Šta je novo?

Tester za maticnu

dsc64am2

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.08.2009
Poena
169
Da li to cudo tehnike (tester za maticnu plocu) moze da utvrdi da li je ploca ispravna ili nije ako nisu namesene ostale komponente (grafika, ram, procesor) ili mora da bude sve na broju?

Pitam jer imam dve ploce u neispitanom stanju a mislim da su ispravne pa bih nekako da dodjem do dokaza da su 100% ispravne pre nego sto krenem u kupovinu za ostalim komponentama koje nedostaju.

Potrazi PC ANALYZER. Stavlja se u PCI slot, i daje informacije o ploci (da li je ispravna...) za vise informacija guglaj.
I nisam siguran da li se moze kod nas naci u slobodnoj prodaji, ja sam jedan nasao, pa ako hoces mogu ti poslati na PM gdje sam nasao.

Poslednja izmena:
Ma nije ga problem naci ima ih po oglasima. Nego mene interesuje da li moze da proveri stanje ploce ako nicu povezane ostale komponente, znaci samo ploca i napajanje i tester u pci slot (bez procesora, rama i grafike)

Ajd ako vec imas tester i ako te ne mrzi da odkacis ostale komponente, bitna mi je informacija da li moze da proveri plocu bez ostalih komponenti.

Nemam ovo o ovome sam citao na netu. Mislim da ne moze bez ostalih komponenata (mislim!).

Ima li neko da je probao tester na ploci bez ostalih komponenti da znam da li moze da pokaze da li je ispravna ili nije da ne bacam pare za am2 procesor ?

CPU je neophodan. I naravno, napajanje.
Te kartice se zovu P.O.S.T. (Power On Self Test) card.

Ako nema CPU, kartica bi trebalo da ostane mrtva. Tako piše, tako se i meni dešavalo. Može čak da dođe do zabune ako je riknuo CPU socket ili sam CPU, da se kartica zaglupi.

Vodi računa da postoji veliki broj modela i za početak preskači one koje imaju i ISA konektor.
Koju god karticu da uzmeš, kodovi koje izbacuju su univerzalni i ovo je jedna od boljih baza:
http://www.bioscentral.com/
Sa leve strane je spisak BIOS-a.

Hvala ta informacija mi je trebala, mada sam se potajno nadao da postoji nacin provere da li je ploca jos uvek medju zivima i ako nisu svi delovi na okupu (grafika, ram, cpu)

Prilikom ukljucivanja, ploca prvo prekontrolise sebe pa ostalu periferiju. POST kodovi ce prikazati sta ploca u kom trenutku radi. Medjutim to je vise intikativno i cesto (veoma cesto) sam post kod koji je na displeju kartice ne pokazuje sta nije u redu. Npr. kod D4 na ASUS P4 plocama prema tablici kodova znaci Uncompressed RUNTIME code??? U praksi znaci npr. neispravnost severnog mosta ili procesora ili soketa procesora! Post kartica ti sigurno nece reci da li je ploca ispravna ili ne. Kao i u medicini, ni jedna metoda nije ultimativna za dijagnostiku nego kombinacija znanja, iskustva i opreme:)
Izvinjavam se zbog opsirnosti, ali vidim da ova tema mnoge zanima.

Iskusnom serviseru je neophodno da ima "oci" u tom smislu da vidi da li ploca "mrda" ili ne i da li je postigao napredak menjajuci komponente. Za tacno utvrdjivanje kvara su neophodni pre svega unimer i osciloskop kao osnovna sredstva a post karta je samo pomocno sredstvo.

POST karta je skoro pa najgore bačen novac u mom životu. Sve što je ona u stanju da prikaže može se čuti preko beep koda/videti na ekranu. Kada nema bip koda ili nema slike na ekranu gotovo uvek stoje dve velike nule, tako da neke preterane koristi od te kartice nema.

Ako nemas veliku frekvenciju ploca na servisu onda bi moglo da stoji ovo sto CUPO kaze. Istina je da se sve to moze dijagnostikovati unimerom i oscilom...da se ne ponavljam. Npr. stoji kod C1. Ti izmeris napon ram-a a ono 1V. Jasno je da linija napajanja ram-a nije dobra i zato zaglavljuje na inicijalizaciji . Ja ipak ne bi preduzimao popravku napajanja za ram samo zato sto mi stoji kod C1 a da ne iskoristim voltmetar. Ipak ima ogroman broj situacija kada post karta pravi razliku uspesan/neuspesan servis ploce.

Uf, Hvala vam na ovoliko detaljnom objasnjenu za i protiv POST kartice, ali moji problemi su sledeci, imam jednu PII za koju su mi po beep kodovima ovde na forumu rekli da promenim grafiku (inace tema je dve starije ploce a slican problem)
grafiku sam promenio sada mi beep kodovi kazu da proverim kuler na cpu trenutno nemam vremena da se zezam sa njom da proverava sta jeste a sta nije pa sam mislio da ce mi ta kartica reci u cemu je problem i sta je sve neispravno, a drugi problem je imam plocu AM2 ali nemam cpu za nju pa me interesovalo da li moze kartica da mi kaze da li je ziva ploca i ako nema cpu.

I uzgred da pitam jos jednu sitnicu: da li je moguce zameniti agp slot na ploci imam plocu sa fizicki ostecenim slotom baca sliku ali je sa snegom, tu plocu se spremam da otpisem pa bih da probam da zamenim slot (prebacim sa druge) da li je to neko probao i da li je tako nesto uopste moguce?

