Šta je novo?

Test Cooler Master V10 coolera

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Bogda

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 + Noctua NH-D15
Matična ploča
MSI B450 Gaming Plux Max
RAM
2 x Kingstom KHX3200C 8GB DDR4
GPU
GeForce RTX 3080 Founders Edition
Storage
Samsung SSD 980 Pro 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung HD103SJ
Zvuk
MiniDSP Flex + Hegel H95 + KEF LS50 Meta + SVS 3000Micro + ...
PSU
ROG-STRIX-850G
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
AOC Agon AG322QWS4R4
Miš & tastatura
Logitech G502 + Corsair Gaming K70 LUX Keyboard
Laptop
hp EliteBook 850 G6
Pristup internetu
  1. Optički internet
Čitam test i vidim da je novajlija veoma lepo opisan, izdetaljisano je kako radi itd, popriličan uspeh s obzirom na celu skalameriju.
Međutim samo testiranje hlađenja, poređenje sa ostalim coolerima je urađeno krajnje amaterski. Nigde nema podatka koji su ventilatori na kom hladnjaku, na kolikom broju obrtaja su testirani, koliku buku prave ... Ovo se posebno odnosi na TT 120 koji se prodaje bez ventilatora.
Možda nemate čime da merite buku, ali ste mogli naglasiti kakav je subjektivni osećaj.

I ja se slazem sa Bogda-nom. Naime, treba obavezno naglasiti u testu koji je kuler koriscen na TRUE 120, a i nije umesno porediti sa CM V10 koji je ako to mogu da kazem hibridni kuler jer koristi i vazduh i TEC a ostala tri samo vazduh sa tim da Vendeta 2 i Hyper N520 imaju svoje fabricke kulere a TRUE 120 mora da se doda kuler po izboru neki 120mm, a to znaci da sva 3 imaju i 3 razlicita fana! Kad bude test samo sa jednim istim fanom a kuleri, sobna temperatura, setup, potpuno isti to je jedino merodavno za poredjenje. Nije lako i brzo testirati i 4-5 kulera ali jedini je takav nacin doci do validnog rangiranja.

Kao stosam postavio u temi za coolere, mene buni rezultat za n520 koji mi se ne cini realan. Dere vendetta 2 cooler na svakom koraku a nigde jos nisam procitao takav review.

Evo, ja ću pozvati Spacemastera da nam odgovori na ova pitanja, pa ćemo to dodati i u test!

Hvala na kritikama :)

Kad se već spominje dodavanje, makar jedna fotka montiranog V10 ne bi škodila. Mislim da bi za većinu bilo veoma interesantno da vide kako ta grdosija čuči na matičnoj.:D

U testu se nigde inace ne pominje cena kulera ...
Performanse kulera su dobre ali po kojoj ceni ?
Inovacija .... da - best buy ... nikako.

Pa, cena se kreće oko 100-ak evra. :)

Leshenje od para al svakako ko fura i7 imacje da doda i josh jednu stotku na teret svog budzeta.
I dalje je TRUE pravi lider shto se tiche odnosa cena performanse ! Pa chak i sa najskupljim vent-om on ne prelazi 100e a gubi mozhda u par stepeni.

Pitam se ko li je obrisao post FantomX-a :D

Ceo dan mi bleji post i sad ga je neko obrisao?!?!

Ajde da pokusam da budem malo ozbiljniji:

Test je kratak, izgleda kao da je odradjen copy-paste, nema slika montiranog kulera, nema slika setup-a, sve ostalo je moglo da se izgoogla, iskren da budem izgleda mi kao da testa nije ni bilo.

Citave 3-4 stranice u celom testu su u najmanju ruku smeshne, testovi koji su dolazili iz bench kuhinje su uvek imali stranica da listash i da chitash, a ovo sto je okacheno bilo je glupost nevidjena, ovako i ja mogu da uradim test, skinem slike, napravim tabelu u excelu, ukljuchim mozak na par minuta, i eto ti ga test.

Bolje uradite nesto kao do sada, a ne ove mini tiny testove, da ne pricam o brisanju posta gde sam izrazio svoje mishljenje, jel' te, zashta beshe sluzi forum?!?!

Pitam se ko li je obrisao post FantomX-a :D

Ja se pitam zasto si ti nakon mesec dana bez ijednog posta odlucio da postujes bas na ovu temu? Da nije malo perfidna igra? I to bas na test coveka u koga ste se kleli do pre par meseci, pricali bajke o njemu? Ko je s nama, taj je dobar, ko nije, udaramo po njemu?

Ceo dan mi bleji post i sad ga je neko obrisao?!?!

Ajde da pokusam da budem malo ozbiljniji:

Test je kratak, izgleda kao da je odradjen copy-paste, nema slika montiranog kulera, nema slika setup-a, sve ostalo je moglo da se izgoogla, iskren da budem izgleda mi kao da testa nije ni bilo.

Citave 3-4 stranice u celom testu su u najmanju ruku smeshne, testovi koji su dolazili iz bench kuhinje su uvek imali stranica da listash i da chitash, a ovo sto je okacheno bilo je glupost nevidjena, ovako i ja mogu da uradim test, skinem slike, napravim tabelu u excelu, ukljuchim mozak na par minuta, i eto ti ga test.

Bolje uradite nesto kao do sada, a ne ove mini tiny testove, da ne pricam o brisanju posta gde sam izrazio svoje mishljenje, jel' te, zashta beshe sluzi forum?!?!

Nemoj da se ljutiš ali toliko hejta za test u koga je uloženo toliko truda mislim da nisam video skoro, tj. nisam siguran da si svestan radnih sati ovog testa. Svaki tehnički deo oko TEC-a je opisan na ličnom iskustvu jer sam ga koristio dosta ranije. Kome treba evo jedan od 350W dajem na poklon :) Sa druge strane "To ne valja ja vam kažem i tačka i pored toga što nemam pojma o pomenutoj tehnologiji i pored toga što nisam imao dodira sa istom" heheheh e vidiš takav stav je prava glupost, a ti si ga imao gore.

E sad za informacije oko venta i setup slike ja se izvinjama, tj. pre svega zbog ventilator infomacije koja mi je promakla pri pravljenju setup tabele.
Ventilatori svi sem onog na TRUE-u su fabrički... na true je CM od 1200 obrtaja... Isto tako, što se tiče OCZ vendette da se razumemo to je sjajn kuler, (preporučio sam ga nebrojen broj puta) ali sa visokom disipaciojom se ne snalazi najbolje, tj. ko je probao i7 na taktovima većim od 3.7GHz sa istim kulerom zna o čemu pričam.
Slika setup-a... pošto sam radio test u kućnoj radinosti sliku jesam uradio ali nije na nivou bench prikaza pa je nisam ni poslao redakciji... no evo je za forum kakva je takva je :)

a63430c9f2.jpg

Kako je test urađen? Hmmm test je urađen tako što se radilo nekih dva dana bez stajanja te su se neki dodatni testovi takođe uradili koji nisu spomenuti jer nisam smatrao da su krucijalni, ali ako nekom znači evo kako se V10 ponaša za svaki dan na i7 920 sa D0 stepingom.

P.S
MAX ako slike nisu loše ubaci ih u test na sajtu.

Prilozi

• V 10.jpg
    V 10.jpg
    391.7 KB · Pregleda: 114
Poslednja izmena:
Ma samo ste ih razmazili i nista vise :)

Ovoga puta, iznenađenje neće izostati, jer CM nastupa sa vazdušnim hlađenjem koje po prvi put ima implementiran peltier element.
Jel se ovde misli da je ovo prvi kuler sa peltier hladjenjem ili prvi CM kuler sa peltier hladjenjem?
Ako je ovo prvo, onda nije tacno.:p

Ma samo ste ih razmazili i nista vise :)

Nismo ih razmazili: ovo su vrlo namerni komentari sa jasnim pozadinskim osvetljenjem. Tako ce izgledati ataci na svaki naredni test - pogotovo svaki onaj koji pise Marko Vezmar

A malo moze da se pretraze komentari na njegove testove ovde, unazad jedno godinu dana: care, kralju, velemajstore, tako se to radi...

A Marko je isti...

