Šta je novo?

Test 6800 Ultra

• Začetnik teme Začetnik teme notax
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
OK, ja sam gledao i tvoje i brdo drugih testova po netu i ja nesto ne vidim tu moc nesto narocito kad je u pitanju 6800...
I Nedjo je rekao "nv40 je mocniji i (.)" ali ja zaista nisam video neko zesce dranje od strane nv40...E, al` nemoj sad "cekamo peglanje, optimizacije, znas da nV uvek laguje sa drajverom koji iskoriscava 100% snage i slicno"...

byMaX je napisao(la):
Hej bre, Borise, sto se ti sad vredjas. Meni je samo zasmetalo sto je ton bio takav da direktno pljuje po necijem trudu. Pa ako i nije savrseno, zapitaj se, sta jeste? Cinjenica je da se vise cene testovi nekog tamo Ananda, koji ni blizu nije ulazio u takve detalje, i ima 10x manje rezultata... A posto smo svoji, ajde malo da popljujemo domaci trud i rad. To je nas mentalitet i to me je zabolelo. Kao kada neko kupuje Tommy majonez i jos bi se posvadjao sa tobom u raspravi da je bolji od Dijamantovog, a realno, nije. Nemas pojma koliko mejlova (ultra ljubaznih) dobijam od komsija Hrvata za svaki test. Ne zato sto su odusevljeni, nego zato sto su takvi ljudi, i zato su ispred nas u mnogim stvarima. Kritika moze da pomogne, ali ako se postavi na pravi, drugarski nacin. Ti si je postavio kao da radis za konkurentski sajt, meni se cini. Ako si prijatelj, ton ce biti drugaciji. Barem ja to tako shvatam.

pozdrav

Priznajem ti, to sa tonom mi u životu nikada nije išlo, pa se često pogrešno razumevalo. Ne znam kako je zvučalo (najteže je biti objektivan prema sebi), ali ni u jednom trenutku nisam imao nameru da budem zlonameran.
To za komšije se slažem. I ja idem na jedan audio sajt svaki dan, i atmosfera je opuštena.

Pozdrav

Meni ni jedna ovde iznesena kritika nije izgledala kao pljuvanje, odnosno nedobronamerna ili strasno negativna. Ako neko misli da nesto nije u redu ili se ne slaze, onda misli da nije u redu - ma u kakav ti to celofan upakovao, on kada se raspakuje na povrsinu mora da izadje ono "mislim da ovde nesto nije u redu". I to ljudi cesto (i nepotrebno) dozive kao shamar.

Ji 4Tze je napisao(la):
koje ostale igre? :d

Pa one koje rade na OpenGL..Call of duty i sl..

Nesto si pobrkao...zapravo Atijev x800 podrzava buduci openGL 2.0, dok nVidia i dalje samo 1.5 🙂

Utoliko onda gore...za Nvidia-u...razvijaju PS3.0 a ono shto im najvishe lezi(lezalo) zapostavljaju....😀 eto gde je mana...
Ovo potvrdjuje i SpecViewPerf chini mi se..Sad je ATI u tom testu bolji..a bio je gori....(nek me isprave ako sam pogreshio)...Pa izgleda da ce Doom3 onda bolje raditi na ATi-ju...😀...josh samo drajveri kad stignu(4.7 i naslednici) i sama igra... pa da vidimo...

Moze da bude 6800ue brzi od XT-a...(za MAX-u) ali kakav je kvalitet slike....
Neko ce radije zrtvovati tu razliku za bolji prikaz...bar bi ja tako uradio...a sigurno i Broz.(nek me ispravim ako greshim).

I josh neshto...Da li ce 6800ue i dodtichni buduci drajveri biti samo za FarCry i sl. tj. da li ce u buducnosti morati da se insalira poseban fw za svaku igru..(zbog nv optimizacija)...mislim 61.45..FarCry drajveri 😀..ili sad ATi na to da izbaci Catalyst HL2 5.0 drajvere i sl... 😀
Dobro to je taj engine(FC) al' shta je sa ostalim igrama....za njih ce pisati druge koji ce pokvariti prve i eto gde smo....kao i uvek.

