Šta je novo?

Temperatura MSI GTX 560 Ti TwinFrozrII OC

HighONE

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2005
Poena
650
Kartica MSI GTX 560 Ti TwinFrozrII OC u Furmarku odlazi do 92 C. Šta mislite o tome? Pri igranju su temperature manje više ok, Heaven sa max tesselation i svim ostalim na 1920x1080 prolazi na 66 C, ali od Furmarka poludi. Da li neko ima sličnu kartu i kako se kreću temperature? Karta je nova, kućište je provetreno i čisto (3 ulazna i 2 izlazna venta)...

furmark je jako zahtevna igra :d

opusti se i uzivaj fur je samo stres program koji opterecuje gpu maxmalno radi provere stabilnosti,tempereture su ti ok

Znam ja to. Ono što hoću da kažem je da mi pravi problem da karta ide preko 90C na punom opterećenju, bez obzira na Furmark. Kako objašnjavaš da je u redu više od 20 stepeni razlike između mog primerka i primerka na testu? Ne deluje mi kao umirujući podatak. Znam da u realnoj primeni ništa ne opterećuje kao Furmark, ali opet...

koje su ti tacno temp dok igras igre?

Ne bih da je otvaram, karta je stara tri dana. Možda bih joj mogao staviti novu termalnu pastu, što bi verovatno rešilo problem - ali ne znam da li to poništava garanciju kod MSI, odnosno njihovog uvoznika. I ne bi da se zaj... s tim. A što se tiče igara - mislim da je top 75. Proveriću...
Razumem ja da neko može da ne priznaje Furmark, ali činjenica je da je temperatura u full load-u vrlo blizu kritičnoj. Ono što mi je uvek bilo sumnjivo kod tog stava jeste - zašto je onda Prime95 ili LinX validan test?

Evo šta kaže MSI online support:
Dear Sir/Madam:
Thank you for contacting MSI Technical Support.

Regarding your concern, beacuse you buy two days. We suggest you to try to connect your reseller (the place you bought the video card from) to check. If the probelm is this video card, you can also replace another new video card.
Sorry for any inconvenience.

Best regards,
MSI Technical Support Team!

Poslednja izmena:
Dear Sir/Madam:

Regarding your concern, beacuse you buy two days. We suggest you to try to connect your reseller (the place you bought the video card from) to check. If the probelm is this video card, you can also replace another new video card.

Best regards,

Eh, taj outsourcing! I ja sam svojevremeno dobio slican odgovor na neko pitanje u MSI. Njihova "tehnicka podrska" ocito retko kad i shvati pitanje, pa je iluzorno ocekivati smislen odgovor.

Evo ss posle nekoliko minuta igranja heroja 6.

Prilozi

• FireShot capture #008.jpg
    FireShot capture #008.jpg
    142.2 KB · Pregleda: 154
Testiram sa GPU tracker za F@H. Zavojnice pište... Temperature izgledaju OK. Ne prelaze 65.

Poslednja izmena:
Evo edit - grafika ide i do 76 pri recimo 3DMark 2011 - 96 u Furmarku. Mada, ne brine me ni to toliko kao što me iritira buka - pri ovim temperaturama karta postaje jako glasna.
Čuo sam se i s prodavcem - on čovek priča o GTX295, 280 i sa servisom uvoznika - oni kažu kao pa možda jeste možda nije. Još neko mišljenje? Mislim da nije u redu od MSI-a da reklamira karticu kao 20C hladniju kad ova definitivno to nije...

http://www.overclockersclub.com/reviews/msi_gtx560_twinfrozr_2/14.htm
U grafikonu je 63 stepena, 90 izlazi klokovana.
Zakljucak:
The MSI N560GTX-Ti Twin FROZR II turned out to be a fairly cool card, but for something that is supposed to perform 20° C cooler than the competition, I expected a bit more.

Ali deluje da tvoj primerak bas i ne hladi najbolje, valjalo bi da jos neko sa istom kartom kaze kakve su mu temperature. Ako nista, ubaci jedan vent sa strane da duva na kartu.

Već duva... Jedino da ga okrenem da izbacuje napolje...

Evo edit - grafika ide i do 76 pri recimo 3DMark 2011 - 96 u Furmarku. Mada, ne brine me ni to toliko kao što me iritira buka - pri ovim temperaturama karta postaje jako glasna.

