Šta je novo?

Temperatura Hard Diska ?

Maxtor DM10 Datasheet (.PDF) kaze da za temperaturu:

Operating: 0 to 60 Celzius
Non Operating: -40 to 71 Celzius

A za DM9+ stoji (.PDF):

Operating: 5 to 55 Celzius

S obzirom u kakvom klimatskom podrucju zivimo, nije nikakav problem u realnom radu u toku ljeta dostici maximalne temperature (55 odnosno 60 stepeni).

Maxtor DM10 200GB SATA disk hladim ovim kulerom - dakle, sa gornje strane ide tijelo hladnjaka, a sa prednje 2 ventilatora od 4cm (dodao sam jos jedan, pa ih je sada 3) - a sve to povezano na kontrolu obrtaja ventilatora. Temperatura ni pri najvecem opterecenju (defrag...) ne prelazi nekoliko stepeni vise od sobne (otprilike ide max do 35-38 stepeni ovih dana).

Pozdrav

Meni verovatno laze senzor ali Imam maxtora 80Gb Pata i hladim ga sa dve osmice na 7V. To one koje obacuju vazduh. I evo sad mi MBM ocitava 34C.

Moj 160 GB SATA Maxtor je sa osmicom ispred imao 43 idle a 47-48 pri intezivnom koriscenju , dok Maxtor 80 PATA 28, pa sam na 160 stavio Titan cooler za hard, ima jedan ventilator od 6cm i ne pravi veliku buku ali je zato 28 stepeni temperatura

Maxtor 80GB PATA serija 6Y080P0, jedna 92 duva u elektroniku i po SpeedFanu 26C !

mmmm je napisao(la):
Maxtor DM10 Datasheet (.PDF) kaze da za temperaturu:

Operating: 0 to 60 Celzius

A za DM9+ stoji (.PDF):

Operating: 5 to 55 Celzius

S obzirom u kakvom klimatskom podrucju zivimo, nije nikakav problem u realnom radu u toku ljeta dostici maximalne temperature (55 odnosno 60 stepeni).
To su podaci koji se odnose na temperaturu okoline (enviromental limits) tj. vazduha u kućištu, a ne na temperaturu hard diska. Maxtor nigde nije obelodanio dozvoljene temperature samog HDD-a. O ovome ima dosta rasprava na Net-u.

Poslednja izmena:
Maxtor 80GB serija 6Y080l0, jednao osmica duva
u elektroniku i po SpeedFanu 27C i tu stoji zakucano :)

Maxtor S-ata 120Gb, u Chieftec casu,
idle 30C
video encoding do 35C.

@Delija
Ne znam dal je u pitanju trip. Meni stari Maxa (na7200) radi vec tri godine tj leta u paklenim uslovima bez hladjenja, pipnem sa gornje strane-gori. odozdo- takodje vreo. Pre neki dan poslusam ti ja komsiju i stavim jednu osmicu da siba u elektroniku s prednje strane kucista ali tako da stoji pod uglom od nekih 60-tak stepeni u odnosu na njega. Sad vazduh udara u elektroniku pa nastavlja da rikosetira dalje ka slotovima i grafici. Rezultat- hladan sa obe strane..
Znaci radi kako god okrenes :) ali pitanje je radnog veka naravno..

WD 160 gb JB bez hladjenja idle 40, loaded mozda 43;
kada ukljucim 2 60mm ventilatora, koji stoje na na-kucistu-predvidjenim-mestima, znaci duvaju spreda, oko 35...
Prosto sam izveo prekidac van kucista....

Meni su hardovi ugrejani na 40-41 i mislim da to nije strašno.

Meni na poslu Samsung 80Gb po SpeedFan-u 38 C.

Ja mislim da je problem do nekih serija Hdd-ova. Konkretno znam za WD, na poslu smo imali sve WD 80 BB (serija bez temperaturne sonde) i svi su vreli na dodir, dva su crkla posle 2 godine a jedan je sada poceo nesto da lupka, zamenili smo ih sada za seriju JB i sada su hladni, ja takav "JB" imam kuci i skoro je hladan na dodir a temperatura koju pokazuje retko prelazi 30ºC.

Tako da mislim da bi pod hitno trebalo zameniti taj WD BB.

Ovaj hard Maxtor 6 B120P0 SCSI Disk Device (120 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
jel moguce da nema senzor za temperaturu? I u biosu sam ukljucio onaj S.M.A.R.T i nemam ocitavanja.
Pitam zato sto nije mator, kupljen pre nekih 9 meseci... A lepo je imati ocitavanja...