2 Broz...ATi je striktno fp24 al' nvidia NE MOZE(bar ja tako mislim, al' ako sam pogreshio, ispravi me, da potera svoju na fp24 tj nv moze samo fp16,fp32 ili fp12(onaj bedak...pa upola od ATi-a..za budzenje markova).

Uhvatili se za FarCry ko pijani plota a kad izadje HL2 i Doom3 shta ce onda?
Ko ce onda igrati FC?..pa chak i sa tim optimizacijama...koje po onim slikama deluju malo nerealno na mesto zbivanja....Mozda se nv pokazao da to moze al' izgleda da je FC za to losh primer...druga slika ajd nekako al prva i treca katastrofa...Pa nisu one zivotinje alien-i i da sa njih slizi kiselina ili sluz pa da se onako sijaju....kao bozicna jelka...pa chak i kad izdju na izvor svetlosti....Izgledaju mi ako da je neko sa ogledalom preusmerio izvor svetlosti pravo na njih...da josh jedna od metoda i nachina da se pobede te zveri jeste da se zaslepe...josh samo da to programerski bude uradjeno...pa kad se "zivotinja" onako pojavi na svetlu poche da luduje jer ne zna kud ide...a isto vazi i za player-a jer mu odsjaj od pushke pada pravo na ochi...(zar je toliko chistio pushku da se sjaji...😀...nerealno)

Poslednja izmena:
Ma da, ubace kao oruzje jedno ogledalce pa ih zaslepis i izresetas😀
Ja nikako ne mogu da te ispravim oko preciznosti rendanja nV jer i mene to strashno zanima a nikako da negde procitam o cemu se radi...

Broz je napisao(la):
Max, reci mi da li 6800 radi sa fp16 ili fp32?
ATi radi 24, jel tako?

Ne znam na koju igru mislis. nV40 moze da radi samo kao FP16 i FP32, interno. FC radi kao FX12, sa starijim drajverima i 1.0 verzijom, kao FP16 sa det 6x.xx i 1.1 verzijom, u SM3.0 codepathu (podrazumeva se FP32) ako se instalira patch koji je danas izasao 1.2 (i DX9.0c RC2).

Nego,Max posto je na tabelama sa af+aa radeonx800pro bio veoma blizu nv40 zar ovaj x800xt ne bi trebalo da ga predje?Nego da li se na x800xt dogadjaju one mane koje je Nedja opisao(vrlo cesto opadanje framerate-a bez 1GB rama)?

A za ono sto sam napisao nisi me dobro razumeo,jer sam ja mislio da nvidia izbaci jedne ili dva drajvera koji donesu veliko ubrzanje(vece od 10% ali ne svugde) po seriji cipova,tj.posto su do sada izbacili jedan "ultra" brzi drajver verovatno ce proci jos neko vreme dok se ne izbaci jos neki brzi,a mozda se to i ne dogodi.

Broz je napisao(la):
OK, ja sam gledao i tvoje i brdo drugih testova po netu i ja nesto ne vidim tu moc nesto narocito kad je u pitanju 6800...
I Nedjo je rekao "nv40 je mocniji i (.)" ali ja zaista nisam video neko zesce dranje od strane nv40...E, al` nemoj sad "cekamo peglanje, optimizacije, znas da nV uvek laguje sa drajverom koji iskoriscava 100% snage i slicno"...

A to ti nije smetalo sve ove godine kod ATi-a? Mislim, daaaaj ...

nv40 je ponovo chip koji ce najvise lezati developerima a kasnije kad izadje Quadro(mmmm) i profesionalcima u CG-u. I to sve zbog brda stvari koje podrzava hardwerski. Svaka im cast sta su sve zapakovali u njega, a tako je hlaaadan 😀 !

Sto se OGL-a tice, tu ATievu podrsku za 2.0 mozete macki o rep da okacite. Zasto? Zato sto ce se oGL u sadasnjem obliku u igrama svesti na 0. D3D ce postati jedini, a sa pojavaom XNA ... cao OGL za igre. Ali zato OGL u CG aplikacijama ostaje monopolista, i nV ce tu uvek biti u prednosti, pa makar ATi podrzavao i OGL 10.0, jer drajveri i sirova snaga koju ove karte imaju je neverovatna. To plus apsolutna podrska svih vodecih kompanija koje pisu taj sofware stavljaju nV u poziciju neprikosnovenog lidera. Tacka.

