Šta je novo?

Temperatura za I7-920

@demios , pa ti ne znas da li sam ja tu mashinu platio i na koji nachin sam je dobio , pa onda nemoj ni da mi govoris da l sam se stiso il ne.

kazem,kupicu uskoro kuler, moje pitanje se odnosilo na trenutne temperature sa box coolerom.

i planiram da klokujem do 3,7 ili 3,8 maximum.

thanx.
mada mu na boxu ne pise da podrzava socket 1366, kapiram da ipak moze, right? :)

Pise na ambalazi, ja kada sam kupovao pre para meseci pisalo je, pozovi u radnji pa pitaj, ali mislim da ne postoji drugacija verzija sem te koja podrzava sve sockete.
Malo je ruznjikav onaj vent na njemu:p, ali koga je to briga, bitno je da je efikasan i tih:)

Poslednja izmena:
ma da , vratio sam procesor na default , ****s overklokovanje kad mi se onako chuje kuler , cim uzmem sad ovih dana taj titan ili mozda cm v8 , overklokovacu na 3.5 i jel onda temp ne bi trebalo da bude 44 u idlu kao sad ? jel bi mogle biti oko 30 ?

Ma to nema nikakve veze koja je temperatura u idlu, bitan je full load ;)
Nece biti 30c to je sigurno, ali kazem ti to je zadnje o cemu bi trebao da brines i totalno nebitno.

Titan je nesto bolju izbor nego V8, imao sam V8 a sada imam Titan fenrir, inace bez obzira sta kazu TRU 120 nesto je malo bolji od Titana, imao sam i njega sa i7 940, to jes sva 3 istovremeno pa sam mogao da uporedim na istom procesoru;)

Poslednja izmena:
Jest, sto *******i kaze, TRUE 120 je definitivno najbolji izbor kada je cooler u pitanju, na primer, ja sam ga kupio dok sam imao Q8300, i max temp u full loadu na 3.9GHz je bila nekih 60C.

E sada stoji privaljen na i7 920@default vrednosti, i temperatura proca varira u rasponu 36-38C, skarabudzen je na plocu, posto nemam mounting kit za njega, prosirio sam klestima kit od 775 i gurno shrafove sa podloskom ispod ploce i na jedvite jade uspeo da namontiram kuler, tako da se trenutno ne usudjujem da ga drzim clockovanog, mada je bilo izleta i drzanja na par dana na 3,6GHz kada je temp u idle-u iznosila 45C, a u full-u 66-67C.

e sada, niti je proc niti je cooler lapovan, moguce je da bi snizio temperaturu jos za par stepeni, sa mounting kitom jos vise, ali eto, niko od domacih uvoznika se jos uvek nije setio da doticne poruci... tako da, trenutno najbolji izbor predstavlja Titan.

Moje iskustvo je sledece

i7 920 C0 stepping, cilj je bio postici sub 70C na 3.4GHz sa sto nizim RPM ventilatora u kucistu, zatvorenom bocnom stranom i zatvorenim vratancima na kucistu iz potpisa.

U svim testovima je koristena push/pull kombinacija dve Noctue NFP12

Polozaj coolera, objasnjenje moje nomenklature:

horizontalan - to znaci da je paralelan sa zadnjom stranom kucista
vertikalan - to znaci da je paralelan sa grafickom

Rezultati:

1. Noctua NH-U12P, horizontalni polozaj @3.4GHz - Tmax=76C
  2. TRUE nelapovan, horizontalni polozaj @3.4GHz - Tmax = 73C
  3. TRUE lapovan, vertikalni polozaj @3.4GHz - Tmax = 71C
  4. TRUE lapovan, horizontalni polozaj @3.4GHz - Tmax = 67C

U svim testovima je koristena AS5 pasta, koja mi je stara 3-4 god tako da sumnjam da je prilicno nehomogena i losa trenutno. Tako da cu ponoviti poslednji test sa novom pastom.
Poslednji test je izvrten sa nekim GLUPIM promenama na ventovima kucista (promenjen gornji fan da ubacuje vazduh). Tako da cu i to promeniti. Ocekujem da Tmax padne za jos 1-2C, sto bi u zbiru bilo preko 10C dobitka sa TRUE u odnosu na Noctua. Naravno Noctua nije bila lapovana tako da krajnji skor nije ravnopravan.

Sve u svemu nije lose za C0 u kucistu kao moje sa low RPM case fanova.

Glavnu zaslugu za ovo poboljsanje ima dr Milos aka Demios :)

pozz
M

Poslednja izmena:
Ma ima tu josh "finesa" pa cje zaista biti zverka ;)

Moram da izvalim neke sitnice a onda idemo u poredjenja i tako to. Tipa kako da eliminishem veliki vdrop na plochi jer je u toku radjenja linx-a vcore bio 1.280 a na kraju vidish shta pishe..Ne mogu da se setim da li sam ukljucio u BIOS-u LLC. Sto znachi ovo mozhe sa mnogo manje voltazhe da ide...mora : )

Javno da se zahvalim Perica Barii-u kao i Nikolas61-u kao i vlada o -u na svemu shto su uradili za mene. Veliki ljudi i ogromna zelja za uspehom drugara, gotovo nema cenu. Okej mozhda neka vechera uleti : )))))))

