Šta je novo?

Test: Prestigio Libretto PER3362B - E-book

Trajce

Slavan
Učlanjen(a)
30.08.2005
Poena
330
Kako sam kupio ovaj čitač pre par dana, rekoh - da iznesem prve utiske o njemu, jer će možda biti od pomoći pri kupovini.

Daklem, preko naše firme sam uzeo uređaj i iako me je koštao malo više, odgovaralo mi je zbog plaćanja na rate. Cena je 17.700 din, u ovom trenutku (verovatno će biti malo manja vremenom).

Evo prikaza samog uređaja na ITSvet-u (ako se sme ovako, ako ne - neka moderatori obrišu ovaj link).
http://www.itsvet.com/tekst/prestigio-per3362b/4469/

Na njihovom zvaničnom sajtu nema puno više informacija:
http://www.prestigio.rs/products/eBook-readers/3-series/eBook-Reader-PER3362B

U poslednjem Svetu kompjutera (od februara meseca) se nalazi takođe test ovog modela.

Uređaj je prilično prost što se tiče opcija. Tek par stavki koje se mogu podesiti, ali je to za čitanje sasvim dovoljno. Jedino što je nejasno, a što bi možda trebalo naglasiti je nepostojanje pravog G-senzora, tj., automatska rotacija strana u Landscape/Portrait mod, već se to radi preko tastera iz menija. Po nekim tekstovima se može zaključiti da uređaj ima tu opciju, ali nije tako.

Moram da se malo ogradim od kvaliteta slika, jer su baterije tada bile na izdisaju, pa sam žurio da ga slikam iz što više uglova. Zato su možda neke slike malo zamućene ili nisu lepo osvetljene.

Idemo redom:

Pakovanje je dosta malo.
032800x600.jpg

Sam uređaj je unutar kutije lepo zapakovan i pričvršćen, pa nema bojazni da će se oštetiti prilikom transporta.
037800x600.jpg

Sadržaj pakovanja otkriva uređaj, uputstvo, garantni list, USB kabl i Prestigio slušalice.
048800x600.jpg

Slušalice imaju klasičan - 3,5mm konektor.
043800x600.jpg

U pakovanju dolazi i kožna futrola za uređaj, što je lep gest. Materijal je fine obrade, mada moram da primetim da za razliku od Kindle modela (nekako se nameće kao reper, jel?) nema lampicu koja bi pomogla kod čitanja u mraku.
054800x600.jpg

Detalj sa kožne futrole. Prestigio je uvek bio raskošan kada su detalji u pitanju.
059800x600.jpg

Kada se otvore korice, vidi se uređaj koji sam ovde slikao pored obične hemijske olovke kako bi se stekla predstava o veličini.
Mene je iznenadilo koliko je sam uređaj u stvari mali, ali kada se počne sa čitanjem, verujte da se to ne primećuje.
Uređaj je prilično čvrst, lepo uklopljen bez mogućnosti da nešto krcka (za sada). Ivice su blago zaobljene (dobio je neku nagradu za dizajn čak, mada je to nebitno u ovoj priči - videćemo kako će se pokazati na polju praktičnosti). Zadnja strana je od materijala koji ne dozvoljava uređaju da lako sklizne sa glatke površine, ali nije ni svemoguća po tom pitanju.
072600x800.jpg

I još jedna pored miša.
049800x600.jpg

Jedna slika bez korica.
073800x600.jpg

Debljina uređaja je tek malo iznad debljine ove olovke, što je za pohvalu.
075800x600-1.jpg

Vidimo da se sa donje strane dalaze USB i priključak za slušalice.

Zadnja strana uređaja pored Prestigio oznake, ima i reset rupicu koja se nalazi na samoj sredini uređaja.
077600x800.jpg

Gornja strana uređaja ima priključak za SD karticu (do 8 GB kako kaže proizvođač, pored već 2 GB ugrađene memorije) i Power dugme. Da ne bude zabune, zaštitna gumica na mestu za ubacivanje SD kartice je malo pomerena jer sam je ja čačkao i nisam je lepo zatvorio.
086800x600.jpg

Za uključivanje i gašenje uređaja je potrebno malo zadržati taster. Dole se vidi BOOT ekran uređaja. Potrebno mu je oko minut da se startuje! Verovatno nije za pohvalu, ali pošto je meni ovo prvi uređaj te vrste, meni ne smeta.
091600x800.jpg

Na dnu ekrana se vidi indikator učitavanja. Kada dođe do kraja, pojavljuje se glavni meni.
100600x800.jpg

Uz uređaj dolazi preko 190 pesama (uglavnom klasična muzika) i skoro 180 knjiga u FB2 i PDF formatu (uglavnom ruski, beloruski, rumunski, bugarski, slovenački i engleski pisci).

Pošto sam odmah formatirao memoriju uređaja kako bih je pripremio za sadržaj koji ja želim, odmah sam podesio i jezik na kojem će biti meniji. Ovde se vidi izabrani srpski jezik.

I ne rece na kraju kako si zadovoljan uredjajem? Koje su mane? Koje su prednosti? Slike su lepe, al daj jos neku rec.

Jel moze negde to da se proba, da vidim kako izgleda pdf, posto cu vecinom to citati?

Vidim da niko već dugo ne odgovara na ovu temu, a ja sam baš zainteresovan za kupovinu ovog uređaja. Zamolio bih zaista da ako neko ima iskustva napiše ovo što je i einstein pitao. Kako se pokazao sa pdf-om?

To je ebook reader. Oni se sami po sebi najbolje snalaze sa nativnim formatima (najcesce epub). Nabavite konverter, svakako ce brzina promene strana (najveca mana ebook readera) biti veca.

Nazad
Vrh Dno