Šta je novo?

Test: Bulldozer na vodi

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: Bulldozer na vodi

Dostizanje što većih radnih taktova je bila jedna od ideja iza Bulldozer arhitekture, ali se tokom testiranja pokazalo da dotične taktove i nije tako lako dostići sa klasičnim vazdušnim hlađenjem. Tako su maksimalni realni dometi FX-8150 sa boljim kulerima oko 4.4 do 4.5 GHz, u zavisnosti od samog primerka procesora i kvaliteta hlađenja koji pruža dotični kuler. Međutim, koji su dometi procesora sa vodenim hlađenjem? AMD nudi vrlo interesantnu opciju "fabričkog vodenog hlađenja" koja je dostupna na najbržem Bulldozer procesoru. Stoga nam se učinilo zanimljivim da isprobamo dotični i uporedimo kakve performanse i kvalitet eksploatacije možete očekivati sa vazdušnim, a kakve sa fabričkim vodenim hlađenjem...

amdfxh2o-05_s.jpg

AMD je svestan situacije u kojoj se Bulldozer serija procesora nalazi vrlo brzo nakon zvaničnog predstavljanja, a redukcija cene procesora starog manje od mesec dana je definitivan pokazatelj ove činjenice. Međutim, pored ovog poteza AMD potencijalnim kupcima Bulldozer-a nudi i opciju „fabričkog“ vodenog hlađenja koji dotičnim FX procesorima treba da omogući veću overkloking marginu, pa samim tim i bolje performanse. Tako je uz trenutno najjači FX-8150 model moguće dokupiti i fabričko AMD vodeno hlađenje, i za sada je ovaj sistem dostupan samo uz najbrži Bulldozer procesor. Kako se dalje situacija bude razvijala, verovatno će ovaj sistem biti dodatna opcija i za neke slabije modele FX procesora. Pored toga, ovo je „proba“ sa kojom AMD želi da ispita stanje na tržištu i da prosto proveri da li ima interesovanja za ovaj vid „bundle“ hlađenja.

http://hardware.benchmark.rs/kucista_napajanja_kuleri/test_bulldozer_na_vodi

das 70e vise za hladjenje da bi se izvuklo dodatnih 300-400mhZ... 😛

Uhhh, lepo. Jaako lepo. Me likes it 😛 Voltaze su extra na 4.8GHz. Ima li ovde mesta za jos, ako je i kod njega safe 1.5v kao kod Deneba i Thubana?

Ovo samo lud čovek može da kupi

Mislim da AMD nikad nije bio ovoliko u g.... pa čak i sa Phenom I generacijom, brzo je isplivao nekako. Ovo silom guraju i vodeno će da poklanjaju na kraju, baš šteta za AMD :S:

Mislim da ce ipak moja NH D 14 da hladi ovu zver bolje 🙂 Nego, ima li neko info o voltazi? Ako ovako stoje stvari, ovaj Cpu ima sanse za 5Ghz laganezi...

I sta onda, na 5Ghz hladjen sa 60e da bude jak kao i5 2500k na default? :d

Na nasu veliku zalost AMD sve vise i vise tone, al ce Intel da nas dere

To ce se tek videti sa cenama Ivy Bridge procesora kad izadju...

AMD je gotov, bez komentara sam. Ja kao okoreli AMD-ovac to moram da priznam, iako mi se to priznanje nimalo ne sviđa... 🙁

Od sada ću razmišljati zdravorazumski, a ne po brendovima kao do sada.

LOl bre, sve ste ludi. Pa Cpu je u nekim stvarima rastrtio Sandy Bridge, cak i i7!! Zavisi kome zasta treba.

"AES-NI enkripcija predstavlja skup instrukcija koja je hardverski ubrzana na novoj genraciji Intel i AMD procesora. Vidimo da je Bulldozer odličan u ovoj grupi testova što je vrlo bitan detalj koji ga preporučuje za upotrebu u poslovnim radnim stanicama visokih performansi. Razlika u odnosu na najbrže primerke Intel Sandy Bridge čipove je ubedljiva i velika a posebno obratite pažnju na detalj u vezi sa BitLocker testom jer je vremenska razlika izražena u minutima. AMD Bulldozer je prosto "rasturio" Intel Sandy Bridge sa čitavih 20 minuta razlike!"

Ja cu ga uzeti pored igrara za Crunching/Folding, a i tu ce da j.. kewu Intely sa 4 jezgra.

Ne bih se opterecivao buducnoscu AMD-a, cak i da je ona zaista ugrozena. Ni sam Intel ne zeli propast AMD-a, jer bi to u bas bliskoj ili bliskoj buducnosti davelo do deobe u samom Intelu, a to oni nikako ne zele. "There must always be a Lich King" 🙂

Poslednja izmena:
Uzimaj ta BD i neko napajanje od 1500w i vozi to na 5ghz 😀

Pročitao sam test BD na vodi i moram da kažem da sam očekivao veće frekfencije od one koja je postignuta...4.8 GHz na vodi je smešno malo. Treba da se na vodi postigne makar 5.3 do 5.5 Ghz max...

Nadam se da će februarska revizija Bulldozera zaista doneti tako očekivane boljitke.

Jos je daleko AMD od propasti... Ali se priblizavaju tom cilju 🙂 samo sto mislim da nece skoro. Inace meni odgovara da spuste jos cenu PII modelima 😀

@pedja Jaoo Pedjo, uvek sam voleo visoke peci. jos me zal za bivsom gtx 295. Nema bato dok Rus ne napravi 😀

^^^e druze,pa kada planiras da pazaris buldija? 🙂

Kao sto su vec vecina primetili, da bez AMD u "cpu igri", ostacemo na (ne)milost, Intel-u. Uostalom, Intel je probao vise puta da u potpunosti "neutralise"(u nedostatku boljeg izraza) AMD. Sto im nije proslo, posto je, na kraju dana, AMD bio punopravni saradnik Intel-a, prilikom razvoja x86 arhitekture(procitao sam na vise mesta po bench forumu, da je IBM prodao licencu Intelu za razvoj procesora, pod uslovom da postoji jos jedan proizvodjac... sto je notorna glupost, mrzelo me je da pisem eseje na tu temu, pa sam linkovao wiki stranicu na temu x86, pa koga ne mrzi, nega procita... ima podosta informacija i na ovom linku), naknadno je AMD razvio i AMD64, kao nadogradnju nad x86 procesima.

A da se lepo AMD proda Samsung-u? Ionako korejski gigant zeli da sustigne i prestigne Intel kao najveceg proizvodjaca mikroprocesora. (Intel je prvi, Samsung drugi a AMD tek 12ti na listi). Negde sam procitao da su Dell i Microsoft bili zainteresovani za preuzimanje AMD-a, ne verujem da su to bili ista vise od glasina, pa ne bih ni komentarisao iste...

Inace, pokusao sam da razmisljao proaktivnom i kreativno, na temu, kako ja(mi), kao krajnji koriscni i kupci, mozemo da sprecimo Intel da ponovo uspostavi monopol u cpu segmentu i samim tim pomogne AMD-u, da ne postane samo jos jedna recka na Intel-ovoj list "unistenih" konkurenata. Jedina ideja koja bi dala, ikakav rezulat, bi bila sledeca:
"Kupi bulldozer procesor." (obracam se samom sebi, ali svakako mozete i licno shvatiti naredne reci... sta vise, voleo bih da to i uradite), "ne moras da uzmes i ostatak konfiguracije, samo procesor... bice dovoljno. Svima koje poznajes a zele da urade upgrade postojece konfiguracije, predlozi da uzmu neku amd konfiguraciju, sa amd grafikom(ne samo jer je amd, nego jer su daleko vise cenovno/energetski efikasinije od nVidia konkurenata, evo odakle mi takav zakljucak, na tim listama, amd grafike, apsolutno dominiraju sto se efikasnosti tice)."
- I ok, ja to sada uradim i kako ce amd znati da sam ja kupio njihov proizvod, samo iz zelje da im pomognem i sprecim intel da uspostavi monopol i da nam stavlja proizvoljne cene(kao sto je vec poceo da radi sa Sandy Bridge E procesorima, pocelo je sa 580$ za najjeftiniji, sada se stiglo na 760$)?
- Pa, ja cu da napisem jedan email amd-u, kao neko ko je bio poslednjih 16 godina, Intel korisnik i fan, gde cu decidno objasniti zasto sam kupio njihov(skoro pa totalni promasaj od procesora), necu imati performanse koje bih imao sa i7-2600k, ali na kraju dana, te performanse mi nisu ni potrebne. Mozda sam naivan, lud ili nesto trece, ali mi se to cini kao jedini nacin da se nekako utice na obe americke kompanije, jer na kraju dana, jedino sto je obema bitno je profit(posto imaju deonicare koja moraju da podnose kvartalne/godisnje izvestaje).
Moze i bez email-a, naravno(ja cu ga napisati u svakom slucaju, apsolutno nebitno dal ce ga iko tamo procitati ili shvatiti ozbiljno), ali ne zelim da iko u AMD-u pomisli da se nagradjuje neuspeh i losi rezultati.

A da citiram i iwcham-a, za iste potrebe cu i ja da uzmem FX octa, cim se bude dostupan. Trosice struje kao bojler, ali dobro... prezivecu i to, vec, nekako.

Eto... toliko od mene.

