Šta je novo?

Temperature AMD XP procesora...

Chokky

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2003
Poena
619
Interesuje me koje su max. radne temperature AMD procesora, posebno Bartona 2500, tj. do koje sme da se greje a da nema problema sa pucanjem OS-a ili , ne daj Boze, spaljivanja! Znam da citanje temperature zavisi i od samih maticnih ploca i do polozaja sondi, ali bar da mi kazete, u grubo, do koje temp ne treba dizati paniku....

Po AMD-ovom dokumentu, "maximum die temperature" (tj temperatura supstrata), ne bi smela da
predje 85 stepeni. U vecini BIOS-a je alarm za temperaturu podesen po defaultu na 65. Ja cenim
da do 50-60 stepeni ne bi smelo da bude problema.

ma zavisi od napona i na koliko ga nasfiras... ako se greje full load preko 50C nije bas dobro... nece izdrzati preko godinu i po sa tom temp, popustice...

znaci do 50C i miran si... :)

Imam AMD-a 1700XP malko oc, napon je 1.6V i temp mu je 37 na leru i 53 recimo posle igranja NFS Underground2 ili NeverWinter nights... Igram po 2-3 sata bez prekida... :D Dok nisam stavio TT11+, pri pokretanju prime95 i posle 2-3 sata rada penjala se i do 72C (sto nikako nije dobro, nemoj da se tesis ovim podatkom :D ) Za T-bread i Barton jezgra temp ne bi smela da bude veca od 55-57C pri konstantnom full opterecenju. Pregorece tek na vise od 75C... ali ne znam koliko je to vise :D , mozda chak na 76? :D Eto toliko...

Moj athlon xp 2000+ hoce da zakuca preko 53-55c. Sad je na idle oko 36, na full load oko 45-47 i nema problema... U pitanju je t'bread A :(

t'bread A tesko moze da radi na tako niskim temperaturama, garant ti ploca "laze".

Cisto da potkrepim receno, na istoj ploci na kojoj mi sadasnji procesor [email protected] na 1.8V ne prelazi 57C pod Prime-om, isto XP2000+ t'bredA, je isao na defaultu (1666MHz, 1.65V) pod opterecenjem i do 68C, doduse sa slabijim kulerom (SkiveStream 5000rpm i TT12 2600rpm - razlika oko 5C).

Delija je napisao(la):
t'bread A tesko moze da radi na tako niskim temperaturama, garant ti ploca "laze".

Cisto da potkrepim receno, na istoj ploci na kojoj mi sadasnji procesor [email protected] na 1.8V ne prelazi 57C pod Prime-om, isto XP2000+ t'bredA, je isao na defaultu (1666MHz, 1.65V) pod opterecenjem i do 68C, doduse sa slabijim kulerom (SkiveStream 5000rpm i TT12 2600rpm - razlika oko 5C).
Ja imam isto amd xp200+ t'bread A i temperatura mi je bila 50/60.E onda ti ja lepo kupim CM PTK-002,skinem hladnjak(od TT9)ispoliram ga pastom za poliranje(neka domaca),nanesem pastu na procesor sve vratim na svoje mesto.I gle cuda temperatura je pala na 38 idle;42-43 u igrama(Toca 2 ,NFS Underground,Vampire)Pa kako je onda to nemoguce.Napominjem menjana je samo pasta i poliran hladnjak.Ne moze ploca prvo da ocitava kako treba,a da posle odjednom gresi!!!

Probao sam vise "A-ova" i generalni zakljucak je da se greje za 10-ak stepeni vise od "B-ova".

To, naravno, nije samo moj zakljucak, malo im se razlikuje arhitektura zbog cega retko koji "A" hoce iznad 2GHz, a "B-ovi" se klokuju k'o blesavi. :)

p.s. Sa TT12 na 3500rpm i procesorom na 1.5V (-0.15V u odnosu na default), 2GHz, "u leru" mi je tempa otprilike ista kao tvoja, 37-38C, a ovo je primerak koji je svojevremeno poteran i na 2.7GHz, sto znaci da bas i nije jedan od "toplijih".

Kod mene Intel max 60C u Full Loadu. Stavio sam danas Termalnu Pastu i izgleda da je manje (56-57C).

Ne verujem da laze, jer je pre ubacivanja jos tri osmice :) i skidanja stranice umeo da ode preko 60c. Evo ti trenutne temperature iz everesta (aktivna samo opera i icq, znaci cpu 5 - 10 %, nista zahtevno)

Sensor Properties:
Sensor Type Winbond W83627HF (ISA 290h)
Motherboard Name MSI K7N2 Series

Temperatures:
Motherboard 31 °C (88 °F)
CPU 38 °C (100 °F)
Maxtor 6Y120L0 24 °C (75 °F)

Cooling Fans:
CPU 2700 RPM

Jedan cooler duva direktno u hard sa donje strane (elektronika) i stvarno je hladan, tj. jedva da je mlak na dodir. Pre stavljanja tog coolera, isao je do 40 - 45

Inace, znam da se t'bredA vise greje od 'B' verzije, ali ovaj je pristojno hladjen ;) Mada bih ga rado zamenio...

Poslednja izmena:
Na tih 38C, kuler MORA da bude hladan (ne mlak!) na dodir. ;)

Sumnjiv mi je taj MSI. :trust:

Na tih 38C, kuler MORA da bude hladan (ne mlak!) na dodir.

Mislio sam na hdd, ranije je bio vreo, sad je mrtav-ladan (dobro, nije jos mrtav :D)

A cooler jeste hladan, sad sam proverio :)

Sumnjiv mi je taj MSI.

***, hteo sam da kupim epoxa, ali nisu imali, a bilo mi je hitno... Radi i MSI bez problema... Zamenice njega uskoro neki A64 i nforce3 (ili 4 ;) )

[offtopic:] nforce3 ne podrzava pci-e? I kad stizu nforce4 ploce? [/offtopic]

Poslednja izmena:
kobac_ je napisao(la):
[offtopic:] nforce3 ne podrzava pci-e? I kad stizu nforce4 ploce? [/offtopic]

Ne podrzava zato sto je Intel kasnije izbacio PCI-E. nForce 4 ploce su vec stigle (u svetu :) ). Proveri asusov sajt za novu nForce 4 plocu

Evo meni je sa konifguracijom iz signature-a idle oko 48C dok full ide do 54C, a broj obrtaja drzim na 4300. Mislim da je temperatura visoka zato sto mi rebarca od coolera nisu bas cista. Ipak je to TT12 (mislim na mali razmak izmedju rebaraca).
Edit: U sobi je oko 23C.

POZ :wave:

Poslednja izmena:
palomino 1800+ sa tt9+ idle 50 full 65 70 i gasenje
barton 2500+ box cooler idle 39 40 full 47 53
pokazuje winbond na kx7333 abit-u

Nazad
Vrh Dno