Šta je novo?

Test ASUS P4S533

Misa®

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
20
Kako vam se čini na prvi pogled? Kada sam video kako radi memorija zaledio sam se...

Misa® je napisao(la):
Kako vam se čini na prvi pogled? Kada sam video kako radi memorija zaledio sam se...

Sto si se zaledio ? Neiskustvo...;)
To ti je kad uzmes sve u obzir ubedljivo najbolja kupovina za P4...brza kao i najbrzi Intelovi cipsetovi (dobro de, Magick, Simpsone, priznajem Rambus je Rambus :)) a mnooogo jeftinija
Perfekcija od Asusa [TM]
Nemoj da te zbunjuju ovi sto forsiraju XP-a :D, Severna sumica je kad se digne njihov nedostizni san. Naravno, sad ce da se potegne pitanje cene :cool:
A vec mirisem i Acu ovde negde cheers

Re: Re: Test ASUS P4S533

Mister No je napisao(la):
Ti si znao da će u Sandri da blista SIS a u ostalim testovima VIA i da će Intel zaostajati, svaka ti čast.
Nisam naveo komparaciju SIS-P4 platforme i VIA-XP i to nema veze sa komentarom za memoriju.
Zašto bi me neko zbunio, obe platforme imaju svoje prednosti i mane.

Re: Re: Re: Test ASUS P4S533

Misa® je napisao(la):
Ti si znao da će u Sandri da blista SIS a u ostalim testovima VIA i da će Intel zaostajati, svaka ti čast.
Nisam naveo komparaciju SIS-P4 platforme i VIA-XP i to nema veze sa komentarom za memoriju.
Zašto bi me neko zbunio, obe platforme imaju svoje prednosti i mane.

Ovaj test (po meni!) samo pokazuje kako memorijski transfer nije previse bitan za "ukupne" performanse sistema - vaznija je "izbalansiranost" chipseta... Tacnije, dosta bolje "memorijske performanse" ne donose neko bitno poboljsanje u ukupnim performansama sistema...
Inace, test je standardno dobar (od Boze je :) ), mada je tajming malo pogresan (da ne kazem da test dosta kasni)...

Re: Re: Test ASUS P4S533

To ti je kad uzmes sve u obzir ubedljivo najbolja kupovina za P4...brza kao i najbrzi Intelovi cipsetovi (dobro de, Magick, Simpsone, priznajem Rambus je Rambus :)) a mnooogo jeftinija
Perfekcija od Asusa [TM]
Nemoj da te zbunjuju ovi sto forsiraju XP-a :D, Severna sumica je kad se digne njihov nedostizni san. Naravno, sad ce da se potegne pitanje cene :cool:
A vec mirisem i Acu ovde negde cheers

Filipenko ne talasaj mnogo, Sinisa se ratosiljao krsa na vreme, a ti se napecao u pravom trenutku. ;) Za tebe i taj cip set je misaona imenica magistrala preko 150Mhz, pa da se okrenes naopako.;)

Aca je napisao(la):
Filipenko ne talasaj mnogo, Sinisa se ratosiljao krsa na vreme, a ti se napecao u pravom trenutku. ;) Za tebe i taj cip set je misaona imenica magistrala preko 150Mhz, pa da se okrenes naopako.;)

Evo ga. Znao sam da ce morati da se javi :p
Za taj cipset misaona imenica preko 150 mhza ? Ne razumem...:D
Krsh ? Ha ha ha
Ja kad sam se napecao to je bila ubedljivo najbolja kombinacija za P4 koja je davala performanse identicne skupljim Intelovim pa cak i bolje kao sto se vidi iz testa :) a 30-40% jeftinija tako da sam bas nesrecan sto sam uzeo ovaj krsh :D
I ne razumem to za magistralu...pa nije magistrala sama sebi misaona imenica ;) vec treba da posluzi necemu, a to sto Boki ima 172 mhza magistralu pa boze moj, dao je mnooogo vise a primerak je nabo, tako da...
Moja magistrala je 145-150 mhza, kako mi dune, ne treba mi vise.
I tom magistralom sam overklokovao sistem za 50%, tj. 800 megaherca...a ti sa svojih 166 za 150 :p
A inace za mene je magistrala 160 mhza misaona imenica...:( Doduse nisam dizao napajanje preko 1.65
Naravno, asinhrono radi ihahaj.