Kao sto je vec neko rekao, instalacija novih drajvera resila je problem.
Samo cudno mi je to, stavljao sam i druge maxtore na masinu i imali su ocitavanja, sa starim drajverima.

Delija je napisao(la):
Sa donje strane je uobicajeno. :)

Mada, jedna stvar mi nije bas najjasnija, a to je da li temperatura smeta elektronici (cisto sumnjam) ili mehanici (za sta opet cisto sumnjam :)). U prevodu, mislim da se tripujemo...

Mislim da grdno gresis oko silnog tripovanja jer najveci ubica HD-a je povisena temperatura!Najcesce usled pregrejavanja pucaju kontroleri na HD-u a puca i mehanika tako do 40 °C je sve relativno OK (ja bih ga sputstio na 30-tak °C).
Pa zamisli samo da se tri sata vrtis na 7200 RPM :eyebrows:

sikili je napisao(la):
Maxtor 80GB serija 6Y080l0, jednao osmica duva
u elektroniku i po SpeedFanu 27C i tu stoji zakucano :)
Isti HDD, bez ventilatora 40C u HD Tune...
Ništa kritično, right?

DeX-Force je napisao(la):
Ja mislim da je problem do nekih serija Hdd-ova. Konkretno znam za WD, na poslu smo imali sve WD 80 BB (serija bez temperaturne sonde) i svi su vreli na dodir, dva su crkla posle 2 godine a jedan je sada poceo nesto da lupka, zamenili smo ih sada za seriju JB i sada su hladni, ja takav "JB" imam kuci i skoro je hladan na dodir a temperatura koju pokazuje retko prelazi 30ºC.

Tako da mislim da bi pod hitno trebalo zameniti taj WD BB.

I ja imam taj WDC WD800JB, i bez ikakvih ventilatora SpeedFan pokazuje oko 28.

Moj samsung ide do 31. Ima jedan vent koji duva preko njega (osmica)....

Maksimalna T, (gaming, encoding, massive copying) 30°C, uz napomenu, leti. Trenutna, 23°C. HDD WDC WD1200JB, cooling TTC-HD12TZ HDD COOLER.

Dok nisam stavio 90x90mm fan da duva u Maxtora , temperatura je išla do 42C, posle montaže istog, max temp je 30C.

Da to je normalno da se greju jer se vrte na 7200 rpm ja imam WD 80 Gb i greje se isto prilicno ali to mu ne smeta ako tebi bas smeta uzmi internu fioku sa dva kulera i ima da bude skoro mlak.

luka-d je napisao(la):
Da to je normalno da se greju jer se vrte na 7200 rpm ja imam WD 80 Gb i greje se isto prilicno ali to mu ne smeta ako tebi bas smeta uzmi internu fioku sa dva kulera i ima da bude skoro mlak.

Jeftinije od HDD fioka i 1 ili 2*80mm fan-ova jeste TTC-HD12TZ HDD COOLER. Čini mi se da ima da se pazari u MBSoft-u.

WD Sata2 200GB sa 4 montirana ventilatora u kucistu, od kojih jedan direktno s'preda uvlaci vazduh u HD, temperatura 29C.

SpeedFan i HD Tune

idavik je napisao(la):
Jeftinije od HDD fioka i 1 ili 2*80mm fan-ova jeste TTC-HD12TZ HDD COOLER. Čini mi se da ima da se pazari u MBSoft-u.

koliko je bucan ovaj cooler, interesantno deluje...

poz

Praktično se ne čuje. Temperaturu HDD-a možeš videti iz mog post-a na drugoj strani.

Imam dva 90mm fana sa na Chieftecu koji duvaju u hdd-ove i koje kontrolisem preko CoolerMaster Aerogate 3, smanjim broj obrtaja maltene na min zbog buke. I trenutne temperature su Maxtor DM10 300GB 25C, Maxtor DM10 250GB 27C i WD 160GB 22C. A kad iskljucim ventilaciju u celom kucistu temperature HDD-ove se penju i preko 40C.

Poslednja izmena:
idavik je napisao(la):
Ovo je odlicna stvar, ja sam uzeo jeftiniju varijantu, TTC-HD11, temperatura mi ne prelazi 27 stepeni, a najcesce je 22-23, za razliku od ~45 koliko je bilo bez njega.

Poslednja izmena:
Vrh Dno