Evo pogledaj,imamo istu kartu i ovako izgleda posle 3Dmark 11,klok i napon za kartu je 24/7 imamo isto kuciste,ambient temperatura je ~24c

Ako mozes,okaci isto sto sam i ja okacio

Prilozi

• 3Dmark11.JPG
    3Dmark11.JPG
    171.8 KB · Pregleda: 123
Moja karta na istom kloku ide na 81...

Zvao sam prodavca, on čovek kaže da je sastavio puno mašina i da te "nove" grafičke prže...
Zvao sam servis, on mi kaže da oni teraju grafike i do 170 stepeni, kao u poverenju i da rade posle toga.
Poslao sam post na Wall MSI Srbija - neko mi je odgovorio, verovatno njihov čovek da je to u okviru nVidia specifikacija. Molim da se neko od MSI udostoji da kaže šta je s reklamom da je
karta 20 stepeni hladnija? OD čega? Od kjlučale vode? Unutar kutije lepo stoji da je karta 20 stepeni hladnija od referentne.
Jednostavno, čovek nema kome da se obrati... Poslaću novu kartu nazad, stara je dve sedmice, i čekati šta će njih dvojica da smisle - prodavac i serviser. I treba da imam poverenje u njih?
Bah...

Poslednja izmena:
Moja karta na istom kloku ide na 81...

Zvao sam prodavca, on čovek kaže da je sastavio puno mašina i da te "nove" grafičke prže...
Zvao sam servis, on mi kaže da oni teraju grafike i do 170 stepeni, kao u poverenju i da rade posle toga.
Poslao sam post na Wall MSI Srbija - neko mi je odgovorio, verovatno njihov čovek da je to u okviru nVidia specifikacija. Molim da se neko od MSI udostoji da kaže šta je s reklamom da je
karta 20 stepeni hladnija? OD čega? Od kjlučale vode? Unutar kutije lepo stoji da je karta 20 stepeni hladnija od referentne.
Jednostavno, čovek nema kome da se obrati... Poslaću novu kartu nazad, stara je dve sedmice, i čekati šta će njih dvojica da smisle - prodavac i serviser. I treba da imam poverenje u njih?
Bah...

Care izvadi je iz kucishta lepo zameni pastu i ochisti je detaljno, ako opet budu velike temperature onda nosi u servis

Care izvadi je iz kucishta lepo zameni pastu i ochisti je detaljno

Nikako pre nego sto od MSI napismeno dobijes zeleno svetlo za ovo. A u to zeleno svetlo nesto ne verujem, verovatno ce to na kraju njihov serviser uraditi. Ali ocito je da nesto ne stima, pretpostavljam da Alister verovatno nema ni fan koji duva na grafiku, a 20 stepeni je hladnija...

Dakle, sutra ću vratiti karticu prodavcu. Nadam se da neće praviti problem - mislim da imam pravo na povraćaj novca po zakonu. Ono čim sam ja nezadovoljan jeste odgovor na moja pitanja o temperaturi nove kartice.
1. MSI online support:
Dear Sir/Madam:

Best regards,
Nemam komentara na ovo.

2. Prodavac
Ja: "...kartica se pregreva, to nisu normalne radne temperature. Praćeno s MSI Afterburnerom - to je sad zvanično podržan softver...". Ima logo na kutiji...
Prodavac: - obraćanje s visoka: "Sastavio sam ja hiljade računara - te nove kartice se zagrevaju, da se zagrejala na 90 i da ste dotakli hladnjak izgorila bi vam koža..." Dalje idu komentari o GTX295 itd.
Za mene je to očigledno neznanje i nipodaštavanje kupca - bez obzira koliko je računara sastavio dotični gospodin, smatram da njegovo poznavanje materije nije preterano detaljno.
Rekao sam mu da sam pregledao dosta recenzija na netu o karti i temperaturama - čovek naravno ne priznaje neke tamo recenzije s interneta kao autoritet.
3. Servis uvoznika
"Da li ste pogledali temperature s programom GPU-Z?" Da, jesam. Ali Afterburner - logo na kutiji... Svi ti programi očitavaju isti senzor. "Mi nekad zagrevamo te kartice i do 170 stepeni" - nisam siguran da nije rekao i veću cifru.
Dobro, čovek je priznao da temperature deluju malo povišene... Mora da vidi. Kaže, pa ako karta radi (radi s TDR-ovima u poslednjim drajverima) koristite je. Pržite je Furmarkom, pa ako crkne... Meni smeta svest da sam kupio faličan
primerak. Mislim da MSI ima odgovornost za svoju reklamu na kutiji 20C cooleri za grafikone ispod poklopca na kojima se jasno vidi da je ova kartica 20 stepeni hladnija od refrerentne, da se to po zakonu o zaštiti potrošača zove nesaobraznost sa specifikacijom proizvođača.
4. MSI Srbija - Facebook
Ja:
Poštovani,
koga da kontaktiram za problem s novom MSI GTX 560Ti TwinFrozr II/OC? Ja smatram da se kartica pregreva, idući i do 80C pri normalnoj upotrebi, u Furmarku i do 96 stepeni. Kartica je zbog ovoga jako bučna. Servis uvoznika nije siguran da li je ovo normalno ili nije?

