Šta je novo?

Temperatura procesora ili napajanje?

Ivan_Kocha

Slavan
Učlanjen(a)
24.02.2009
Poena
304
Pozdrav svima. Hteo bih da cujem vase misljenje u vezi mog problema. Naime, desilo se da mi se par puta ugasio komp, jednom u igrici a nekoliko puta primenjujuci brute - force za razbijanje rar sifre... Elem, ustanovih da nesto nije do temperature kako treba, jer kada dodje do 53, 54 C u Pc probe 2, odmah se ugasi. Negde sam citao da ako je u pitanju pregrejavanje, treba mu vremena da se komponente ohlade pa se onda startuje sistem. Naravno, on se startuje cim ga ukljucim. U PC Probe2 prag temerature je podesen na 77 C a u Biosu na 95 C. E sada, sta se tu desava, to nije neka temperatura koja bi previse opteretila procesor?
Moja konfiguracija:
CPU Phenom II X4 B55, (3.53Ghz overclock)
RAM Geil 2x2GB 1333Mhz
Napajanje LC Power Super Silent LC 6600
Grafika Ati 4870, 512MB

Moguce da je napajanje.
Za taj Phenom 54 stepena je jos uvek uredu.
4870 je glavni potrosac oko 310w.

Zaboravih da napisem u konfiguraciju maticnu ASUS M4A88TD-V EVO/USB3 - AM3, verovatno i ona uzima dobar deo od napajanja. Ako je napajanje, to verovatno znaci da nisam mogao da postignem vecu frekvenciju procesora prilikom overkloka?

Ploca je tu nebitna sto se tice potrosnje,graficka ti je veliki potrosac,pa procesor.
Pitanje je koliko moze LC 6600 da izbaci na v12 granama.
Obori klok procesora,dok ne nabavis neko kvalitetnije napajanje.

Hvala na odgovoru. :) Oboricu klok pa cu da se pozabavim testiranjem ponovo!

Oborio sam klok, medjutim ista stvar. Gasi se na 55 C bilo sta da radim. Proverio sam napajanje po granama i zacudih se da je tako siromasno. +12V1 od 15A i +12V2 od 14A. Sto mu ukupno dodje 348W... Mora da se kupi novo napajanje :)

Znaci ziva je jos uvek moja 4870 :) Jos malo pa 5 godina, ladno.

Au sad vidim sa kojim napajanjem se zezas sa 4870 i amd x4 :d Ja bih na tvom mestu ne bih palio komp dok ne kupim neko kvalitetno napajanje od bar 500W :) TT Smart 630W i miran si.

Poslednja izmena:
Ja vozio Phenom II 955BE na 3,6GHz i 6950 Sapphire Dual-X na Lc Power lc600h-12 v2.31 skoro godinu dana i napajanje se grejalo znatno, ali je imalo olaksavajucu okolnost. Koristio sam TermalTake Express Power od 250W za graficku kartu, 2x 6pin :/ Moglo je i ono samo ali je ventilator vristao, i grejalo se kao blesavo. Jedino me interesuje sa cim ga hladis, koliki je napon, je li dobra pasta ? Ovo moje je bar imalo dve grane sa po "20A". ako je imalo toliko :/

Tvoja ploča ima integrisanu grafiku, probaj samo preko nje da podigneš sistem (izvadi 4870 iz kućišta), optereti procesor pa vidi šta se dešava. Mozda je problem druge vrste, recimo CPU traži još napona pošto vidim da je otključan...

Da trosi toliko to lajkovac power napajanje bi izgorelo odma :d

300W i vise trosi R 290X i slicna kategorija, moja R9 280X (7970) trosi malo manje od 250W.

4870 = 150w
Phenom II X4 B55 je deklasiran na 80w, uz OC MAX 120W
Znaci cpu+vga= od 230 do 270w

LC6600

+12V1 23A
+12V2 25A
max. combined 500W

500w na v12 grani je dovoljno za taj komp jedino ako je doslo do nekog problema sa napajanjem ili pregrevanjem neke komponente...

Napajanje je deklarisano da ima 14/15A po 12V grani a 30/28A na 3.3V i 5V grani. Znaci njegova kombinovana snaga na 12V granama je 348W. Jos kad se uzme u obzir da LC nije poznat po velikoj efikasnosti, racunaj da tu ima realnih 300W. Znaci jedva da je dovoljno. Ja sam se zadnji put *****ao sa LC Power napajanjima, ne samo sto lazu po pitanju snage, vec ne podnose dobro temperature ispod 17C i preko 29C u sobi. Testirali su njihova najjaca 80+ Gold napajanja od 1000W, i nisu mogli ni 800W kompletnih da izvuku !

LCPower deklarise svoja napajanja na max umjesto na 'rated power' kao sto to rade ostali brendovi. Daj link tog testiranja za napajanje od 1000W, posto ja test koji sam gledao tjerali su ga i na 110%. A efikasnost nema veze sa isporukom snage, kod brendiranih napajanja. Oni moraju da isporuce to sto pise, pa makar, kao u slucaju LCPower, na max. Mozes samo da skines koji cent sa racuna za struju.

Napajanje je deklarisano da ima 14/15A po 12V grani a 30/28A na 3.3V i 5V grani. Znaci njegova kombinovana snaga na 12V granama je 348W. Jos kad se uzme u obzir da LC nije poznat po velikoj efikasnosti, racunaj da tu ima realnih 300W. Znaci jedva da je dovoljno. Ja sam se zadnji put *****ao sa LC Power napajanjima, ne samo sto lazu po pitanju snage, vec ne podnose dobro temperature ispod 17C i preko 29C u sobi. Testirali su njihova najjaca 80+ Gold napajanja od 1000W, i nisu mogli ni 800W kompletnih da izvuku !

