Šta je novo?

Test kartica u kolinu 4

• Začetnik teme Začetnik teme Mare
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da ali po onome ispade da AA+AF na ATI-ju ne kosta maltene nista a na NV 50%!!!!

Da, ali koliko ljudi koristi AA+AF i koliko vlasnika Atija moze bez seckanja da to koristi u Colinu 4 ? Za to ce trebati minimum Radeon 9700, ako se hoce neka >1024 rezolucija...

OptiPlex je napisao(la):
Da, ali koliko ljudi koristi AA+AF i koliko vlasnika Atija moze bez seckanja da to koristi u Colinu 4 ? Za to ce trebati minimum Radeon 9700, ako se hoce neka >1024 rezolucija...
Za "to" ce biti dovoljan jedan 9600XT, odnosno GPU sa korektnom DX9 implementacijom! Poenta ovog testa je da ukaze da nVidija samo prica price o nekakvom "Unified Shader Compiler-u". Za komparativne performanse, nVidija mora da uradi rucnu shader optimizaciju za svaku igricu, ili da natera programere (kroz svoj TWIMTBP program), da to urade za njih. Jedan od razloga kasnjenja vecine ocekivanih igrara su upravo ovakve vrste "optimizacija". I na kraju opet ATi pruza lepsi ugodja u igranju (konkretno mislim na jedan NFS: Underground, koji mnogo bolje izgleda na ATi-ju! na 5900XT i FW 56.56 me iritira ocajna LOD implementacija, zbog koje je nemoguce ne primetiti kako se povecava nivo kvaliteta objekata i tekstura kako im se priblizavas (svetla po zgradama se "pale", ograde oko puta "dobijaju" share, itd.)...

Ocigledno se opet preslikala situacija da u novim DX9 igrama NV ima blizu pola manji fps bez optimizacija od ATI-ja...

Nedjo je napisao(la):
I na kraju opet ATi pruza lepsi ugodja u igranju (konkretno mislim na jedan NFS: Underground, koji mnogo bolje izgleda na ATi-ju! na 5900XT i FW 56.56 me iritira ocajna LOD implementacija, zbog koje je nemoguce ne primetiti kako se povecava nivo kvaliteta objekata i tekstura kako im se priblizavas (svetla po zgradama se "pale", ograde oko puta "dobijaju" share, itd.)...

Tako je - najiritantnije je kada se ona warning crveno bela ograda pocne pojavljivati tek kada auto stigne do nje, sto izgleda SF - mislim haos! Uzasno me nervira i brilinearni filter - pogotovo u novijim igrama sa velikim teksturama na tlu (recimo Far Cry izgleda ocajno bez nekog boljeg filtera tekstura). Ali, videcemo sad sta ce ovaj monstrum od 200 miliona tranzistora da uradi 🙂

pozdrav

Po svim indicijama tj. sepkulacijama NV40 je znacajno bolji od R420, 420 nema cak ni PS 3.0...

Nedjo je napisao(la):
Za "to" ce biti dovoljan jedan 9600XT, odnosno GPU sa korektnom DX9 implementacijom! Poenta ovog testa je da ukaze da nVidija samo prica price o nekakvom "Unified Shader Compiler-u". Za komparativne performanse, nVidija mora da uradi rucnu shader optimizaciju za svaku igricu, ili da natera programere (kroz svoj TWIMTBP program), da to urade za njih. Jedan od razloga kasnjenja vecine ocekivanih igrara su upravo ovakve vrste "optimizacija". I na kraju opet ATi pruza lepsi ugodja u igranju (konkretno mislim na jedan NFS: Underground, koji mnogo bolje izgleda na ATi-ju! na 5900XT i FW 56.56 me iritira ocajna LOD implementacija, zbog koje je nemoguce ne primetiti kako se povecava nivo kvaliteta objekata i tekstura kako im se priblizavas (svetla po zgradama se "pale", ograde oko puta "dobijaju" share, itd.)...