Poslednja izmena:
Ma ima tu josh "finesa" pa cje zaista biti zverka ;)

Moram da izvalim neke sitnice a onda idemo u poredjenja i tako to. Tipa kako da eliminishem veliki vdrop na plochi jer je u toku radjenja linx-a vcore bio 1.280 a na kraju vidish shta pishe..Ne mogu da se setim da li sam ukljucio u BIOS-u LLC. Sto znachi ovo mozhe sa mnogo manje voltazhe da ide...mora : )

Javno da se zahvalim Perica Barii-u kao i Nikolas61-u kao i vlada o -u na svemu shto su uradili za mene. Veliki ljudi i ogromna zelja za uspehom drugara, gotovo nema cenu. Okej mozhda neka vechera uleti : )))))))

a meni da se zahvalish? dobro dobro..... :smoke:

sorry za off

Svashta pa tebi posebno a i sinocj smo se kontaktirali ;) Ono je bilo ranije :d

U brzinskom linx testu kod Perice, 6 stepeni je bolji megahalem u odnosu na TRUE black koji je kod mene. Do dushe ako se uzme u obzir da je sa megahalemom bio na otvorenom i malo jachim ventilatorom, to i nije neka preterano veilka razlika. Ovo je spakovano sve u kucjishte. Mada ruku na srce, sa kojom lakocjom se megahalem nameshta, jedino ostaje bedak shto nije ranije doshao kod nas, kapiram da bi ga svi imali umestio TRUE-a. Za TRUE trebaju mishicji a za megahalem samo osmeh i laaaagani pokreti zgloba ;] Zvuchi poznato :d

@Oki
Hehe primetio sam da su nam podesavanja skoro ista :)
A pritom i ja imam indentican vdrop sa 1.328v na 1.28v.
Inace meni se na obicnom true-u greje do 83c linx ali sa 100% iskoriscenjem memorije pri tetsu.
Pritom da se zahvalim Demios-u za poliranje mog true-a! :)

Poz :wave:

Prilozi

• Core i7.jpg
    Core i7.jpg
    303.8 KB · Pregleda: 83
^^

Shto onda znachi da je vdrop neminovan kada su u pitanju 8 fazne ploche.

Ja do dushe imam samo jednu noctua-u p12 na 1400 tako da ako bih uzeo josh jednu za push pull varijantu - bila bi josh bolje. Tachnije znam shta cju - uzecju enermax magma-u da gura a ovaj P12 da izvlachi i to cje sigurno spustiti temperature a shto se tiche buke magma cje morati da ide na ULNA :d

Voleo bih da vidim josh i7 920 on air korisnika da podele iskustva :wave:

Josh jedan svestan bump.

Poliran TRUE BLACK ovog puta bez HT-a na 4.2ghz i ukljucenim C1 max temp je 76c

Napon za vreme linx-a 1.36v QPI 1.35v

i7

@Oki da li si polirao samo kuler ili si i procesor?:)

Samo kuler. Nisam se usudio da poliram procesor, nekako mislim da je ovo blizu maksimuma sa ovim kulerom. Jedino da probam sa HT-om tih 4.2ghz ali mislim da bi tada temperature sigurno bile 85c a to mi se nekako ne dopada. To bi bilo moguce samo sa megahalem-om.

6c razlike u tom sluchaju bi bilo skroz ok ali i ne za sub 80c za 4.2ghz sa HT-om.

Kako sam mislio da cje biti, ovo je josh i skroz solidno.

@Oki
Hehe primetio sam da su nam podesavanja skoro ista :)
A pritom i ja imam indentican vdrop sa 1.328v na 1.28v.
Inace meni se na obicnom true-u greje do 83c linx ali sa 100% iskoriscenjem memorije pri tetsu.
Pritom da se zahvalim Demios-u za poliranje mog true-a! :)

Poz :wave:

Veca ti je temperatura zato sto imas 6Gb memorije a @Oki ima 3Gb to povlaci za sobom vecu temperaturu:wave:

Evo malo sam ga upeglao sa kulerom Corsair H50,a uskoro cu probati sa megahalemom.:guitar:

Prilozi

• 200x21ht-off3.jpg
    200x21ht-off3.jpg
    442.6 KB · Pregleda: 115
Ajd probaj megahalems pls pa baci screen.

Poslednja izmena:
Ljudi, u čemu je problem,
zar ne bi trebalo višu voltažu da prikazuje? I core speed, zašto samo 1600 ? :)
Ništa u BIOSu nisam dirao, tek što sam instalirao Win i počeo da ga koristim..

Prilozi

• cpuz.png
    cpuz.png
    80.6 KB · Pregleda: 68
probaj da pokrenes nesto zahtevno

vrlo verovatno ce se povecati frekvencija kad ukljucis neku igru ili neki test program

Da, u pravu ste, pokrenuo sam npr. SuperPi i frekvencija se povećala na 2.8 a voltaža na 1.28, međutim nisam znao da se tako menja...

ukljuceni su ti cpu features za stednju (imas u biosu da to ukljucis/iskljucis) koje su enabled po defaultu. kada je cpu u idle obori mnozilac (samim tim i radni takt) i napon, kako bi manje trosio, cim se pokrene nesto zahtevno takt ode na default vrednost (ili onu koju si postavio u biosu)

Vrh Dno