Za Misara : Da, znao sam, imam tu plocu :) sa Nortvudom, tako da sam znao. A inace Via je jedino Bozzi pri vrhu, nigde drugde na netu osimmozda u 1 benchu ne moze ni da mu prismrdi.
Za detaljnije informacije pogledaj moj donji post

U ovom testu definitivno nesto nije sasvim kako treba

Definitivno nesto ne valja u testu.
NEMOGUCE je da su memorijski rezultati onakvi, ali ne samo oni...pogotovo cu vam to pokazati na primeru PC marka...pogledajte attach...Cpu je 1600@2320, memorija je na 145 sinhrono...nemoguce je da je Bozza dobio onakve rezultate sa memorijom na 200 asinhrono. Mogao bih jos da benchujem u 3d marku, Q3 i sl. ali me mrzi :)
Napomena : rezultat za hdd je losiji jer u XP-u nisam instalirao Sis Ide drajver...a inace testirao sm u XP-u a garantujem da bi se rezultati jos malkice popravili u Milenijumu nego me mrzelo da resetujem kad sam vec odradio bench pod XP-om cim sam procitao rezultate
Rezlutat u Bozzinom testu je bio 3901 za cpu, 4592 za memoriju i 1150 za disk.

Simpson je u Sandri na toj ploci terao memoriju na nekih 188 mhza asinhrono i on je imao oko 2800-2900 a u testu je svega oko 2450
Takodje u Q3 sam u svakoj rezoluciji imao 10-ak fpsa vise...ili je mozda u pitanju nekvalitetnija verzija Inno GTS-a:) u odnosu na Elzin koji je koriscen na testu
U 3d marku sam imao sa doticnim neklokovanim GTS-om i setovanjima koja sam naveo 4550 poena, naspram 4017 iz testa, toga se secam kao dan jer nisam verovao da mi je GTS u 3dmarku duplo ubrzao prelaskom sa VIA+Duron na Sis+P4 platformu. Znam da sam imao tacno duplo poena vise a sa starom konfiguracijom sam imao 2260. Mogao bih i to da vam testiram pa da okacim rezultat ali me mrzi da vadim GF4 iz masine i GTS-a iz kutije, ionako treba za koji dan da ide kod Gedze.
I jos jedna bitna stvar. Ova testiranja sam vrsio na sistemu na kome ima hiljadu stvari instaliranom pre mesec dana...nemoguce je da su bolji od Bozzinih na svezem sistemu sa jos memorijom na 200 mhza bas za toliko...
Drugim recima, testiranje nije objektivno, trazimo novo :p

P.S. da nije Boza slucajno iskljucio asinhroni rad pa testove u stvari izvrsio na 133mhza sinhrono, tj. na 2133 ??? To bi otprilike bilo to sto se rezultata tice...a opet neki rezultati su ok (mada ne mnogo njih :))
P.P.S. nemam nameru ovim da diskreditujem nekoga niti da solim pamet vec naprosto da ukazem da izgleda iz te ploce iz nekog razloga nije izvucen maksimum performansi, cak su rezultati u mnogim situacijama gotovo identicni obicnom 645 (bez DX) cipsetu.
Pozdrav

Srecom sacuvah rezultate!!!

Ovo je radjeno sa MAX-ovom sadasnjom memorijom Samsung 512MB DDR PC2700.

Procesor na 151,memorija 188.75(4:5) 2-2-5-2

A OVO!!!

Ista memorija isti procesor naj labavija setovanja 2.5-3-6-3

145/217.5 (4:6)

Naravno sve na ASUS P4S533;)

Re: A OVO!!!

simpson H je napisao(la):
Ista memorija isti procesor naj labavija setovanja 2.5-3-6-3

145/217.5 (4:6)

Naravno sve na ASUS P4S533;)

Kad si vec tu procitaj Acin gornji post upucen meni i nasmej se malo :p
Steta za coveka :( potpuno ga iskvario Abit :) pa misli da je jak sto sa PC 2700 ili PC3600 fura preko 200, a mi to radimo sa PC 2100 :D

Re: Re: A OVO!!!