Pa koristi oficialne drajvere 53.03 pa ce sve biti uredu. To su beta drajveri koji su pre svega namenjeni vlasnicima gf4 serije koji skacu od srece. Cekamo FW2.0 i dx9.0c pa cemo onda da pricamo.

Elem, ti isti tripovi se desavaju na ATi-u (r9700pro), osim highlight efekta koji je iz nekog razloga "overblonowan" na 5900. Kad se efekat iskljuci sve izgleda kako treba.
A nfsu generalno izgleda lepse na nV, pa pircaj ti do sutra.

Ne lupaj mazi, nikad nije lepse izgledao na nV karticama. Ajde ti malo dodji da vidis kako izgleda FarCry, posto kod tebe mora da forsira ps 1.1, pa radi uzasno... Malo da vidis kako je 3 puta brzi 😉

MAD_MUzzY je napisao(la):
Pa koristi oficialne drajvere 53.03 pa ce sve biti uredu. To su beta drajveri koji su pre svega namenjeni vlasnicima gf4 serije koji skacu od srece. Cekamo FW2.0 i dx9.0c pa cemo onda da pricamo.

Elem, ti isti tripovi se desavaju na ATi-u (r9700pro), osim highlight efekta koji je iz nekog razloga "overblonowan" na 5900. Kad se efekat iskljuci sve izgleda kako treba.
A nfsu generalno izgleda lepse na nV, pa pircaj ti do sutra.
koji si ti fantom! Neopevani!
56.56 jesu ForceWare 2.0, a kao njihova najveca novina navodi se forsirani Trilinearni filtering, koji radi na NV25, te stoga ovi drajveri nisu "iskljucivo" namenjeni NV25 seriji. Uostalom zasto bi pravili Autooverklok opciju koja moze da radi samo na FX-u koji ima ugradjenu termalnu dijodu!? Inace, to forsiranje Trilinearnog je samo da se okaci macku o rep!!
Ti "tripovi" se ne desavaju na R3xx-u, pa ti pricaj do sutra!
Nije mi jasno kako ljudi lako smetnu s uma da nema drajvera koji moze da pokrpi sve rupe NV3x arhitekture.. pa ti GPU-ovi nikada nece moci da rade Dynamic Range Rendering, a jedan Seriuos Sam2 engine ce to da podrzava, da ne spominjem ostale, mnogo vece igrace... uostalom Colin4 je tu, a rezultati govore sami za sebe!

Upravo to, evo sada gledam neke simpaticne cifre vezane za nV40 🙂. Verovatno si i ti Nedjo "natrcao" na to! Mada, ne verujem dok ne vidim. Za sada je jasno da je R3xx daleko pametnije reshen od nV3x, ali situacija sa R4xx i nV4x moze bitno da se izmeni!

pozdraV!

byMaX je napisao(la):
Upravo to, evo sada gledam neke simpaticne cifre vezane za nV40 🙂. Verovatno si i ti Nedjo "natrcao" na to! Mada, ne verujem dok ne vidim. Za sada je jasno da je R3xx daleko pametnije reshen od nV3x, ali situacija sa R4xx i nV4x moze bitno da se izmeni!

