Šta je novo?

Termoelement/Peltier... Ko je probao, saveti, iskustva kondenzacija, rezultati...

DJComy

Cenjen
Učlanjen(a)
01.10.2010
Poena
159
Ne znam da li je neko vec postovao i otvorio temu o ovome, ali s prve tacke gledista deluje vrlo efikasno, dok sa druge i vrlo opasno po komponente... Dakle dva su kraja, pa ako neko ima iskustva i resenja neka se javi. U pitanju je Peltier hladjenje, to je termoelement koji s jedne strane greje s druge hladi. Doduse ledi :D... Radi na +12V i postize neverovatno niske temperature. Procesor sa 25 stepeni silazi na oko -10 -20. Problem koji se javlja posle toga je kondenzacija kada se kompjuter ugasi, sto moze imati izuzetno lose posledice po komponente. Ako neko ima iskustva, zanima me da li smanjivanjem voltaze na termoelementu dobijamo temperature recimo oko 5 stepeni sto je znatno realnije i sigurnije pre svega, ili pak u tom slucaju termoelement nece ni da se upali? O ovome je rec... Cena u srbiji je 10-ak eura, dakle smesna crvena novcanica za enormni overklok...

http://www.youtube.com/watch?v=1EWJf0VlFkk

Veliko cimanje i sumljiva upotrebna vrednost za svaki dan, a da ne govorim o opasnosti.

Temperatura na kojoj ce ti biti CPU jako ce zavisiti od potrosnje procesora. Pelitier je prosta toplotna pumpa koja "pumpa" fixnu kolicinu energije sa jedne na svoju drugu povrsinu. Kolicina "prepumpane" energije zavisi malo od temperature, ali je to gotovo zanemarljivo ako se ne ide u extreme. Kuci imam peltier 180/110W. Sta ovo znaci, pa znaci da "prepumpava" 110W sa donje na gornju povrsinu + jos oko 70W gubitaka koje treba odvesti. Dimenzija je oko 30x40mm i moze raditi sve do oko 14V, a na 12 ima ovih 180/110. Na 14V ima i vise ali sa vecim gubicima, a preko toga za jos 1-2V dolazi do rizika otkaza istog. Moderan CPU sa lakocom overklokovan ima i vise od 150W tako da on jednostavno nema snage. E sada da neko ne bi pomislio kako je on slabasan i mali, kada se hladi sa Hyper 212+ "topla" strana mu je na oko 65C i nema sanse da se skine nize, a donja na oko 0C. Jedini nacin za hladjenje istog je voda. Peltieri su bili extra popularni u P2 i P3 eri kada je OC cpu trosio max 80-90W. Tada su mogli da ga odrze i na -5C ako treba, a danas za tako nesto treba ili 2 komada ili 1 dosta veci. Problem je onda hladjenje i jos na sve to 2 osrednja napajanja ili jedno kvalitetno.

Moj je savet svima da odustanu na vreme. Evo meni pomenuti peltier stoji u fioci vec 5 godina, da ima upotrebnu vrednost bio bi u kompjuteru.

Poslednja izmena:
Nedavno sam sklopio svoje prvo vodeno hladjenje. A ujedno sam i gledao temu. Tako da mi je sinula ideja za upotrebu kod vodenog hladjenja. Radi se o tome da kad je vodeno hladjenje u pitanju, peltier ne mora da se kaci na procesor, vec na rezeorvar za vodeno hladjenje. Jedino bi trebao da se nadje rezeorvar koji je tankih zidova ili da se napravi neki custom. Tako da kad je rec o kondezaciji, ona nece biti neprijatelj. Jer pod verovatnocom da ce rezeorvar da stoji u nekom cosku, kad se led otopi, nece moci da ugrozi ni jednu komponentu. A nije ni to neka kolicina da poplavi sobu :D
E sad, moralo bi da se naspe dosta antifriza da ne zamrzne sistem. Postoji verovatnoca da radijatora nece biti potrebni. Mada, to mi je doslo kao ideja koju mozda neko i upotrebi.

Mislim da problem nije rezervoar vec sam blok i creva (koji su jako blizu/na ploci, blizu ,mosfeta itd) u kojima se zadrzava tecnost ohladjena na -20 nakon paljenja-gasenja sistema, negde sam procitao da je neki baja premazao sve na ploci sa nekom smesom kojom je resio problem kondenza.

Ja nemam nikakva iskustva sa peltierom, ali i meni deluje jako zanimljivo.
Elem, ako je peltier od ~100W "slab" za procesor... hoće li uz upotrebu sa vodenim voda biti toliko hladna da će biti kondenzacije?