Jedna velika greska koju nVidia pravi je to sto se uvek izlete sa kartom koja radi pri nekim svojim brzinskim granicama, dok ATi uvek izadje sa veoma jakim modelom iza koga stizu pro i XT verzije ... x800XT ce sigurno biti brzi od nv40. Ali od nv45 i nekih sledecih ... videcemo.

Pa sto mene kvotova, kad nije tebi upucen post?

MAD_MUzzY je napisao(la):
A to ti nije smetalo sve ove godine kod ATi-a? Mislim, daaaaj ...

nv40 je ponovo chip koji ce najvise lezati developerima a kasnije kad izadje Quadro(mmmm) i profesionalcima u CG-u. I to sve zbog brda stvari koje podrzava hardwerski. Svaka im cast sta su sve zapakovali u njega, a tako je hlaaadan 😀 !

Sto se OGL-a tice, tu ATievu podrsku za 2.0 mozete macki o rep da okacite. Zasto? Zato sto ce se oGL u sadasnjem obliku u igrama svesti na 0. D3D ce postati jedini, a sa pojavaom XNA ... cao OGL za igre. Ali zato OGL u CG aplikacijama ostaje monopolista, i nV ce tu uvek biti u prednosti, pa makar ATi podrzavao i OGL 10.0, jer drajveri i sirova snaga koju ove karte imaju je neverovatna. To plus apsolutna podrska svih vodecih kompanija koje pisu taj sofware stavljaju nV u poziciju neprikosnovenog lidera. Tacka.

Mislim da ne mogu josh dugo da se oni ponashaju tako monopolistichki...veliki pritisak je na njima....i oni su vec klekli...MSI ih je izdao...

Postojanje Ue modela jasno pokazuje koliko je 6800 brz..:d za XT...
Uvek se nadje chip iz koga moze da se izviche koji Mhz vishe....al' oni su retki..
Ovo im uposhte nije trebalo ako se smatraju liderom...
Skidam kapu za OpenGL al' mislim da se i tu stvari menjaju...
Mogu li zamisliti jedan FireGL sa 2x360 ili ti R420 chipom(naravno 16 cevi)....
Ni ATi nije labav na tom polju...i sugurno e biti kongurencja Quadru...

Za ATi moze josh nekako da se tolerishe doterivanje drajvera i sl..poshto su jednostavno vecina igara imala nv logo na sebi(monopolisti)....pa nije ni chudo shto moraju da to rade....ali stvari se i tu menjaju polako...Na jesen mozda se desi da ugledamo neki R480 ili R500....al' nv50??

Shta se deshava sa mid karticama x600 i x300 i 6x00 ne znam ni shta ce da bude...?Kod Ati-ja igleda da ce praznine popuniti stari modeli...
Jedino x300 mozda napravi neki bum i pochisti ono djubre fx5200 sa scene...kao grafika radi reda..😀

Shta ce nv da radi sa nv40 da mu seche "ruke i noge" da bi dobila mid karticu i neshto novo...nv41 i sl.

Broz je napisao(la):

Iliti po srpski "citirao"... :angel:

Broz je napisao(la):

Ma tvoj post je kraci bio :d . Bulazis malo, pa sam hteo da te podsetim sta je bilo (i jos uvek je) sa ATi-em.

2 Ivica: Veruj mi da je FireGL smesan u odnosu na Quadro sto je x puta i dokazano, plus sam i sam probao (doduse modovane karte, ali rade (bar sto se FX->Quadro moda tice 😀)).

Ja sam rekao da ce x800XT biti brzi u igrama sa AF i AA forama, ali 6800u ima i previse snage za sadasnje i buduce naslove. Najmilije mi je bilo kad sam prokrenuo onaj GasStation demo sa kojim su se tako izblamirali u FX5xxx seriji, i video 40-60fps.

Samo neka nastave ovako. Cekamo nv45 i naredne nv50 (valjda nece da ga us*ru).

poz.