pozdraV!
Upravo o tome govorim, ali neki su toliko zaludjeni grafikom koju su platili 200 e da je to strasno!
Trenutno je lepsa slika na ATI kartama, brze je itd. Sutra ako NV bude imao bolju sliku, bude brze radio ima njega da koristim. Sada stvari stoje ATI>NV i tu nema ljutnje, pa pogledajte onaj test High Dynamic Range Lightning, Half Life 2, pa sada i Colin 4! Kad god se pojavi neki test NV gubi, pa onda "optimizuju" i onda je kao tesno... ( npr. Aquamark 3 za one koji se secaju)
Dali je neko razmisljao na sledeci nacin:
Uzmes 5900sp/xt i poteras Nature u 3DMark03, pa kad izlazi kornjaca iz vode "uocis" da ima 11 fps ( def. taktovi), zatim uzme 9800pro i "uoci" da ima 18 fps!!! To nije mala razlika!
E sad sa 5900SP sam imao 5200 a sa 9800 pro 5600 poena, dakle sa "budzenim" drajverima za NV35. Ko pamti setice se da je bio skor oko 4000 sa ne budzenim, a da je bas u Nature testu "gubio" najvise ( 2x) od ATI konkurencije.
Dakle trenutno je stanje takvo, a ima jos primera. Max seti se Dawn Demoa, sam si probao i odusevio se kako je 9500pro presisao 5800 Ultru!!! Pa to je NV test, pisan od pocetka do kraja za NV, optimizovan do j*ja za tu arhitekturu, strasno!!!
Jednostavno posle svega
NO COMMENT!

Mene cudi da posle svega neki ljudi i dalje sumnjaju u ovu generaciju ATI kartica... sta ce dalje biti ostaje da se vidi...

uz svo izvinjenje prema velikim poznavacoma harvera ali koliko ja pratim praktichnu primenu grafichkih akleceratora vishe problema se javlja kod atija nego kod nv-a (pri tom ne mislim na demoe, alfe,bete, poslednju tomb rider i nfs)... dakle chinjenica je da ljudi imaju vishe problema sa atijem... zbog chega zashto kako... ne znam... samo znam da je tako jer pratim s vremena na vreme krsh support foruma vezani za svakojake danashnje igre...

pozdrav

GoranM je napisao(la):
Upravo o tome govorim, ali neki su toliko zaludjeni grafikom koju su platili 200 e da je to strasno!
Trenutno je lepsa slika na ATI kartama, brze je itd. Sutra ako NV bude imao bolju sliku, bude brze radio ima njega da koristim. Sada stvari stoje ATI>NV i tu nema ljutnje, pa pogledajte onaj test High Dynamic Range Lightning, Half Life 2, pa sada i Colin 4! Kad god se pojavi neki test NV gubi, pa onda "optimizuju" i onda je kao tesno... ( npr. Aquamark 3 za one koji se secaju)
Dali je neko razmisljao na sledeci nacin:
Uzmes 5900sp/xt i poteras Nature u 3DMark03, pa kad izlazi kornjaca iz vode "uocis" da ima 11 fps ( def. taktovi), zatim uzme 9800pro i "uoci" da ima 18 fps!!! To nije mala razlika!
E sad sa 5900SP sam imao 5200 a sa 9800 pro 5600 poena, dakle sa "budzenim" drajverima za NV35. Ko pamti setice se da je bio skor oko 4000 sa ne budzenim, a da je bas u Nature testu "gubio" najvise ( 2x) od ATI konkurencije.
Dakle trenutno je stanje takvo, a ima jos primera. Max seti se Dawn Demoa, sam si probao i odusevio se kako je 9500pro presisao 5800 Ultru!!! Pa to je NV test, pisan od pocetka do kraja za NV, optimizovan do j*ja za tu arhitekturu, strasno!!!
Jednostavno posle svega
NO COMMENT!

Hmmm...da, ali poredis ne toliko uporedive stvari. 9800Pro je i skuplji i ipak klasa iznad (makar pola klase iznad 🙂) dok je 5900SP dobar akcelerator namenjen ipak nesto sirim masama...100 i kusur evra jeftiniji, i taman toliko obogaljen da ne moze da se nosi sa najjacima ali da ima taman toliku cenu da masa moze da dobije izvanrednu kartu kojom ce sve novo da tera bez problema...pravo poredjenje bi bilo sa 5900Ultra-om.
BTW ne uzimajte ovo kao da ja stajem na neciju stranu 😛

Gorane, upravo to... Znaci ja sam sa 9500Pro terao Dawn u 1280 bez seckanja! Zaista... A na 5800Ultri je seckala pomalo i na 1024! Znaci, tada sam rekao - neverovatno! Toliko spore shadere je imao fx (i dalje ima), da je to uzas...

