Šta je novo?

Test: Mushkin IO series SSD (64 GB)

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Naše tržište dobija sve više komercijalnih rešenja u pogledu SSD-ova, što je veoma dobro po krajnje korisnike. Zdrava konkurencija je preduslov napredovanja i omasovljivanja određene tehnologije. Pred nama je proizvod koji potpisuje jedno od najznačajnijih, ali i na našem tržištu retko prisutnih imena...

Više o tome...

Nisam uspeo da vidim iz teksta koji kontroler je u ovom cudu, a to nekako dozivljavam kao kljucnu informaciju, pa onda sve ostalo...
Sto se cene tice kosta skoro kao 80gb G2 intel (tj kingston M sa intelom u p*komu), tako da sve sve, ali recommended tesko, bar po mom skromnom misljenju.

Pise na drugoj strani, Indilinx Barefoot kontroler, Samsung memorija

@ danijel00

Ako je nesto najbolje, onda dobije najvisu nagradu a to je editor's choice

Koliko ja vidim na osnovu rezultata, ovaj drajv zaista zasluzuje preporuku

Brzina čitanja
do 220 MB/s
Brzina upisa
do 140 MB/s
To je brze od Kingstona koji je bio ovde na testu.:whip:
Konacno ovi SSD-ovi sklonise decenijski bottleneck effect.Ovo se isplati kupovati vise nego brzi CPU i sl.:guitar:

Odličan SSD. Onih 220MB/s je u peak-u, ali opet po grafiku se vidi da je oko pola vremena na standardnoj brzini oko 180MB/s, a druga polovina je u proseku oko 200MB/s.

Je l' može neko da prokomentariše Burst speed, za šta je on bitan, i da prokomentariše razlike u odnosu na ovaj moj Seagate 320GB. Uradio sam 2 puta test da budem siguran da nije greška.

Prilozi

• mushkin1.jpg
    mushkin1.jpg
    293.4 KB · Pregleda: 42
  • HD Tach 320GB.png
    HD Tach 320GB.png
    77.6 KB · Pregleda: 39
  • HD Tach 2.pokušaj  320GB.png
    HD Tach 2.pokušaj 320GB.png
    84.3 KB · Pregleda: 39
a jel moze neko meni da objasni, kolika je trajnost ssd-ova? :) mislim neka procena ili realni rad... zainteresovan sam za kupovinu ali ne znam sta da ocekujem.... 10.000 zapisa po bitu super to je brojka koju sam nasao na netu i koja mnogima nista ne znaci, da li bi se to moglo proveriti u praksi nekako

Trajnost zavisi od previse stvari.
Za sada niko nije prijavio da SSD ne moze vise da pise - bilo je skroz crklih, bilo je onih ne mogu da CITAJU (ja sam imao jedan takav), ali nisam video da je neko negde rekao da je dostigao life-limit SSD-ova.

Ali evo jedne procene. Ja imam X25-E godinu dana, X25-M oko pola godine. Nijedan od njih nije dosao na 1% life-a (ima SMART atribute koji pokazuje istrosenost flash memorije). X25-E je imao 2TB upisa za ovih godinu dana, X25-M ne znam koliko ali primetno manje.

a jel moze neko meni da objasni, kolika je trajnost ssd-ova? :) mislim neka procena ili realni rad... zainteresovan sam za kupovinu ali ne znam sta da ocekujem.... 10.000 zapisa po bitu super to je brojka koju sam nasao na netu i koja mnogima nista ne znaci, da li bi se to moglo proveriti u praksi nekako

MTBF
1,5 milion radnih sati

@alfaunits
I sta bi kad se pokvare jel cupanje podataka moguce ili... predpostavljam da kontroler zvekne pa je i njegova zamena moguca?

Ako ne mogu da se citaju neki sektori onda mislim da nema spasa tim podacima (ali ostatak diska je citljiv).
Ako crkne kontroler moze da se zameni, ali onda postoji verovatnoca da su podaci neispravni jer je kontrole pri kraju neispravan bio. Ne znam koliko je verovatnoca u pitanju - sumnjam da cak i Intel ima neki merodavan podatak o tome jos uvek.

U sustini, ako celije dostignu svoj zivotni vek to je najmanji problem za SSD - takve celije i dalje mogu da se citaju i podaci su sigurni. Ostali problemi su pravi problemi.

sto se mene tice ako se pojavi i jedan podatak koji nije citljiv na sdd-u - on je crkao :|
zaista ne bih da kupujem nesto i da razmisljam gde ce i da li ce i kad ce da bude necitljivo, jer kao sto svi znamo Marfijev zakon je jak u nasem pc hardveru ;)

otud moje pitanje ako ne po vasem iskustvu po nekim neposrednim saznanjima kolika je pouzdanost ssd-ova

Obzirom da nemaju mehaniku ja pretpostavljam da su mnogo pouzadaniji od dosadasnjih HD-ova.

otud moje pitanje ako ne po vasem iskustvu po nekim neposrednim saznanjima kolika je pouzdanost ssd-ova

Pa ovo je i sustinsko pitanje i glavni razlog " jos nekupovine " ... cim bude ... radi 3 godine garantovano .. uzimamo :)

i cim bude:" pala cenaaaaaaaaaaaaaaa" kupujemo! :D

dobro sve mi je jasno, znaci sacekati jos malo :) hvala

Nazad
Vrh Dno