Stvarno je interesantna ideja koriscenje peltiera u vodenom hladjenju. Vrlo dobro hladi, a grejanje druge strane nece biti problem uz pametno postavljanje.
La Fantana radi na peltieru i mislim da se moze uticati na temperaturu tako da cak ne mora da dodje do zamrzavanja vode ili prehladnih cevi.

Ja inace planiram vodeno hladnjenje (do sada odlazem jer ne znam nista o istim, a nemam vremena da izucavam i sklapam sve sam) i vrlo sam rad da probam ovo ako neko ima konkretna resenja.

@subtractor
Ja sam gledao na jednom domacem sajtu, gde su bukvalno do zadnjeg srafa rasklopili CM V10 (najbolji vazdusni kuler ikada napravljen). Sastavni deo V10 je peltier. Koji se opciono ukljucuje na dodatni molex, tj. po zelji. U review-u je tako objasnjeno sta je peltier u potpunosti. I takodje je navedeno da na V10 on ne stvara kondezaciju i mrznjenje, s' obzirom da se to u praksi desava. Nisam samo siguran da li je tu objasnjeno kako su to izbegli. Ali ko zeli da eksperimentise, moze nesto i vizuelno dobro da napravi.

Jednostavno nisu spucali 12v na peltier. Ako su postavili manje i time ogranicili koju snagu vuce peltier, ili nekom drugom metodom, efekat hladjenja nije tako extreman te ne dolazi do kondenzacije.
Takodje cini mi se da peltier nije uvek ukljucen, tek kad procesor dostigne odredjenu temp, sto znaci da peltier ni ne dostize subzero temp - opet manje kondeza...

Ako se peltier stavi direktno na procesor, on nece ni biti hladan dovoljno da dodje do kondenzacije jer ce ga sam procesor stalno drzati toplim.

Hoce kada CPU ode u idle, onda ce da ga spusti ispod 15C da ne kazem i na 0C i eto ti kondenzacije.

hm, pa dc kontrola ventilatora bi trebalo da ide d 7-8V do 12V. Isto kao sto se kontrolise vent, tako bi mogao i peltier

Ne pricam o tome ljudi da ohladim procesor na -50, nego pricam o tome da li je moguce da se ne stavlja peltier na 12v nego recimo na 6 i da to radi dovoljno da temp procesora u Idle bude oko 5-6-7-8 stepeni a u loadu koliko vec, sta znam do 20. Ne govorim o ekstremu i abnormalnom overkloku nego o necemu sto ce da koristi svrsi. Naravno ne mora da se zakaci peltier na procesor direktno vec moze na radijator ili na rezervoar, i da to indirektno utice na temperaturu. Niko nije lud da kaci peltier od -70 stepeni direktno na komp...

Ne, problem je strasno velika razlika u potrosnji modernih procesora u Idle i Load. Ako namestis peltier na 6V on ce slabije raditi i bice OK za Idle, ali cim procesor dobije Load na sva 4 jezgra ima vrlo brzo da postane veoma vruc. Jedini nacin bi bila kontrola napona peltiera spram temperature procesora. Uz neku elektronikicu moglo bi i to da se izvede, ali opet napominjem peltieri jednostavno NEMAJu dovlojno snage za moderne procesore sa OC potrosnjom od 200+ W

Poslednja izmena:
Ne, problem je strasno velika razlika u potrosnji modernih procesora u Idle i Load. Ako namestis peltier na 6V on ce slabije raditi i bice OK za Idle, ali cim procesor dobije Load na sva 4 jezgra ima vrlo brzo da postane veoma vruc. Jedini nacin bi bila kontrola napona peltiera spram temperature procesora. Uz neku elektronikicu moglo bi i to da se izvede, ali opet napominjem peltieri jednostavno NEMAJu dovlojno snage za moderne procesore sa OC potrosnjom od 200+ W

Ja ne znam da li neko od vas razume problematiku kako treba i predlog...

Na sistem vodenog hladjenja koji u Idle ima oko 35C i u Loadu oko 50, da se na rezervoar ili radijator zakaci peltier na 6V koji ce da obori temperaturu tecnosti za 30-ak stepeni a da pritom ne ledi i stvara kondenzaciju. To je poenta price!!

Razumi da pored vode treba ohladiti i sam peltier koji u radu disipira neku toplotu.Ne odvodi on nju negde žicom.
Na vodenom je bolji samo radijator.

Na izlaz iz hladnjaka/rezervoara, a ispred procesorskog bloka stavis jos jedan blok i na njega Peltije sa hladnjakom i ventilatorom, koji se pali preko termostata podešenog na npr 20°C. Tako ti hladnjak rasprsi vecinu toplote, ohladi vodu do 30-35°C a onda nije problem da Peltije od 100W dodatno ohladi tu vodu do 20°C, a ne rizikuješ kondenz.
Win-Win po meni.:smoke:

Nazad
Vrh Dno