Šta je novo?

Termiti izjeli fontove :)

thunderchase

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2003
Poena
620
Nije smešno, nego žalosno. Uradio sam flash BIOS-a na ploči i posle uradio clean install windowsa. Međutim, sve je bilo u redu dok nisam stavio ATI drajvere koje sam koristio i prethodnih nekoliko nedelja, na istoj ploči, sa starim BIOS-om. Pošto slika govori 1K reči...

Inače su i kursori odlepili; npr. kad stavite miša u polje za pisanje, umesto kursora u obliku slova I, pojave se crne horizontalne linije, kao venecijaner 32x32 piksela :) . Tako isto i sa "rukom" kad stavite miša na link. Ima još nekih primera, al' smatram da je ovo dovoljno da eventualno prepoznate problem i ponudite rešenje?

Da, moram da kažem i da se igre tripuju, u NFSU2 i Thief3 se pojavljuju razne deformacije, linije, boje i sl.

Prilozi

• 1.png
    1.png
    10.6 KB · Pregleda: 108
  • 2.png
    2.png
    1.9 KB · Pregleda: 111
  • 3.png
    3.png
    5 KB · Pregleda: 105
  • 4.png
    4.png
    8.1 KB · Pregleda: 109
  • 5.png
    5.png
    3.1 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena od urednika:
mozda je graficka vrisnula (meorija na grafickoj)

To nije do driver-a vec ti polako ali sigurno crkava graficka kartica. Za ovo moze biti razlog prirodni kraj veka kartice, takodje, overklokovanje zna da ima isti rezultat posle 6-12 meseci a nekad i brze.

Jos jedna stvar vezano za overklokovanje (ako nisi klokovao unapred se izvinjavam :) ). Ne deklarisu proizvodjaci dzabe brzine za memoriju i procesor. A ljudi se nasli pametni kao : "Budale stavile na 300Mhz a on radi i na 450!!"

Zamor materijala i komponenti, na duge staze i pristojan vek kartice (preko tri godine) teraju proizvodjace da spustaju klok jer ta kartica treba da ti odradjuje posao niz godina a ne 12 meseci.

Poslednja izmena:
Izvadi karticu, očisti slot na ploči usisivačem i nekom četkicom, isto tako očisti celu karticu. Gumicom za brisanje, poželjno nekom tvrđom, očisti kontakte na kartici kojima se povezuje sa pločom.

Nema nikakve veze sa overklokovanjem, eventualno sa dužim pregrevanjem grafičke, prašinom ili hladnim lemom - najverovatnije na nekoj od memorija (pritisni malo svaki od memorijskih čipova, može da se desi da ostvari bolji kontakt i da mu to bude sasvim dovoljno da ispravno radi).

Heh, to je zanimljiv predlog, probaću. Pre nego što sam pročitao ovo, ceo sam komp očistio unutra sa četkicom i usisivačem. Mislio sam da vadim i kartice napolje, ali sam odustao. Probaću sad i to. Da li je moguće da je grafička kartica/memorija stradala od fleša BIOS-a na ploči, to me zanima?

Ne verujem da ima veze sa BIOS-om. Eventualno ti je problem nastao nakon usisavanja i čišćenja, možda si nešto zakačio što nije trebalo.

Može da se desi i da je update BIOS-a neku opciju pomerio. Eventualno nađi Fast Write i isključi ga. Vrati sva setovanja na default, Load BIOS defaults, pa onda vidi šta se dešava. Najlakše ti je da izvadiš karticu i vratiš je, pa tek onda da probaš sve ostalo. Vidi da li dobro leži u slotu.

Ne, ne, problemi su počeli nakon flešovanja, tj. juče, a ja sam danas popodne čistio mašinu. Inače, BIOS sam detaljno pregledao i namestio sve kako treba, Fast Write je uključen. Jednostavno, ne znam u čemu je problem, jer sve izgleda kako treba. Teško mi je da poverujem da grafička crkava - gde je baš našla da crkne odmah nakon flešovanja :) ?

Probaj svoju karticu u nekoj drugoj mašini i obrnuto, čisto radi eliminisanja...

Pre nego sto bilo sta uradis pogledaj u properties za graficku na koliko ti radi-ja sam tako imao na dva sistema stavljene razlicite drajvere koji su radili bez problema a jedan je javljao za graficku da radi na 400MHz a drugi na 500MHz. Nedugo posle toga su mi poceli slicni problemi pa sam taj drajver koji je isao na 500MHz vrlo brzo eliminisao. Sad mi se s vremena na vreme to pojavljuje ali nije u onoj meri kao sto je pocelo

Malo mi smesno zvuci, ali kako to da su samo fontovi problem?

thunderchase je napisao(la):
Fast Write je uključen

Ja te pitah da li si probao da ga isključiš? Eventualno da probaš druge drajvere? Da se poigraš sa opcijama koje imaju neke veze sa grafikom?

dr.Tiristor je napisao(la):
Malo mi smesno zvuci, ali kako to da su samo fontovi problem?

Pa rekao je da nisu samo fontovi vec mu se linije javljaju i u igrama.

BTW ja sam imao katricu koja se slicno ponasala. Nakon pojave tih crta radila je jos 20-ak dana.

=Ivan= je napisao(la):
BTW ja sam imao katricu koja se slicno ponasala. Nakon pojave tih crta radila je jos 20-ak dana.
E, znači veselo...

Sa isključenim FW je isto.

Sinoć sam opet uradio clean install, s tim što sam skinuo poslednje catalyste, 6.7. Nisam verovao kad sam video - javlja mi grešku pri instalaciji da ne postoji neki INF fajl, pa sam morao da se vratim na 6.4. BTW, je l' još neko imao problema sa 6.7?

Karticu sam vadio, ponovo čistio i vraćao i nema promene. Izgleda da joj je odzvonilo... doduše ceo komp je za reciklažu :d ...

Pa mozda ce zvucati malo *****ski, ali probaj da instaliras catalyst sa originalnog diska(znaci najstariji za tvoju karticu) ili samo za red noviji i isprobaj comp na PAR dana a ne samo trenutno.

Ma neću to :) . Šta će mi ti arhaični drajveri. Ako neće da radi sa novijim, a do juče je radila, onda nek se nosi...

Pa mozda ce zvucati malo *****ski, ali probaj da instaliras catalyst sa originalnog diska(znaci najstariji za tvoju karticu) ili samo za red noviji i isprobaj comp na PAR dana a ne samo trenutno.
Ma neću to . Šta će mi ti arhaični drajveri. Ako neće da radi sa novijim, a do juče je radila, onda nek se nosi...
!???
valjda je cilj utvrditi da li su u pitanju drajveri ili ne.

Probaj da vratis stari bios sa kojim je sve radilo, ako i dalje imas mrlje graficka riknjava,
ali mislim da bios nije dobar ili drajver nije dobar sa tim biosom u nekooj svadji su, hehe

Probaj da vratis stari bios sa kojim je sve radilo, ako i dalje imas mrlje graficka riknjava,
ali mislim da bios nije dobar ili drajver nije dobar sa tim biosom u nekooj svadji su, hehe
ili je npr. problem sa setovanjem biosa, pošto kada se flešuje bios obavezno se učitaju default podešavanja.

Zool & ostali: Bios sam 100 puta od flešovanja do danas pregledao i vratio na normalna podešavanja. Napamet sam naučio sve žive stavke. Probao sam da smanjim CAS i ostale settinge za RAM, probao sam da "rasteretim" grafičku sa njenim podešavanjima, džezirao sam sa svim što može imati neke veze, ali jednostavno nije do biosa. Vadio grafičku i vraćao, nije ni do toga. Zato sad zapamtite: ubuduće, kad flešujete bios na ploči, izvadite grafičku da je ne biste spržili, or whatever :) ...

Probao sam da smanjim CAS i ostale settinge za RAM
misliš valjda da povećaš cas i ostalo...

Zato sad zapamtite: ubuduće, kad flešujete bios na ploči, izvadite grafičku da je ne biste spržili, or whatever
ovo će ići malo teže... :D

=Ivan= je napisao(la):
Pa rekao je da nisu samo fontovi vec mu se linije javljaju i u igrama.
Pa malo mi je cudno da se artefakti u winu pojavljuju samo na slovima. Zasto ne i negde drugde?

Ja da sam na njegovom mestu, prvo bih menjao drajvere.
Onda bih smanjio klok graficke, pa vratio stari bios...
Probao karticu na drugom kompu... Probao drugu karticu u taj komp, reinstalirao win.... Pa bih i sam skontao do cega je. Dzabe svo mudrovanje ako se slabo sta preduzima.

thunderchase je napisao(la):
Sinoć sam opet uradio clean install, s tim što sam skinuo poslednje catalyste, 6.7. Nisam verovao kad sam video - javlja mi grešku pri instalaciji da ne postoji neki INF fajl, pa sam morao da se vratim na 6.4. BTW, je l' još neko imao problema sa 6.7?

Probaj sa omegom.
Imao sam ja tih zezancija sa drajverima, pogledaj OVDE, isti problem ako sam skontao sta hoces da kazes?

Darth Zool je napisao(la):
ovo će ići malo teže... :D
Ma nece, ubaci neku PCI grafulju 2MB :D i vozi... :D

Da, mislio sam na povećanje cas-a. Nema vraćanja starog bios-a, jer tad može da krene nešto naopako, pa sam ostao i bez ovog ;) ...

Da, video sam onaj thread i mislim da je isti problem u pitanju. Samo što je ovo obična Radeon 9000 Pro kartica, a mogu da se kladim da sam skinuo ispravne drajvere. Jedino ako ATI nije prestao da podržava fosile kroz nove drajvere...

Trenutno nemam dosta vremena da bih zonglirao sa drajverima, za sad radi i ovako, igre ne igram, tako da se može reći da je komp upotrebljiv i ovako ;) ...

A ***, kad ti neces da se cimas... ne znam kako da ti pomognem[o].

Termiti izjeli fontove :)
...
Ima još nekih primera, al' smatram da je ovo dovoljno da eventualno prepoznate problem i ponudite rešenje?
Trenutno nemam dosta vremena da bih zonglirao sa drajverima, za sad radi i ovako, igre ne igram, tako da se može reći da je komp upotrebljiv i ovako
A ***, kad ti neces da se cimas... ne znam kako da ti pomognem[o]
sve je već rečeno, a problem nije rešen :D

@thunderchase
kada nađeš vremena javi šta si uradio.

Poslednja izmena:
OK, evo šta sam uradio: deinstalirao sam 6.4 drajvere i stavio da Windows sam prepozna karticu i stavi svoje. To je i uradio i sad su neki iz marta 2004. Više problema nema - niti sa fontovima, niti u igri NFSU2, pošto samo nju trenutno imam instaliranu. Mislim da ne bi bilo problema ni sa ostalim igrama. Inače, pošto 6.4 definitivno neće da rade kako treba, sad ću da skinem poslednji drajver koji podržava R9000Pro, sad gledam na sajtu, a to je 6.5. Zato nije hteo da instalira 6.7 :) . Bezveze...

Evo sad se skidaju ovi, pa ću da javim rezultate kad ih instaliram.

Probao i sa 6.5 i - neće. Znači definitivno gremlini. I šta sad da radim? Da uzmem sekiru i polupam prokletu kantu?!

Ja sam ostao bez ideja, to je sigurno...

Ne, uradi clean install wina, pa probaj sa omegom 2675a ili 38205. Te su kod mene radile, samo sam imao problem sa osvezavanjem. Novije nisam uspeo ni da instaliram.

Inace, trenutno koristim drajvere koje sam dobio na disku sa karticom, i zaista nemam nikakvih problema.

A mrzi me da se cimam sa ostalima, kada ne rade kako treba....

Ne verujem da ću staviti Omegu. Pre par godina sam tako zeznuo komp sa njima, da sam odlučio da ih više ni ne probam. A kod tebe su zeznule osvežavanje.

I ja sam sad na Windows-ovim drajverima i sve radi kako treba. Biće problem ako uzmem da igram nešto novije od 2004 jer možda neće hteti da prihvati.

Sad ti gledam konfiguraciju, kakva je to ploča, da te ne zezaju drajveri zbog nje?

Inace, trenutno koristim drajvere koje sam dobio na disku sa karticom, i zaista nemam nikakvih problema.
@dr.Tiristor
možda pomogne - kod mene je takođe 9600 i sa katalistima 6.4 radi sasvim dobro tako da možda možeš da probaš.

Ne verujem da ću staviti Omegu. Pre par godina sam tako zeznuo komp sa njima, da sam odlučio da ih više ni ne probam. A kod tebe su zeznule osvežavanje.
što se samih drajvera tiče može da bude trista čuda.
ako nisi na dialupu možeš da se zezaš i probaš redom drajvere :D

nego, koliko vidim jedin stvar koja je promnjena je bios ploče.
najbolje je da flešuješ stari bios i vidiš da li se situacija vratila na staro.
pretpostavljam da imaš averziju prema flešovanju starog biosa, ali ipak to uradi.
ako problem nestane u pitanju je verzija biosa.
ako problem ostane onda je skoro sasvim sigurno krivo neko podešavanje u biosu.
npr shadow bios ili vga.
znam da si rekao da si sve pregledao sto puta, ali kada je čovek pod stresom može svašta da previdi :)

ako kojim slučajem i posle svega ovoga i dalje ne radi onda goustuj postojeći sistem i uradi na brzinu čistu instalaciju sistema i probaj samo drajvere, čisto da eliminišeš trenutnu instalaciju windowsa kao izvor problema.

usput možeš da goustuješ i sačuvaš čistu instalciju - bez bilo kakvih drajvera ili programa.
tako ubuduće možeš na brzinu da isprobaš da li je za neki problem kriv win, neki drajver ili možda aplikacija ;)

što se ovakvih stvari tiče - jednostavno goustuješ sistem pa probaš razno-razne fore.
znaš da uvek možeš da vratiš sistem u prethodno stanje.

Poslednja izmena:
Ma najlakse je da proba u drugom racunaru.

99% sam siguran da drajveri ne mogu da prouzrokuju tako nesto. Ako i dalje ima linije = Kartica je "kaput". Ako nema e onda nek se zeza sa drajverima i reinstalacijama.

Poslednja izmena:
Ne, nema više defekata, sad je 100% okay, jedino što mi se ne sviđa je to što su to drajveri od M$-a, znači oni što dolaze sa Windows-om, dakle matori su. Al' i na to ću se navići...

Prilično sam siguran da su drajveri u pitanju. Jedini logični zaključak je taj da novi drajveri neće da rade sa novim biosom na ploči. Sva ova žongliranja ukazuju na to. Kartica, iako sam prvo na to pomislio, nije kaput, naime, sad sve što "zavisi" od grafičke radi besprekorno, i igre i testovi i ostalo.

Vrh Dno