Šta je novo?

Test: Samsung T27A950

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: Samsung T27A950

Na test nam je stigla jedna od najlepše dizajniranih stilskih Samsung-ovih kombinacija monitora i televizora, 3D LED FullHD model SyncMaster T27A950. Ovo prelepo parče tehnike, nakon detaljnijeg testiranja, je više vuklo ka ulozi televizora, pošto poseduje analogni i digitalni tjuner i sve prateće stvari koje bi ste našli kod najnovijih Samsung Smart televizora, a nedostajala mu je 2D 120hz podrška i još par stvari da bi ga nazvali pravim monitorom visoke klase. Ipak, u ulozi monitora se pokazao dobro, ali sa nekim restrikcijama. Sa svojih samo 11.4mm debljine, svrstava se u jedne od najtanjih monitora/televizora na svetu.

nagradaa-resize.jpg

Nakon vremena provedenog sa ovim monitorom/televizorom, moramo priznati da je to bilo jako prijatno iskustvo. Sama pojava ovakvog monitora na vašem stolu doprinosi dosta osavremenjivanju prostorije sa svojim fantastičnim dizajnom, a definitivno svako ko ga bude ugledao će komentarisati koliko je tanak i lep. Kvalitet izrade je takođe stvarno vrhunski, kombinacija brušenog aluminujuma i kvalitetne glossy plastike, što je stvarno dobar spoj. Nakon svega ovog što je rečeno i zbog činjenice da je ovo jedan veoma stilski uređaj, ne možemo da propustimo da mu ne damo Advanced Design nagradu.

Dolazimo najzad do 3D mogućnosti ovog modela, koje će vas zasigurno oduševiti, ako ste ljubitelj 3D Blu-Ray filmova, ili Side by side alternativa koje možete da gledate preko računara, jer monitor takođe uključuje 3D side by side mod. Dostupna vam je čak i 2D u 3D konverzija, koja je svakako zanimljiva. Jedine mane koje smo pronašli ovom modelu su bile probijanje pozadinskog osvetljenja i to što ne podržava 120hz ulaz preko HDMI ulaza, koje jedino poseduje. Verovatno ste se nekoliko puta do sada zapitali koliko ovo sve košta i da li se isplati kupovina. Pošto je ovo veoma nov proizvod na našem tržištu, njegova cena je poveća, po našem mišljenju možda i previsoka,ali ipak, ovaj model stvarno nudi dosta, a ko je u mogućnosti da ga sebi priušti, neće se previše razmišljati oko cene.

http://multimedia.benchmark.rs/monitori/test_samsung_t27a950/

Kolika mu je cena,da li se već sada zna ?

Da te stvarno zanima, čitao bi test i video cenu. ,)

Poslednja izmena:
Cena??!! Ma sitnica:D

Ali dizajn je bas dobar, kad bi se neki "obican monitor" pojavio ovakav...

Poslednja izmena:
Pitanje Benchmarku: kada će na test doći najnoviji LG 3D Cinema monitori koji su napravljeni u pasivnoj 3D tehnologiji ? E to je ono što ja nestrpljivo čekam, a ne ove modele sa active shutter 3D tehnologijom. Ta tehnologija je već prošlost a LG je napravio nešto sasvim revolucionarno u svezu 3D tehnologije.

Konkretno,mogli biste da se informišete od našeg predstavnika LG Srbija za ove modele:

http://www.lg.com/rs/it-proizvodi/monitor/LG-led-monitor-D2342P.jsp

http://www.lg.com/rs/it-proizvodi/monitor/LG-led-monitor-DM2350D.jsp (isti model samo ima i TV tjuner u sebi)

Bio bih zahvalan kada biste probali da saznate kada će se moći kupiti ovaj model LG 3D monitora.

