Šta je novo?

Test: SteelSeries Kana

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: SteelSeries Kana

Potpuno nezasluženo, proizvodi Danske kompanije SteelSeries, nisu se našli u test "laboratorijama" Benchmark redakcije, barem ne u dovoljnom broju. U pitanju je mala, ali usko profilisana kompanija posvećena isključivo igračima, odnosno gejmerskim periferijama. Nakon njihovog odličnog XAI modela, koji predstavlja vrh ponude, ovog puta smo se dokopali još jednog, ali cenovno nešto pristupačnijeg. U pitanju je Kana serija optičkih (kakvih je, na žalost, sve manje) miševa koji dolaze u mat crnoj i “glossy“ beloj boji. Mi smo na test dobili crni, koji i na prvi i na drugi pogled izgleda lepše, kvalitetnije, a time i skuplje.

benchmark-steelseries-kana-preporuka.jpg

Miš, iako prilično lagan (teži svega 72 grama), zaista odaje utisak kvaliteta kakav dolikuje simbolu koji nosi na leđima. Po veličini leži tačno između dva rođaka, pa je tako nekih 4% manji od Sensei i 4% veći od Kinzu modela. Kao kontrast crnoj boji tu su odličan narandžasti i prilično masivan i tih gumirani skrol, a odmah iznad i niskoprofilno dugme za promenu DPI-a. I skrol i DPI prekidač pritom imaju pozadisnko osvetljenje koje ih čini gotovo fluorescentno narandžastim i još više upadljivim u “crnilu“ koje dominira. Još jedan interesantan i prilično diskretan detalj koji nam se dopao je obod donje površine miša koji svetli narandžasto, što i mraku zaista izgleda lepo, ali ne i napadno. Ipak, karakteristična kombinacija boja svakako nije nešto što će se dopasti svim igračima.

screenshot627__large.jpg

SteelSeries Kana, iako na prvi pogled ne izgleda tako, definitivno jeste, u najmanju ruku dobar izbor za svakog ozbiljnijeg FPS igrača. Kvalitetni i prijatni materijali, udobna, “univerzalna“ ergonomija i odlična softverska podrška su nešto čime se ovaj model svakako može pohvaliti. Oni kojima je potreban vizuelni dokaz koji će ih uveriti da ono što su platili zaista vredi par desetina evra, najbolje je da se odluče za neki od modela drugih proizvođača (CoolerMaster na primer). Jednostavno, ovo je vizuelno ne preterano upadljiv miš koji odlično leži u svakoj ruci i pruža i više nego zadovoljavajuće performanse onde gde se to od njega očekuje – u igrama. Onima koji žele da svako dugme, svaka krivina i izbočina budu prilagođeni anatomiji njihove leve ili desne šake, Kana verovatno neće biti naročito zanimljiva.

http://games.benchmark.rs/igracki_hardver/test_steelseries_kana

ima li negde beli mis da se kupi?

Ima u games-u u "Uscu" provereno. Ja sam uzeo crni. Perfektno mi lezi

uzeo bih crni samo da nema ono narandzasto...
a beli da mi ide uz tastaturu :)

Ajde kao verni korisnik SteelSeries opreme da vam malo sa gejmerske strane docaram Kanu. Btw nije los review ali je malo previse 'by the book'.

Vrh ponude je Sensei... koji je najveci po dizajnu, sledeci je XAI koji ima isti laser ali malo drugaciju elektroniku pa je zato Sensei bolji, i onda najmanji Kana koji je opticki, a ima isti oblik kao prethodna dva.
Najveca razlika u dizajnu je to sto Kana ima samo dva dugmeta sa strane, tj po jedan sa svake, podseca na Inteli 1.1 (a navodno je i trebao da bude njegova zamena).

Opticki senzor je dobar, ali nije savrsen naravno.
Ono sto je najbitnije, nema negativne i pozitivne akceleracije, ali i dalje ima malo predikcije (mnogo manje recimo u odnosu na MX518).
Kada kazem senzor nije savrsen to je zato sto moze da se desi da se postigne mallfunction speed, tj kada mnogo brzo cimenete misa desi se da se nisan zabode u pod i model pocne da se okrece (retko i desavace se samo ako koristite low sens u igrama, tj recimo do nekih 1000dpi ukupno, ko ne zna kako se racuna neka pita pa cu objasniti).

Takodje stvar koja moze da zasmeta je recimo koraci za podesavanje DPI-a, ima ih samo 4, a 3200 dpi-a sto bas i nije zgodno ako korisite neki medju korak, jer onda morate da se oslonite da vam sama igra radi podesavanje sensora sto ne radi isto kao kada sam sensor koristeci njegov hardver namestite na odredjenu brojku.

Crni je lep, i mozda bi bio lepsi da nema ruzno narandzasto low budget dugme za menjanje DPI-a, beli je moj favorit, jer je mnogo neutralniji. Beli je totalno plastican tj glossy pa se prlja i ruka se znoji, dok je kod crnog sasvim obrnuto.

Dugmici sa strane za forward i back su loseg kvaliteta i posle nekog vremema osetite da su se malo 'ubacili' na unutra.

Kabl je odlicnog kvaliteta i bash zato sto je oblozen ima tu prednost da ce se teze pokidati od koriscenja, ako vam zapinje za sto zalepite kabl za vrh monitora sa strane (bez smejanja) ili kupite neki drzac kabla (ima roccat, razer i sl).

Glajderi koji se nalaze na njemu fabricki su ocajni, plasticni, tj nisu teflonski, ali od skora, u radnji u TC Usce, kada kupite dobijete dodatne glajdere koji su teflonski pa mozete odmah da zamenite. Takodje ako niste slucajno dobili te teflonske, mozete besplatno da porucite preko SteelSeries sajta i poslace vam gde god da se nalazite (ja porucio i stiglo totalno besplatno).
http://c.steelseries.com/pedicure/

Ako treba nesto vise - pisite. Inace imao sam i XAI i Sensei i oba sam menjao za Kanu. Ipak je akceleracija presudila ;), nije laser na tom nivou kao sto je optika (imam i MX518 ali je Kana dosta bolja).

Poslednja izmena:
ima li smisla uporedjivati je sa Deathadderom i ko bi tu odneo pobedu...? posto se dvoumim iskljucivo izmedju njih...

ima li smisla uporedjivati je sa Deathadderom i ko bi tu odneo pobedu...? posto se dvoumim iskljucivo izmedju njih...
Veoma su slicni, ne secam se tacno koji sensor ima adder, ali mislim da koji god uzmes neces pogresiti. Znas kako, Kana je 'in' i da ti se ne svidi lako ces je prodati ;)

DA 3500 ima avago adns 3888, a Kana pixart paw/pan 3305dk(h), sto se senzora tice bolji ima DA (max tracking veci).

igram iskljucivo cs, vec imam g400, ali bih rado pazaraio jedan od dva pomenuta...kakav je skrol na DA a kakav na Kani? jel nije rende ko na G400/MX518?

Nije, gumiran je i lepo klizi:d

LOL :d

Vrh Dno