On rece da ima ovo napajanje http://www.lc-power.de/index.php?id=181 , a to napajanje ima kao sto pise na sajtu proizvodjaca
+12V1 23A
+12V2 25A
max. combined 500W, e sad covek je pominjao da je kod njega manje ampera po granama tako da nek proveri malo bolje model napajanja pa nek javi ovde :D

E sad bez tacnih podataka ne mogu sigurno da tvrdim :/ To sto si naveo je V 2.2, ja sam gledao za stariju verziju.

To je ta verzija napajanja, medjutim, otvorio sam kuciste i citao podatke deklarisane direktno na samom napajanju. Mala je amperaza po granama (+12V1 od 15A i +12V2 od 14A)... Stoji sve da je tiho napajanje ali sumnjam da moze da isporuci potrebnu snagu kada se opterete komponente.. Da, 4870 je jedna luda graficka i danas dani radi kao sat :)) Termalna pasta je verovatno isparila, nisam menjao skoro. Provetreno je kuciste, 2x 120mm ventilatori. Bez obzira na grejanje, u biosu je prag 90 stepeni za njegovo gasenje.. Probacu da skinem graficku i da opteretim procesor, pa cemo videti za dalje..

Ja ipak verujem da je napajanje. Javi kako je proslo :)

E ovako drugari. Izvadio sam grafiku i nazalost dogadja se isto. Kada pokrenem onaj rar password unlocker koji koristi brute force, gasi mi se pc na nekih 53, 54. Uglavnom isto. Ocistio sam i hladnjak, ima malo termalne paste na procesoru. Imate li predlog sta moze da bude uzrok gasenja.Untitled.png
Ovde imate sliku HWmonitor-inga ako je ista od pomoci.

Sigurna granica za Phenom procesore je 55C za OC, a posle 62C se gase, meni je bar tako bilo sa Phenom II x4 955Be. Je li imas stock hladnjak na njemu ili nesto drugo i ja ne mogu da vidim temperature procesora sa to SS-a ? Gde sto je Cpu core temp imas samo nule. I 1,2V mi je nekako malo za phenome, mom je trebalo 1,45V za 4GHz ?!

A kako se gasi ta sigurna granica, gde to mogu da vidim? Da, stock hladnjak. Ne prikazuje mi temperature jezgara, zasto, ne znam..

Mozda si prckanjem po biosu iskljucio temperature monitoring, ili se on iskljuci kad otkljucas jezgra. I ne mozes brate rodjeni da ocekujes da otkljucas jezgra i da ga overklokujes sa stock hladnjakom a da ti se ne gasi, jos se sa njim ja verujem isporucuje slabiji hladnjak nego na Phenom IIx4 955BE( to sam zakljucio po broju obrtaja jer se moj stock na 955 vrteo na preko 7000 obrtaja). Za Phenom x4 ti treba bar Hyper 212 EVO.

Sad videh da ti je u HW monitoru prikazano da ti max vuce 160W ! To nema sanse da ohladis sa stock hladnjakom. Ili spustaj klokove, ili vrati na dual core rezim ili kupuj hladnjenje za to. kao sto sam naveo treba ti bar Hyper 212EVO od Cooler Mastera koji ima disipaciju od 180W.

Poslednja izmena:
Stoji to sve kao sto kazes, treba mi bolji hladnjak i verovatno cu i uzeti. Ali, da li ce isto biti gasenja kada u bilo kom slucaju predje tu temperaturu od 54,55 stepena?

Kad otključas procesor, senzori pobrljave ili uopšte ne očitavaju temperaturu. To što vidiš pod CPU TEMP u HWMonitoru to ti je temperatura socket-a a ne jezgra procesora.
Kupuj bolji kuler pa onda kreći sa otključavanjem i overklokovanjem.

Phenom se gasi kada predje 62C, optimalna temperatura je oko 55C, do 58C. Sa Hyper 212 EVO ces garantovati te temperature da ostanu u granicama normale. Ali ako jos uvek sumnjas u napajanje, vrati klokove na pocetne vrednosti, pa pokusaj da odradis neki stes test ili probijanje sifre na silu.

Imam i ja slican problem, a pritom posedujem isto napajanje , jednostavno se racunar ugasi prilikom igranja ,zadnji put wot posle samo 20 min igre , evo sada sam igrao wot preko dva sata i nije se ugasio pa preso na nfs most wanted i radi sve na max, samo sto tem procesora ne prelazi 51-52 C a kuler vrti preko 6000 rpm, tako da se danas nije gasio stim sto sam otvorio bocnu stranu kucista, ovih dana uzimam hladnjak koji ste preporucili gore pa cemo videti . :D

Hyper 212 EVO je mnogo tezak da se pobedi sto se tice performansi vs cene. Razlika po pitanju buke je nebo i zemlja, ako je isti cooler kao na phenom ii 955, onaj sa dva heat pipe sto izlaze iz baze. I kod tebe je izgleda novija verzija tog napajanja sa 23/24A na 12V granama ? I ako se gasi valjalo bi azurirati bios i proveriti temperature ostalih komponenti i koji ti kod daje pri BSOD-u ili se samo ugasi ?

Jos jedno pitanje. Da li je dobro da napon varira izmedju 1.056 i 1.428 na VCore-u. Posto je podeseno u biosu clock CPU na 10% i automatski podesava napon, ili je bilje setovati manuelni napon od 1.325 da se ne desavaju te varijacije?

Nazad
Vrh Dno