MAD_MUzzY je napisao(la):
, ali 6800u ima i previse snage za sadasnje i buduce naslove...

la-la-la-la...
mislim ovo zvuci kao "kako mali perica zamislja gpu"🙂
mislim ne znam na cemu se temelje ovakve pompezne a-la-kurir izjave?
kao da si ti jedni imao tu kartu i video je kako radi i sad uinat celom svetu kazes "u-ta-ta necu da vam kazem nista 😛 "

vidio si i ti i svi mi ovde gomilu testova i to previse snage ja ne videh...video sam puno snage ali nista vise nego kod 800xt. obe su zver i mrtva je trka.

Samo shto je x800xt "lepotica" za razliku od 6800u zveri...😀 bar po izgledu...i velichini..😀

Kad smo vec kog Quadra i FireGL-a shta je sa "divljim machkama"....?😀
A konkretno R420 FireGL...batali proshlu seriju gpu-ova....Po onim rezultatima iz specviewperfa...ne bi se bash reklo..da ce se FireGL loshe pokazati....

2 Broz: A da je mrtva trka to stoji....al' niko se ne bi bunio ni za jednu ni za drugo...kad bi mu neko dao..:d Jedino bi mozda hteo da menja za ono drugo...

Obe karte su zveri, ali ja licno cesce vozim X800XT - razmisljam da ovom vodenom cudu obezbedim alternativno vazdusno hladjenje. Da se ne cimam sa pumpicom... 😀. Takodje, cekam da vidim kako ce raditi prvi ForceWare WHQL drajveri, oficijelni, koji podrzavaju DX9.0c's SM3.0 (od 61.34 ga kao podrzavaju, ali sa njima ne moze da se aktivira SM3.0 codepath u FarCry 1.2), i kako ce raditi 4.7 Catalisti. Ovi 4.7 beta su veoam dobri (650 poena vise u 3DMarku, mada je FarCry osetno sporiji ???). Mrtva trka za sada - nV40 je brzi u vecini stvari ALI i samo ALI kada je na Ultra Extreme klokovima, sto ne moze svaki nV40. (475 / 1200). Videcemo, lagano... Tek treba da izadju fino HL2, Stalker i Doom3... Kako reche Beckovic, "Ceracemo se josh..."

byMaX je napisao(la):
Kao kada neko kupuje Tommy majonez i jos bi se posvadjao sa tobom u raspravi da je bolji od Dijamantovog, a realno, nije. Nemas pojma koliko mejlova (ultra ljubaznih) dobijam od komsija Hrvata za svaki test. Ne zato sto su odusevljeni, nego zato sto su takvi ljudi, i zato su ispred nas u mnogim stvarima.

Pogresan primer i potpuno netacan. :d . Jedino ako si jeo ne ispravan Tommy majonez. 😀 . Sto se tice Hrvata i ljubaznih mail-ova , isti su kao sto bi ti , ja ili bilo ko drugi odavde ( sem Baltazara 😛arty: ) pisao nekom tamo. To sto su ispred nas ne bih se slozio ( jel neko je spomenuo sportske dogadjaje ). Rezime , u IT sektoru preovaladjuju ( hvala bogu ) normalniji ljudi pa i komunikacija je samim tim mnogo bolja i kulturnija. Takodje mislim da ti ovde niko los post nije napisao vec samo dobronameran za sve nas.
Pa ako i nije savrseno, zapitaj se, sta jeste?
Mnogo toga Max.

Poz.

Broz je napisao(la):
la-la-la-la...
mislim ovo zvuci kao "kako mali perica zamislja gpu"🙂
mislim ne znam na cemu se temelje ovakve pompezne a-la-kurir izjave?
kao da si ti jedni imao tu kartu i video je kako radi i sad uinat celom svetu kazes "u-ta-ta necu da vam kazem nista 😛 "

vidio si i ti i svi mi ovde gomilu testova i to previse snage ja ne videh...video sam puno snage ali nista vise nego kod 800xt. obe su zver i mrtva je trka.

Jel citas ti sta ja pisem? X800xt je brzi kad se obe pritisnu. Malo, ali jeste.
Ali obe karte imaju extra snage tako da preovladjuje samo zelja da imas ovu ili onu kartu.