OptiPlex je napisao(la):
Hmmm...da, ali poredis ne toliko uporedive stvari. 9800Pro je i skuplji i ipak klasa iznad (makar pola klase iznad 🙂) dok je 5900SP dobar akcelerator namenjen ipak nesto sirim masama...100 i kusur evra jeftiniji, i taman toliko obogaljen da ne moze da se nosi sa najjacima ali da ima taman toliku cenu da masa moze da dobije izvanrednu kartu kojom ce sve novo da tera bez problema...pravo poredjenje bi bilo sa 5900Ultra-om.
Cekaj malo 5900sp radi na 400/700 a 5900ultra na 450/900, zar ne???
Ne mislis valjda da to nesto menja???
Pored toga na pricewatch.com je 9800pro 208 $ a 5900 SP je 180$, to sto je kod nas "naduvana" cena za ATI 9800pro/XT je prica za sebe... svaki prodavac ( "uvoznik" 🙂 ) uracuna extra 60-70 e.
Pozdrav!

OptiPlex je napisao(la):
nemojte mi zameriti sto se izrazavam u dilerskim cenama, ali zbog posla sam odavno prestao da pratim krajnje...
Dakle:
Sapphire Radeon 9800 Pro - 210€
Connect3D Radeon 9800 - 170€ (nisam mogao da odolim a da je nekupim)
mada je dilema bila prilicna obzirom na:
Sparkle 5900XT - 165€...
no, sve dileme su se rasprsile nakon uporedjivanja u NFS-Undergroundu, koji ponajvise igram... jednostavno, ucestalost i intenzitet famoznog "seckanja" je na 5900-ci mnogo izrazen, (FW 2.0) a i veoma iritirajuci problem sa LOD-om (neko mi rece da je u principu problem sa MIP-MAP-ingom, a ne LOD-om) kada se bankine i zgrade osveljavaju tek kada im dobrano pridjes! Na kraju Colin4 i FarCry...
ma ljudi bre nisu ni svesni koliko brzo ce se desiti tranzicija na NV4x generaciju i nVidija ce da zaboravi na NV3x k'o da ga nikad nije bilo (ko se seca zna da je preko noci zaboravljen FX5800, za koji na zvanicnom sajtu, dan posle premijere FX5900 nisi mogao naci niti jednu referencu)... ATi je isplativija investicija na duze staze
P.S
Rec saveta, dolar ide igore i cene ce ici gore (eto taj Sapphire je trebalo da kosta 173€, ali je nesto kasnije uvezen i cena mu je ta koju mozete gore procitati)

eh, da ... upravo tako. Super je sto je FX 5900 SP/XT naterao i ATI da koriguje cene na dole. Pazi - 9800Pro za 170e. Problem je samo u tome sto su kod nas cene uzasno visoke. Recimo - HIS 9800 Pro kosta preko 260, IceQ je dilerska preko 300, a to je i dalje Pro. Napolju su za cak 100e jeftinije. Strasno. A ko vec ima 9800 Pro koji se dobro klokuje, pitanje je da li vredi da prelazi na XT...
Ali o tome u novom tredu...

Cim izadje NV 4x/R4x0 postace toliko nebitno koja je karta u masini kao sto je sada sve jedno nekome da li ima GF 4 Ti 4600/4400/4200 sve to sada radi isto ili slicno i jedino je primetna razlika medju razlicitim generacijama... pro/xt/ultra isl je bacanje para uvek bilo i bice.

