Šta je novo?

Tester za maticnu

Da merim kada je sve pocupano i naravno ugasena, Ta ploca je i stigla iz servisa sa diagnozom nece da upali crkla je ploca e pa su tek onda otvorili kuciste da vide koja je ploca i da je zamene, Znaci 100% znam da niko nista nije cackao i proveravao na toj plocu u servisu, a kod mene je dospela od vlasnika tog racunara jer su mu u servisu dali novu a sa ovom nije znao sta da radi, pa sam ja poceo da je cackam nebi li uspeo da je upalim ali po svoj prilici i vasim recima ploca ce biti bacena.

Ako imas nameru da servisiras ploce sacuvaj bateriju, bios chip, plasticni frame oko proc.socketa, I/O shield, backplate, pasivne hladnjake, jumper-e....itd ;)

nova baterija je 50din. cuvanje starih baterija je nepreporucljivo. sve ostalo sto si naveo - ok.

Nista cackacu jos malo, a vama ako padne jos koja ideja pisite.

Tema je malo zastarila, a i rasprava je otisla offtopic, pa da se vratim na temu, jer me interesuje par stvari u vezi tih testera... ;)

Na stranu koliko su od koristi, moze li mi neko, ko ima iskustva sa njima, reci da li oni mogu/smiju stojati "ubodeni" u plocu za vrijeme svakodnevnog rada na racunaru?

Pitam, jer imam jedan problem od ranije gdje mi se s vremena na vrijeme racunar zna zakucati pri POST-u (onaj poznati simptom gdje se zavrte svi kuleri, ali nema slike na ekranu), a posto je ovo vrlo rijetka pojava i desava se u sasvim slucajnim vremenskim intervalima (nekad prodje i vise od 10-ak dana izmedju zakucavanja), zelio bih da ubacim ovu POST karticu (tester), neka "strazari", pa kad se racunar zakuca - ja samo ocitam kod... :D
Ne nadam se puno da cu otkloniti problem pomocu ovog testera, ali ostaje tracak nade, pa vrijedi isprobati ako je to moguce, a ne kosta me nista!

Poslednja izmena:
Ne vidim razlog da to bude problem. To je obična PCI kartica.

Da odgovorim, kartica može da stoji u računaru u toku rada, ali će pokazivati neke budalaštine čim počne da se učitava neki OS.

Na nekim pločama (BX,Apollo pro) kartica ne pokazuje nikada ništa.

Za kraj, model koji sam ja imao (a u odnosu na ono šta radi skupo plaćen) kad god se vrte kuleri a nema POST-a/beep-a kartica nije pokazivala ništa korisno.

Hvala vam ljudi za info, tako sam i mislio...
Inace, evo upravo sam je ubacio, prilikom POST-a (koji je inace bio uspjesan, kao i boot-ovanje kasnije) bas sam pratio, listao je neke kodove malo brze (sto je po meni logicno, to su one silne inicijalizacije) i na kraju ostavio kod 26 - pogledam ja u knjizicu sa kodovima i pise sledece:
"1. Test the exceptional situation of protected mode, check the memory of CPU and mainboard.
2. No fateful trouble, VGA displayed normally. If non - fateful trouble occurred, then display error message in VGA otherwise boot operating system, and code "26" is OK code, no any other codes to display."
(engleski je kao da ga je Google translate prebacivao sa kineskog :D, nije mi bas nacisto, pa ne kontam pola tekstova u knjizici)

Ocekivano, nikakve posebne informacije nije dala, ali je interesantno sto ima logike sto se tice stavke 2. - meni se problem zamrzavanja pri POST-u javio upravo ubacivanje trenutne grafike, bez promjena u ostatku hardvera (masina trenutno nije overclock-ovana), tako da je kartica stvarno nesto "nanjusila", ali i dalje konfuzno!?!
Svakako cu je (grafiku) isprobati uskoro na drugoj ploci (vec sam je i kupio, ali ne stizem premjestiti komponente), pa cemo vidjeti da li je grafika stvarno falericna, ili je neka nekompatibilnost sa ovom plocom.

Kakogod, bilo mi je interesantno malo se poigrati sa ovim testerom! :D

Pozz

Uh, da is vidjeo/citao taj isti "engleski" u ostatku knjizice, vjerovatno bi rekao da je ova iznad recenica odlicno napisana... :D
Nego, sad se sjetih, ima sajtova sa objasnjenjima tih kodova, pa cu baciti oko - valjda nije isti kinez pisao/prevodio! :D

Vrh Dno