Šta je novo?

temperatura procesora

big

Čuven
Učlanjen(a)
17.03.2002
Poena
619
Sastavio sam neku masinu cel 633, 196mb, Abitova maticna ploca. U biosu pise da je warning temperature 70, a procesor se vrti oko te temperature. El treba da zamenim kuler ili je to normalno. Sta bi bilo kad bi ga klokovao tek??! :mad:

Pretpostavljam da ovo "se vrti" znaci da je "skoro neizdrzivo vruc za drzanje rukom". Ja sam sastavio masinu sa istim procesorom (doduse drugom maticnom plocom), i bio je na 60 stepeni, na makslimalnom opterecenju. Mislim da je 70 vec previse. Ali ne rece, jel` ta tepmperatura kad je "full load"?

Poslednja izmena:
Po meni te temperature nikako nisu normalne tj. suvise su visoke. Ukoliko me secanje dobro sluzi, svojevremeno mi je cel 750mhz radio na nekih 45 stepeni

sad sam promenio kuler i sad radi na nekih 55 stepeni. Znaci to je bio problem!

Imam celer na 766@833 na default voltazi i radi na 27 C, a kad mu iskljucim kuler i ostavim u idle dodje na nekih 37. Prosto mi cudno da vam se tolko greju. Inace iskljucivao sam kuler da bi ga utisao jer ga planiram za stalni download i bitno mi je da ne zuji nocu...

???

pazi, ja imam neku plocu ASUS tusi-m, i celeron 1.2 tualatin, i to je pokazivalo u biosu neku astronomsku temperaturu. kada sam stavio aktivan kuler na plocu, jer je bios pokazao astronomsku temperaturu ploce, on je pokazao celih 10 stepeni manje. medjutim, kada sam instalirao hardvare sensor monitor, on je pokazao kontra, cpu se greje, a ploca, kao ne. mislim realno to je na dodir bilo toplo, pa mogu da se izrazim glupo, "onako". e nakon toga je onaj softver sa diska ploce, pokazao opet nesto bezveze. stoga mozes da zaklucis svasta, ali opet je ruka, najbolji senzor !

Pa i ovih 55 nije malo, ali ako se dotle drzi ne moras da brines.

mam celer na 766@833 na default voltazi i radi na 27 C, a kad mu iskljucim kuler i ostavim u idle dodje na nekih 37.
E ovo je vec za mene nauchna fantastika//

Poslednja izmena:
Sta bi neki dali da zive u dimenziji u kojoj ti zivis :d.

A jel se to nesto dobija ako neko ima ladan procesor? :D

Na neumesne komentare necu da odgovaram.

pozdrav

Prilozi

• 1.sa kulerom.JPG
    1.sa kulerom.JPG
    78.3 KB · Pregleda: 84
  • 2.radi pi.JPG
    2.radi pi.JPG
    94 KB · Pregleda: 82
  • 3.ponovo radi pi.JPG
    3.ponovo radi pi.JPG
    94.4 KB · Pregleda: 67
  • 4.idle.JPG
    4.idle.JPG
    77.8 KB · Pregleda: 53
  • 5.ukljucen kuler.JPG
    5.ukljucen kuler.JPG
    78.1 KB · Pregleda: 72
Pa osim stabilnosti pri radu i oslobadjanja od frke da ces spaliti procesor, nista posebno.

Pa nisam ni rekao da je nesto posebno.
Samo odgovaram nevernim Tomama.

I da konacno presudim (posto sam igrom slucaja u prilici): Mihhin komp (taj rezervni Cel) je bio kod mene jedno deset dana (proslog meseca, na neki "eksperiment", ali to nije zvanicna verija za njega :D ) i stvarno sam se iznenadio kako je uopste moguce da je tepmeratura u BIOS-u tako niska. Nisam pipao procesor, jer je rasprava bila cisto "akademskog :) " karaktera. Koga jos boli uvo koliko se greje procesor, osim ako to nije nesto abnormalno tipa preko 60-65 stepeni ili ako su ti skokovi temperature nagli ili su velike amplitude skokova (skoci 15 stepeni za par sekudni, recimo)?

PA bogme i sad se temp digne na oko 62 stepena posle nekoliko sati rada. A na koliko je volti namesten da radi taj celeron koji ima cirka 30 stepeni. Ovom je Temp core 1.7V? Mozda bi trebao da promenim voltazu?? Jos nesto, mozda ima veze i to sto ja temperaturu gledam iz BIOSa, mozda je to neprecizno ili tako nesto, mada ne verujem?

Meni je proc išao do 70C. Athlon XP 2600+.
Sad ne prelazi 55C. Ode na 60 kad je napolju +30, a renderuje 3d više sati.
Zimi nikad ne prelazi +55 pod punim opterećenjem.

Evo rešenja:
1. Idi u radnju za elektroniku i kupi silikonsku pastu za hladnjak. (100 gr traje doživotno i košta oko 200 din).
2. Uzmi od keve ili komšinice ulje za podmazivanje šivaće mašine (ili neko slično - važno je da je retko (fino) -> manje viskozno)
3. Uzmi dva šestara, ili šestar i malo deblju iglu ili dve deblje igle.
4. Pakovanje papirnih maramica ili toalet papir.

Skini ventilator sa hladnjaka. Pažljivo odlepi nalepnicu sa donjeg dela ventilatora tako da može da se vrati posle. Koristeći igle pažljivo skini plastični prsten (zeger) sa osovine (tamo gde je bila nalepnica). Sad gurneš osovinicu unutra, i sa druge strane ispadne osovinica sa ventilatorom, a u ruci ti ostane okvir.
Očistiš maramicom osovinu i orvor za osovinu od prašine i masti kojom je fabrički podmazan, samo pazi da ne zagrebeš osovinu jer će da se čuje kasnije.
Kapneš ulje. Vratiš ventilator, kapneš opet ulje i vrti malo (ili duvaj u njega) da se ulje rasporedi. Vrati prsten na osovinu. Obavezno obriši zadnju stranu ako ima ulja jer se nalepnica neće zalepiti. Vrati nalepnicu i .... Wholla.

Ovako sam dobio 1000 obrtaja na kuleru. Pomaže i kad kuler počne da se dere. Šljaka već 6 meseci ko švajcarski sir... ovaj... sat.

Obriši procesor i hladnjak da se skine stara pasta. Maramicom.
Silikonska pasta se stavlja na proc u simboličnim količinama. Ljudi se *****u pa naseru paste, kao "piše pasta za hljadnjake, ajd da stavim više da bolje hladi".

Uzmi papirnu maramicu ili toalet papir i umotaj ga u vajak (može u lopticu, ali kako ćeš da držiš???)
Vrh samo malo umoči u pastu i natapkaj na procesor. Bolje je nego kad se namaže ko farba jer ostane čupavo pa se razmaže samo kad se stavi hladnjak, ali bude tanje.
Cilj je da hladnjak doiruje procesor metal na metal (bez paste između), a pasta služi da popuni mikro-pore i ogreborine (u kojima bi bio vazduh) jer bolje provodi toplotu od vazduha.
Sad vratiš sve tamo gde treba da bude i pazi da ne ostane neki rezervni deo. I...eto.......

Ovo neće pomoći onima koji nasviraju procesor da prevazilazi mogušnost hladnjaka, ali je svakako korisno znati....

Pozz...

Di ce ova Srbija, kad su i doktori poceli da sude i presudjuju ;)
Hvala na podrsci. :wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno