Šta je novo?

Temperature ludilo PII 955BE

PHENOM II

Cenjen
Učlanjen(a)
15.08.2009
Poena
169
Evo jednog pitanja zasto su temeperature jezgara kod mene manje od temperatura CPU i to za 3 stepena.I znaci to konstantno.Cini mi se da je kod svih ostali PII 955 CPU to obrnuto.Ploca je iz potpisa a bios je najnovija verzija koja se nalazi na MSI sajtu.POOzz!!:whip:

Ako ti je za utehu, meni je CPU temp veca za 15c od temperature jezgara.
Razlicito je od ploce do ploce.

Ne znam zasto te to uopste brine... I kod mene je tako ;). Na otkljucanim procesorima ni ne mozes da vidis temperaturu jezgara, pa rade normalno.

PS Najveci proizvodjac toplote nisu jezgra procesora (kako bi mnogi mislili) vec kes memorija, koja ionako cini 70% procesora.

Ma ne brine me uopste nego mi cudno znam da uglavnom su temperature jezgara vece od temperatura samog CPU.A kod mene obrnuto i to sam probao na dve ploce pre ove sam imao neki MSi k9n2 sli Platinum. Am2+ ploca je bila u pitanju i bilo je sito!Mislim da to ne bi trebalo da bude tako.

I ja ne znam, mislim da ne mogu da budu hladnija jezbgra od CPU-a, ali meni je tako pokazivalo dok sam imao Dual Core Athlon X2 i na laptopu Turion X2 isto mi pokazuje vise za CPU nego jezgra, aza PII 955 tu su mi jezgra toplija za par stepeni...

Interesuje me bas od cega ta razlika u stepenima zavisi i zasto su kod pomenutog CPU i eto sto ti kazes @The Bear i u tvom slucaju,negde jezgra toplija a negde CPU topliji.Zbog cega je to tako i zasto?

PS Najveci proizvodjac toplote nisu jezgra procesora (kako bi mnogi mislili) vec kes memorija, koja ionako cini 70% procesora.

Mislim da nisi u pravu i da L3 kesh nije veliki "potrosac"...

Primjer:
Athlon II X4 620 bez L3, 2.6GHz, TDP 95W
Phenom II X4 945 , 3GHz, TDP 95W

Nisam imao priliku da uporedim temperature jer sam 945 imao jako kratko.
Razlika 2-3 stepena, ako me sjecanje dobro sluzi

Mislim da nisi u pravu i da L3 kesh nije veliki "potrosac"...

Ja nisam ni rekao L3 kes, vec kes u globalu. L1 kes je relativno slozen i mnogo energije se trosi upravo na njegovu sinhronizaciju. Vreme odziva L1 kesa je reda 1 ns, a tu treba dodati i asocijativnost kao jedan od uzroka povecane potrosnje. Dodaj tu jos L2 i L3 i eto veselja. :)

Primjer:
Athlon II X4 620 bez L3, 2.6GHz, TDP 95W
Phenom II X4 945 , 3GHz, TDP 95W

Ovi podaci nisu tacni.
PII X4 ima sertifikovani TDP od 125W (najjace verzije imaju 140W), a AII ima 95W. Medjutim, to je max TDP, procesor u idle trosi mnogo manje od toga, a tesko je proveriti da li zaista razvijaju toliku disipaciju i u opterecenju. Da bi poredio dva procesora, moraju im se obezbediti identicni radni uslovi (isti takt, napon i isti hladnjak). Cak i da jeste tako, razlika izmedju AII i PII je u L3 kesu, a razlika u TDP-u je 30W (sto znaci da L3 kes pravi skoro 30% potrosnje kod phenoma).

Poslednja izmena:
Na svakom AMD-u koji sam ja video je CPU topliji od jezgara ( ili,da budem precizniji,senzori tako ocitavaju). Zasto je to tako nemam pojma... :)

Evo shta kaze moj 7750 BE :

t.jpg

:wave:

Ista stvar i kod mene:

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    24.4 KB · Pregleda: 62
Ovi podaci nisu tacni.
PII X4 ima sertifikovani TDP od 125W (najjace verzije imaju 140W), a AII ima 95W. Medjutim, to je max TDP, procesor u idle trosi mnogo manje od toga, a tesko je proveriti da li zaista razvijaju toliku disipaciju i u opterecenju. Da bi poredio dva procesora, moraju im se obezbediti identicni radni uslovi (isti takt, napon i isti hladnjak).

Ovde sam uzeo X4 945 (95W):

http://geizhals.at/deutschland/a446999.html

Kazem ti da sam ih poredio, ali po sjecanju :S:
Nisam ih imao u isto vrijeme, ali ista je ploca, kuler, oba su na 3GHz (X4 620 o/c).

Ajde, nije toliko ni vazno ;)

^ Kao sto rekoh, taj podatak nije tacan. Imas na AMD-ovom sajtu sve moguce specs-ove, pa i TDP. Takodje treba uzeti u obzir da je deneb skoro duplo veci od propusa (duplo veca kontaktna povrsina) pa i to moze da utice na oslobadjanje toplote.

Necu dalje tupiti, samo cu jos reci da se na netu mogu naci silne disertacije o smanjenju potrosnje i povecanju efikasnosti kes memorije. Sigurno da to nije za dzaba ;).

Poslednja izmena:
meni je nekim cudom,sve isto :)

xn7v2c.jpg

Nadam se da smo dosad utvrdili da core temperature ne treba uzimati kao tacne, vec treba gledati temperaturu celog procesora :wave:

ENTER !
:D

Nadam se da smo dosad utvrdili da core temperature ne treba uzimati kao tacne, vec treba gledati temperaturu celog procesora :wave:

Sa cime utvrdili??
Mislim da nije to bas utvrdjeno. Evo ti primer pa mi kazi sta ovde nije tacno od temp ??
CPU 50c , a core 52c. Kod mene Linx ocitava max temp bas od jezgara i uvek su jezgra nekoliko stepeni toplija, sto je po mom misljenju i normalno.

ps. Ne gledaj rpm za cpu fan on pobrljavi cim je CPU 100% load. Ume da pokaze i 300k :D

^
Sve sto ima veze sa temepraturom procesora (gasenje racunara, throttling, brzina ventilatora) se odredjuje u odnosu na glavi senzor. Na otkljucanim procesorima per-core senzori ne rade uopste, a i na ovim zakljucanim pokazuju vrlo sarene temperature. Sta ti vise treba od toga?

^
Ne znam za tebe, ali do sada sam imao samo AMD procesore i uvek mi je citanje teperatura bilo ok. I potpuno isto u razlicitim programima.

Ti si izgleda u manjini :)

^
Ne znam za tebe, ali do sada sam imao samo AMD procesore i uvek mi je citanje teperatura bilo ok. I potpuno isto u razlicitim programima.

Ja sam imao AthlonXP, kod njega BIOS nije lepo citao temp (pokazivao 20 stepeni). Sempron je radio na nekih 50tak, mada je svaki softver dugacije ocitavao, a ocitavanja na ovom kvadu si mogao da vidis na prosloj strani.

Ama 15 puta covece isto pisem :). Sta te briga za temperaturu jezgara? Jedini senzor koji je relevantan je onaj za ceo procesor, ostali su tu fore radi. Pa pola C2D procesora ima zaglavljene per-core senzore pa opet normalno rade i imaju ocitavanje za ceo procesor.

Ostali su tu fore radi ,vrlo zanimljiva tvrdnja.jos kad bi je podkrepio neki dokazom.Xexex.

Sta ima da podkrepljujem? Cemu ti oni (realno) sluze? Ako nesto mrzim, to je da se ponavljam: glavni temperaturni senzor je jedini relevantan za sistem. Ako ti procesor po njemu pregreva, komp ce se iskljuciti, ili smanjiti radni takt. Na otkljucanim phenomima per-core senzori ne rade. Na regularnim negde pokazuju vece, negde manje temperature. Na C2D znaju da budu zaglavljeni i da pokazuju netacne podatke. Na AMD forumima kazu da ljudi ne treba da se obaziru na per-core ocitavanja. Sta ti vise od ovoga treba?

Sta ima da podkrepljujem? Cemu ti oni (realno) sluze? Ako nesto mrzim, to je da se ponavljam: glavni temperaturni senzor je jedini relevantan za sistem. Ako ti procesor po njemu pregreva, komp ce se iskljuciti, ili smanjiti radni takt. Na otkljucanim phenomima per-core senzori ne rade. Na regularnim negde pokazuju vece, negde manje temperature. Na C2D znaju da budu zaglavljeni i da pokazuju netacne podatke. Na AMD forumima kazu da ljudi ne treba da se obaziru na per-core ocitavanja. Sta ti vise od ovoga treba?

Procitah negde ovo:

"However, at the same time we have some very good news for overclocking fans. The thermal sensors integrated directly into the CPU cores of the new Phenom II X4 processors have finally been calibrated correctly. It means that during work in nominal mode and during overclocking you can finally use not only the readings off the thermal diode beneath the CPU socket, but also the readings off the CPU itself, which are more precise and have considerably lower lag effect."

Pa ako sam dobro razumeo (nisam bas dobar sa engl.) ove termalne sonde u jezgrima su sad bolje kalibrisane i daju tacnija ocitavanja i da se mogu koristiti u oc-u jer imaju znatno manji lag efekat.
Ispravite me ako gresim.

Pa ako sam dobro razumeo (nisam bas dobar sa engl.) ove termalne sonde u jezgrima su sad bolje kalibrisane i daju tacnija ocitavanja i da se mogu koristiti u oc-u jer imaju znatno manji lag efekat.
Ispravite me ako gresim.

Lepo pise, al mu ne verujem. Moj procesor je relativno nov s'obzirom na datum pojavljivanja (jezgro se pojavilo na trzistu sredinom septembra prosle godine, a moj CPU je jos mladji) i per-core senzori mere 22-23 stepena u idle. Da imam vodeno hladjenje pa i nekako, ali sa TX2 - tesko. Ne znam kako stoji stanje sa C3 deneb-ima, ali vecina C2 nema dobre per-core senzore (pokazuju neke velike razlike u odnosu na glavni senzor).

Lepo pise, al mu ne verujem. Moj procesor je relativno nov s'obzirom na datum pojavljivanja (jezgro se pojavilo na trzistu sredinom septembra prosle godine, a moj CPU je jos mladji) i per-core senzori mere 22-23 stepena u idle. Da imam vodeno hladjenje pa i nekako, ali sa TX2 - tesko. Ne znam kako stoji stanje sa C3 deneb-ima, ali vecina C2 nema dobre per-core senzore (pokazuju neke velike razlike u odnosu na glavni senzor).

To je izvadjeno iz konteksta, pa bi bilo dobro da terzazak postuje link da vidimo na sta se tacno misli.
Ti mi odgovori na pitanje u drugoj temi ;)

Izgleda da sam pogodio dobro nastelovan cpu...:D

kad smo kod temperatura .. sta predstavlja ovo obelezeno??
Znam da je TMPIN0 ploca, a TMPIN1 CPU, a sta je ovo trece TMPIN2-???

Cipset mozda?

Nazad
Vrh Dno