Kad si vec tu procitaj Acin gornji post upucen meni i nasmej se malo :p
Steta za coveka :( potpuno ga iskvario Abit :) pa misli da je jak sto sa PC 2700 ili PC3600 fura preko 200, a mi to radimo sa PC 2100 :D

Posto si jos mali i da ne dodam jos nesto, da te naucim da ECC memorija i obicna nisu bas za poredjenje. Uvek je ECC memorija znatno kvalitetnija i stabilnija, zbog toga je i dosta skuplja. ;)

Dodao bih samo jos to da se iz ovih Simpsonovih rezultata lepo vidi da su ostri memorijski tajminzi bolji nego sam broj mhza na magistrali...naravno, sto se brzine memorije tice.

Za Paju : Davno nisam video neki bolji i pravilniji komentar od
"Ovaj test (po meni!) samo pokazuje kako memorijski transfer nije previse bitan za "ukupne" performanse sistema - vaznija je "izbalansiranost" chipseta... Tacnije, dosta bolje "memorijske performanse" ne donose neko bitno poboljsanje u ukupnim performansama sistema... " - Svaka cast [TM] :)

Samo ta konstatacija se pretpostavljam odnosila na to kako je SIs645DX memorijski dobar a u ostali segmentima losiji od drugih - veruj mi, apsolutno nije tako. Procitaj moje gornje postove, vidi rezultate i sve ce ti biti jasno. Pogledaj recimo PC mark moj, a zatim Bozzine rezultate drugih cipseta u PC marku - razlika je nebo i zemlja :p
Osim toga ako si procitao moje gornje postove, verovatno ti je jasno da tu nesto nije bilo sve kako treba - ima taj cipset jos bolje skorove, nego ne znam da se Bozza nije malo zbunio :)
3d mark - recimo ja imam nekih 500 poena iliti 17% vise od najbrzeg na Bozinom testu - bas Asusa P4S533 :p
PC mark rezultate ne bih ni da spominjem - 1700 poena vise za procesor, a 1200 za memoriju koja radi na 145 mhza nasuprot Bozzinih 200 ctp;
Skorovi u Sandri se manje vise poklapaju ali svi dobro znamo kako je lazljiva :)
Nazalost nemam Sysmark ili Zif Davis bencheve pa da testiram u njima, mogu samo da pretpotavim da bi i tu ovaj P4S533 oduvao ostale, kao sto i jeste slucaj na svim tesovima napolju...
U Q3 imao sam u svim rezolucijama 5-10 fpsa vise i to ne na fast + 16 bita setovanjima vec normal i 32 bita ukljucena :) tako da mi je to strasno cudno.

Naprosto, Bozza je dobio (sa izuzetkom Sandre, i mozda Q3) u svemu ostalom 5-25% manje rezultate nego bilo gde na netu, ili ovih mojih, pa zasto da ne kazem i Simpsonovih rezultata...Tu naprosto izrazavam cudjenje i moram ustati u odbranu moje ploce (ko i svi ostali sto rade:)) jer je to zaista, sa izuzetkom Intelovog cipseta sa kojim je ravnopravna manje-vise (i 40% jeftinija :p) (Rambus ne racunam) najbrza ploca, na svim testovima, koja je na 80% testova bila prva, i to naravno ne samo u memoriji vec u gotovo svemu ostalom...
Al da ne gusim vise
pozdrav
P.S. Misar, sto se tice komentara za XP to sam rekao jer sam pretpostavio da ce neko da se ubaci sa stvarima tipa "meni je XP5% sporiji a 10355 evra jeftiniji" sto me je unapred iznerviralo

Re: Re: Re: A OVO!!!

Aca je napisao(la):
Posto si jos mali i da ne dodam jos nesto, da te naucim da ECC memorija i obicna nisu bas za poredjenje. Uvek je ECC memorija znatno kvalitetnija i stabilnija, zbog toga je i dosta skuplja. ;)
Ovde si u pravu,al' mi nekako slatko da precutim to ECC :D :D .