Koliko je kod nas onda Radeon 9800XT i koje marke? 😀 Pa nije mnogo 2xx evra za 9800pro. Zar ne? :smoke:

POZ :wave:

Nedjo je napisao(la):
koji si ti fantom! Neopevani!
56.56 jesu ForceWare 2.0, a kao njihova najveca novina navodi se forsirani Trilinearni filtering, koji radi na NV25, te stoga ovi drajveri nisu "iskljucivo" namenjeni NV25 seriji. Uostalom zasto bi pravili Autooverklok opciju koja moze da radi samo na FX-u koji ima ugradjenu termalnu dijodu!? Inace, to forsiranje Trilinearnog je samo da se okaci macku o rep!!
Ti "tripovi" se ne desavaju na R3xx-u, pa ti pricaj do sutra!
Nije mi jasno kako ljudi lako smetnu s uma da nema drajvera koji moze da pokrpi sve rupe NV3x arhitekture.. pa ti GPU-ovi nikada nece moci da rade Dynamic Range Rendering, a jedan Seriuos Sam2 engine ce to da podrzava, da ne spominjem ostale, mnogo vece igrace... uostalom Colin4 je tu, a rezultati govore sami za sebe!

Ok, ja sam fantom a ti novinarska tracara ...

To su BETA drajveri i uopste necu da pricam o njima.

Nigde nisam rekao da su iskljucivo za gf4TI vec da se razlike prvensveno osecaju na njima.

Ja slep nisam, a radeona 9700pro sam imao duze vreme te kapiram da znam o cemu pricam.

Zaboravio si High u onom lupetanju gore. ... nego, jel znas ti uopste o cemu pricas kad pominjes HDR?
Takodje fx to podrzava, cak stavise koliko se secam prvi ga je i promovisao. Ali to je nebitno jer je to spada u DX9 funkcije i kao takav primenljiv je i n FX-u.

E da, ja se nesto u poslednje vreme bas i igram UT2004 i nfs7u i nesto mi mnogo dobro radi...

Tj. hteo sam da kazem da je osnovna vrerzija kartica aktuelne generacija sa punim projem pipelinea i sirinom mem. magistrale sasvim dovoljna i najbolji izbor....

...jel znas ti uopste o cemu pricas kad pominjes HDR?
Takodje fx to podrzava, cak stavise koliko se secam prvi ga je i promovisao. Ali to je nebitno jer je to spada u DX9 funkcije i kao takav primenljiv je i n FX-u.

E da, ja se nesto u poslednje vreme bas i igram UT2004 i nfs7u i nesto mi mnogo dobro radi...

HDR je prvi promovisao Radeon 9700 Pro, seti se onih demoa kugli sa HDR refleksijama... One za koje si prvo tvrdio da su realtime raytrace pa si se predomislio. Upravo ti...

I mora da ti rade igre koje stizu od EA i optimizovane su za mase. Pokreni FarCry i ukljuci full refleksiju i refrakciju vode (highest ne ukljucuje to, moras iz konzole 🙂) i jos geometriju da se ne uproscava sa daljinom. Ako dobijes vise od 10fps, vodim te u orao, ali neces... posto ja sa dokazano boljim 9800 @ XT nemam ni 12!

pozdrav

To su BETA drajveri i uopste necu da pricam o njima.

Nigde nisam rekao da su iskljucivo za gf4TI vec da se razlike prvensveno osecaju na njima.

Ja slep nisam, a radeona 9700pro sam imao duze vreme te kapiram da znam o cemu pricam.

Zaboravio si High u onom lupetanju gore. ... nego, jel znas ti uopste o cemu pricas kad pominjes HDR?

tracara... bahaha! Patetican si!
56.56 su WHQL-ovani i mozes da ih skines sa eVGA ftp sajta!
ja veoma dobro znam sta je HDR, a ti sa svojim tvrdnjama da ga NV3x podrzava ocigledno neznas, posto ga ne podrzava
Ako ti NFS lepo radi blago tebi! Cinjenica ostaje da se isti "efekat" ocajnog LOD-a desava na svakom FX-u i na 53.03 (Delimir mi je to potvrdio), toga nema na ATi-ju R3xx i to je cinjenica...
Mazi iskuliraj malo!

Nazad
Vrh Dno