Pozdrav

p.s.
@mod tim, ako poruka nije u skladu sa temom ili je u bilo kom obliku protivna pravili foruma(mislim da nije), zamolio bih da se poruka ne obrise, nego premesti na odgovarajuce mesto ili u novu temu, sta god je lakse i vise ispravno. 😉

Poslednja izmena:
PA plocu imam. RAzmisljao sam se da ubodem neki x2 240:lupko: pa da odmah po izlasku Bd-a pazarim Cpu a dualca prodam na forumu za "tepsiju pasulj" Ali, poucen iskustvom (Phenom 1, Sandy ploce...) resio sam da ipak uzmem 965 i opusteno sacekam neku reviziju cpu-a koja ce doneti otklanjanje neminovnih decjih bolesti, koje radikalno nova tehnologija nosi sa sobom. Tako da.... ne znam ljudi sta ste zapeli fail pa fail. Kao prvo, nije fail, cim u nekim programima bije Sandy sa po 20 minuta, a u drugim gde Sandy i Phenom 2 rade sa 100% ovaj radi sa 50%, sto navodi na ozbiljnu neoptimizaciju softvera. Kao drugo, brand new tech ppl. Fail ne moze biti... Moze biti pandan intel mid range, moze biti extra, videce se, ali tek videti. Tako ja bar gledam na to. Za ono zasta meni treba, ovaj Cpu vec rucka 2500k... Ovi ljudi koji koriste programe gde je BD totalno deklasirao cak 2600k sigurno nece ici na Intela... Sve zavisi od potreba i zelja...

Poslednja izmena:
@ays. Tako je, Ja sam uvek nekako bio naklonjen manjima i onima koji se zestoko bore, ne samo kada su kompjuteri u pitanju. Nekada nisam mogao da svarim Sumahera, a sada gledam svaku trku i navijam iz sveg srca da se matori popne na podijum jos jednom... Cik pogodi za koga bi navijao da sledece godine u finalu Wimbledon-a igraju Murray i Djokovic... Mali offtopic

@ays. Tako je, Ja sam uvek nekako bio naklonjen manjima i onima koji se zestoko bore, ne samo kada su kompjuteri u pitanju. Nekada nisam mogao da svarim Sumahera, a sada gledam svaku trku i navijam iz sveg srca da se matori popne na podijum jos jednom... Cik pogodi za koga bi navijao da sledece godine u finalu Wimbledon-a igraju Murray i Djokovic... Mali offtopic

Navijao sam za Barsu, kada ih je Real prasio sa 3-0 na Nou Camp i godinama pre toga, za sve osim Sumahera(sada kao i ti), za Samsung protiv Apple-a, do pre mesec dana u sferi "pametnih" telefona...itd, da ne idem jos dalje u offtopic. 😉

Generalno gledano, sada "navijam" za AMD(mogao bi neko da kaze, da bi ARM mogao da ih zameni... to nije ni smesna konstatacija, kolike su sanse da ce svi da rekompajliraju sve svoje programe da bi bili i ARM kompatibilni, a ako bi bili x86 kompatibilni, dosli bi, veoma brzo u poziciju AMD-a danas), koliko vec sutra cu da se raspitam na par mesta(maloprodaja,gde znam menadzere) kada se ocekuje FX-8xxx procesori i po kojim cenama, da bih mogao da napravim plan oko kupovine ostalih komponenti(pogotovo bitna stavka je izbor maticne).

Ah da, podosta zavisi od Microsoft-a i da li ce izbaciti neki update za Win 7, kako bi postojala veca kompatibilnost i samim tim iskoriscenost buldozer procesora.

Poslednja izmena:
Ono sto zelim da pitam, gde se primeti ta razlika sa ovim procesorima od preko 100eu 🙂 ok, kod video obrade i ?

Ono sto zelim da pitam, gde se primeti ta razlika sa ovim procesorima od preko 100eu 🙂 ok, kod video obrade i ?

Primeti se i kod onih opasnih gamer-a sto igraju u 1280*800 😛

das 70e vise za hladjenje da bi se izvuklo dodatnih 300-400mhZ... 😛

A koliko bi ti za 70 eur?

Mislim da ce ipak moja NH D 14 da hladi ovu zver bolje 🙂 Nego, ima li neko info o voltazi? Ako ovako stoje stvari, ovaj Cpu ima sanse za 5Ghz laganezi...

Ovo hladjenje je identicno sto i h60/70 (u ostalom i jeste ga Asetek pravio a ista firma je Corsair-ov partner u izradi H serije) sto bi znacilo da i jeste u rangu noctua-e, sto se tice voltaze idu na 1.5v lagano i preko 5ghz sa iole normalnim vodenim, al na OCN-u imas grupu ljudi koji su kupili FX i imas ih klokovane na 5ghz i 5.3ghz

4.8 GHz na vodi je smešno malo. Treba da se na vodi postigne makar 5.3 do 5.5 Ghz max...

I aj da ponovim, ovo hladjenje nije klasicno vodeno te se i ne moze porediti sa istim, ovo je samo u rangu najboljih vazdusnih hladjenja.

Poslednja izmena:
s16

Poenta je bila da je besmisleno davati 70e za 300-400 mhz, sta ce to kome doprineti bilo gde? Pored toga sto se procesor nije pokazao dobro i vec na visoku cenu dodati 70e je apsurd.

ja se takodje nadam da ce u februaru da bulldozer procesori budu dosta bolji, i onda mi se smesi jedan... 😀 tuban mi sluzi, ali kada sednem za lap top, ili neki drugi komp, shvatim koliko me dobro sluzi, razlike su velike, zato ne menjam amd, a i kupio sam polcu am3+ skoro samo zbog buldija..... 😀

Zar ti ne prodajes tu konf za velike novce? :d

Nazad
Vrh Dno