Kosta nesto vise od regularne PC2700:( :(

...

Samo ta konstatacija se pretpostavljam odnosila na to kako je SIs645DX memorijski dobar a u ostali segmentima losiji od drugih - veruj mi, apsolutno nije tako. Procitaj moje gornje postove, vidi rezultate i sve ce ti biti jasno. Pogledaj recimo PC mark moj, a zatim Bozzine rezultate drugih cipseta u PC marku - razlika je nebo i zemlja :p
...
Nazalost nemam Sysmark ili Zif Davis bencheve pa da testiram u njima, mogu samo da pretpotavim da bi i tu ovaj P4S533 oduvao ostale, kao sto i jeste slucaj na svim tesovima napolju...
U Q3 imao sam u svim rezolucijama 5-10 fpsa vise i to ne na fast + 16 bita setovanjima vec normal i 32 bita ukljucena :) tako da mi je to strasno cudno.

P.S. Misar, sto se tice komentara za XP to sam rekao jer sam pretpostavio da ce neko da se ubaci sa stvarima tipa "meni je XP5% sporiji a 10355 evra jeftiniji" sto me je unapred iznerviralo

Najgore je sto u jednoj od masina imam P4S533, ali posto je koristim sa P4-1400MHz, nisam se potrudio da uradim neke testove... Ako neko pozajmi NW 1.6, razmislicu :)

Ploca je definitivno stabilna, ali postoji kvaka - s obzirom da koristim SCSI kontroler + HDD (U2W/LVD), kada se u sitem prikljuci IDE disk, dolazi do neverovatnog pada transfera na IDE disku. Razlog ne znam, ali mi se to nije desavalo na drugim masinama...

Konstatacija da se bolji memorijski transfer ne odrazava bitno na ukupne performanse se odnosi na SVE ploce - NISAM rekao da je P4S533 slabija u odnosu na druge u nekim kategorijama.

I da, za kraj, moj XP radi mnogo bolje nego P4 (necu da pominjem event. razliku u ceni)...

Aca je napisao(la):

Za sam pocetak moram da u inat Aci postujem jednu slicicu. :p
Pazljiviji posmatraci ce vrlo lako uociti kako ovaj Asus P4S533 stameno drzi magistralu zakucanu na 150.00 bez tako cestog odstupanja ni za 0.01 megaherc ;) sto je za svaku pohvalu pogotovo sto je ugled Asusa bio poljuljan saznanjima da stimuju magistralu za poneki mhz vise da bi na testovima bili brzi od konkurencije.
Nego Aco, pogledaj slicicu pa mi javi sta ti pise za system bus, tj. kojom ti brzinom idu podaci preko magistrale ? Meni 600, tebi bese 133 :p...ili mozda 166 ako si kloknuo XP-a. A dzaba ti rad memorije i na 250 mhza kad je magistrala koci.
Sto sam em bezobrazan em bezobziran :)
Pozdrav
P.S. da da znam, P4 je skuplji :D
P.P.S. zaboravih doduse, jel u CPUid ju za XP ispisuje 133 ili 266 tj. citali ga kao DDR sto u stvari ne bi trebalo, al ipak da pitam.

Re: Re: Re: A OVO!!!

Aca je napisao(la):

E bas si iluminirao moj razum :p
Hvala na info-u oko ECC-a :D ;) i kad si vec tu da te pitam sto nisi narucio neki ECC PC2700 umesto PC3600 kad si vec mogao ? I ako mozes da je nabavis, tj. narucis, posto bi me kostala jedna ? Naravno, Samsung
Pozdrav

Kada vec vrtite memorijske testove,onda probajte linpak,on bar ne izbacuje jedan broj,a uzasno je dobar test(barem meni)

p.s.Ovo vazi za Acu i Simpsona.

Re: Re: Re: Re: Test ASUS P4S533

Nego Aco, pogledaj slicicu pa mi javi sta ti pise za system bus, tj. kojom ti brzinom idu podaci preko magistrale ? Meni 600, tebi bese 133 :p...ili mozda 166 ako si kloknuo XP-a. A dzaba ti rad memorije i na 250 mhza kad je magistrala koci.
Sto sam em bezobrazan em bezobziran :)
Pozdrav
P.S. da da znam, P4 je skuplji :D
P.P.S. zaboravih doduse, jel u CPUid ju za XP ispisuje 133 ili 266 tj. citali ga kao DDR sto u stvari ne bi trebalo, al ipak da pitam.

Mali sto se q***s kad ne znas da letis? Mislis na ovo. :p

Re: Re: Re: Re: A OVO!!!

E bas si iluminirao moj razum :p
Hvala na info-u oko ECC-a :D ;) i kad si vec tu da te pitam sto nisi narucio neki ECC PC2700 umesto PC3600 kad si vec mogao ? I ako mozes da je nabavis, tj. narucis, posto bi me kostala jedna ? Naravno, Samsung
Pozdrav

Uvek postoji neki razlog zasto covek nesto kupuje. Za tvoju informaciju PC3600 ne postoji, :D (vidis kako si mali), samo PC3500 ali ni ona nije po JEDEC standardu. E sad zasto bas PC3500, a ne PC2700 ECC, pa ima razlog i za to, ali ne moram tebi da ga objasnjavam. :p :D

Re: Re: Re: Re: Re: A OVO!!!

Aca je napisao(la):
Uvek postoji neki razlog zasto covek nesto kupuje. Za tvoju informaciju PC3600 ne postoji, :D (vidis kako si mali), samo PC3500 ali ni ona nije po JEDEC standardu. E sad zasto bas PC3500, a ne PC2700 ECC, pa ima razlog i za to, ali ne moram tebi da ga objasnjavam. :p :D

Dobar ti je rezultat iz prethodnog posta ali je to jos uvek slabo za mojih 600 mhza system busa :p
A to za PC3600 sam te pitao jer si u sobi overkloking napisao da koristis bas tu...i meni je bilo malo cudno, ali mislio sam "zna covek sta govori..." :D
Pozdrav :wave;
P.S. sve je to isto sr**nje, Intel ili AMD.
Al intelu ipak dajem prednost :)

A ja imam Celerona 850@1122, ha!!!

Re: U ovom testu definitivno nesto nije sasvim kako treba

...nemoguce je da je Bozza dobio onakve rezultate sa memorijom na 200 asinhrono...

Izvinjavam se na zakasnelom odgovoru ali sam svakako duzan da ga dam. Test je radjen na 1.6GHz Northwood-u (16X FSB=100MHz) u asinhronom memorijskom rezimu od 200MHz. Za sve je kriv pogresan screenshot koji sam postavio u testu kako bi pokazao mogucnost asinhronog memorijskog rada na 200MHz. Medjutim, u tabeli koja opisuje test sistem navedena je radna brzina na 1,6GHz. Inace napomenuo bih jos jednu vaznu stvar a to je da kada sistemsku magistralu podignete na 133MHz a memoriju postavite u asinhroni 200MHz mod, ubrzanje memorijskog protoka je jos vece iako memorija u oba slucaja radi na 200MHz (cudo je Quad Pumped Bus).

Vrlo je interesantna i cinjenica da kada i845G postavite na FSB=133 i memoriju asinhrono ubrzate na 166MHz sistem postaje "zastrasujuce" brz, toliko da stvarnost postaje bolna po 200MHz nasvirani SiS :)

Re: Re: U ovom testu definitivno nesto nije sasvim kako treb

Bozza je napisao(la):
Vrlo je interesantna i cinjenica da kada i845G postavite na FSB=133 i memoriju asinhrono ubrzate na 166MHz sistem postaje "zastrasujuce" brz, toliko da stvarnost postaje bolna po 200MHz nasvirani SiS :)

Bozzo ovo nisi trebao da napises, ima ovde nekih (ko je rekao Filipenko :D) koji ce da svisnu. :p :D

Posted by Mister NO

Nego Aco, pogledaj slicicu pa mi javi sta ti pise za system bus, tj. kojom ti brzinom idu podaci preko magistrale ? Meni 600, tebi bese 133 ...ili mozda 166 ako si kloknuo XP-a. A dzaba ti rad memorije i na 250 mhza kad je magistrala koci

Ne shvataš neke osnovne stvari...