Jel se ovde misli da je ovo prvi kuler sa peltier hladjenjem ili prvi CM kuler sa peltier hladjenjem?
Ako je ovo prvo, onda nije tacno.:p

Naravno da se misli na CM, pa toliko ih je bilo kako na water, tako i na vazdušnim hlađenjima da je ovo dosta stara priča (ponoviću jedan mogu da poklonim eto zahvalanom useru benchmarka). Evo sad čitajući jedan domaći review (čiju lokaciju ne bi da imenujem) istog kulera shvatam da nije izvučena poenta ovog elemta na CM hlađenju. Pelt ovde ne služi da bi hladio u potpunosti CPU nego kao pomoćni element koji će pomoći sirovoj masi da rashladi CPU dodatno za 70W, tj. da skine 70W disipacije. Tj. samo pelt da se hladi, na toploj strani, a da hladna strana hladi recimo i7 940 na def vrednostima (koji na def disipira više od 70W), ne bi ga uspeo rashladiti pri punom opterećenju, ponoviću na def vrednostima. Sve ostalo što je bitno i što je trebalo da se izvuče iz našeg testa uz dosta primera je navedeno u testu, jednostavno nema greške. Nismo koristili wikipediju, i preveli kao drugi objašnjene, tj. copy paste, nego smo pored dosta testova lepo uz primere i iz iskustva naveli kao to sve radi. Testiralo se sa jednim procom, tj. sa generacijom koja za sad važi kao najveći potrošač, trenutno ne postoji novija tehnologija itd. testiralo se na tri kloka sa različitim naponima, testiralo se četiri kulera, testiralo se tako što su se pratile idle temperature sa HWmonitorom u max piku svakog jezgra ponaosob, ponoviću svakog jezgra ponaosob, zatim sve to isto i u full loadu. Gde ja ne vidim da je test odrađen ni osrednji, mislim koliko je oduzeo vremena ovaj test, komentar gore ne može da se prokomentariše kao ništa drugo nego hejt jer nije ni pogledano šta je rađeno. Sa druge strane imam uvid svih objavljenih testova kod nas, ako neko smatra da je uradio bolje i da bolje objasnio rad ovog specifičnog slučaja, tj. CM V10 kulera, taj se grdno vara jer je u startu omašio poentu ;). Sve u svemu ovo je pravo stanje CM V10 vazdušnog hlađenja, nema laži nema prevare. Plus gore možete da vidite kao ovo luče radi za svaki dan, na slici se vidi sve, što ima u specifikaciji...

P.S
Cena bi treba da je oko 100eura kako kaže max http://geizhals.at/a400419.html sa tim što me ne bi iznenadilo da bude i manja kod nas.

Poslednja izmena:
...
Slika setup-a... pošto sam radio test u kućnoj radinosti sliku jesam uradio ali nije na nivou bench prikaza pa je nisam ni poslao redakciji... no evo je za forum kakva je takva je :)
...
P.S
MAX ako slike nisu loše ubaci ih u test na sajtu.

E to je ta slika, ***. svaki put počnem da se smejem kad vidim koliki je taj monstrum.:laugh:
Po mom mišljenju, samo malo da se doteraju levelsi i može i na sajt.:wave:

E to je ta slika, ***. svaki put počnem da se smejem kad vidim koliki je taj monstrum.:laugh:
Po mom mišljenju, samo malo da se doteraju levelsi i može i na sajt.:wave:

Ako pročitaš sve sa razumevanjem, ceo sistem hlađenja sa peltom nije mogao da bude "manji" a da je ogroman jeste :)

Ako i ja nastavim tonom kojim si mi odgovorio ovo se neće dobro završiti, zato ću samo još da dodam da sam pre tvog testa pročitao na nekom stranom sajtu test V10 sa sličnom fotografijom u njemu pa mi se učinilo da će i čitaocima Benchmarka biti interesantna. Izvinjavam se što sam komentarisao test, neću više. :)

Nemoj da se ljutiš ali toliko hejta za test u koga je uloženo toliko truda mislim da nisam video skoro, tj. nisam siguran da si svestan radnih sati ovog testa. Svaki tehnički deo oko TEC-a je opisan na ličnom iskustvu jer sam ga koristio dosta ranije. Kome treba evo jedan od 350W dajem na poklon :) Sa druge strane "To ne valja ja vam kažem i tačka i pored toga što nemam pojma o pomenutoj tehnologiji i pored toga što nisam imao dodira sa istom" heheheh e vidiš takav stav je prava glupost, a ti si ga imao gore.

