Šta je novo?

Testiranje Kvaliteta Mp3

• Začetnik teme Začetnik teme a c a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

a c a

Uticajan
Učlanjen(a)
04.11.2003
Poena
1,625
Moja oprema  
Laptop
HP 8570p
Mobilni telefon
Realme 8
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Znam da postoji program koji predlaze na osnovu wav-a stepen kompresije koji je potreban da se zadovolji odredjen nivo kvaliteta numere ili meri kvalitet gotovog mp3-a. To mi je potrebno jer nije ista produkcija svih pesama (naravno), pa se doslo do nekog zakljucka da je za cd kvalitet za strane numere dovoljno 128 kb/s, a za domace 160 kb/s ako se grebuje sa originalnog diska. Ali,.. uvek postoji ali, primetio sam da momci koji snimaju mp3 u poslednje vreme sve teraju na 192 kb/s. ?? Ne verujem da se produkcija pogorsala, ali oni verovatno nece da razmisljaju o ovome sto ja Vas pitam, nego igraju na sigurno (da li???). Do sada sam jedino na slusanje mogao da proverim da li mi izkompresovana pesma zadovoljava moj zadati kvalitet, pa ako neko zna za ovaj program neka ga navede (kao i link za download, ako zna).
Usput, grebujem u Audio Catalystu, a kompresujem u Nero-u.
Unapred hvala.

potrazhi EncSpot na netu... dodushe on se ne bavi detaljnom analizom zvuka ali daje informacije o "kvalitetu" pesme na osnovu poznatih informacija o enkoderima (na primer, new xing je bolji od old xinga, ali je opet loshiji od gogo-a, koji je malo slabiji od lame-a, a lame je blizak fraunhoferu itd.)

a c a je napisao(la):
Unapred hvala.

:eye:

1. skini CDex ili AudioGrabber
2. idi na neki sajt koji se bavi DivX-ovanjem i skini Radium-hacked Fraunhofer kodek (a koji je najbolji)

a c a je napisao(la):
Unapred hvala.
1. http://www.exactaudiocopy.de - za grebovanje
2. http://hydrogenaudio.org - lame za kompresiju

ps. eac radi sa exe verzijom lame-a (preporucuje se 3.90.3), al ako ti treba lame u obliku codec-a skini 3.93.1, pa instaliraj inf u acm direktorijum.

Audio grabber, to sto ti treba moze i sa free verzijom.
http://www.audiograbber.com-us.net/

a c a je napisao(la):
Znam da postoji program koji predlaze na osnovu wav-a stepen kompresije koji je potreban da se zadovolji odredjen nivo kvaliteta numere ili meri kvalitet gotovog mp3-a.
za "merenje" kvaliteta vec postojecih trojki su ti vec rekli - encspot
a merenje pre nego sto ce se mp3 napraviti ti je ustvari vbr - variable bit rate. 😀
nijedan program ne moze da zna kol'ko ti dobro cujes, na cemu slusas itd, da bi znao kol'ko da iskompresuje pesmu. jedino sto moze da zna je kol'ko si odprilike spreman prostora da izdvojis, a onda kompresuje najbolje sto moze za tu velicinu i pritom se dinamicno prilagodjava materijalu tako da taj okvirni prostor sto bolje rasporedi - vbr. 😉

Ok bice da je taj program Encspot, jer sam ga ja video pre jedno 2 godine ali zaboravio sam gde i kada.
Kad sam pocinjao da kompresujem muziku davne 1999 koristio sam sve i svasta:
.mp3producer
eac - sve verzije do 2001
i ne secam se vise manjih koje sam odmah odstranio posle probe.
.mp3producer jer radio super ali iskreno bio je mnogo spor, u xing-u (tj. audio catalystu nikad nisam kompresovao nego samo grebovao, ali uporedjujuci rezultate iz AC i EAC, ovaj drugi je imao dosta veci broj gresaka, a da ne govorim da neke pesme (sa izgrebanih diskova) nije ni uspevao da zavrsi, ali zato AC je bio majka i bolje odradjivao i uvek zavrsavao, pa i sa ukljucenim greskama (koristio sam TEAC R58S i 532S SCSI).
A onda sam nasao kombinaciju koja mi je odgovarala, AC za grebovanje i NERO za kompresiju pa vise nisam ni istrazivao. Sad vidim da ima novih kodeca ali iskreno nemam pojma sta je najbolje, pominjete Lame, je li bolji od Frauhofera? A zar Audiograbber nije demo verzija Audio Catalysta?
Instalirao sam opet (posle 3 godine) .mp3 producer da sad vidim kakve rezultate daje, a instalirao sam i cd-ex ver 1.50 ali nece da radi, verovatno zbog fantom cd-a (ne prijavljuje ni cd ni rezac nego samo fantoma, da li neko zna kako se ovo shilji?)
Pozdrav