P.S Imam je jos uvek, a nadam se da ce tako i ostati jer nemam jednu jedinu zamerku. Evo je prikljucena na oba molexa na Eneru 360w i radi ko zmaj. Plus je hladna.

Ati je treca klasa

Ljudi ko je ovde gazda nemam pojma al ja cu svoje da kazem.Ovde sam nov,al probacu da budem realan...

Ja sam za nVidiu, prastao sam joj mnoge stvari, kao i mnogi drugi, verujem.Ali pre ce me naterati da se odazivam na Halefizika, nego na Topuz, nego da kazem da je Ati najbolji. Priznajem, nVidia je gresila u proslosti,ali molim vas neka mi neko kaze da je nV35 los GPU. Ja znam da smo svi na ovom forumu zaludjenici, ukljucujuci mene, ali ne treba da obaramo nVidiu na stvarima kao sto su 5 stepeni vece zagrevanje ili sl... I tako svi kritikuju nV. Ali niko nikad nigde nije pomenuo ponasanje radeona na STARIM igricama, dugotrajnost, kompatibilnost... Jeste, nVidia je malo skuplja ali ja cu uvek da dam 20 evrica vise da dobijem nesto stvarno dobro i da uvece mogu da legnem u krevet i da me ne grize savest sto sam kupio X800 XT i da mi leti Far Cry na 50fps, dok mi stare(!) igre poput Grand Prix 4 izgledaju kao slide show (provereno). Pa sad nek mi neko kaze da nisam u pravu.Uostalom, cuveni Far Cry na kog se svi vade moze da radi OK na 15% masina u Srbiji. Ima jos dosta stvari koje jasno pokazuju da treba kupiti nVidiu,ali necu da trosim reci... Cekam na kontra napad... :type:

Nece biti napada,nego ce da te...🙂))

Nego ja sam pre jedno dve godine(mozda i godinu i po dana) na kratko zamenio svoj gf2mx za radeon 7500 i posto sam tada imao gomilu starih igara instaliranih,samo znam da sam u jednoj imao problema(od mozda 30-40 igara razlictih zanrova) tako da za mene ATI i nije bas toliko problematican kao sto neki tvrde.A mozda mi jednostavno nisu upale igre koje lose rade na atiju...

p.s.Probaj sa tnt2 m64 sa 21.83 drajverima da odigras nesto...to je bilo najveca katastrofa,pola igara je gubila boje,teksture,...dok je sve lepo radilo sa 12.41.

Znaci ,kako se kome zalomi.Nekome je ATI pravio problema,a nekima nvidija..

Momci, u ovoj sobi se komentarisu testovi, vesti i ostalo u vezi sajta. Ovakvu uopstenu diskusiju prenesite u sobu "Video karte, monitori...", pa raspalite do mile volje...

topuz je napisao(la):
Jeste, nVidia je malo skuplja ali ja cu uvek da dam 20 evrica vise da dobijem nesto stvarno dobro i da uvece mogu da legnem u krevet i da me ne grize savest sto sam kupio X800 XT i da mi leti Far Cry na 50fps, dok mi stare(!) igre poput Grand Prix 4 izgledaju kao slide show (provereno).
Mene ovde nesto zanima, nisam ga igrao, pa ne znam... da li Grand Prix 4 uopste koristi 3d hardver?

Ja bih da pohvalim test, zaista. U principu komentari su subjektivni, maxovo izrazavanje u principu nije bitno, svi ga razumemo, a grafikoni su objektivni 🙂
Moje licno misljenje je da je x800 izasao kao pobednik iz ovog testa...obe karte su skandalozno brze, ali je ati nekako manji i lepsi 🙂
P.S Mrzim ovakve testove jer mi onda moj obozavani fx5900 izgleda kao da imam s3 virge 🙂
P.P.S Jel painkiler radi pod ogl ili d3d?

Painkiller je DX9 igra, navodno, mada mislim da je vecina efekata do PS 1.4 (DX8.1).