Pošto sam u više navrata imao susret sa 3D FPR modelima televizora, čak sam i odgledao ceo 3D IMAX Space Station dokumentarac na njima, mogu ti reći da to nije ništa revolucionarno, ali je svakako novina. Active shutter tehnologija definitivno nije prošlost, a kada bi pogledao obe tehnologije imao bi drugačije mišljenje. LG 3D FPR i dalje pati od toga što prepolovljava rezoluciju na pola i šalje je svakom oku (dakle 360p i 540p, umesto 720p i 1080p), a pritom pati i od interlaced izgleda 3D efekta. Iako active shutter tehnologija ima svojih mana, ja smatram da je ona i dalje malo ispred FPR tehnologije.

Sa LG-om smo u dobrom odnosu, tako da nam oni čak i sami ponude nešto da testiramo, čim njima bude dostupno, ali proslediću pitanje svejedno.

Zamolio bih te da im proslediš pitanje pa da se što pre dopremi taj monitor na test. Stvarno bih voleo da najzad pročitam test te nove tehnologije,ali da se gleda iz svih aspekata. Po meni je ključna prednost to što više ne bole oči kada se dugo gleda 3D video, što je još uvek slučaj kod Active Shutter tehnologije.

I,naravno,nadam se da možeš doći do informacija kada će monitor postati dostupan za prodaju i po kojoj ceni, to je najbitnije.

P.S. Revolucija će biti tek kada LG izbaci svoje prve OLED 47-inčne LCD televizore na jesen 2012. Oni su to već najavili pre oko 20 dana,ako si pratio tu vest. OLED sa 3D tehnologijom će napraviti pravu revoluciju,siguran sam.

Poslednja izmena:
860€ je zaista mnogo obzirom da je u pitanju TN panel. Što se tiče dizajna, meni se ne dopada.

Može se, za taj novac, uzeti 23" Dell IPS i sasvim korektan televizor veće dijagonale i ne lošijeg panela...

Zamolio bih te da im proslediš pitanje pa da se što pre dopremi taj monitor na test. Stvarno bih voleo da najzad pročitam test te nove tehnologije,ali da se gleda iz svih aspekata. Po meni je ključna prednost to što više ne bole oči kada se dugo gleda 3D video, što je još uvek slučaj kod Active Shutter tehnologije.

I,naravno,nadam se da možeš doći do informacija kada će monitor postati dostupan za prodaju i po kojoj ceni, to je najbitnije.

P.S. Revolucija će biti tek kada LG izbaci svoje prve OLED 47-inčne LCD televizore na jesen 2012. Oni su to već najavili pre oko 20 dana,ako si pratio tu vest. OLED sa 3D tehnologijom će napraviti pravu revoluciju,siguran sam.

Hoću, proslediću pitanje. U početku je manji zamor očiju, to je tačno, ali kako duže gledaš 3D film, oči se i dalje zamaraju, samo manje, tako da nisu eliminisali potpuno zamor očiju kao što kažeš. Znam dobro prednosti i mane FPR tehnologije, a evo i članak koji sam pisao o FPR-u, ako si ga propustio kojim slučajem.

Naravno da sam pratio, to mi je posao ipak :) . Pisao sam tu vest na sajtu, ali opet, bila je i ova vest, gde se priča da komercijalni OLED neće biti pre 2014-e. Ako ovo bude LG napravio sledeće godine, imaće neku sumanutu cenu, siguran sam u to, tako da nam svejedno još neće biti to dostupno.

@Valmont

Ja sam isto bio skeptičan u početku zbog TN panela, ali opet, ovo nije standardni TN panel, već najvećeg kvaliteta, tako da je slika odlična. Cena kod nas jeste ogromna, ali nije tolika u inostranstvu.