Nikola Stanojevic To su normalne temperature i u okviru limita koje je postavila nVidia. Preporuka je svakako dobro provetreno kuciste.

Ja: Kućište ima dva ulazna i dva izlazna ventilatora. Cooler Master 690 dobro provetren i sa lepo složenim kablovima. 99 stepeni je limit za 560ti po nvidija specifikaciji. Ono što meni smeta jeste da je kartica jako glasna pri ovakvom radu. Natpis na kutiji kojoj piše da je dvadeset stepeni hladnija od referentne. Karta u ovakvom stanju nije za upotrebu - pri 80C decibelaža je ogromna.

Ko je taj čovek? Da li je to zvaničan odgovor? Dalje bez odgovora.

Znači, samo poklapanje korisnika. Kakve veze ima nVidia speciflkacija s ovom kartom koja se reklamira kao 20 stepeni hladnija? Smatram da ovo nije u redu. Svako ko imalo prati šta se dešava i čita zna da se ni refrerentne karte ne zagrevaju ovoliko. Nova karta, reklamirana kao hladna sa superiornim sistemom za hlađenje, radi kao pregrejani usisivač i sve što korisnik dobije su poklapanja. Poslao sam poruku MSI_guy - čoveku s foruma koji je MSI predstavnik, ali nije se javio. Njega ne krivim - verovatno nije ni video poruku. Telefon za kontakt MSI kancelarije nisam našao. Ovo je moja poslednja kupovina MSI proizvoda. Sigurno. A karta ide na reklamaciju sa zahtevom za povraćaj novca - jer je stigla kod mene 12. a ja je vraćam 26.

Poslednja izmena:
Pf, reklama ko reklama. Sluze da bi privukle i prevarile kupce.

Sjutra fino sa sve inspekcijom pod ruku pa kod prodavca, kartu na sto i "Postovana gospodo, nisam zadovoljan proizvodom, zelim novac nazad".

Po kratkom postupku.

A i ne brini za ove komentare prodavca, oni su perfektno obuceni da zavrnu kupca ili prebace odgovornost na nego drugog. Nikad nisu odgovorni za ono sto prodaju.

Znam. Ali ako se reklamiraju tako - moraju to i da ispoštuju.
Jedino - karta je kupljena preko Web-a. Videćemo da li će to da bude problem. Uvoznik nema adekvatnu zamenu...

1.HX 520 mnogo disipira,to napajanje prosto przi koliko se ugreje a sa tim komponentama se poprilicno nategne.
2.Taj koji ti je rekao da u servisu testiraju karte do 170c je takav faker da nemam reci.
To je prosto nemoguce jer karta ima OHP zastitu i vec na 105c ima thermal trottling sto je i predvidjeno kao najvisi prag koji sme i moze da dosegne!
3.FurMark zagreva GPU vise od bilo koje igre,i do 10-15-20c vise zavisno od karte i hladjenja.
4.FurMark nije merilo stabilnosti karte.Ako ti karta radi stabilno u igrama bez problema ,bez trotlovanja onda je sve ok i kao takvu ces tesko moci da je reklamiras.
5.Pri maksimalnom load-u broj obrtaja cooler-a se zakuca na maksimalne vrednosti i zato karta postaje bucna.
Imas nacin da resis buku pravljenjem profila,fiksiras broj obrtaja mada ti to nije potrebno jer u igrama se nece toliko zagrevati pa je bolje drzati fan na auto.
6.Slobodno ocisti GPU,stavi novu pastu imas pravo na to.
Ne postoji nikakav zakon koji ti oduzima pravo garancije ,kao sto i sam vidis nemas sticker preko cooler-a :D

6.Slobodno ocisti GPU,stavi novu pastu imas pravo na to.
Ne postoji nikakav zakon koji ti oduzima pravo garancije ,kao sto i sam vidis nemas sticker preko cooler-a :D

Nisi u pravu, to je neovlascena intervencija, koja povlaci gubitak garancije. I zasto bi se on maltretirao sa tim, to je trebalo da bude jedna od prvih opcija koju je servis trebalo da mu ponudi?

