Šta je novo?

temperatura ploche

X Black

Cenjen
Učlanjen(a)
31.05.2009
Poena
159
Recite mi koliku temp. moze da izdrzi maticna ploca?
Na leru je 35 sto je ok...na stress testu je 60 sto i nije neka frka...
e sad posto planiram da kupim evo 212 pa da idem sa sadasnjih 3,6 ghz na 3,75
koliko to moze da zakuva severni i juzni most?...kolike temperature trpe oni?
...uglavnom sta je najrizicnije kod ploce kada se klokuje?

Unapred zahvalan.

Sve to ti je relativno po proizvođaču i modelu ploče. Najviše temperaturnih problema ćeš naći kod procesors NBa i VRM modula a možda i memorije ako pregugraš sa voltažom. Evo, recimo, neke Gigabytove ploče vole da greju NB malo više ali sam baš juče saznao od Gb. da 970 chipset može da izdrži do 110c na kratko, da 90c nije strašno a da je najbolje da ne pređe 60c na duže vreme a ovaj moj 870 se ugasi na 55+c. Znači illi da eksperimentišeš ili da tražiš tačne podatke od proizvođača, nema nekih generalnih podataka.

a cekaj kondenzatori,..mogu li da prsnu i sl?

p.s. da li bi prime95 prijavio gresku pre pregorevanja necega?
ja ne diram voltaze NBa samo procesora i memorije

Poslednja izmena:
Drugar ima gigabyte ga-990fxa-ud3 i fx 4170.Da li treba da se zabrinemo za temperature ploce.Ocitavanja su da kazemo ok 35-40 u leru i kad se optereti na 50- nesto kazi, procesor na 40-45 u leru i kad se optereti oko 60 nesto je temp.Za procesor se ne brine i ako ima box kuler.To cemo lako da zemenimo uskoro.Nego kad se pipne bilo koji kuler na ploci on dodje bas nekako vreo...Da li je to normalno za ovu plocu?

Dobro je dok je vreo znaci prenosi vrelinu,60 stepeni nije mnogo za opterecenje,imam istu plocu sa fx 6300.
Ploca je Ultra Durable 3 podnosi dobro klok,temperature, moze preko 70 stepeni i radi opusteno.
Ploca je je predvidena za visoke temperature ne brini se previse.

Normalno je sve to vidi sta imam ja u potpis prst se ne drzi vise od sekund na NB ali radi tako vec skoro 2 god. nista nije strasno ako je pod garanciju ;)

Blago vama vi kuvate te ploče :mad: ali to što može da izdrži +60°C ne znači da je pametno već da je u kućištu veoma vrelo. Temperatura matične je kod mene najviša do 32°C a NB do 44°C ako je sobna temp na +27°C.:eyebrows:

Ploca je i kod njega tu negde.NB mu je 60 pod opterecenjem vec je klok na 3.6 normalno je na 3ghz.

Kada se moj NB grejao i dostizao 70C, najbolje resenje koje sam uradio jeste sto sam zalepio jedan ventilator od 40 mm, sa malim odstojanjem od samog heat sink-a, pomocu Lego navrtki. Postavio ga na nekih 7,5V u BIOS-u, da se vrti na 4500 RPM i drzi ga na 30-40 sta god ja radio :D

Kuler na Nb resava problem tj. samo da duva nesto npr. na stranici kucista dosta spusta temp. Ako kukate sa tim temp stavite CF u rad u gamingu lagano se duplo greje NB ;)

Poslednja izmena:
Treba mi pomoc.Ono sto mislih nije...
Elem ja sam pogresio od starta,...to je bila temp.northbridge-a....na leru 40, a pod opterecenjem u prime95 62C.

Kolike su max. temp. koje on trpi, obzirom da mi je komp pheom ii 946 3GHz @ 3,75GHz (1.376 V)?
Da li se racunar automatski ugasi ako temp. NBa predje u rizicnu zonu?

Poslednja izmena:
Pogledaj u Biosu kakva podesavanja imas, vezano za krizne T. Znam da svaka ploca gasi ako se procesor predje odredjenu T, al nisam siguran za NB.

I jel imate vi ventilatore u kucistima, napred i nazad makar jedan od 12cm, to je neki minimum za te bolje komponente, u letnjim danima.

ja imam na kucistu 4 kulera, ...ventilacija je ok...procesor me ne brine ,vise NB

U tome i jeste vic. NB se greje više čak i od naponske jedinice (bar kod mene). Zato je najbolje imati mogućnost da na bočnoj stranici staviti jedan jak vent da duva na NB ako se na njega već ne može postaviti vent. Zato sam morao da modujem ovaj Cosmos 1000 i da mu stavim jedan od 220mm da direktno duva na ploču i dobijo mnogo bolje hlađenje.

Nazad
Vrh Dno