T27A950, 645 evra http://www.amazon.de/Samsung-SyncMa...ADB2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1312477644&sr=8-1

S27A950 bez tjunera i pravi 120hz u 2D-u, 630 evra http://www.amazon.de/Samsung-SyncMa...Z5TK/ref=sr_1_8?ie=UTF8&qid=1312477743&sr=8-8

3D 32" tv nije ništa jeftiniji, opet treba izdvojiti 800e za Samsung 32 D6000, na primer. Mada, ja bih to pre uzeo nego ovaj monitor, samo što nije toliko fensi, ali ima S-PVA panel i bolju sliku dosta.

Poslednja izmena:
Čak i TN najvećeg kvaliteta kod mene nema prednost u odnosu na dobar IPS.

3D me toliko ne interesuje da to nije normalno. :) Što zbog same činjenice da to nije "pravi" 3D što zbog vrste video materijala koji konzumiram. Tako da, i dalje ostaje opcija kupovine sasvim solidnog 2D televizora i korektnog 23" Dell IPS-a.

Sve pohvale za test. :)

Gizmor,hvala puno na korisnim informacijama,ti si hodajući računar.

Pa imam još jedno glupo pitanje,verovatno. Da li onda Samsung ima neki S-PVA 3D monitor trenutno u proizvodnji, ili je možda opet bila neka vest koju sam propustio ?

Gizmor,zamolio bih te da do početka septembra meseca Benchmark tim izvede jedan VRLO DETALJAN test svih raspoloživih 3D monitora od svih proizvođača koji ih imaju. Da više ne bude zabuna toliko, da li se slažeš ?

Nema još 3D S-PVA monitora, svi koriste TN panele, ali imaš 3D S-PVA televizore, 32" bi bio ok kao monitor.

Eh, kad bi to bilo izvodljivo, ipak smo u Srbiji. Daću ti primer. Tražili smo 12 modela monitora za uporedni test gejming monitora, a znaš koliko su nam rekli da trenutno imaju? Samo jedan... tako da je to stavljeno on hold...

Ja bih rado testirao sve 3D monitore koji postoje, ali šta da radim kada ih nema..

A saradnja sa nekom firmom iz Nemačke koja ima široku gamu 3D monitora u ponudi ? Mozda postiji takva mogućnost,da sa tržišta koje sve može da proda, pa i najskplji modeli se prodaju solidno, vi ostvarite korist i za vas a i za nas, krajnje korisnike. Moja zamisao je da odatle nabavljate retke zverke na testiranje i kada završite sa detaljnim testovima te komponente (svejedno koje) vratite im nazad sve to. Šta misliš o ideji, da li je izvodljiva ?

Npr. mogli biste da ostvarite saradnju sa firmom KM Electronic ili ARLT Computers. Ja sam kupovao robu kod njih zadnjih godinu i po dana i nikad se nijedna komponenta nije niti pokvarila niti pokazala bilo kakve znake slabosti. Celu moju mašinu koju sada imam (pogledaj šta imam) sam kupio u Nemačkoj, a po bitno manjoj ceni nego ovde u Srbiji. Uštedeo sam sigurno oko 120 do 130 evra, otprilike.

Linkovi:

1) http://www.kmelektronik.de/shop/index.php?id=2

2) http://www.arlt.com/

Mislim da se malo precenjuje veličina Benchmark-a kao firme :) . Nismo mi nešto bog zna šta velika firma da bi sklapali takve tipove saradnji sa firmama u inostranstvu. Jedva se stvara neki sporazum sa lokalnim distributerima, gde je sve to lako uzeti/vratiti, a zamisli tek logistiku dobijanja i slanja monitora nazad u inostranstvo. Mislim, sve je ovo izvodljivo u teoriji, ali se sve svodi na to šta oni imaju od toga da daju nešto na test na ovako malom tržištu? Okreni, obrni, opet se nalazimo u Srbiji :)

bre ljudi, al' ste se zavozali :)
testiraj sve postojeće 3D monitore, daj monitore iz Nemačke, Hong Konga, a kad će OLED test, a kad će uporedni test laser TV-a... iskulirajte malo :)

Vrh Dno