Hvala

Ako nemas veliku frekvenciju ploca na servisu onda bi moglo da stoji ovo sto CUPO kaze. Istina je da se sve to moze dijagnostikovati unimerom i oscilom...da se ne ponavljam. Npr. stoji kod C1. Ti izmeris napon ram-a a ono 1V. Jasno je da linija napajanja ram-a nije dobra i zato zaglavljuje na inicijalizaciji . Ja ipak ne bi preduzimao popravku napajanja za ram samo zato sto mi stoji kod C1 a da ne iskoristim voltmetar. Ipak ima ogroman broj situacija kada post karta pravi razliku uspesan/neuspesan servis ploce.

I da imas milion ploca na servisu svaki dan (ja recimo pokusam da popravim oko 2~3 ploce nedeljno), jednostavno se sve osim unimera ne isplati uzimati. POST kartica pokazuje neke greske, ali samo kada ploca radi (tj. recimo joj fali memorija a ploca je ispravna). Na neispravnim plocama koje je ubio grom, crkle su od prenapona/pregrevanja/vode i sl. kartica ne pokazuje nista osim nula, a nekada cak ni to. Osciloskop :)D) je smesno koristiti za ovakve stvari, jer ti treba mnogo dobar (veoma skup). Moj cale ima Hammeg-a koji je star (skoro) koliko i ja, jedan od boljih i danas, a moze da prati signale do 20MHz sto je budimo realni smesno u racunarskom svetu. Za (nazovi) popravku ploca ti treba neki koji radi do bar 1GHz, i ima mogucnost snimanja ulaznih kanala koje kasnije mozes analizirati na racunaru.

I sad da nekim cudom uspes da utvrdis da je kvar na severnom mostu, zamena istog ce visestruko premasiti cenu te ploce, a mozda cak i racunara. Jednostavno, popravka kompleksnija od zamene naduvanih elektrolita se ne isplati, jer uzima previse vremena, znanja i zivaca, a ne moze se adekvatno naplatiti.

@dsc64am2

Zamena AGP slota je moguca, on ima oko 300 pinova (valjda), i treba ti jako fina lemilica i na tone zivaca da skines slot sa ploce i ubacis drugi ispravan. Ja sam odustao od zamene IDE konektora koji ima 40 pinova, jer je jednostavno previse vremena/zivaca potrebno da bi se ideja realizovala, cena ploce je mizerna.

Ok o zameni AGP slota otom potom kad uhvatim malo vremena zezacu se bas da vidim kako ce mi ici mozda i uspem :-devil-:

A sta mi savetujete za testiranje? Sa unimerom mogu da izmerim napon i proverim hladne lemove.

Pa to je realno sve sto mozes da testiras, proveris dali komponente dobijaju dobar napon. Ako dobijaju a ne rade, baci plocu, ako ne dobijaju zameni kondezatore i probaj. Ako ni tada ne radi opet baci plocu.

Ok savat dana baci plocu.

Hvala idalje cu lupati glavu i menjati komponente do besvesti pa ako upali, upali ako ne upali bacicu plocu.

A tako sam se nadao da taj tester moze da skrati muke.

Hvala

"...Menjanje AGP slota lemilicom..."

EPIC FAIL u najavi :d

ne, samo napred. ocekujemo sledecu tvoju temu: "Kako da popravim graficku kartu" :d

Hm... realno za vreme koje gubis ovde i tamo lemeci to mozes da zaradis plocu...

Nije poenta kupiti novu plocu nego neku staru povratiti iz klinicke smrti a AGP ima samo 125 pinova mozda i uspem jednog lepog dana da je zalemim kako treba. :type: a ako ne uspem . . . :crash:

Meni su na ploci dobra stvar LED diodice, ima ih u vise grupa a sujaju crveno, plavo i zeleno

Neko bi rekao - haha, pa sta, cisto su tu da kuciste lepo izgleda...Al malo sutra, sve imaju svoje "Tacke" na ploci i pokazuju trenutno stanje odredjenih delova ploce...

Neke ploce (Epox) su imale LED displej koji je pokazivao broj greske BIOS-a tokom bootovanja.

Ako budes skidao AGP slot, treba ti ravnomerno zagrevanje kompletnog slota jer ces u suprotnom ostati bez pinova (ostace u ploci prilikom vadjenja). To se radi IC lemilicom. Obicnom lemilicom i vakum pumpom nije moguce to postici. Ako budes radio, molim te snimaj pa okaci na youtube. Mozda postavis standarde u servisu ploca ako bude uspesno:)

Ako budes skidao AGP slot, treba ti ravnomerno zagrevanje kompletnog slota jer ces u suprotnom ostati bez pinova (ostace u ploci prilikom vadjenja). To se radi IC lemilicom. Obicnom lemilicom i vakum pumpom nije moguce to postici. Ako budes radio, molim te snimaj pa okaci na youtube. Mozda postavis standarde u servisu ploca ako bude uspesno:)

Obavezno na youtube!!!

Meni su na ploci dobra stvar LED diodice, ima ih u vise grupa a sujaju crveno, plavo i zeleno

Neko bi rekao - haha, pa sta, cisto su tu da kuciste lepo izgleda...Al malo sutra, sve imaju svoje "Tacke" na ploci i pokazuju trenutno stanje odredjenih delova ploce...

Koja je ploca u pitanju

Hvala, to sam i ja procitao ali nisam znao da ona ima toliko led dioda.

POST karta je skoro pa najgore bačen novac u mom životu. Sve što je ona u stanju da prikaže može se čuti preko beep koda/videti na ekranu. Kada nema bip koda ili nema slike na ekranu gotovo uvek stoje dve velike nule, tako da neke preterane koristi od te kartice nema.

Trebao si da napises ovo u onom thredu od ranije pa da ne bacam pare i ja, ovako sam pljunuo kintu cisto da proverim dal to ***** radi nesto korisno.

Nazad
Vrh Dno