a c a je napisao(la):
A onda sam nasao kombinaciju koja mi je odgovarala, AC za grebovanje i NERO za kompresiju pa vise nisam ni istrazivao. Sad vidim da ima novih kodeca ali iskreno nemam pojma sta je najbolje, pominjete Lame, je li bolji od Frauhofera? A zar Audiograbber nije demo verzija Audio Catalysta?

Lame je veoma blizak fraunhoferu za CBR, ali je kao bolji u VBR, mada ja VBR ne koristim...

inache, ja bih pre rekao da je audio catalyst 'demo' verzija audiograbbera, jer ono shto ima u audio catalystu je samo deo opcija iz grabbera, a plus u grabberu birash enkoder (xinga naravno nema, hvala bogu).
ja mislim da je xing otkupio prava na audiograbber josh poodavno (dok je isti bio siromashan opcijama) i samo implementirao svoj kodek u njega.

a c a je napisao(la):
uporedjujuci rezultate iz AC i EAC
neznam koje eac verzije si koristio, ali on odavno moze da uradi sve sto moze bilo koji drugi greber, a obrnuto ne vazi. sem eventualno za cdex. 😉

Evo kako mozete da uradite test codera, izgrebujete pesmu u WAV i uradite spektralnu analizu u nekom od programa (Sound Forge, Cool Edit...), zatim kompresujete WAV u MP3 pa ga dekompresujete i opet uradite spektralnu analizu. Uporedite grafikone i koji je blizi polaznom WAV-u , taj bi trebalo da bude bolji. Metod je cisto tehnicki, ali najbolje je poslusati rezultate.

Lukija je napisao(la):
Evo kako mozete da uradite test codera, izgrebujete pesmu u WAV i uradite spektralnu analizu u nekom od programa (Sound Forge, Cool Edit...), zatim kompresujete WAV u MP3 pa ga dekompresujete i opet uradite spektralnu analizu. Uporedite grafikone i koji je blizi polaznom WAV-u , taj bi trebalo da bude bolji./quote]
Ako vas to zanima već odrađeno (by me 🙂) za jaako visoke bitrateove <300kbps i procenutalne razlike u odnosu na original ima na
http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=27822&start=210
attachment: update.rar

ps. imam i za niske bitrateove (~64kbps) pa ako nekog zanima mogu da okačim...

Kad smo već kod te teme da vas priupitam nešto: naime, instalirao sam EAC, najnoviji i probao da grebujem direkt u mp3 (LAME) i prikazao mi je efektivnu brzinu 2.8-3.0. E sad, probam da grebujem isti disk iz WaveLab-a i on mi prikaže efektivnu brzinu od 8.0-8.5!!! KAko je to moguće? Disk je isti, čitač je isti, LAME codec isti... Još EAC nije uspeo nekoliko pesama da pročita a WaveLab ih je ladno pročitao i kada sam ih kasnije preslušao zvučale su dobro. Šta bi tu moglo da bude posredi?

zato shto EAC koristi secure chitanje (chita ista mesta minimum 2 puta)...

violinista je napisao(la):
EAC nije uspeo nekoliko pesama da pročita a WaveLab ih je ladno pročitao i kada sam ih kasnije preslušao zvučale su dobro.
"dobro" je previse neodredjeno, dobro moze da zvuci i d/a-a/d klasicno 1X snimanje. 😉
za eac moras da imas relativno noviji drajv, da sve fino podesis (ima po netu uputstava kol'ko 'oces) i da cd bude sto kvalitetniji. ako je puno izgreban/los onda moras da koristis neki drugi mod kad vec nije to to. eac-ova specijalnost je nekad bio taj paranoid mode koji je citao sve po x puta pa poredio sto rece xvoodoo, al' to je brute force citanje. 😀 sync i burst moze svaki greber da radi...

poenta je da moze i eac da se podesi da radi brzo kao bilo koji drugi program, ali oni ne mogu da se podese da rade tol'ko kvalitetno. 😉 ako ti je frka za vreme eac nije za tebe.

Nazad
Vrh Dno