Nisi u pravu, to je neovlascena intervencija, koja povlaci gubitak garancije. I zasto bi se on maltretirao sa tim, to je trebalo da bude jedna od prvih opcija koju je servis trebalo da mu ponudi?

Menjanje paste je neovlascena intervencija?Stavljanje aftermarket cooler-a?
To je kao da si mi rekao da ne smes da menjas pastu na CPU-u i da iskljucivo drzis fabricki stock cooler, apsolutno isto.
Daj mi da vidim taj zakon..I uputi me na firmu /servis koji ce da mi zabrani da skinem cooler i da zamenim pastu a da mi pri tom
ugrozava garanciju .E bas bi to voleo da vidim ;)

Za ostale indikacije koje ima sam mu vec objasnio.
Kod njega je karta ispravna i on nema nacina da je reklamira.

@PCBeast: Reci mi, molim te, da li si video kutiju za taj MSI? Na kutiji piše da je 20 stepeni hladniji od referentne karte, a ispod poklopca stoji i grafikon koji to potkrepljuje.
Evo i slike proizvoda...
five_pictures1_2266_20110125131639.jpg

Ovo bi značilo da refrentna karta radi na 101 stepen? Ovo je čista nesaobraznost proizvoda sa specifikacijom proizvođača. Hoćeš da kažeš da su dužni da poštuju samo nVidia specifikaciju? Nisu. Dužni su da poštuju ono što piše na njihovoj kutiji.
Odgovornost za nesaobraznost
Član 52.
Trgovac odgovara za nesaobraznost robe ugovoru, koja je postojala u času prelaska rizika na potrošača, bez obzira na to da li je za nesaobraznost znao.
Trgovac odgovara za nesaobraznost robe ugovoru koja se pojavi posle prelaska rizika na potrošača, ako potiče od uzroka koji je postojao pre toga.
Trgovac ne odgovara za nesaobraznost ako je u času zaključenja ugovora potrošaču bilo poznato ili mu nije moglo ostati nepoznato da roba nije saobrazna ugovoru ili ako je uzrok nesaobraznosti u materijalu koji je dao potrošač.
Trgovac odgovara za nesaobraznost koju je potrošač mogao lako opaziti, ako je izjavio da je roba saobrazna ugovoru.
Trgovac nije vezan javnim obećanjem u pogledu svojstava robe ako:
1) nije znao ili nije mogao znati za dato obećanje;
2) je pre zaključenja ugovora objavljena ispravka obećanja;
3) obećanje nije moglo uticati na odluku potrošača da zaključi ugovor.
I nije do napajanja - kad dodirneš kartu posle opterećenja, ova gori. Napajanje je toplo na dodir - ništa više. Voleo bih da vidim ko će to da mi ospori. Karta im ide nazad jer je kupljena 11.10.2011. i imam pravo na povraćaj novca jer nisam zadovoljan proizvodom. A neću ni da počnem o prodavcu i MSI-u. Karta se u The Witcheru 2 greje na 80 stepeni u kućištu sa dva ulazna (1x12, 1x14) i dva izlazna (ista kombinacija) kulera. U takvom stanju s automatskim fan profilom karta zvuči kao usisivač. Treba da ranije podignem broj obrtaja ventilatora? Zašto? Koristim proizvod onako kako sam ga dobio i nisam nimalo zadovoljan. Neću ni da počnem s drajverima 28x.xx - u kombinaciji sa P67/Z68 poločom si osuđen na TDR bar jednom dnevno iz čista mira.

Poslednja izmena:
Svasta pise na tim kutijama, i na AMDovoj kutiji od proc-a pise da cu ako uparim njihov CPU sa njihovom grafikom, citiram: "see, share and create a more vibrant digital world" :d:d:d
Jednostavno zaboravi na tih 20c manje, pogledaj u tu papirologiju sto si dobio uz kartu a u vezi garancije, nigde ne pise da je karta neispravna ako ne radi na 20c manjoj temp. Reklama i nista drugo.
Ako si nezadovoljan proizvodom, imas resenje koje je pomenuo Uros Novakovic par postova iznad :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno