Šta je novo?

Test: AMD Memory Entertainment Edition

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: AMD Memory Entertainment Edition

Ukoliko ste pratili vesti iz domena hardvera u poslednje vreme, sigurno vam je za oko zapala najava da će AMD uvesti na tržište RAM sa svojim brendom. Ova novost je verovatno nastala kao posledica želje AMD-a da kompletira ponudu za korisnike koji žele da poseduju kompletan računar sa znakom jednog proizvođača. Mi smo dobili priliku da vam predstavimo module iz Entertainment serije koja je samo jedna od tri koje će biti dostupne na tržištu. Naravno, sve tri su segmentirane tako da pokriju potrebe korisnika u zavisnosti od njihovih interesovanja, a model koji se našao na testu je namenjen najširoj populaciji i samim tim praktično predstavlja "value" RAM.

amd_ram_4.jpg

Kako AMD nije do sada imao iskustava na ovom polju, osim u par navrata, kada su na tržištu bile prisutne memorije sertifikovane od njihove strane, prvi korak je bio izbor kompanije koja bi stala iza njih i čija je tehnologija proverena. Izbor je pao na Patriot i prilično smo sigurni da je to bio jako dobar izbor. Naravno, na ovaj način AMD je sebi obezbedio sigurnost, a Patriot sebi još modela u ponudi, što je svakako dobro za svakoga. Ideja AMD-a sa memorijskim modulima jeste da budu optimizovani za poslednju generaciju njihovih procesora, čime bi osigurali korisniku kompatibilnost i eliminisali potencijalne probleme koji bi mogli da se jave sa bilo kojim drugim memorijama. Ovaj potez pozdravljamo, jer realno gledano, danas je toliko teško napraviti razliku između memorija (barem u bitnoj meri - prim. aut.), da je kompatibilnost možda i bitniji faktor.

amd_ram_5.jpg

AMD brendirana memorija je podeljena u tri tipa - Entertainment, Performance i Radeon Edition. Očekivano, prva serija je namenjena prosečnim korisnicima kojima je cena glavni faktor pri pravljenju izbora, dok su Performance i Radeon modeli namenjeni gejmerima i entuzijastima/overklokerima. U skladu sa tim, nije teško pretpostaviti da će osnovni model biti deklarisan na frekvencijama od 1333MHz, dok će jači modeli ići i do 2133MHz. AMD garantuje korišćenje kvalitetnih DRAM čipova na svojim modulima, kao i to da je svaki testiran pojedinačno kako bi se maksimalno smanjila šansa da korisnici imaju bilo kakve probleme.

http://hardware.benchmark.rs/memorije_i_diskovi/test_amd_memory_entertainment_edition

Cudno da ste AMD brand i AMD tweakovanu memoriju testirali na intel P55 ploci sa i750 procesorom, ali lepo je videti da radi i na konkurentskoj masini mada tesko da ce neki intelovac da je bocne. Ta memorija bi trebalo da podrzava AMD BEMP (AMD Black Edition Memory Profile) a to u ovom slucaju niste mogli da proverite.

I meni je čudno što je testirana na Intel platformi. Bilo bi mi ok da je testirana i na Intelu da se vidi kako tamo radi, ali samo na Intelu je malo čudno. Na AMD-u je trebalo testirati s obzirom da su neke memorije baš na AMD platformi bile nestabilne i nisu radile na deklarisanim tajminzima i na deklarisanim naponima. Možda sledeći put kada nabavite Performance ili Radeon meoriju testirajte na AMD platformi ;).

Meni je cudno (kad smo krenuli vec da se cudimo) da je AMD odabrao Patriot. Licno, uz Geil Patriot memorije su mi bile zadnja rupa na svirali. Tj nikad ih ne bih kupio.
Sa 1600 na 1800 i nije neki OC. :p

Ako nista..bar je cena skroz OK! 1760din 4GB..i to je od juce poskupela,bila je 1.700din. :)

Ovo je Entertainment tj value model, valjda ce biti u ponudi i ostala dva, Performance i Radeon. U svakom slucaju odlicno je da konacno postoji opcija koja ce u startu resiti sve potencijalne glavobolje oko kompatibilnosti s memorijama od kojih boluju mnoge AM3+ ploce, prakticno je samo CH5 bila sigurna da radi sa svim, svi ostali modeli su u manjoj ili vecoj meri kuburili. Sad fino, na AMD plojku-AMD memara, sipas, vozis, ne mislis.

Bas me zanima koliko ce kostati ova 2 modela iz vise klase, kada stignu do nas.

Pametan poslovan potez od Amd-a.Samo da cene budu konkurentne i cenim da će masa ljudi da kupuje ovu memaru. Što se tiče izgleda memorije extra se uklapa uz republic of gamers plojke formule e tu može i neki intel korisnik da je ubode.

Memorija k'o memorija :)

Jedino, sto izgleda mocno...

Ja sam uzeo AMD Entertainment 2x4Gb na 1600Mhz i radi bez problema na ASUS ploci M5A99X-EVO nisam nista morao da podesavam u biosu cim sam ubo memoriju u slot i upalio komp odmah je ploca digla na 1600mhz brzinu rama.

Po meni je bolje uzeti patriot G2 2x4GB cl9 za 4100 din. (sa popustom za nezaposlene,studente,.... 3600).Ista firma samo ne piše da je za AMD nego za Intel.Kod mene radi stabilno na 1600 uz podešene latencije 7-9-9.

G2 ima da se nadje i jeftinije ali nije to to. Vrlo interesanta memorija. Možda ću da osvežim mašinu sa ovom performance. Sad imam neki 2x2GB +2x2GB različit kit. Ne znam koliko čovek sad može rama da nagura u PC ali nije normalno. 8GB i opet se windows 7 x64 učitava dugo. Nadjubrio se a ne stižem da ga sredim (reinstall)

Po meni je bolje uzeti patriot G2 2x4GB cl9 za 4100 din. (sa popustom za nezaposlene,studente,.... 3600).Ista firma samo ne piše da je za AMD nego za Intel.Kod mene radi stabilno na 1600 uz podešene latencije 7-9-9.

Tu memoriju ni dzabe ne bi stavio na moju plocu.

^^Hehe,pa dobro,bila je jeftina,trebala mi je neka 2x4GB hitno a i ne jurim nikakav klok i te stvari.Ne verujem da ima velike razlike u odnosu na AMD varijantu.Meni je bitno da radi onako kako je i rečeno na pakovanju,za razliku od excelerama sa kojim sam morao prvo malo da se iscimam da bi radio onako kako se reklamira.Ko hoće više od memorije,mora malo više i da plati,opet kažem meni G2 apsolutno završava posao,nemam nikakvih problema sa njom,stoga ne bi bilo realno da se žalim na istu i što je najbitnije radi na AMD platformi iako je "Designed for Intel".Voleo bih da vidim uporedni test AMD varijante i Intel varijante Patriot memorije u istom cenovnom rangu na AMD platformi.

Ma ja je nebi stavio, jer su se neki zalili za Patriot na Asus M5A97 Pro ploci.

Baš sam malopre gledao šta ima od memorija da uzmem neki 2x4gb kit i naleteh na ovo. Možda se uskoro nađe u računaru umesto dosadašnje memorije. :)

".. i opet se windows 7 x64 učitava dugo."

Ne moze tu pomoci ni 16GB bilo kog rama,koliko jedan dobar SSD!

Danas sam uzeo kit 2x4 GB Performance Edition. Sad sam je ubacio u računar, za razliku od ovog Kingstona koji sam do sada koristio, sam BIOS je podesio na 1600Mhz, doduše na 9-9-9-28 i 1,5V. Ručno sam je namestio po fabričkoj deklaraciji na 8-9-8-24 i 1,65V. Videću kako se ponaša, ostaviću da vrti Gold Memory preko noći.

I da kada sam išao da kupim, radnik je mislio da ga zafrkavam kada sam mu tražio AMD memoriju. Tri puta me je pitao da li sam siguran da to hoću. :D

Danas sam uzeo kit 2x4 GB Performance Edition. Sad sam je ubacio u računar, za razliku od ovog Kingstona koji sam do sada koristio, sam BIOS je podesio na 1600Mhz, doduše na 9-9-9-28 i 1,5V. Ručno sam je namestio po fabričkoj deklaraciji na 8-9-8-24 i 1,65V. Videću kako se ponaša, ostaviću da vrti Gold Memory preko noći.

I da kada sam išao da kupim, radnik je mislio da ga zafrkavam kada sam mu tražio AMD memoriju. Tri puta me je pitao da li sam siguran da to hoću. :D

Klokuj to i javi dokle moze.

Klokovaću, samo da je prvo optimalno uštelujem ukoliko je moguće. Imam neki problem za koji sam mislio da će se rešiti ukoliko promenim memoriju, ali koliko vidim ostao je. :S
Ali otvoriću drugu temu za to da ne idem u oftopik.

Nazad
Vrh Dno