Nema razloga da se ljutim, iznosim svoje mishljenje, vrlo dobro znam o chemu si pisao, jer pre svakog komentara obichno prochitam tematiku i izbegavam bilo kakvu raspravu ako nisam tehnichki potkovan. Hejt ili ne, nisam zeleo da bacam isti na ovaj thread, ali sebe smatram naprednim korisnikom i zelim da chitam testove ovde na benchu onako kako ih chitam na sajtovima od preko, setup slike, licho mishljenje, nepristrasnost... Bench ima puno dobrih testova, tako treba i da ostane, jednostavno ovaj test je po meni odskakao kvalitetom od prethodnih, tako da smatram da sam iznosenjem svojeg mishljenja na neki nachin dao sugestiju i kritiku istovremeno. Imam 29 godina i kad chitam test hocu da prochitam sve sto zelim a ne da idem sa bench-a na neki drugi sajt da bih pokupio jos neki info. Lako je nahraniti mlade i neupucene. :)

Nismo ih razmazili: ovo su vrlo namerni komentari sa jasnim pozadinskim osvetljenjem. Tako ce izgledati ataci na svaki naredni test - pogotovo svaki onaj koji pise Marko Vezmar

Greshis Peca, razmazili ste nas, dobro znash o chemu pricham i kakav je kvalitet bench-a bio, ali ne i ostao. Zna se ko su stari junaci ovakvih testova i OC-a generalno. Ja nemam razloga da napadam testova Marka Vezmara, choveka sam chuo nekoliko puta, upoznali smo se na takmichenju i to je sve shto mogu da kazem o njemu, tj. ne mogu.

A malo moze da se pretraze komentari na njegove testove ovde, unazad jedno godinu dana: care, kralju, velemajstore, tako se to radi...

A Marko je isti...

Slazem se, kad ima podloge za ovakve testove i textove, nema razloga da ne padne i neka rech hvale. I sam sam nebrojeno puta chestitao choveku, ja nemam predrasude bilo koje vrste.

Pa kad sam rekao neshto konkretno, post mi izjeli mishevi. :D

Evo ti smajli :), ja odoh, a ti chitaj svoj potpis. :wave:

Ja se pitam zasto si ti nakon mesec dana bez ijednog posta odlucio da postujes bas na ovu temu? Da nije malo perfidna igra? I to bas na test coveka u koga ste se kleli do pre par meseci, pricali bajke o njemu? Ko je s nama, taj je dobar, ko nije, udaramo po njemu?

Djordje je jedan od onih za koje mogu da kazem da je tesko da su se kleli u gore pomenutu osobu. ;)

A Marko je isti...
Sukob je bas poceo kada mu je skrenuta paznja na greske u testu. Na zalost taj sukob se preneo ovamo, a i ti si koliko vidim uvucen u sve to.

Poslednja izmena:
Vreme je da se ova diskusija koja to vise nije, zatvori. Prepucavanja je bilo dosta...

Ostaje (ne)jasno zasto se samo i bas u ovom threadu javljaju ljudi koji vec mesec dana ne ucestvuju u diskusijama. Sto se mene licno tice, voleo bih da tako i ostane

Da, na zalost jako uvucen - i ja i ovaj sajt. Da vise ne bih bio kolateralna steta, da sa ovih 10 godina koliko uskoro puni Benchmark, i ja sa svojih 38 ne dozvolim vise da budem onaj koji treba da strada, necu dozvoliti da neko ko je upola mladji od mene ovde pravi probleme.

Licnim sukobima ovde nije mesto i cvrsto sam resen da svaku buducu provokaciju ovog tipa resim sto efikasnije - odstranjivanjem sa foruma. Sve ovo citaju ljudi koji na ovaj sajt dolaze da se informisu, vole ga, cene, postuju, oni ne moraju i nece vise ovakve stvari gledati. Opominjem da desi li se jos jednom, bez opomene resavam situaciju onako kako mislim da je u interesu ovog mesta. Razumni ce uvaziti...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno