Ako nemas veliku frekvenciju ploca na servisu onda bi moglo da stoji ovo sto CUPO kaze. Istina je da se sve to moze dijagnostikovati unimerom i oscilom...da se ne ponavljam. Npr. stoji kod C1. Ti izmeris napon ram-a a ono 1V. Jasno je da linija napajanja ram-a nije dobra i zato zaglavljuje na inicijalizaciji . Ja ipak ne bi preduzimao popravku napajanja za ram samo zato sto mi stoji kod C1 a da ne iskoristim voltmetar. Ipak ima ogroman broj situacija kada post karta pravi razliku uspesan/neuspesan servis ploce.
I da imas milion ploca na servisu svaki dan (ja recimo pokusam da popravim oko 2~3 ploce nedeljno), jednostavno se sve osim unimera ne isplati uzimati. POST kartica pokazuje neke greske, ali samo kada ploca radi (tj. recimo joj fali memorija a ploca je ispravna). Na neispravnim plocama koje je ubio grom, crkle su od prenapona/pregrevanja/vode i sl. kartica ne pokazuje nista osim nula, a nekada cak ni to. Osciloskop

D) je smesno koristiti za ovakve stvari, jer ti treba mnogo dobar (veoma skup). Moj cale ima Hammeg-a koji je star (skoro) koliko i ja, jedan od boljih i danas, a moze da prati signale do 20MHz sto je budimo realni smesno u racunarskom svetu. Za (nazovi) popravku ploca ti treba neki koji radi do bar 1GHz, i ima mogucnost snimanja ulaznih kanala koje kasnije mozes analizirati na racunaru.
I sad da nekim cudom uspes da utvrdis da je kvar na severnom mostu, zamena istog ce visestruko premasiti cenu te ploce, a mozda cak i racunara. Jednostavno, popravka kompleksnija od zamene naduvanih elektrolita se ne isplati, jer uzima previse vremena, znanja i zivaca, a ne moze se adekvatno naplatiti.
@dsc64am2
Zamena AGP slota je moguca, on ima oko 300 pinova (valjda), i treba ti jako fina lemilica i na tone zivaca da skines slot sa ploce i ubacis drugi ispravan. Ja sam odustao od zamene IDE konektora koji ima 40 pinova, jer je jednostavno previse vremena/zivaca potrebno da bi se ideja realizovala, cena ploce je mizerna.