Athlon XP podrazumeva "EV6 Alpha" protokol pa kao i kod P4 i njegovog "Quad Pumped Bus"-a i ovde se razlikuje stvarna frekvencija FSB-a od efektivne. Ako npr. Aca (ajde uzećemo njegovu mašinu kao referencu, prosek :) ) ima recimo 200 MHz FSB-a on (FSB) efektivno radi na 400 MHz, i tako je jednake propusne moći kao i DDR400 memorija. Znači nema uskog grla na relaciji memorija-CPU, jer CPU prima informacije iz memorijskog kontrolera brzinom kojom radi i sama memorija. Problemi (uslovno rečeno) nastaju kod asinhronog rada, jer je tada memorija na npr. 333 MHz, a sam procesor je zakucan na 266 MHz FSB-a.

Ovo ograničenje koje se javlja sa DDR333 meorijom je uočeno (tj. za njega se znalo odavno, ali eto...) tako da će nova revizija Athlon XP jezgra pod nazivom Barton da (verovatno) donese potpunu podršku za DDR333 kroz FSB 166 MHz (efektivno 333 MHz). Biće tu i još 256k keša, ali je to nebitno u ovoj priči...Lično mislim da je to sve trebalo da se pojavi sa Thoroughbred-om (koji je služio da se "utrenira" 0.13m proces), ali ko mene šta pita :p

Sa druge strane P4 ima sistemsku magistralu na 100 MHz, ali je napumpana na 400 MHz (efektivno) obezbeđujući interni protok od fantastičnih 3.2 gb/s. Da bi to iskoristio treba ti naravno Rambus memorija po PC800 specifikaciji ili PC1066 za 533 MHz FSB-a. Sve ispod toga je za P4 usko grlo (opet uslovno rečeno). Doduše DDR333 ili DDR400 obezbeđuju sasvim dovoljni memorijski bandwidth za postizanje visokih performansi, jer je memorijski protok kao što je i rečeno samo jedna od stvari koje utiču na brzinu celokupnog sistema. Npr. u Photoshopu će ti se isplatiti veliki memoriski transfer kao i u igricama, ali će Word da bude "neobavešten" :) da mu je na raspolaganju prošireni memorijski bandwidth, jer mu to nije ni toliko neophodno. E, zbog toga su čike iz Intel-a svojevremeno i smislile i845 sa SDRAM-om, jer za kancelarijske poslove je ta kombinacija just fine. Moglo bi se reći da je P4+DDR, bar što se tiče P4, balans između dve krajnosti (Rambus-SDRAM)

Kod serverskih procesora se tradicionalno poimanje FSB-a gubi, jer je memorijski kontroler (najčešće) integrisan u samo jezgro CPU-a tako da radi na brzini kojom radi i CPU, pa bi se (opet uslovno rečeno ) moglo reći da je FSB jednak frekvenciji rada CPU-a. Ovo pričam zbog Hammer-a, jer će on raditi po tom principu...

Summary: Postoji stvarna i efektivna magistala, kod Athlona je stvarna 133, a efektivna (po EV6 protokolu) 266 MHz, kod P4 je stvarna 133 MHz ili 533 Quad-Pumped (opet efektivno).

Homework: :D

PS: Sve se lepo vidi na slici gde piše da je system bus 300 MHz, samo sam se zeznuo pa sam množilac stavio na 9 umesto na 10.5 :p ...Šta ću mnogo sam neiskusan.

Nije postovao sliku :( ...Nije baš toliko ni važna, pošto ih na desetine sličnih, ali ajde...

delimir je napisao(la):
Nije postovao sliku :( ...Nije baš toliko ni važna, pošto ih na desetine sličnih, ali ajde...

Kod mene pise 430Mhz za sistem bus, jel' to dobro. :p :D

P.S. Pogledaj na prethodnoj strani, treci post odozdo (215Mhz.jpg) :cool:

Re: Re: U ovom testu definitivno nesto nije sasvim kako treb

Bozza je napisao(la):
Izvinjavam se na zakasnelom odgovoru ali sam svakako duzan da ga dam. Test je radjen na 1.6GHz Northwood-u (16X FSB=100MHz) u asinhronom memorijskom rezimu od 200MHz. Za sve je kriv pogresan screenshot koji sam postavio u testu kako bi pokazao mogucnost asinhronog memorijskog rada na 200MHz. Medjutim, u tabeli koja opisuje test sistem navedena je radna brzina na 1,6GHz. Inace napomenuo bih jos jednu vaznu stvar a to je da kada sistemsku magistralu podignete na 133MHz a memoriju postavite u asinhroni 200MHz mod, ubrzanje memorijskog protoka je jos vece iako memorija u oba slucaja radi na 200MHz (cudo je Quad Pumped Bus).

Eeee, ali ako je na 1.6 onda je to to. Pozdrav Bozzo i pardoniram na sumnjicavosti.
Sto se tice konstatacija o "bolnoj" magistrali i radu momorije na asinhronom radu (ko je rekao Aca:p) popricacemo na Dual DDR-u :D Sis je ionako u startu planiran kao best buy resenje a ni ne drzim memoriju asinhrono :) sem kad isprobavam dokle masina moze odmah posle kupovine tako da...
Delimire, hvala za potpuno razjasnjenje svih aspekata materije...Ono sto mi najvise u sustini i dalje deluje bedno sto XP i P4 nisu definitivno raskinuli sa SDR resenjima pa to buni mnoge, izmedju ostalih, kao sto se vidi, i mene...
Pozdrav

Kod mene pise 430Mhz za sistem bus, jel' to dobro.

Šta da kažem...mnogima ni CPU ne radi na tom taktu :D

Delimire, hvala za potpuno razjasnjenje svih aspekata materije...Ono sto mi najvise u sustini i dalje deluje bedno sto XP i P4 nisu definitivno raskinuli sa SDR resenjima pa to buni mnoge, izmedju ostalih, kao sto se vidi, i mene...

Ne radi se o tome. Jednostavno K7 i NetBurst imaju širu magistralu u odnosu na dotadašnju dominantnu P6 arhitekturu. I dok je SDRAM bio idealno rešenje za tada domintne PIII procesore (znači stvarni takt magistrale je bio jednak efektivnoj) DDR je idealan za K7. Sve vreme je Athlon bio gušen sa SDRAM-om, ali zbog poslovne politike AMD-a (što jeftinije...) nije se odmah išlo na DDR kao rešenje, jer bi to sve bilo skuplje od konkurencije iz Intel-a (PIII+SDRAM).

Možda si čuo za VIA čip-set za S370 platformu koji je trebalo da obezbedi DDR na PIII i S370 Celeronima. Zbog gore spomenutih razloga takav čip-set je bio u performansama sporiji ili jednak BX/i815. Najveći hendikep P6 arhitekture i jeste spora interna magistrala procesora i bandwidth od svega 1050 mb/s...Sada se evo najavljuju PIII sa 400 MHz magistrale koji bi trebali da pokreću Notebook modele. Mislim da je to bolje rešenje nego li NetBurst koji je ipak malo nedorađen izašao na tržište...

Jednostavno i Athlon XP i P4 su optimizovani za bržu memoriju, s tim da je Athlon udario u plafon sa DDR266 (PC2100), a probiće ga sa Barton jezgorm, dok P4 ima prostora za dalje pumpanje, jer mu je interni propusni opseg 3200 mb/s za 400 MHz FSB-a...

Uprošćeno kod Athlona se po taktu prenose 2 podatka, a kod P4 četiri (simboljično :) ). Samim tim se takt sistemske magistrale kod Athlona množi sa 2, a kod P4 sa 4. Često se ranije govorilo da npr. keš memorija kod Athlona radi po DDR principu, e to je to.

Pozdrav.

Re: Re: Re: U ovom testu definitivno nesto nije sasvim kako

popricacemo na Dual DDR-u :D

Istina je da Dual DDR dolazi, ali ne samo iz Intel-a, već i na AMD u obliku nVidia "nForce 2" čip-seta. Taman na vreme da se upari sa Barton-om... Sve u svemu ko još uvek drži DDR266 memoriju neka se priprema za tranziciju na novi standard - DDR333.

Vrh Dno