Ja ne znam za vas al ja odoh sutra da kupim sparkle 5900xt

Pravi izbor 😀

FarCry jos uvek ne radi dobro ni na 6800 ni na X800. Jos uvek cekam graficku na kojoj ce raditi pa da napokon pocnem da igram tu igru. Sto se mene tice i x800 i 6800 su sr**e od karti i nisu ih trebali izbacivati, dobre su za eventualan "show of" buducih tehnologija, prikaz pixel shadera itd. Dati tolike pare i biti u nemogucnosti da igras igru koja je izasla pre godinu dana (pandora tomorrow - splinter cell) u 1600x1200 sa sve na high i ukljucenim AA i AF bar na pola, je vredjanje novcanika, postenog i znojavog rada jednog prosecnog potrosaca. O FarCry-u da ne pricam, prosecni frameratovi od 60 na tim kartama...smesno... Secam se (ah) kad sam dao 200 evra za ti4200 i kad mi je sve radilo perfektno, a najjaca karta je bila ti4600...a sad za 500e i najjacom kartom...da ne duzim...sta sa igrama koje tek treba da izadju ?! Sta da ih igramo u 1024x769 na x800 ili 6800u za koje smo dali 500e ?! meni je ti4200 jos uvek dobar, razisljam o eventulano fx5900xt ili r9600xt, za ono sto mi treba posluzice, za igre koje ce izaci u narednih godinu dana ni x800 nece posluziti...doom3 cu moci i sa ti4200 da igram.

PS. test je odlicno napisan, samo je potvrdio moje misljenje koje sam gore napisao.
mojih 50 para...

Ma sta bi ti?!
Ja se i dalje igram u 800x600 BEZ FSAA i AF, pa mi ne smeta...
Meni se cak i svidja sto su igre postale daleko fleksibilnije po pitanju platforme. Sasvim je normalno da uvek mozes da napravis zahtevniju igru od trenutnog hardvera, caka je da bude igriva na sto vecem broju sistema, a s obzirom da se Doom 3 i HL2 ne pojavljuju svaki cas, moci ce da koriste i sledecu generaciju grafickih karti do krajnjih mogucnosti, sto mislim da je dobra stvar.

gx-x je napisao(la):
FarCry jos uvek ne radi dobro ni na 6800 ni na X800. Jos uvek cekam graficku na kojoj ce raditi pa da napokon pocnem da igram tu igru. Sto se mene tice i x800 i 6800 su sr**e od karti i nisu ih trebali izbacivati, dobre su za eventualan "show of" buducih tehnologija, prikaz pixel shadera itd. Dati tolike pare i biti u nemogucnosti da igras igru koja je izasla pre godinu dana (pandora tomorrow - splinter cell) u 1600x1200 sa sve na high i ukljucenim AA i AF bar na pola, je vredjanje novcanika, postenog i znojavog rada jednog prosecnog potrosaca. O FarCry-u da ne pricam, prosecni frameratovi od 60 na tim kartama...smesno... Secam se (ah) kad sam dao 200 evra za ti4200 i kad mi je sve radilo perfektno, a najjaca karta je bila ti4600...a sad za 500e i najjacom kartom...da ne duzim...sta sa igrama koje tek treba da izadju ?! Sta da ih igramo u 1024x769 na x800 ili 6800u za koje smo dali 500e ?! meni je ti4200 jos uvek dobar, razisljam o eventulano fx5900xt ili r9600xt, za ono sto mi treba posluzice, za igre koje ce izaci u narednih godinu dana ni x800 nece posluziti...doom3 cu moci i sa ti4200 da igram.

PS. test je odlicno napisan, samo je potvrdio moje misljenje koje sam gore napisao.
mojih 50 para...

A ti si 9700 i jace video kako rade samo u grafikonima cim tako pricas :trust:

gx-x je napisao(la):
FarCry jos uvek ne radi dobro ni na 6800 ni na X800. Jos uvek cekam graficku na kojoj ce raditi pa da napokon pocnem da igram tu igru....

A ja bih ti rekao nemoj uopste da je igras, igra je s**nje.
Drugi ne moraju da dele moje misljenje, svako ima svoje ukuse.

Inace, i dalje tvrdim da su "problemi" oko kojih se toliko diskutuje, mnogo vise stvar softvera nego hardvera, i da je sve moglo da bude odradjeno i lepse i manje zahtevno. Samo sto tehnicke tokove diktira novac, hw vuce sw i obrnuto.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno