Šta je novo?

Tenda AC11, AP podesavanje

jockey

Poznat
Učlanjen(a)
27.12.2020
Poena
45
Pozdrav,
Imam problem, ili bar tako mislim, sa ovim ruterom iz naslova koji koristim kao AP.
U jednom uglu kuce imam supernova modem-ruter tehnicolor 7210. Posto nema bas nekakav jak signal, a ne mogu da ga premestim na neku centralnu poziciju, u drugom delu kuce sam postavio stari TP link 1043ND ruter. Povezani su preko svitcha i kablova u tavanskom prostoru. Posto TPlink nema AP mode podesio sam ga kako vec ide, iskljucio DHCP na njemu i dolazni kabl ubacio u LAN port. SSID sam stavio kao i na glavnom ruteru, i sve radi kako treba. Uredjaji koji se povezuju vide jednu wifi mrezu i ja ne primetim kad se veza prebaci sa rutera na AP ili obrnuto, funkcionise ok vec duze vreme.
Isto to sam hteo da uradim na drugom nivou kuce, u pitanju je nesto kao suteren. Za to sam hteo da iskoristim ruter iz naslova,koji sam koristio na drugom mestu neko vreme, sad mi stoji neiskoriscen. On u sebi ima i prebacivanje u AP mode sto sam ja i uradio. Ako sam dobro shvatio tad dolazni kabl moze u wan port, probao sam kasnije i u LAN port i nema razlike.. Problem je sto za razliku od ovog prvog AP uredjaja ova Tenda ima posebnu mrezu iako sam stavio isti SSID i pasword kao na glavnom ruteru. Znaci, moram da rucno prebacim na telefonu kad hocu WIFI sa drugog AP. Kad skeniram dostupne mreze na telefonu ili laptopu pojave mi se dve mreze sa istim imenom. Sa onim starim TP link ruterom nema tih problema, od starta je bila jedna mreza i prebacivanje je bilo neprimetno. Poenta svega je bila da ne moram da rucno prebacujem mrezu na telefonu nego da to funkcionise automatski. Pri tome mi ne treba nikakav spektakularan fast roming, samo da imam dobar signal gde god se nalazim u kuci. Kako da to izvedem sa ovom Tendom, ili gde gresim?
Jedina razlika izmedju ova dva AP je sto je TP link imao staticku adresu, ovaj drugi ne. Sad sam i za Tendu stavio staticku IP i nema promena. Pretpostavio sam da to nije problem, ali ajde da probam.

Ako se vide dva identicna ssid-a po nazivu, probaj da izjednacis wlan podesavanja na svim uredjajima, WPA2/TKIP vs WPA3/AES, bg vs n mode, itd…

Uspeo sam da sve stavim na jedan SSID, ni sam ne znam kako. Vratio sam Tendu na fabricka podesavanja i ponovo podesio AP mode i podatke za WIFI mrezu, i sad radi.
Medjutim, i dalje to nije to, mozda ja previse ocekujem.. Instalirao sam aplikaciju WIFIman i pratim kako se konekcija ponasa kako se ja krecem. Ruter od provajdera i stari TP Link funkcionisu jako lepo , konekcija prelazi sa jednog na drugi glatko, kako se kojem priblizim. Sa druge strane Tenda koja je vise udaljena ne preuzima konekciju koliko god bio blizu nje. Bukvalno stavim telefon pored on i dalje povezan na TP LInk, koji je udaljen tri zida i jedva daje 10 Mbita. Tek kad iskljucim i ponovo ukljucim WIFI on se tad zakaci za Tendu. Ocigledno ne funkcionise dobro kao AP u ovom preuzimanju signala. Gledao sam sta bih u podesavanjima promenio da mozda nesto dobijem, ali u AP modu i nema puno toga.
Sa druge strane sam iznenadjen kako ovaj Tehnikolor lepo funkcionise s praistorijskim TP Linkom. Da, na TP linku je instaliran dd-wrt mada mislim da to nista ne znaci.
Najverovatnija varijanta, ako nista ne uspem u podesavanjima, je da kupim dva nova rutera od istog proizvodjaca. Jedan bih stavio malo vise centralno u kuci, tu direktno povezao sa provajderovim ruterom na kojem bih iskljucio WIFI. Verovatno sa malo boljim uredjajem bih imao dobar signal na tom celom nivou. Ovde gde je Tenda bih stavio drugi.
Pitanje sta uzeti? Ne treba nista specijalno, netfliks,youtube, tik tok, drustvene mreze.. Da li bi neki Asus, recimo RT ax58u bio dobar, ili nesto slicno? Gornji nivo koji treba pokriti ima oko 120kvm, ovaj suteren ima oko 80kvm, zidova kao u svakoj kuci.

A kad se zakačiš na TENDU pa odeš do ova prva dva uređaja, onda ti prebaci na njih? Ili isto ostane zakačen na Tendu?
To što se vide dva signala, da nema neki od njih u nazivu razmak (space) pa da se zato vide različito?
Neko je pričao da ako hoćeš da se automatski prebacuju na jači signal iste mreže da mora da postoje neka podešavanja na ruterima (neka osetljivost, nisam stručan da kažem šta tačno) ili da se postave drugačiji nazivi SSIDova pa će telefon-uređaj da odabere jaču mrežu.
Nadam se da će ti neko reći više o tome ko zna bolje od mene :(

Kad se koriste wifi AP uredjaji razlicitih proizvodjaca na opisan nacin, onda uredjaji (Technicolor + tplink + tenda) medjusobno nemaju nikakvu asistenciju, i tako ostaje da samo klijent odabere na koji AP ce biti povezan. Asistencija postoji kod takozvanih mesh wifi mreza istog proizvodjaca.

Kad je klijent telefon, konkretno iPhone, u mrezi bez asistencije, prelazi samoinicijativno na drugi AP istog imena (SSID) a jaceg signala, relativno brzo, u roku od minut. A ako je naziv (SSID) razlicit, onda prelazi na drugu mrezu tek nakon sto RSSI spadne na oko -80dBm. Kako se npr. android telefoni ponasaju, to ne znam, a koliko se secam kod androida je moglo preko developer podesavanja da se steluje wifi roaming prioritet.

Jasno mi je da u velikoj meri wifi roming zavisi od klijenta. Cudno mi je samo da to funkcionise izmedju prastarog TP linka i Tehnicolora, a sa Tendom koji je i noviji uredjaj nikako. TP link se nalazi u jednoj prostoriji, a Tehnicolor u drugoj ,izmedju je hodnik. Kako udjem u jednu od prostorija veza glatko prelazi na uredjaj koji je tu. Iznenadjen sam kako to lepo funkcionise. Sa druge strane Tenda ne moze da preuzme vezu ni kad stavim telefon pored, a od drugog uredjaja jedva ima signala. Na Tendu, ili sa nje, veza prelazi samo ako nema uopste signala sto u jednoj kuci skoro nije moguce, uvek se signali koliko toliko preklapaju. Probao sam i da smanjim jacinu signala na Tendi, sto postoji u podesavanjima, ali nista. Razumem i da ta Tenda nije bog zna kakav uredjaj, ali imao sam ga svakako pa sam hteo da probam.
Verovatno cu uzeti dva uredjaja istog proizvodjaca.. Sad citam u odeljku "sta kupiti" preporuke. Vidim da kod cenjenijih clanova Asus i nije bas za preporuku. Verovatno cu uzeti neki Archer, mozda ax55 ili nesto slicno. Nismo u kuci zahtevni potrosaci, mozda i neki jeftiniji model.

Kao što je milion puta do sada rečeno, problem su i klijenti (telefon) i access pointovi. Klijent, jer nema logiku da potraži drugu mrežu kada signal padne na kritičan nivo, access point, koji takođe nema logiku za minimum RSSI management. Svi uređaji su ti smeće. Pogotovo ta Tenda. Osim nabavke boljih access pointova, drugog rešenja nema.

Da napisem kako sam resio problem, mozda nekom bude od koristi..
Citao preporuke, iskustva i na kraju uzeo dva TP linka ,Archer AX55 i AX53. Moglo se i sa jeftinijim njihovim uredjajima, ali sam hteo da imaju mogucost easy mesh povezivanja. Vecina njihovih novijih rutera mogu ovako da se povezuju bezicno. Vecina moze i sa kablom u mesh sto sam ja hteo da uradim. Problem je sto od svih AX uredjaja samo ax55 moze da bude main uredjaj u mesh sistemu i to kao AP, sto je meni bilo potrebno. Zato sam njega uzeo. Ovaj AX53 sam uzeo da bude satelit, mogao je i neki jeftiniji tipa AX23, ali je razlika u ceni stvarno mala.
Povezao sam AX55 u AP mod, ukljucio Easy Mash i nakacio ovaj drugi kao satelit. I sve je radilo vise manje ok, ovaj AX53 kao satelit nije imao nikakvu mogucnost pristupa i podesavanja, sve je odradjivao glavni uredjaj. Medjutim, desilo mi se da je jednom nesto zabagovalo pa sam morao da restartujem AX55 da sve opet proradi. Takodje prebacivanje izmedju 2.4 i 5 GHz nije nesto funkcionisalo glatko. Na kraju resio sam da probam sa klasicnom postavkom oba uredjaja u AP mod bez mesh konekcije. Od kad sam to uradio, sve funkcionise besprekorno. Roming funkcionise odlicno. Klijenti se povezuju na 5 GHz posto je signal bilo gde u kuci odlican. Uglavnom, vrlo sam zadovoljan kako sve radi.

Poslednja izmena:
Nisam spomenuo da sam iskljucio WIFI na Supernovinom Tehnicoloru. Ovaj AX55 sam pomerio vise ka sredini kuce, tako sam dobio da mi je jedan uredjaj dovoljan po spratu. Pokriva sve prostorije, WIFI signal je odlican bilo gde.

Nazad
Vrh Dno