Šta je novo?

Test: Toshiba AT100 tablet

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: Toshiba AT100 tablet

Iako je danas opšte poznata stvar da proizvođači ciljaju ka tanjim i lakšim tablet uređajima, kao što su na primer Samsung Galaxy Tab 10.1 ili iPad 2, očigledno je da je Toshiba imala drugačije prioritete za model AT100, koji smo nedavno dobili na test. Može se reći da je ovaj model nešto deblji i teži od konkurencije, ali ono što nas je odmah "kupilo" kod njega je posedovanje USB i HDMI portova pune veličine, a takođe i slot za velike SD kartice - na šta je Toshiba verovatno i ciljala. Ovaj Tegra 2 pokretani Honeycomb tablet svakako ima još nekoliko svojih prednosti u odnosu na konkurenciju, koje možete pronaći u nastavku teksta...

toshiba_thrive2-resize.jpg

Kombinacija NVIDIA Tegra 2 procesora i Google-ovog operativnog sistema za tablet uređaje pod imenom Honeycomb se pokazala kao jako uspešna i popularna simbioza na mnogim modelima tablet računara raznih proizvođača, uključujući i model AT100 koji nam se danas našao na testu. Ipak, ova simbioza će uskoro početi sve manje da se koristi u novim modelima, ne iz razloga zato što nešto nije u redu sa njom, baš naprotiv, nego iz razloga što tehnologija napreduje toliko brzo, nekad možda i previše brzo da bi je svi ispratili.

Tablet računari se kreću putanjom kojom su se kretali desktop i laptop računari, ali to nije loša stvar - baš naprotiv. Sa izlaskom novih tehnologija, starim tehnologijama opada cena, tako da ćemo uvek imati bolje performanse za manje para, barem oni koji ne pate da imaju poslednju reč tehnologije, to jest. Ipak, mi smatramo da se softver sve više i više oslanja na jači hardver, umesto na svoju optimizaciju da radi što bolje sa trenutnim hardverom. Mada, niko ne spori da će hardver uvek pratiti zahtevnost softvera, nema potrebe da stvari budu obrnute, barem za sad. Iako Tegra 3 jako lepo zvuči na papiru i u preliminarnim testovima Asus Transformer Prime tableta, pitanje je da li Tegra 2 većini ljudi završava posao? Naš odgovor bi bio - da, itekako.

nvidia-tegra-2.jpg

Ostaje pitanje da li je nešto što "završava posao" i ima dosta solidne performanse pojedincima dovoljno, ili mora to sve mora biti brže i bolje kao Tegra 3? To je pitanje koje će kopkati mnoge, ali ako smatrate da je Tegra 2 tehnologija dovoljno brza za vaše potrebe, a želite odličnu konektivnost sa portovima pune veličine, Honeycomb operativni sistem i sasvim pristojnu cenu - onda bi svakako trebalo da razmotrite kupovinu Toshiba AT100 modela, poznatijeg pod imenom Toshiba Thrive van Evrope.

http://mobile.benchmark.rs/tableti/test_toshiba_at100

Dve nejasnoce u tekstu i jedna primedba:

Napisali ste da moze da podrzi SDXC, a u specifikaciji stoji max 32GB.

Sigurno ce se naci citalac koji ce povezati ogranicenje od 4GB sa fat32 sistemom sa Toshibom, a ne sa ogranicenjem samog fs-a.

Ovo nije nejasnoca, vise zalba korisnika koju sam procitao drugde - neki korisnici razvlace gomilu MicroSD kartica po kuci zbog drugih uredjaja. Njima se mozda nece svideti postojanje obicnog SD slota (mada, ko ima milion kartica ima i adapter i ne znam zasto se zali). Cepidlacenje, ali mozda nekome znaci.

Dodao bih i ja par stvari, s obzirom da već neko vreme pratim ovaj tablet (a uskoro bi trebalo i da ga dobijem, ali o tom potom, kad se desi i ako sve radi kako treba, pisaću o tome).

1) U testu piše da se van Evrope zove Thrive. To nije baš tačno, jer se u gotovo celom svetu zove AT100. Thrive se zove "samo" u SAD (naravno da je ovo najveće tržište pa smo zato i stekli utisak da se svugde drugde zove Thrive). Kao AT100 se prodaje u celoj Evropi, ali i u Australiji, Africi, Aziji, čak i u Kanadi se zove AT100 a ne kao u komšiluku. Dakle, svuda van SAD je AT100, a samo kod Amera je Thrive.

2) Izmenjiva baterija je najbitnija stavka zašto sam se odlučio za ovaj tablet. Mogućnost menjanja baterije je spomenuta u testu, ali samo kao mogućnost da nosite rezervnu bateriju i da zamenite kad vam se prva baterija isprazni. Međutim, ova mogućnost ima još bitniju ulogu, a to je da produžava ukupni životni vek uređaja, i to na sledeći način: kada posle par godina korišćenja baterija neminovno "crkne" svi ostali tableti postaju neupotrebljivi komadi plastike u istom stanju kao i baterija koja ih pogoni, ali kod ovog tableta je moguće zameniti bateriju i produžiti mu vek! Čak i ako tada bude teško naći novu bateriju, ovaj tablet provereno radi i kad je baterija izvađena i kad je kablom povezan na punjač. Bolje i da radi u sobnim uslovima i priključen na kabal, nego da ne radi uopšte (kao što će da se desi sa svim tabletima kod kojih je zamena baterije nemoguća, bar bez skupog slanja proizvođaču na zamenu). Ionako ne planiram da mnogo "šetam" tablet napolju nego da ga koristim u sobi, tj. na kauču, i prvenstveno za čitanje stripova, tako da ću možda da ga koristim na kablu čak i dok je baterija ispravna, a da nju vadim i čuvam za putovanja.
S obzirom da ne verujem da ću moći da menjam tablet računare na svaku sezonu-dve, mogućnost lake zamene baterije mi mnogo znači i uliva mi poverenje u AT100.

@Johnnny

Znaš i sam da specifikacije proizvoda nekad sadrže grešku u sebi. Čitao sam na drugim mestima gde dosta ljudi potvrđuje da im rade 64GB SDXC kartice bez problema, a što je najgore, opet negde čitam da je kompatibilna čak i 128GB SDXC kartica, zamisli sav taj prostor :)

Kako god da neko shvati to ograničenje, opet neće moći da prebacuje fajlove veće od 4gb na internu memoriju.

Pa da, neka nabave adapter ako ga nemaju, mada sa druge strane ima ljudi koji po kući imaju više SD nego microSD kartica, zbog fotoaparata i drugih uređaja. Zaista nema tu nekog pravila ko šta ima više :)

@star duster

U pravu si, ime Thrive je generalno odabrano samo za Ameriku.

Pa mislim da je logično da kad imaš lak pristup bateriji da možeš sam da je zameniš kada ona oslabi, nameće se samo po sebi pa zato nije ni pomenuto :)

Upravo zamisljam sav taj prostor - tablet na kom bi zapravo kvalitetan 1080p imao smisla, sluzio bi kao savrsen prenosni video plejer da moze da ga pusti :)

Pa kad NVIDIA nije odmah optimizovala Tegru 2 za visokoprofilni HD materijal, nije Toshibina greška, ali ipak :) . Toshibina greška je kada bi čak i moglo da se pusti da radi bez kočenja, opet ne bi moglo da se prebaci na internu memoriju, moralo bi da se seckaju fajlovi na manje od 4GB :D . Uvek mora nešto da bude...

...
Uvek mora nešto da bude...
Prisustvujemo jednoj vrtoglavo brzoj evoluciji tablet računara. Već sad su to veoma moćne mašine, a koliko već sutra će na tržištu biti još moćnije u kojima su neke od navedenih zamerki ispravljene. Tegra 3 će omogućiti reprodukciju svih video formata, a pretpostavljam i da će podrška za NTFS fajl sistem takođe biti uskoro omogućena. Dakle, "savršeni" tablet koji ostvaruje sve naše potrebe je itekako moguć i biće dostupan veoma skoro. Ali ja više ne mogu da čekam na sledeće generacije tableta, tako da sam odabrao AT100, a koji će mi biti i više nego dovoljan za moje potrebe.

Inače, svojim dopunama nisam kritikovao recenziju, zapravo mislim da je sjajno urađen opis i jedan od najboljih koje sam pročitao o AT100/Thrive (a pročitao sam i pogledao na desetine) i čestitam vam na tome. Samo sam izneo neka svoja zapažanja i lična razmišljanja o tome zbog čega je baš ovaj tablet pravi izbor za mene.

Pregleda li neko tekstove pre nego što se nađu na sajtu? Ima baš dosta stilskih i pravopisnih grešaka...

Ne, nemamo lektora. Kakve greške na primer?

"u ovoj tački vremena" recimo. Prevod "at this point in time" nije baš u duhu srpskog jezika.
Onda tablet-а, tablet-u. Zašto po tom sistemu ne i monitor-a, kompjuter-u, ekran-a? "Widgeta" je, eto, na jednom mestu napisano bez crtice.
Ima i prebudženih rečenica gde smisao dolazi u pitanje, itd. Slovne greške su takođe prisutne, ali ako nemate lektora - ok, neću da razrađujem temu :)

Čisto da ne bi bilo tableta, kao šumeća tableta. Ja sam prošao tekst više puta i nisam uočio takve stvari, čak sam i pazio da nema slovnih grešaka i da bude sve smisleno, ali ako je tako, onda je tako.

Ko je naučio padeže teško će zameniti tablet za tabletu ;)

Nazad
Vrh Dno