Šta je novo?

Temperatura proc. i hdd-a

pharmacist

Čuven
Učlanjen(a)
20.05.2004
Poena
620
Ploca matsonic ms8157e (integr. vga), atlhlon xp1800+ (default vrednosti) temp. procesora ide do 46 stepeni, a hdd (maxtor 80gb) 39 stepeni. Napajeanje (kung fu) 300w.
Inace nema restarta sistema i sl. ventilator (no name) na kuleru ponekad menja zvuk, pa sam posumnjao da li je sve u redu. Posle ciscenja kulera i kucista nista se u pogledu temp. nije promenilo

1. Da li su ovo normalne vrednosti?
2. Ako mislite da treba zameniti kuler dajte predlog za neki samo da je sto tisi
3. Koliko bi se para eventualno moglo dobiti za ovu plocu?

Imam Atlona XP 2000+ box i temperatura mi je oko 62 stepena.Ploca je MSI 6712 VIA KT 400.

@pharmacist

Temperature su sasvim u redu, nemas sta da brines.
Za plocu mozes dobiti nekih 30€ max (slobodna procena).

pharmacist je napisao(la):
Ploca matsonic ms8157e (integr. vga), atlhlon xp1800+ (default vrednosti) temp. procesora ide do 46 stepeni, a hdd (maxtor 80gb) 39 stepeni. Napajeanje (kung fu) 300w.
Inace nema restarta sistema i sl. ventilator (no name) na kuleru ponekad menja zvuk, pa sam posumnjao da li je sve u redu. Posle ciscenja kulera i kucista nista se u pogledu temp. nije promenilo

2. Ako mislite da treba zameniti kuler dajte predlog za neki samo da je sto tisi

Sto se temperature pocesora tice ona je ok i tu nemas brige.Sa druge strane,preporucio bi ti da postavis jednu osmicu ispod hard diska(da duva pravo u njega).Na taj nacin ces mu spustiti temperaturu za desetak stepeni i svakako produziti vek trajanja..

2 Farmacist, Virke: Osvezite pastu na jezgru procesora ukoliko to nise skoro radili.

Temperatura Maxtor-a ti je malo veca, ali ne kriticna. Ja sam imao isti problem i onda sam ubacio jednu osmicu na prednju stranu kucista, koja ustvari duva na HDD. Sada je temperatura HDD-a 25C posle nekoliko sati mucenja.Ubaci ventilator, pogotovo ce ti trebati u letnjem periodu.

Poslednja izmena:
takodje mislim da ti je temp. HDD-a malko povisoka pogotovu ce biti kada dodje letnji period!!!
stavi 8-micu da duva na elektroniku hdd-a i resio si sve!!

pharmacist je napisao(la):

Bilo bi dobro da osim ploce prodas i taj Maxtor i kupis WD ili Seagate.
Nekad sam imao 30gb Maxtora i grijao se puno vise od WD 80gb,to im je valjda mana.

to sto si ti imao Maxtora od 30 GB i grejao se bilo je zbog stare tehnologije izrade! i nema veze sa danasnjim :)

ToxiC je napisao(la):
to sto si ti imao Maxtora od 30 GB i grejao se bilo je zbog stare tehnologije izrade! i nema veze sa danasnjim :)
Pa ni sadasnji Maxtor hard diskovi nisu najbolji primer za tihe i hladne uredjaje.Tek su se DM10 podosta popravili,dok prosla DM9 serija uporedjena sa WD-om nema sta da trazi ;)

Kao vlasnik jednog moram da priznam da su najgori. Tako to ide - kol'ko para tol'ko muzike...

Optimus Prime je napisao(la):
Pa ni sadasnji Maxtor hard diskovi nisu najbolji primer za tihe i hladne uredjaje.
u pravu si, ali (nije za ovu sobu i raspravu) nema te buke i temperature koje
Diskeeper i 8-ica fan ne mogu da rese!!!!
meni se HDD nikad nije cuo u smislu "drljanja" za potragom podataka, ali zato deskeeper radi punom parom ;)
p.s.
moram da se isplati :D

Sta je to Diskeeper, ja za to nikad cuo - a mozda je korisno?

Kojim programom meris temperaturu hdd-a?

Kod mene WD80GB ~50C SiGuardian.

Nema sanse da je tolika,najvise 35c.
Cini mi se da Aida mjeri temp.,ne sjecam se dobro.

Poslednja izmena:
Ne znam zašto neko misli da je 39°C visoka temperatura za HDD ali koliko sam ja uspeo do sada da saznam štetne temperature za disk su od 50°C pa na gore. Nemam nikakvo hlađenje na Samsung SATA disku i pri maksimalnom opterećenju temperatura se popenje na 41°C i to je to. Dok na starom Maxtoru (koji se greje ko ringla) imam kuler koji je u suštini samo mali ventilator modovan na 7V i pomaže mu da ostane što je moguće duže u funkciji. Ovaj stari Maxtor sa tim kulerom ima skoro istu radnu temperaturu kao novi Samsug bez ikakvog hlađenja.

Za merenje temperature može da posluži Speed Fan >>> KLIK

Nazad
Vrh Dno