao obrnutu situaciju.

Ovo me podseca...

...na Willy protiv Thunderbirda ili ne daj boze XP-a.Bolje bi bilo za nevidiju(c by Magick:) da izbaci nesto kao nortwood ne bi li spasli sebe bruke.

I ja sam ocekivao mnogo vise od novog Ge Force-a....a rezultat od +10% do -70% su me vrlo razocarali :cuss: mada josh uvek ne mmogu da shvatim zasto su toliko podbacili. Tolka je popma bila okko toga da bi covek mogao pomisliti da ce to biti nesto opasno a ono na kraju...propast...:boom:

U cemu je frka? Zato sto FX nije testiran sa pravim aplikacijama. Trebalo je ovako :D

Jedan hard core gamer je rekao"bice to karta u nV stilu - igraj se u 1024 i ne pali nista(prim.aut. AA i aniso)"...A ona opcija sa forsiranjem textura me podseca na xabre sa onim turbo texturisanjem gde se renda svaka druga tackica....Kad je anand rekao da je tada slika veoma losa mugu misliti kakva je. O ono 2D-300/300 3D-500/500 ne mogu da prezalim nikako. Ej pa startujes igru i pocne da zalece turbinu, mogu mislitikako to zvuci...

Bilo bi lepo da neko malo pregleda threadove od pre par meseci kad smo komentarisali prve najave nVFx-a. Koliko se secam vecina nas je rekla da R9700 nece biti prevazidjen za vise od 30%. Zeznuli smo se!
Novi drajveri ce Fx doneti max jos 15% performansi i to je to nazalost. Kvalitet i dalje nije u fokusu nV... mislim sta cekaju!?!?!? Novi R9900 ce povecati sveukupnu prednost i nV ce biti u vrlo ozbiljnim problemima. To je losa vest za sve nas, jer u suprotnom ATI moze da postane ono sto je nV bila pre par godina a znate kakve su se cifre tada lupale po usima. Wake up nV!!!

hm.... Meni se ni malo ne svidja taj nv30 (ne pisem F X zbog glupavog smajlija)... Pazi, tamo gde je nVidia bila bolja (AF i AA) sada je i sporija i losije izgleda!!! NEverovatno! nV30 Ultra ima performanse kao nV25 na kloku od 500 MHz ili cak nize, pobogu!!! sta je sa osam pajplajna?? Prosto je neverovatno da su cifre tako niske! Drajver impruvment ne treba posebno da ih spasi... nisu drajveri za nV30 ni sada toliko losi... poboljsanja ce biti, ali za 8-10% maksimalno!

U pravu su ljudi... ATI moze da izbaci jevtino 9900, u 0.15 mikrona na 400 MHz i 1000 DDR memorijom... i da oduva nV30 Ultru. I opet da bude jevtiniji u proizvodnji i da ga ubije konkurentnom cenom. Da ne pricam sta bi obican R300 u 0.13 mikrona mogao! Na jedno 500-600 MHz core-a... 1000 DDR, I to bez menjanja pipeline-a! Apsolutno, debakl za nVidiu... ali nece ona tek tako propasti...

Ma nisu Kanadjani takvi sta ti je. Tajvanci to rade:)
Sad je vreme da se kupuje ati jer imam neki cudan osecaj da ce se lansiranje 9900 malo prolongirati a da ce cene 9700 i 9500 blago skociti. Mislim posle ovakvog debakla ne treba biti mnogo pametan pa predvideti tako nesto...

byMaX je napisao(la):
hm.... Meni se ni malo ne svidja taj nv30 (ne pisem F X zbog glupavog smajlija)...
Tog glupavog smajlija vise nema koliko ja znam...slobodno pisi FX:)

Bas me interesuje odnos snaga u Doom 3.
Isporuka r350 je u prvoj sedmici marta, posto Ati isporucuje kartice sedmicu dana poslije najave. Takav im je policy. R350 je taped out u novembru, i finalni silicon je u pogonu.
VPU speed ce biti 400-425 Mhz, medjutim sto se tice memorije postoje rumori koji kazu da ce biti 500Mhz DDR I 256bit magistrala, jer postoji DDR I koji radi na tom taktu i to bi bio max za tu vrsti memorije.
U svakom slucaju 450Mhz definitivno i u kombinaciji sa 256bit magistralom dace ogroman mem protok, i kad se doda kompresija :p
NV30 nije losa karta uporedjujuci sa Geforce 4ti 4600, Nvidia je uradila veliki jump, medjutim ne i dovoljno za Ati. Ipak Ati je izveo nesto staro vec 6-7 mjeseci, to je ogroman period u tehnoloskoj industriji, i Radeon 9700Pro je juce iznenadio mnoge u smislu koliko je dobra kartica.

Iznenadio me perfomance Ati kartice u Comanche 4 testu gdje je razbila GFX. Nemam tu igru, imam Radeon 9700Pro i nikad nisam uspio testirati.
Vrlo interesantna strana svega je the lowest frame u GFX i Radeonu.
GFX mnogo nisko pada, za razliku od Radeon kartice.
Vrlo bitna stvar je da su medju dva vrlo bitna programera iz Microsofta koji su ucestovali u pravljenju directx 9.0, sada rade za Ati kompaniju itekako olaksava posao za pisce drivera u njihovom poslu.
U svakom slucaju CAT 3.0 driveri rade odlicno, Ati ima skoro perfektne drivere, gdje postoji samo jos jedna mala sitnica a to je bug stuttering u igri HFS h2 koji je Ati registrovala, i trebao bi da izadje fix u CAt 3.1.

Freak_Power, kako se manifestuje taj bug u NFSHP2?

Broz je napisao(la):
Freak_Power, kako se manifestuje taj bug u NFSHP2?

...i mene interesuje, jer nisam primetio u igri nikakve smetnje itd. i ako mozes ukratko, sta je uopste anti stuttering.
Hvala
;)

Taj stuttering bug imam samo u nfs h2 a to je kao da preskace frejmove, kaze neko da ima veze sa PCI latency, uglavnom u zavisnosti od konfiguracije kompletne misleci na PC, kod nekog nfs h2 ide sasvim ok. Interesantno je da na prvoj slici tek kad pocnes igrati igru imam taj issue poslije na sljedece dvije ne, ko ce ga znati. Zvanicna izjava od Ati da ce pogledati taj slucaj sto se javlja u toj igri, inace svaka im cast na driverima stvarno bezprekorno radi. Sve ostale igre rade perfektno IQ i perfomance :)

P4 2.8Ghz Asus P4T533 768mb RDRAM (PC4200-32bit) 1066
Ati Radeon 9700Pro retail no overclocking
SB Audigy Gamer
NIC 3COM XP
KDS 19" Flat Screen
CAT 3.0/DX 9.0
Display settings je: 1280*1024 32bit vsync always on AF perfomance 16X AA 2x Texture Quality ---> high quality, override refresh rate 85HZ
Volim da zakljucam igre na 85FPS, ljepse mi je igrati jk2 npr na 85fps nego na 120fps.

Igre koje igram su

UT2003 ---> bathroom nivoi su dobri :p
Grand Prix 4
jk2
SOF 2
Serious Sam 2
Quake 3
Warcraft III
Dungeon Siege
Mafia
Giants ----> ovo izgleda predivno
NBA Live 2003 najbolja kosarka, jos kad razvuces na 19 monitor :)
Fifa Soccer 2003
NFS H2

Nije to do atija, jer se desava i kod mene na gf4. Mada kad se pogleda ko je autor doticne igra nije ni cudo. Budjava EA pravi takvo smece da je to strashno...

Taj stuttering bug imam samo u nfs h2 a to je kao da preskace frejmove, kaze neko da ima veze sa PCI latency, uglavnom u zavisnosti od konfiguracije kompletne misleci na PC, kod nekog nfs h2 ide sasvim ok. Interesantno je da na prvoj slici tek kad pocnes igrati igru imam taj issue poslije na sljedece dvije ne, ko ce ga znati. Zvanicna izjava od Ati da ce pogledati taj slucaj sto se javlja u toj igri, inace svaka im cast na driverima stvarno bezprekorno radi. Sve ostale igre rade perfektno IQ i perfomance :)

P4 2.8Ghz Asus P4T533 768mb RDRAM (PC4200-32bit) 1066
Ati Radeon 9700Pro retail no overclocking
SB Audigy Gamer
NIC 3COM XP
KDS 19" Flat Screen
CAT 3.0/DX 9.0
Display settings je: 1280*1024 32bit vsync always on AF perfomance 16X AA 2x Texture Quality ---> high quality, override refresh rate 85HZ
Volim da zakljucam igre na 85FPS, ljepse mi je igrati jk2 npr na 85fps nego na 120fps.

Igre koje igram su

UT2003 ---> bathroom nivoi su dobri :p
Grand Prix 4
jk2
SOF 2
Serious Sam 2
Quake 3
Warcraft III
Dungeon Siege
Mafia
Giants ----> ovo izgleda predivno
NBA Live 2003 najbolja kosarka, jos kad razvuces na 19 monitor :)
Fifa Soccer 2003
NFS H2

ok. hvala za info, kod mene na athlon platformi za sada nema nikakvih smetnji kako u aplikacijama, tako i u igrama, a moj sin ih ima vala na tonu. Na GV R9700Pro Maya II.;)

Broz je napisao(la):
Nije to do atija, jer se desava i kod mene na gf4. Mada kad se pogleda ko je autor doticne igra nije ni cudo. Budjava EA pravi takvo smece da je to strashno...

EA ne pravi igre, samo ih distribuira :)

EA nekad pravi strasne greske, a nekad naprave se super.
Ponekad se osjecam da sam beta tester nekih igara.

Zna li neko kad ce izaci Future Mark 2003?

EA nekad pravi strasne greske, a nekad naprave se super.
Ponekad se osjecam da sam beta tester nekih igara.

Zna li neko kad ce izaci Future Mark 2003?

citao sam neki intervju pre par dana... nista ne smeju da kazu zvanicno... ostaje prva polovina ove godine, i jednom je rekao "very soon", a sve ostalo je nagadjanje...

Vrh Dno