Šta je novo?

Testiranje hardvera?

bakara

Uticajan
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poena
1,555
Treba mi preporuka za softver kojim bih testirao rad maticne ploce /CPU /GPU /RAM /HDD u svim segmentima rada.
Narocito me zanima kako bih mogao da testiram rad USB porta i ostalih portova na ploci.

Ima Ultimate Boot CD 5.2.3 narezi na cd i bootuj iz biosa

Poslednja izmena:
Zašto iz biosa?

Neznam da uopšte postoji nešto što direktno testira USB portove ali uvek možeš da probaš da kopiraš nešto na USB memoriju i sa nje pa ako može, onda sigurno rade.

Mozes da proveris ampere sa unimerom treba da bude oko 500ma-700ma i napon od 5 volti

Poslednja izmena:
Iz BIOSa je najbazičniji rad svih elemenata bez smetnji i ograničenja koje OS i drajveri mogu da postave. Windows recimo retko dozvoljavaju direktan pristup hardveru.

Nisam siguran da sam te najbolje razumeo pogotovu jer se pitanje odnosilo na butovanje live diska

Pa znaš da se memorija recimo najbolje testira iz "DOS"-a, većina tih testova upotrebljava Dr.DOS koji radi direktno sa hardverom. Isto to se odnosi i na druge testove. Sećeaš se da su svi DOS programi morali da imaju drajvere za hardware, svaki ponaosob, sam DOS nije imao ništa u sebi sem možda za tastaturu i još neke bazične stvari. DOS preko interpretora direkto postavlja "call" na funkcije procesora i ostalih elemenata.
Naravno da se to ne odnosi na neke MiniXP, 7mice i Linuxe koji se mogu naći na tim test CDima. Nesećam se više tih komandi ali si recimo iz DOSa mogao da direktno daš komandu za gašenje procesora, parkiranje glava HDDa itd.

Poslednja izmena od urednika:
....Naravno da se to ne odnosi na neke MiniXP, 7mice i Linuxe koji se mogu naći na tim test CDima. ...
Ja baš o tome i pričam jer se ovde podiže live verzija na kojoj je pakovana gomila programa. BIOS sa tim nema nikakve veze osim eventualnog redosleda boota

Nazad
Vrh Dno